A világítótorony

Bakancslistához adom
The Lighthouse
kanadai-amerikai fantasy, horror-dráma, 110 perc, 2019

Értékelés:

69 szavazatból
Szerinted?

Egy tengerbe nyúló kis sziklán lévő világítótoronyba hosszú gyalogút után érkezik szolgálatra két nem túl bizalomgerjesztő fickó: a tapasztalt öreg (Willem Dafoe), és a korábban favágóként dolgozó újonc segédje (Robert Pattinson). A vágyaik, a félelmeik, a szuggesztív környezet és persze a magány egyre nagyobb hatással lesz az elméjükre, mely katartikus módon determinálja a két férfi viszonyát.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
FilmExpert márc. 27. 11:05:55 3/10 Előzmény Zahire
Több német tv-s interjúban hallottam már, hogy csak símán meiner meinung-ot mond az illető, innen vettem a nyelvtani megoldást, de hogy nyugodtan aludjál az r valóban lemaradt.
Zahire márc. 27. 10:14:50 Előzmény FilmExpert
" meiner Meinung nach"
Zahire márc. 12. 10:21:35
Azért az imdb.7.7 pontja nagyon-nagyon túlzó ! Nem mondom, hogy rossz film, meg egy kis gondolkodással érthető is, de számomra elég középszerű ( arról nem beszélve, hogy annak idején is csak megválogatták kit tesznek egy ilyen kietlen helyre, és nem két,őrületre igen hajlamos férfit ).
9/10
statham jan. 18. 22:31:53 9/10
Ez hatalmas volt!!! De csak olyanok próbálkozzanak vele, akik rendelkeznek némi intuícióval is a felszínes látásmód helyett. Ennek ellenére a tartalom mellett a vizuális világa is remek, még így 4:3 / FF verzióban is. A hanghatások, a fényképezés és a hangulat is nagyon rendben van, ahogy a színészek őrült alakításai is.
9/10
danek87 2020 nov. 09. - 09:39:31 9/10
Ezt a film rengeteg szimbólummal dolgozik, tehát aki ezeket nem ismeri fel és puzzle szerűen nem tudja összerakni annak értelmetlen jelenetek összessége lesz az egész. Ez egy művészhorror tehát jellemző rá hogy nem a felszín a lényeg hanem a mögöttes tartalom. De nem is írok róla többet, ajánlom megtekintésre a Sávval Szemben című youtube csatorna kibeszélőjét a filmről, jól összefoglalja az egész szimbólumrendszerét. Nekem 10/7
1/10
allofs 2020 júl. 16. - 11:27:53 1/10 Előzmény csoli89
Tényleg nem értettem , és a végén már nem is akartam csak örültem hogy vége lett. Az igaz hogy kikapcsolhattam volna a felénél mint mások , de reméltem hogy a végére lesz valami értelme. Az "eszetlenül fikázok mindent, amit nem értek" és ezt csak a magam nevében írom nem a társaim nevében , a film mellett az" annyira művészi hogy magamhoz nyúlok" értékeléseknek is szól. Van aki azt írja hogy neki tetszett de másnak nem biztos hogy fog és ad egy 5-öst, ez rendben is van ,lehet hogy nem is írok semmit mert leírta hogy nem mindenki egyforma neki tetszett ennyi. De ha van egy film amire ráhúzzák hogy horror, de még nem hallottam róla és megnézem az értékelést ami 8 as meg 10 es hát utána elgurul a gyógyszer! Sokan megfejtették hogy micsoda szimbólumok vannak benne , pokol , menny , 4-es metro, de ettől nekem még mindíg nem lesz jobb film. A filmművészet-nek nem mi ártunk ,hanem az ilyen filmek. Kis költégvetésből is lehet nézhető filmet csinálni pl: Három óriásplakát Ebbing határában , A nagy Lebowski , stb .
8/10
csoli89 2020 júl. 11. - 21:06:54 8/10 Előzmény allofs
Pedig attól, hogy te és a társaid nem értitek, hogy miről szól a film, nem tudjátok megfejteni a gesztusvilágát és a szimbólumait, attól az még nem lesz rossz! Szerintem ez az "eszetlenül fikázok mindent, amit nem értek" hozzáállás sokat árt a filmművészetnek. Ezért születnek újabb és újabb ótvar trágyarakás látvány-popcorn Disney mozifilmek egy Magyarország éves költségvetését meghaladó pénzekből, amit aztán agyatlanul meg lehet zabálni.
3/10
FilmExpert 2020 jún. 08. - 15:18:59 3/10
Érteni vélem ugyan a filmet, de ez nagy csalódás a Boszorkány után, ami a XXI. század egyik legjobb horrorfilmje, meine meinung.
Egyedül a Tarr Béla stílusú képi világot lehet benne értékelni, de más viszonylatban a magyar rendező alkotásainak poros nyomába sem ér ez a rettenet.

