Alapítvány

Bakancslistához adom
Foundation
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi sorozat, drámasorozat, 2021

Értékelés:

54 szavazatból
Szerinted?

Isaac Asimov díjnyertes Alapítvány regényei nyomán készült sorozat egy csapat száműzött sorsát követi, ahogy monumentális útjuk során megmentik az emberiséget, újjáépítik a civilizációt, miközben a Galaktikus Birodalom összeomlik.
Forgalmazó: AppleTV+

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
jankriszy márc. 03. 22:31:49 10/10
Teljesen rendben van a sorozat. Visz magával a cselekmény! Nem unalmas. Igaz nrm egy az egyben a könyv, de ezt itt el lehet engedni. Nekem nagyon tetszik.
6/10
gyereamozibabe jan. 03. 02:11:26 6/10
Nos, a második évad már nagy csalódás volt. Pörgetve tudtam csak megnézni. Kissé unalmas, hogy folyton megölnek valakit, aki aztán 10 perc múlva újra él. Az első évadra 8 pontot adtam, erre 4-et.
6/10
gyereamozibabe 2023 dec. 31. - 15:15:09 6/10
Örülök, hogy csak utólag olvastam el a fanyalgó véleményeket. Másfél nap alatt ledaráltam az első évadot. Nálam egy a lényeg sci-fiben: amíg nézem, addig legyek egy másik világban, ne zökkentsen ki semmi. Engem beszippantott ez a világ. Egymás után habzsoltam a részeket. Ugyanakkor 40es pasiként engem is zavar a hollywoodi woke-fajvédelem, és nem csodálkozom, ha sokaknak már elege van ebből. Eleve röhejes (minden scifitől), hogy a jövő emberiségében még lesz férfi és nő. Ez a földhözragadt dolog valszeg a scifi írók nyelve (angol-orosz, stb) miatt alakulhatott így. Kizártnak tartom, hogy a gépesítés, tudatátmentés, vagyis az örökélet korában ilyen kőkorszaki "burokban" akarna létezni egy ember. Maximum valami hagyományörző szerepjáték keretében. Na mindegy, ez már messzire vezet. Sajnos még nem találtam olyan scifit, ami szakít az emberi hülyeségekkel, pl a társadalom szükségszerűségével.
1/10
Krisz000007 2023 dec. 17. - 04:51:59 1/10 Előzmény architectname
+1
8/10
Kommentátor 2023 dec. 14. - 09:33:08 8/10 Előzmény Kommentátor
Utánaolvastam, nincs olyan sok novella, mint gondoltam. Egy évad kb. 2 novella, tehát csak ennyiszer kellene lecserélni a szereplőket. Sőt, van némi átfedés is. Persze az úgy tényleg furcsa lenne, ha minden évad közepén jönne egy tök új szereplőgárda. De valahogy meg lehetne ezt oldani szerintem úgy, hogy ne írják át teljesen az eredeti történtet, mint ahogy most történik.
8/10
Kommentátor 2023 dec. 07. - 10:49:33 8/10
Én alapvetően annak vagyok a híve, hogy egy regényadaptáció a lehető legteljesebb mértékben legyen hű ez eredeti műhöz, legalább is amennyire a filmes eszközök ezt lehetővé teszik. Sokan vannak, akik nem szeretnék ugyanazt viszontlátani, amit már olvastak, mert az úgy unalmas. Én viszont azt gondolom, ha már egyszer valami jól meg van írva, azt nem érdemes átírni. Épp ezért bosszantott nagyon pl. a Vaják első két évada. És ezért voltam elnézőbb a harmadikkal, mert a hibái ellenére, az a korábbiakhoz képest viszonylag regényhűre sikerült. Vagy ezért van az, hogy amikor először láttam az orosz Éjjeli őrség filmet, annyira tetszett, hogy annak hatására olvastam el a könyveket. Majd amikor az olvasás után újra meg akartam nézni a filmet, képtelen voltam végignézni, annyira bosszantott. Ezért van az ilyen esetben, ha egy olyan könyvből készül film/sorozat, ami érdekes lehet ugyan, de még nem olvastam, akkor előbb megnézem a filmet és csak utána olvasom el.
Ezek után leszögezem, hogy az Alapítvány könyveket nem olvastam. Ha olvastam volna, valószínűleg iszonyúan bosszantana ez a sorozat, és lehet, hogy már az első évadot közepén félbehagytam volna a nézését. Így viszont nekem tetszik a sorozat. Vannak benne kusza, logikátlan dolgok, de összességében azért szerintem nem rossz. Mivel ritkán készül manapság értékelhető sci-fi, el tudom engedni a hibáit, és jól szórakozom rajta.
Tudtommal az is megnehezíti az alapművek megfilmesítését, hogy Assimovnál a különböző időpontokban játszódó történeteknek nem azonosak a szereplői. De szerintem ennek nem kellett volna, hogy akadályt szabjanak a készítőknek. Vannak olyan sorozatok, ahol minden részben mások a szereplők. A krimikben pl. a nyomozókon kívül részről-részre minden szereplőt lecserélnek. A modern, Helyszínelők típusú krimikben persze egy egész stáb nyomoz. De a Columbóban pl. csak a főszereplő volt visszatérő karakter. De tovább megyek, van olyan, ráadásul modern sorozat is, ahol minden epizódban tök más a szereplőgárda, pl. a Black Mirror. Persze, könnyebb úgy követni, megszeretni egy sorozatot, ha van egy-két állandó karakter, akit ismerünk. De Ilyen esetben, ha indokolt, szerintem simán lehettet volna egy-két részenként teljes szereplőcsere.
9/10
cp2113 2023 nov. 22. - 06:04:36 9/10 Előzmény Ivy00
Bár Cleon így gondolja, a robotika törvényeire ő sincs hatással. Assimov alaptétele, hogy a robotika törvényeinek megszegése nem egyeztethető össze a pozitronagy működésvel. Az "Assimov-univerzumban" több ízben is történt robot általi emberölés (gyilkosság), de mindig a törvényeknek a robotok általi átértelmezése tette ezt lehetővé. PL a solariai robotok csak a Solarián született embereket tekintették embernek. Demerzel még R. Daneel Olivaw-ként (több ezer éve) szakított a "hagyományos" 3 törvénnyel, ahogy írtam: válasz a Robotok és Birodalom regényben.
AJud01 2023 szept. 26. - 11:19:33
sziasztok! lehet tudni mikor jön a 3.évad? köszi
4/10
Ivy00 2023 szept. 17. - 18:22:50 4/10 Előzmény cp2113
A sorozat úgy magyarázza a robot gyilkosságait,

