A merénylet

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar film, 50 perc, 2018

Értékelés:

18 szavazatból
Szerinted?

Őfelsége Erzsébet, Ausztria császárnéja, Magyarország apostoli királynéja és számos cím és rang birtokosa 1898. szeptember 10-én merénylet áldozata lett Genfben. A merényletet Luigi Lucheni, olasz anarchista követte el, aki egy élesre fent reszelővel szíven szúrta Erzsébetet. Sissit ekkor is egy magyar társalkodónő kísérte, Sztáray Irma. Az ő visszaemlékezéseként mutatják be az alkotók ennek a tragikus eseménynek a történéseit. 1898. szeptember 10-én fél kettőkor az egyik genfi szállodából két feketeruhás hölgy lépett ki. Hirtelen egy fiatalember nagy lendülettel neki szaladt az inkognitóban utazó Erzsébetnek, aki az ütközés következtében el is esett. A járókelők felsegítették a hölgyet, aki három nyelven is köszönetet mondott. Az incidens után sietősen elindultak a hajóállomás felé és felszálltak a hajóra, ahol a hölgy elájult. A társalkodónő bevitte a kabinba, levetette a fűzőjét és akkor látta, hogy bal melléből vér szivárog. Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné meggyilkolása nagy nemzetközi szenzációnak számított, az emberek nem értették, miért kellett meghalnia a politikába nem avatkozó, amúgy is tragikus sorsú szépséges királynénak. "Valami misteriósus dicsfény födi az ő alakját, mintha régen, nagyon régen élt volna egy királyné, aki minket nagyon szeretett, aki értünk sokat tett. Hogy mit tett, nem bírjuk elemezni, történetkönyvek, okmányok, krónikák nem hirdetik világosan, de az érzésekben ott él és mint bizonyosság él az a tudat, hogy ez a szent asszony őrködött a nehéz órákban Magyarország fölött, hogy az ő szívéből, melyet most átvert a gyilkos tőre, fakadtak ki elsőbben azok a sugarak, melyek most elöntenek fényükkel, melegükkel." (Mikszáth Kálmán: A királyné meghalt. Országos Hírlap, 1898. szeptember 11.)

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ligetiz51 jan. 23. 19:56:32 10/10
Remek film....és a máról, sőt gyanítom, hogy a jövőről is szól, mert azóta is az anarchistákat a háttérből minden eszközzel támogatják politikai céljaikra aljas érdekkörök.
10/10
Staminah 2019 ápr. 27. - 14:09:00 10/10
Remek film, dokumentált idézetekkel, kiváló jellemrajzzal, nagyszerű színészekkel. Csőre Gábor remekel Lucheni szerepében, Kováts Adél pedig számomra rendelkezett azzal a kisugárzással, amely megkopott szépsége ellenére Erzsébetet olyan ellenállahatlanná tették még idősebb korában is.
5/10
pihes 2018 szept. 18. - 13:49:47 5/10
Nincs ez még 6 pont se, mert nem régiben, láttam ettől jobb magyar filmeket is.

5/10
Március 3-án újra KultúrKedd!
március 3., kedd 00:00-24:00 Március 3-án újra KultúrKedd!

Kedvezményes jegyek csak egy napig a PORT.hu-n!