3/10.
3/10
pihes 2020 máj. 14. - 15:29:14 3/10
Borzasztóan komor hangulatú film, azt jól elérték benne.
Nincs erre hangulatom, de vannak pillanatok!

3/10
8/10
Alberto 2020 máj. 02. - 07:40:36 8/10
Ezt a filmet véletlenül néztem meg és mondhatom, hogy nem bántam meg. Érdekes, vagy inkább emberi feldolgozása Prométheusz történetének. Tele szimbólumokkal. Például ahogy embereket próbál teremteni. Vagy ahogy a húsról beszél, álmodozik magának ugyan de az embernek. Valamint ahogy a végén Zeusz letaszítja Prométheuszt és a kinyíló szelence rászabadít mindenféle bajt és gonoszt az emberiségre kivéve a reményt. Az utolsó képkockákban sziklán fekve különösen szimbolikus ahogy a sirályok csipegetik /a máját/.
Hekaté 2020 ápr. 14. - 22:27:01
Én egyszerűen nem jutok szóhoz! És csak egy kérdésem lenne: miért?
Miért érezte azt az alkotó, hogy ezt mindenképpen meg kell csinálnia? Miért nem tudta ezt a "csodát" magában tartani?
Teljes mértékben értelmetlen minden része. Szükségtelen. A világ nagyon jól elboldogult volna enélkül is.
Olvastam véleményeket, de mivel túl jó volt az imdb-je, gondoltam, adok neki egy esélyt. Nem kellett volna. 1 óra 49 percet elvett az életemből.
Sok esetben van úgy, hogy azt mondom, megértem, ha egy nekem nemtetsző film másnak tetszik (vagy fordítva), de itt nem!
Most komolyan?! Miért???
2/10
Richard Kovács 2020 ápr. 14. - 10:43:31 2/10
Egy beteg film rossz értelemben. 1 órát bírtam nagy nehezen. Horrorhoz köze nincs.
1/10
allofs 2020 márc. 25. - 09:37:29 1/10
Nem értem hogy kaphatott az imdb-n 7.7 , lehet hogy nem filmes oldal hanem az anonim alkoholistáké? Annyit lehet a javára írni hogy a raktárban porosodó fekete-fehér filmet felhasználták , bár inkább b.szták volna ki a p.csába. Ez volt az első film Pattinson -tol amit láttam és mivel az előttem lévő hozzászolásban azt írják ez a legjobb ,a többire már nem is vagyok kiváncsi. Ha ez a film 7.7 akkor a Barátok közt Magdi anyussal 10 es.
6/10
Owl 2020 márc. 24. - 15:22:42 6/10
Hangulat volt, a szereplők jól játszottak, a helyszín tökéletes. Szerintem a történet is elég érthető, ahogy a lentebb írt példákban olvasható. Mégis azt mondom, hogy rétegfilm, én másra számítottam, kevesebb szimbolizmusra és itt arra gondolok SPOILER hogy ne az legyen egy történet lényege, hogy az elérhetetlen utáni sóvárgást egy lámpás önti formába!
4/10
Patafizikus 2020 márc. 18. - 20:02:26 4/10
Ez egy hatalmas, túl-hypolt blöff! Én kifejezetten szeretem az összetett, szimbolikus, elgondolkodtató, művészi filmeket, és az sem zavar ha nincs mindenre válasz. ( Örök kedvencem a Donnie Darko). De ez a film nem művészi, hanem művészieskedő. A történet zagyva, sokszor már-már nevetséges, logikátlan. A film javára írandó a hang ( zenének nem lehet nevezni), és a képek nagy része. W. D. itt is remekül játszi, és meglepő módon R.P. ha nem is nő fel hozzá, de méltó segítője lehet. És itt vége is a film értékeinek.
4/10
3/10
offtopic
nick név 2020 febr. 22. - 21:25:41 3/10
Azért arra kíváncsi lennék, hogy mondjuk 10-15 év múlva kinek marad zseniális ez az épületes remekmű, hogy a nosztalgikus érzelmi tölteten túl kiállja-e az idő próbáját azoknál, akik most odáig vannak a nagyszerűségétől. -- spojleres rész következik --
Azt nem tudom, hogy mennyiben lebilincselő ötlet az, hogy Ephraim a fénybe, a megtisztulásba/a lelki tisztaságba, vagyis egy isteninek nevezhető, tiszta és ragyogó térbe vágyik, majd amikor áttörve az elé hatalmasodó akadályokon felér oda, egyszerűen összeomlik - meg és lezuhan -, mert közben maga is mélyen bűnössé vált, bemocskolta a kezét és az egész lényét is. És persze ezt megelőzően sem volt teljesen tiszta, hiszen cserbenhagyott egy olyan személyt, akire neheztelt, ezzel bár kevésbé mocskosan, de már bűnös állapotban vala.
Persze nem is feltétlen a történet tesz egy filmet naggyá, hanem annak a bemutatása, életre keltése. Már ha sikerül neki jól tennie azt.

