A kedvenc

Bakancslistához adom
The Favourite
16 éven aluliak számára nem ajánlott ír-angol-amerikai életrajzi film, történelmi film, 120 perc, 2018

Értékelés:

114 szavazatból
Szerinted?

A 18. század eleje. Anglia háborúban áll a franciákkal. Ettől függetlenül a kacsafuttatás és az ananászfogyasztás virágzik. A törékeny Anna királynő foglalja el a trónt, nevében közeli barátja, Lady Sarah Malborough kormányozza az országot, s közben el is látja a betegeskedő uralkodót. Mikor egy új szolgáló, Abigail megérkezik az udvarba, bája és talpraesettsége révén Lady Sarah hamar szárnyai alá veszi – Abigail pedig csak az alkalmat keresi, hogy visszatérhessen arisztokrata életéhez. Ahogy a politika és a háború egyre inkább lefoglalja Sarah-t, Abigail szép lassan elfoglalja a helyét Anna mellett. Szárba szökkent barátsága a királynővel lehetőséget kínál számára, hogy megvalósítsa célját, és ebben se nő, se férfi, se politika, se nyúl nem gátolhatja meg.
Bemutató dátuma: 2019. február 7. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
rommel1944 okt. 05. 23:57:09 9/10
rommel1944 okt. 05. 23:47:20
Kiváló film...! Ontja a alig elkezdődött 18. század képi, lelki, moralitást mellőző, olykor kegyetlen, olykor a szenvedély és a szexus romlottságának szeplőtelenségét...!
Mind ezt olyan mércével játszadozva teszi a görög rendező, hogy az egyáltalán nem ízléstelen,
sőt, kedves, időnként beleremegünk mi, kívül álló nézők...!!! egyszerűen csak részt szeretnénk venni
az orgiákban, és a szexuális fülledtség háborúskodásában...!
7/10
sexykex okt. 02. 13:29:38 7/10
A kedvenc nem lett a kedvencem. Valószínűleg nem fogom többször megnézni annak ellenére, hogy jó filmről beszélünk. Nem egészen értettem, hogy egy történelmileg hiteles műben miért kellett az udvari táncot elbohóckodni. Valószínűtlen továbbá, hogy az udvaroncok szabadszájúsága és tetteik egy része Stuart Anna idejéből származna. Így lett A kedvencből kosztümös történelmi komédia, amit még a nyuszi gyerekek is erősítenek. Ezzel együtt remek színészi alakítások bontják ki a történetet, Anna királynő valódi drámáját.
3/10
Kistupac szept. 29. 22:14:12 3/10
Nem tudom, hogy mit gondolt a készítő, mit érezhetett a stáb, hogy őszinte legyek nem is nagyon érdekel. Egyet tudok, én rettenetesen kényelmetlenül éreztem magam, miközben néztük feleségemmel. Gyomorforgató (Nem tudom miért, de folyton a Szerb film, és a Taxidermia ötlött fel bennem, bár egyikre sem hasonlit) zavart a színészi játék, a célok nélkül ábrázolt női homoszexualitás, bosszantó, már már fájdalmasan fülsértő volt a zene kakofóniája, az egész filmet egy öncélú polgárpukkasztásnak éreztem! Pegi 16 helyett siman erte volna a 18 is. Egyszerűen nem tudtam rájönni a bizarr korrajz, és társadalomkritika miért ilyen keretek között jelent meg, erős film lehetne, ha a céltalan undorkeltésre elfecsérelt idő helyett inkább a történelmi részt bontják ki (Báthory Erzsébettől megosztóbb karakter kevés volt a történelemben, Julie Delphy mégis tudta fogyasztható formában tálalni az életét, érdemes lett volna tőle tanácsot kérni mielőtt hozzáláttak ehhez a borzalomhoz)
10/10
nuiii szept. 29. 18:47:16 10/10
kurvajó film.
5/10
trudy szept. 27. 22:28:03 5/10
Hát... egyszer végig lehetett nézni, de elég vegyes véleményem van a filmről. Többnyire fenn tudta tartani az érdeklődésemet, mert igényes volt a megvalósítása és jó volt az alapötlet - tulajdonképpen egy jól bevált formulára épült a film története (érzelmek több, mint két ember között). Viszont ez volt az oka annak is, hogy akkora hatást mégsem tett rám, számtalanszor látott, olvasott az ember hasonló sztorit, amik közül némelyik valamiért mégis jobban tetszett, mint ez. Talán amit kiemelnék, és ez sajnos manapság rengeteg "igényes" filmnek a rákfenéje, az a mérhetetlen modorosság és erőltetett művészieskedés, ami számomra leginkább visszavett az élményből. A másik negatív dolog, amit előttem már többen említtettek, a film túlzó naturalizmusa: ezek a jelenetek ebben a történetben nemcsak feleslegesek és gusztustalanok voltak, de a legtöbbször teljesen valószerűtlenek is. Sokkhatása manapság az ilyesminek már nincs, inkább csak néztem utána bambán, hogy vajon én vagyok a hülye, hogy nem értem, ez meg mi volt? Engem annyira a színészi játék sem fogott meg, egyértelműen Rachel Weisz volt a legjobb, de annyira az ő karaktere sem volt nagy szám, hogy azt mondhatnám, ő vitte el a filmet a hátán. Egy szó, mint száz: ez a film több sebből vérzik, pedig lehetett volna nagyon jó is.