hogy I. Cleon azzal a feltétellel egyesíti Demerzel szétszakított részeit, hogy átprogramozza a robotot: azont túl kizárólag a birodalom és a géndinasztia érdekében munkálkodik, és árthat emberi lénynek, kivéve Cleont, illetve későbbi klónjait. A sztori írói aztán ellentmondásba keveredtek, mert a 2 évad végén Demerzel kivégzi akárhanyadik Cleont és a szeretőjét, mert rájönnek a titkára.


4/10
Ivy00 2023 szept. 17. - 18:16:21 4/10
Tegnap néztem meg a 2. évad befejező részét. Hát ez az utolsó rész totál káosz lett. Próbáltam elvonatkoztatni a könyvektől, hogy esetleg úgy egy élvezhető sci-fi sorozat lesz ez, de egyszerűen önmagában is gyenge lett. Voltak a sorozatnak jó elemei, de ez az utolsó rész akkora katyvasz, hogy már nem tudtam túltenni magam rajta. Van egy következetesen, jól megírt regényfolyam, és elköltenek egy rakat pénzt arra, hogy valami sokkal gagyibb, zagyva sztorit írjanak. Pedig szinte minden rendelkezésükre állt, hogy akár jó is lehessen a sorozat, de mintha szándékosan azon dolgoztak volna, hogy szétbarmolják. Nagy kár érte.
1/10
Ilconop 2023 szept. 17. - 17:33:09 1/10
Ja! és ez lemaradt. Javaslom az alkotóknak, hogy nézzék meg a The expanse c. sorozatot, amely szintén egy regényfolyam alapján készült. Az évtized legnagyobb alkotása lett. Üt, mint az atom.
1/10
Ilconop 2023 szept. 17. - 17:03:26 1/10
Nálam ez egy gyenge 1-es. De csak azért, mert felfelé kerekítettem. Jellemzően azok vannak többen, a magasabb pontszámra értékelőkből, akik nem olvasták a regényeket. Lehet, hogy így jobban jártak. Számomra ez a sorozat űbergáz, és ezen véleményemen még 3 öszvér sem tudna változtatni.. :)

Az igaz, hogy az öszvér szerepét is egy női színészre osztották? :)


1/10
architectname 2023 szept. 11. - 04:56:52 1/10
Ennek semmi köze az eredeti regény történetéhez és hangulatához.Egyszerűen szar.
9/10
cp2113 2023 szept. 10. - 16:32:13 9/10 Előzmény Ivy00
Én úgy emlékszem, hogy a magyarázat erre nem az Alapítvány történetében gyökerezik. Olvastad esetleg a Robotok és Birodalom regényt is? Abban R. Giskart Rentelov megalkotja a nulladik törvényt, mely átdefiniálja az ember fogalmát emberiséggé (ez így eléggé leegyszerűsített, de valami hasonló történik), majd hagyja radioaktívvitásal "megfertőzni" a Földet, hogy kolonizálásra bírja az emberiséget. Az ő pozitrinagya ebbe belesül, de társa, Olivaw (az Alapítványban Demerzel Eto) sikeresen magáévá teszi a nulladik törvényt, melyben az ember gond nélkül feládozható az emeriség érdekében. Ezt a csattanót "lőtték el" Proyas fimjénen is.
4/10
Ivy00 2023 szept. 10. - 02:47:11 4/10 Előzmény Ivy00
Most, hogy már a 2. évadot nézem, magyarázatot kaptam arra, hogyan képes egy robot embert ölni a sorozatban.
Mivel kevés jó sci-fi készül, így elnéző vagyok ezzel, és várom, mit hoznak még ki belőle.
9/10
cp2113 2023 szept. 09. - 10:19:07 9/10
Szerintem nemes egyszerűséggel arról van szó, hogy egy ekkora volumenű történetet (R Daneel Olivaw plédául ha jól emlékszem 19270 évet "élt") nem lehet feldolgozni 10 részben 3 évadban. Sajnos ma ez a trend, nincsenek 15 évadot megért, évadonkénti 22 részes sorozatok. A filmes szakmára van bízva, hogy a rendelkezésre álló időben mégis élvezhető legyen a történet, kvázi eladható. Senki sem szeretne egy 240 órás hangoskönyvet a TV-n hallgatni, ugyanennyi színészkedéshez, látványhoz meg rengeteg pénz kell. Emiatt lett Demerzel (Oliwaw) féfi helyett szőke bombázó, Salvor meg politikus helyett harcos. A sorozat nézése nem zárja ki a könyv olvasását, bármilyen sorrendben. Én mindkettőt élveztem.
Alex Proyas - Én a Robot című filmje is csak az alapokat kölcsönzi, és egy ütős 2 óra szerintem.
A Két évszázados ember pedig szerintem jobban sikerült filmen, mint a novella.
Szerintem megfelelő mértékkel külön is kell kezelni a különféle megoldásokat.
10/10
Joci2000 2023 aug. 26. - 23:54:07 10/10
Jó kis sci-fi ez, komolyan nem értem a fanyalgást. A könyveket 70 éve írta a mester, nem értem miért kellene szórol szóra ragaszkodni hozzájuk. Tessék haladni a korral. Így most két sci-fink is van butuskák.
capt.nemo 2023 aug. 26. - 03:37:58 Előzmény Kaliff
ha elolvasod a könyveket (van belőle legalább 7db), akkor rájössz. (a legelső talán kicsit szárazabb, de aztán egyre érdekesebbek, hála a női karaktereknek is.) a sorozat a női szereplők dacára is unalmas a könyvhöz képest és teljesen kiábrándító módon. mintha az lett volna a cél, hogy kiheréljék az alapanyagot, és valami alapítványszerű üres látványpékséget gyártsanak, alig van köszönő viszonyban a kettő. Asimov és a forgatókönyv írok szellemi szintje között túlzottan nagy a differencia. nagy kár ezért a lehetőségért.
tage 2023 aug. 13. - 10:12:14
Én nagyon elnéző vagyok a feldolgozásokkal. Olvastam szinte az összes Alapítvány sorozatot érintő könyvet. Egyetértek, hogy kicsit fel kell őket újítani, hogy izgalmas legyen és a mai technológiánkat referenciának használva vetítsünk egy jövőképet. Elviseltem a rengeteg női karaktert, a buta párbeszédeket, mert szeretem a sci-fi-ket, és gondoltam még így is lehetne jó. De amikor Bel Riose a, galaktikus birodalom generálisa, a szemem előtt sírja el magát a férje miatt, akit elválasztottak tőle, én kikapcsoltam :D. Pedig nézni akarom, de már nem merem… én érzem magam kínosan közben.
4/10
Ivy00 2023 aug. 08. - 01:16:45 4/10
Némi spoilert tartalmazhat.
Nagyon régen olvastam az Alapítvány trilógiát, és sci-fi alapműnek tartom (szerintem nem csak én).
Persze, hogy kíváncsi lettem, milyen sorozatot csináltak belőle. Túl sok jóra nem számítottam.
Ha az ember szigorúan figyelembe veszi az elején kiírtakat, miszerint Asimov műve alapján készült (vagyis nem annak feldolgozása), akkor már sejtheti, hogy eléggé szabadon kezelték a regényt.
Ha ezzel meg tud békélni az ember, és már elég régen forgatta a könyvet, akkor tulajdonképpen egy élvezhető sci-fi sorozatot nézhet, egy másik történetet, a regény felhasználásával.
Látványos, és néhol ugyan vontatott, de idővel egyre érdekfesztőbb mese. Egy sorozatnál nagyon fontos, hogy fenn tudja tartani az érdeklődést, ez a legtöbb rész esetén sikerült is. Ugyanakkor figyelmesnek kell lenni, hogy az ember követni tudja az időbeli ugrásokat, változásokat, főleg, hogy olykor még vissza is tekintenek a múltba.
Hiányérzetem volt abban, hogy a főszereplőket nem igazán tudtam megismerni és így megkedvelni, együtt érezni velük, képességeiknek nincs magyarázata.
Pl. valahogy nehezen elképzelhető, hogy valaki egy olyan világban, amely elutasítja a tudományt, pikk-pakk olyan képzett matematikussá váljon teljesen egyedül, mint az első rész főhőse.
Nyilván úgy gondolkodtak az alkotók, hogy tartalmazzon sok olyan elemet a sorozat, amelyeket a nézők már ismernek, kedvelnek, és legyen a mai trendeknek megfelelő. Ezért aztán sok minden ismerős lehet más filmekből, és gondolom, ennek köszönhető az is, hogy a legtöbb főszereplő nő;
nem lennék meglepve, ha a folytatásokban az Öszvér (aki az egyik legérdekesebb karakter az Alapítvány trilógiában) szintén színes bőrű nő lenne.
Eddig az első évadon vagyok túl, kíváncsi vagyok a továbbiakra.
Korábban az egyik hozzászólásban bizonyos mértékig a Dűnéhez és a Star Warshoz hasonlították a sorozatot. A három történet közül a legkorábbi az Alapítvány, a maga 1951-es megjelenésével, míg a Dűne 1965-ös, az SW pedig csak 1977-es. Így nyilván a két utóbbi meríthetett Asimovtól, ahogy sokan mások is a sci-fi története során. Ma már több tőle eredő dolgot alapvetésként kezel a műfaj, ahogy
a fantasy is sokat köszönhet Tolkiennek.
Épp ezért az Alapítvány megérdemelt volna egy regényhű feldolgozást, de talán majd egyszer...
A sorozat készítői, ha már felhasználták a műveit, annyiban legalább tekintettel lehettek volna az Asimovnak köszönhető robotika 3 törvényére, hogy nem egy robottal gyilkoltatnak meg egy embert...
"1.A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2.A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
3.A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba."
Összes hozzászólás