+1: Ephraim igazából egy kis barkácsüzlet tulajdonosa, aki nem kedveli egyik visszatérő kuncsaftját Thomas-t, időről-időre összezörrennek, de neki eladóként sajnos nyelnie kell, ám egy napon kikel magából és ennek következtében elválnak útjaik. Ephraim ennek eleinte örül, üdvözölésként tekint a Thomas nélkül eltöltött munkanapokra és a mennyben érzi magát, ám szembesül a vevője elvesztésével, helyzete kettős és lehetetlen természetével és megzuhan. -- spojleres rész vége --

Félreértés ne essék. Azt persze sajnálom, hogy kettőnél több embernek tetszik ez a film - és ezáltal meglátásom szerint érdemtelen pódiumra emeltetik a virtuális térben -, sajnálom, hogy embereknél ez a fajta művészfilm jelenti a művészfilmet, de azt nem akarom elvitatni, hogy a filmmel kapcsolatos érzéseim és gondolataim ellenére akár tetszhet másoknak.
moxika 2020 jan. 22. - 08:17:34 Előzmény memestermastertakavan@gma
Minden gondolatoddal egyetértek és valóban zseniális remekmű.
10/10
memestermastertakavan@gma 2020 jan. 19. - 20:49:32 10/10
Bár teljes mértéken megértem azt is akinek ez nem jött be vagy mást várt, szerintem egy elképesztő mesterműről van szó! Zseniális rendező munkája egy remek operatőrrel közreműködve. Willam Dafoe hozta szokott formáját, viszont a film kellemes csalódása Robert Pattinson személyében ért engem, aki karrierje eddigi legjobb alakítását hozta. Saját magához képest is nagy előrelépés volt ez a szerep, de ilyen színészi munkával más neves színeszek (pl. Dafoe) mellett is simán megállja a helyét. A film, a kérdések megválaszolását részben a néző fantáziájára is bízza. Éppen ezért nincs helytelen megfejtés. (szerintem)

Akinek nehezére esett a film megfejtése annak itt van pár sor róla. Akinek van pár perce megéri elolvasni:
:)


Az talán egyértelmű mindenki számára hogy a film a felszín alatt értelmezendő. Íme pár logikus magyarázat:

1.: Talán a legkézenfekvőbb magyarázat a filmre egy összetett szimbolizmus. A torony teteje ahol mindig fény van: a Menny. Ez az a hely, ahova Ephraim nem mehet fel, azért amit tett. Az torony alja ahol a tűz mindig ég: a Pokol. A szénhordás mint olyan, a bűn amit cipel a lelkén. Hiába takargatja, kiborul a földre, majd mikor a filmben ténylegesen bevallja, azután már takaratlanul hordja a szenet, tehát nincs lefedni valója. A fekete szén, a gyilkos lelkének tisztátalansága.

2.: Pszichológiai értelmezésben a Sziget egy külvilág számára elérhetetlen “elszigetelt” hely. Jelen esetben Ephraim elméje. Minden amit a vásznon látunk az ő képzeletének szüleménye, ahogy viaskodik saját bűne elfogadásával. Ahogy Thomas is mondta: “ő nincs is itt, még minding a havas erdőben vacog magába roskadva mint egy őrült”. Tehát eszerint a verzió szerint Ephraim elborult képzeletének szüleményeit látjuk a gyilkosság után.

3.: Az előző dolog, csupán a visszájára fordítva, mely szerint Thomas az egyedüli ember a szigeten, ő a gyilkos, akinek élete utolsó heteit követhetjük szemmel ahogy a fiatal kori énje Ephraim személyében kísérti őt. Thomas beleőrült tettébe, viszont nem tagadja többé és tisztában van helyzetével. Éppen ezért dühös és gyűlöli fiatal énjét akin keresztül újra átéli jellemformálódását és az elme egyre mélyebbre süllyedését. Ő hisz a megváltásban, imádkozik és próbál a fényhez jutni, mégis tudja, fiatalkori tette miatt a mennyekbe már sosem jut el. Részegen azért barátságos, mert ittas állapotban nem haragszik annyira “fiatal saját magára”, felejteni képes. Ezárja magát a szőkés lehetősége elől, megássa saját sírját. Utolsó próbálkozást tesz, de a menny kiveti őt onnan és elkárhozva távozik erről a földről.

4.: A történet alatt Ephraim már halott. A “Davy Jones” történet illik a filmre, mely alaptörténet szerint D.J. feladata a holtak lelkének elszállítása a túlvilágra egy hajón. Itt a filmben Thomas (aki ki is monjda D.J. nevét a filmben) szállítja Ephraim bűnös lelkét akinek viszint nincs eldöntve a sorsa amíg be nem vall mindnent amit tett.

(5.): Mely szerint mindkét férfit a saját büntadata őrjíti meg. Ephraim gyilkos. Thomas múltja ködös, de a film azt sugallja hogy bűnös, hiszen polip formájában ő is néha “szörnyként” jelenik meg. A felesége halála és más nőkhöz való viszonya is tisztázatlan, de az sem kizárt hogy előző segédje életének is ő vetett véget. A két nehéz lelkű férfi vall egymásnak és belehalnak tetteikből fakadó bűntudatba. Ez a verzió elég egyszerű és éppen ezért a legvalószerűtlenebb is egy ilyen metafórákban és szimbólumokban gazdag film esetében

Mindezek saját gondolatok és ezért nem biztos hogy ezek a dolgok így vannak, csak nekem ezek jutottak eszembe.


3/10
offtopic
nick név 2020 jan. 16. - 16:16:54 3/10
Az a kérdés, hogy bizonyos tényleg régi, mondjuk klasszikussá vált dolgok mennyire állnák meg a helyüket a jelenben, ha mostanában jönnének létre újra? Egy Aranybulla, vagy egy Magna Carta is fontos volt a maga idejében, de abból a kontextusból kiragadva a mába helyezve már meglehetősen az érvényüket veszítenék. Ez igaz lehet filmes műfajokra is, példának okáért a némafilmre, ami egyébként a hangosfilm megjelenése után is életben volt egy darabig. A klasszikusok visszatekintve megállják a helyüket, mert a maguk idejében valami érvényeset voltak képesek felmutatni és ami a jelenünkre is hatással volt, viszont amikor a mai kópiáik kerülnek reflektorfénybe...
A film tartalmához térve, azt mondjuk el tudom képzelni, hogy akiknek tetszenek a fingós-altesti "vígjátékok", azoknak akár még ez a baszottul művészi film is tetszhet - mert hát olyan klasszikus alapokhoz nyúl, csak jó lehet, ez kultúra -, ebből a szempontból teljesen adekvát ez a kombináció.
Annyi jobb - jó - művészfilm van ennél, sajnos a művészfilm pejoratív értelmét erősíti ez a darab, ami az előbbiek elől veszi el a figyelmet és a lehetőséget.
9/10
The Cortez 2020 jan. 14. - 23:13:59 9/10
Expresszionista művészhorror, Chris Columbusszal a háttérben. Fekete-fehér képi világ, 4:3-as képarány, tökéletes helyszínválasztás, baszottul erős hangulat, lenyűgöző fényképezés, nyomasztó zene, hatásos hanghatások és kiváló színészi alakítások.
Robert Pattinson már az első pár percben jobb, mint bármelyik Alkonyat moziban, Willem Dafoe pedig egy röhejes vén faszt játszik, akinek később persze fejlődik a karaktere. Előbbinek a finálé előtti hosszú monológján, míg utóbbinak a szövegein, bizonyos megnyilvánulásain lehet hangosan felröhögni. A rémálom- meg látomásszerű jelenetek mellett, a rendező nem kevés szimbólummal, valamint mesékből + mítoszokból átvett motívumokkal is melózik, de még az altesti poénokkal operáló vígjátékok egyes elemeit sem fél alkalmazni, ugyanis a főszereplők szinte végigfingják- illetve hokizzák az alkotást, ami leginkább az unalomtól, monotonitástól, ingerszegénységtől való bekattanást mutatja be.
Horrorrajongók, művészmozi kedvelők, továbbá a fingós-hokizós komédiák szerelmesei bátran tehetnek vele egy próbát!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu