A vörös nyakörv

Bakancslistához adom
Le collier rouge
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia háborús filmdráma, 83 perc, 2018

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

1919 forró nyarán egy francia kisváros börtönében fogva tartanak egy fiatal férfit, akit nem sokkal korábban még háborús hősként ünnepeltek. Kutyája az épület előtt ugat éjjel-nappal és várja a gazdája szabadulását. Egy fiatal, tanult nő a földeken dolgozva várja vissza szerelmét. Egy arisztokrata származású bíró, akinek szigorú értékrendjét megingatta a háború, pályájának utolsó ügyét felgöngyölíteni érkezik a városba. Három különböző karakter és a dráma középpontjában egy kutya. Jean-Christophe Rufin 2014-ben megjelent, hasonló című regényének filmváltozata.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Nótárius márc. 29. 12:09:13 8/10
Franciásan megnyerő hangulatú, életközeli természetességű, érzelmileg is fogva tartó, elgondolkodtatóan jó, reálisan háborús vonatkozású film; a karaktereikbe átlényegült kiváló színészekkel és vonzó szépségű képi világgal.

Semmit nem von le a film értékéből, de a saját nem kevés (kiképzett) kutyás tapasztalatom alapján egyértelmű számomra, hogy a filmbéli remek kutya nem elismerésre méltó volt, hanem (önhibáján kívül) a gazdáját is veszélybe sodróan rosszul reagáló, fegyelmezetlen.
Egyébként egy ennyire intelligens kutya a valóságban nem aszerint támad meg valakit, hogy ki jön szembe. Az embernél sokkal pontosabb jelzőrendszere van arra, hogy ki milyen szándékkal közeledik felé. □ Ha jólnevelt kutyaként, valamiért mégis indokolatlanul támadásba lendülne, a gazdája első szavára visszakozna. 

□ Offtopik
Épp most olvastam egy ehhez is kapcsolódóan érdekes etológiai értekezést (Clive D L Wynne, USA) a kutyák emberrel való társas reagálásairól. Eszerint korábban nemigen törödtek a kutyák viselkedésével; az ilyen vonatkozású figyelem szinte csak a harapás elkerülésére korlátozódott. A 20. század második felétől viszont ez gyökeresen megváltozott, tudományosan is fontossá és érdekessé vált a kutya megismerése. Tanulmányok láttak napvilágot a kutyák azon rendkívüli képességéről, hogy milyen jól tudják érzékelni: mire készülnek az emberek.
kkanai márc. 16. 16:18:36
Tömör, drámai jelenetek, jó színészek. Érdemes megnézni.
9/10
nefefe márc. 15. 07:11:00 9/10
Szerintem jobb film volt mint az 1917. Más téma, más helyszín, más megközelítés, sok elhallgatott igazság. És csak a végén derül ki, miről is szólt az egész. Jó film.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu