Film

Alelnök

/Vice/
amerikai életrajzi dráma, vígjáték, 132 perc, 2018 16 éven aluliak számára nem ajánlott
    • f

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a '30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carell és Sam Rockwell.

Cheney fél évszázadot felölelő útja során wyomingi elektronikai munkásból az Egyesült Államok de facto elnöke lesz ebben a sötét humorú és gyakran nyugtalanító bepillantásban a szervezeti hatalommal való (vissza)élésbe. McKay értő kezei közt a Cheney-t övező kettősség, mint elhivatott családapa és politikai bábjátékos, bensőségességgel, szellemességgel és merész narratívával találkozik. Eltökélt és végsőkig hű felesége, Lynne által vezérelve és a nyers és nagyhangú Donald Rumsfeld útmutatásával Cheney Nixon adminisztrációja alatt férkőzött be Washington D.C. szerkezetébe, Gerald Ford elnök Fehér Ház-i kabinetfőnökeként kezdve, majd öt kongresszusi ciklus után George H.W. Bush védelmi minisztereként folytatva. 2000-ben lemondott a Halliburton olajipari cég vezérigazgatói posztjáról, hogy George W. Bush alelnökeként szálljon síkra a választásokon, azzal a nyilvánvaló elképzeléssel, hogy csaknem teljes körű kontrollt élvezne – pusztán formaságként tekintve alelnöki megnevezésére.

Cheney ravasz és titkos politikai manőverei oly módon változtatták az amerikai politikai térképet, hogy még évtizedek elteltével is érezhetők lesznek hatásai. Ám világos, hogy ez csak az egyik oldala Dick Cheney-nek. Annak a férfiének, akinek a nyilvánosság által ismert képét meghazudtolja visszafogott magánélete és érezhető szeretete családja iránt.

Az ALELNÖK-öt 6 Golden Globe-díjra jelölték, köztük a legjobb film (musical/vígjáték), a legjobb színész (musical/vígjáték) és legjobb rendező kategóriákban.

Bemutató dátuma: 2019. február 21. (Forgalmazó: Fórum Hungary)

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:


Vélemény:

március 18. 21:18:09
március 18. 21:18:09
Kicsit úgy tesz, mintha leleplezne- feltárna valamit, csak ezek már közismertek. Ami meg nem az, annak falaz, a kamut retorikusan négyszer elismétli stb... pl ISIS eredete, 9/11, de azért oda is szúr néha, pl elnöki hatalom túlzottsága, bár ezt is lehet nézni úgy, mint annak a hirdetését. Hiteles? 9/11 háromezren égtek el? Film szerint ennyi és égve, legalább is a narrátor nem mond ellen, mint sok másnak sem.
Végig jól van vezetve a film, egyértelműen szórakoztat, ez teljesen példaszerű.
szavazat: 8/10 március 13. 18:22:00
március 13. 18:22:00
Adtam rá 8 pontot, nekem tetszett a komoly és vicces elemek váltakozása, sőt kifejezetten nagy poén (és elég fekete) a narrátor szerepe a történetben.

Viszont nehéz eligazodni az amerikai alkotmány ismerete nélkül annak a hatalomnak a megszerzésében, amihez Cheney magát juttatta, így a film politikai hátterét adó elemek nehezen követhetők.
március 09. 17:56:39
március 09. 17:56:39
:)))
március 09. 09:00:04
március 09. 09:00:04
Igen, pont tegnap hallgattam meg :)
Sajnos, a felkapaszkodásáról ők sem sokat mondtak...
Érdekes volt.
március 09. 01:06:38
március 09. 01:06:38
Nos így legalább nőnap környékén ne becsüljük alá a nőket :) a mi kis gázszerelőnket egy komplett politikai elit tolja, míg Cheney-t csak a neje kupálta ki. Életrajza szerint a Yale-en kezdett, de csak a wyomingi egyetemet fejezte be, szerintem csak ide tolta vissza a neje. Ezeken a kezdeti időkön amúgy viszonylag gyorsan, említésszerűen átsuhant a film, a lényeg az volt, hogy egy léha fickót a neje vett kézbe, és tett azzá, aki. Hogy kivé is? Az eléggé homályos maradt, mert mint egy meztelen csigának, nem nagyon volt megfogható karaktere, lényege a faszinak, inkább csak mint valami középszerű közhivatalnok, jókor volt rossz helyen a zavarosban, ahhoz viszont viszont rendesen odatette a középszerűségét.

Indexen összevetették a különbséget a filmbeli és a valóságos Cheney politikai tevékenysége között, ez megér egy odafigyelést, hogy legalább lássuk, miben tér el a film egy sima propagandától.

https://index.hu/kultur/cinematrix/2019/03/02/alelnok_dick_cheney_kultrovat_podcast_george_w_bush_egyesult_allamok_kulpolitika/

március 08. 19:30:27
március 08. 19:30:27
De elvileg neki nem voltak ilyen összeköttetései,mint a mi gázszerelőnknek. Az amerikai elitegyetemekhez pedig nagyon komoly tudás szükségeltetik (a film erősen közepes képességűként emlegette Cheney-t)a kapcsolati tőke nem igazán számít. A film ezt lerendezte azzal, hogy Lynne nyomta be az egyetemre. Hát az van, hogy ez így biztosan nem történt meg. Nagyon érdekes lett volna, ha nem kezeli ezeket az első lépéseket ennyire felületesen.
március 08. 16:34:03
március 08. 16:34:03
Semmi kirívó nincs a felkapaszkodásban, legyen az akár a Fehér Ház. Magyar falu példájából láthattuk, milyen magasra nőnek a gázszerelők. A valóság néha brutálisabb a fikciónál.
március 05. 12:07:07
március 05. 12:07:07
én ezen a héten fogom megnézni úgyhogy még nincs véleményem, hacsak nem az, hogy tutira dramatizál - polarizál.
március 05. 11:10:41
március 05. 11:10:41
Én rögtön az elején leragadtam annál, hogyan képes egy wyomingi alsó-középosztálybeli nő bejuttatni vkit a YALE-re. Aztán, hogyan képes egy balhés villanyszerelő bekerülni a Fehér Házba? Ez mégsem olyan dolog, mint bejuttatni vkit egy magyar falu polgármesteri hivatalába titkárnőnek...
szavazat: 6/10 március 01. 11:05:32
március 01. 11:05:32
Ezzel az erővel Hitlerről is készülhetett volna egy ilyen életrajzi dráma. Belegondolni is rossz hogy ilyen kretének döntenek a világ sorsáról.
február 19. 14:28:07
február 19. 14:28:07