8/10
Oooo szept. 12. 23:02:55 8/10 Előzmény brq86
Cáfolhatatlan érvet.
10/10
Moncsa001 szept. 11. 11:49:19 10/10
Minden pillanata lekötött. Még néztem volna 10/10
Vivnicsek szept. 03. 22:10:05
Sajnálom, hogy két órát szántam rá az életemből.1/10
5/10
brq86 jún. 03. 13:07:52 5/10 Előzmény Oooo
Akkor vitatkozz velem! Milyen érvet tudnál mondani?
8/10
Oooo jún. 03. 12:48:04 8/10 Előzmény brq86
Igen, én is attól tartok, hogy nem érted ...
5/10
brq86 jún. 03. 09:09:18 5/10 Előzmény TitusLivius
Oké, hogy meg akart idézni egy kort a maga gusztustalanságával, de miért? A fejemben mindig ezek a miértek voltak.
A film struktúrája, vágása és a túlzásba vitt halszem-optika kifejezetten erőltetettek voltak, ugyanúgy, ahogy az olykor szellemesnek szánt, anakronisztikus káromkodások is. A fejezetcímek egy amatőr színjátszócsoport előadásaira emlékeztettek.
Gyilkos gondolatom támadt, amikor Olivia Colman az ablakból akart leugrani, vagy amikor Rachel Weisz a nyakát szorongatta. A karaktere szánalom helyett undort keltett bennem.
Továbbra sem értem, milyen aktualitással bír a film, mit akar közölni nekem, és hogy miért kellett...
1/10
ABanonym máj. 11. 22:31:16 1/10
Értelmetlen baromság a köbön! Senkinek nem ajánlom, végigszenvedtem Rachel Weisz miatt, de ez elkeserítően rossz, és nem szólt semmiről.
Rotovics Kázmér máj. 11. 20:49:44 Előzmény kinguci18k
Igazad van. Inkább nézne mindenki backstreet boys koncertfilmeket, nem ilyen régi buta történeteket. Nagyobb is lenne a világbéke.
10/10
bundi8 ápr. 21. 12:40:05 10/10
Nekem nagyon tetszett, a végéből hiányoltam valamit, A 6,4 szerintem nem reális.
Edmond Dantes ápr. 08. 17:14:49
Az itteni (6,4) és IMDb (7.7) pontok jelen állása hű tükre a honi és a nemzetközi közízlésnek. Az egy dolog, hogy nekem speciel nem tetszett különösebben a film, de mint korábban valaki más is írta, nem azért, amiért itt csapatostól egyeseket adtak: "gyomorforgató" és hasonlók, hanem mert magát a műfajt kevéssé kedvelem. Attól azonban még ez a film: jó. Korhű képi világa, jelmezei, zenei aláfestései, mindent idézőjelbe tevő fényképezése, abszurd-szatirikus megközelítése kiváló. Történelmi parabola. Röviden: beteg film egy beteg világról...ám jó értelemben véve "beteg". A világ viszont és sajnos rossz értelemben véve volt/van beteg. Csupán egy bánatom van: az általam eddig kevéssé ismert Olivia Colman talán nem teljesen megérdemelten halászta el az Oscart az örök lemaradó Glenn Close elől, de ez egy kicsit elfogult vélemény(em).
8/10
bunndda ápr. 08. 15:23:09 8/10
Gyomorforgató és lenyűgöző film. Gyomorforgató mint a kor és a helyszín ahol játszódik. És lenyűgöző ahogy ábrázolja. Ha valaki félreértette volna egy előzetes megtekintése miatt: ez nem szórakoztatásra készült. Én nem láttam előzetest, nem olvastam az Oscar díjról, sem elemzéseket. Csak azt láttam hogy szélsőséges vélemények vannak, így elvárások nélkül álltam neki megnézni.
Nem élveztem, de örülök hogy megnéztem. Persze nem moziban... oda nem ajánlom. 8/10. Talán több...
10/10
microtrauma ápr. 07. 17:53:39 10/10
lenyűgözően progresszív
dramaturgiai orgazmus
perry ápr. 05. 18:52:53 Előzmény mimzy
Mert szerinted ki nem csinált ki kit?
2/10
mimzy ápr. 05. 16:35:12 2/10
Rachel Weisz,
Nicholas Hoult
mégsem tetszett.
Azt hittem, a két nő egymást fogja kicsinálni, és vicces lesz(rohadt előzetes),
de elkeserítő volt.
8/10
Nótárius ápr. 04. 18:02:38 8/10 Előzmény Schwachta Szókratész
Nem tudom, hogy kik azok az "egyesek", de nyilván fogalma sincs és nem is lehet arról, hogy nekem vagy bárki más ismeretlen számára, mi a legfontosabb (!) dolog az életben. Ha mégis úgy véli, hogy megmondhatja azt, hogy mások miről, mit gondolnak, nyilván téved; hiszen "minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség".
Ráadásul e filmmel kapcsolatban, szerintem, az álláspontjának épp az ellenkezője az igaz. Az uralkodó elit megfizetett vagy/és kiszolgáltatott krónikásai és az utókor jelen-célú piedesztál-gyártói ugyanis mindenkor inkább, valami valóságtól távoli, a sokaságtól elkülönítő nemes fennköltségbe emelik a hatalom birtokosait. Ennek ellenpontjaként ez a film a maga illusztratív túlrajzoltságaival is, jó eséllyel, sokkal közelebb áll a realitáshoz, mint a szokványos, hamis dicsfényű idealizálás.
Összes hozzászólás
Lakatos Mónika - Romanimo
2019. november 12., 19:30 Lakatos Mónika - Romanimo

Autentikus roma népzene a MÜPA Fesztivál Színházában.

Jegyvásárlás