Alelnök

Bakancslistához adom
Vice
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai életrajzi dráma, vígjáték, 132 perc, 2018

Értékelés:

37 szavazatból
Szerinted?

Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a '30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carell és Sam Rockwell.

Cheney fél évszázadot felölelő útja során wyomingi elektronikai munkásból az Egyesült Államok de facto elnöke lesz ebben a sötét humorú és gyakran nyugtalanító bepillantásban a szervezeti hatalommal való (vissza)élésbe. McKay értő kezei közt a Cheney-t övező kettősség, mint elhivatott családapa és politikai bábjátékos, bensőségességgel, szellemességgel és merész narratívával találkozik. Eltökélt és végsőkig hű felesége, Lynne által vezérelve és a nyers és nagyhangú Donald Rumsfeld útmutatásával Cheney Nixon adminisztrációja alatt férkőzött be Washington D.C. szerkezetébe, Gerald Ford elnök Fehér Ház-i kabinetfőnökeként kezdve, majd öt kongresszusi ciklus után George H.W. Bush védelmi minisztereként folytatva. 2000-ben lemondott a Halliburton olajipari cég vezérigazgatói posztjáról, hogy George W. Bush alelnökeként szálljon síkra a választásokon, azzal a nyilvánvaló elképzeléssel, hogy csaknem teljes körű kontrollt élvezne – pusztán formaságként tekintve alelnöki megnevezésére.

Cheney ravasz és titkos politikai manőverei oly módon változtatták az amerikai politikai térképet, hogy még évtizedek elteltével is érezhetők lesznek hatásai. Ám világos, hogy ez csak az egyik oldala Dick Cheney-nek. Annak a férfiének, akinek a nyilvánosság által ismert képét meghazudtolja visszafogott magánélete és érezhető szeretete családja iránt.

Az ALELNÖK-öt 6 Golden Globe-díjra jelölték, köztük a legjobb film (musical/vígjáték), a legjobb színész (musical/vígjáték) és legjobb rendező kategóriákban.
Bemutató dátuma: 2019. február 21. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
drkotasz jún. 18. 00:35:25 Előzmény tesz-vesz
Röhejes olvasni a hozzászólásodat. Te egy nagyon rossz ember lehetsz. Legalábbis Karinthy szerint. A humortalan ember bármíly gaztettre képes. Mivel ez egy szatíra, ezért végig röhögtem okfejtésed :)
3/10
tesz-vesz ápr. 25. 11:00:53 3/10 Előzmény zetevar
és akkor mi mindent kezel még felületesen? mondom én hogy a készítők személyiségét is mutatja a film elejei f*ckozás.
3/10
tesz-vesz ápr. 25. 10:52:27 3/10
borzalmas film, kezdjük ott, hogy milyen stílus az, ha már a filmkészítők a film elején fuck-oznak a szövegben, milyen nyegle pimaszkodás ez? hogy kib*szottul mindent megpróbáltak az információszerzésben, nincs tartásuk, azt hiszik csak ők dolgoznak keményen?
van benn egy-két jó poén, de kínszenvedés végignézni,
Bale hozza a sötét nagyurat, ugyanazt a karaktert, mint Russel Crowe a sorozatában a Fox vezérét, de Dick nem ilyen volt.
valahogy itt is ez van, mint a Fair Game-ban (Államtrükkök), az elszámoltatás csak filmekben történik, nem a bíróságokon, Valeria Plame neve itt is elhangzik kutyafuttában és amatőr módon, a CIA-ügynök akit nyilvánosságra hoznak a férje miatt, ez azért sokkal jobb film: https://port.hu/adatlap/film/tv/allamtrukkok-fair-game/movie-115468

a másik ahogy már íták is, hogy Izrael a legnagyobb mértékben volt Irak ellen:

"Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az izraeli titkosszolgálat emberei voltak azok, akik átnyújtották Washingtonnak az Irak tömegpusztító fegyvereiről szóló jelentéseket (amiket aztán a megszállás után nem találtak meg). Később egy nyugalmazott izraeli tábornok a következőképpen kommentálta mindezt: „az izraeli titkosszolgálat teljes mellszélességgel kiállt az amerikai és a brit titkosszolgálat mellett, amikor hamis képet mutattak Irak katonai erejéről.”
„Kötelességünk hadjáratot folytatni Szaddám Huszein uralma ellen” – mondta Simon Peresz a riportereknek 2002 szeptemberében.

Gideon Levy újságíró akkoriban megjegyezte, hogy „Izrael az egyetlen olyan ország a Nyugaton, ahol a vezetők őszintén támogatják a háborút, és ahol semmilyen más vélemény nem hangzik el.” Izrael végül már annyira buzgóvá vált, hogy amerikai szövetségesének fel kellett szólítania arra, hogy csillapodjon le, máskülönben úgy tűnhet majd, hogy a háború Izrael érdekében folyik. Az Egyesült Államokban a háború mozgatórugóját egy kis létszámú, neokonzervatív csoport adta, amelynek tagjai közül sokan álltak kapcsolatban a Likuddal. A hadjárat érdekében természetesen a lobbi fő szervezetei is felemelték hangjukat. „Amikor Bush elnök megkísérelte bejelenteni… az iraki háborút – írta a Forward című lap – Amerika legfontosabb zsidó szervezetei egyként sorakoztak fel védelmére. A szervezetek vezetői minden állításukban Szaddám Huszein rezsimjének és tömegpusztító fegyverei felszámolásának fontosságát hangsúlyozták.” reméljük jó forrás: https://demokrata.hu/velemeny/az-izraeli-lobbi-6-58095/

ef febr. 28. 16:11:14
A film alapvetően jó, de azért megint megpróbálták Izraelt mosdatni, hogy nem támogatta Irak megtámadását, mivel destabilizálná a régiót, miközben elsők között uszít most a térség másik állama, Irán ellen is.
7/10
Aleksandr 2019 dec. 14. - 08:38:57 7/10
Christian Bale-t az egyik legjobb színésznek tartom, de miután megnéztem néhány videót Cheneyről, hát annyira nem kapta el isten igazából most szerintem, kb. 30 kg hízás ide vagy oda.
9/10
PlasZeb 2019 szept. 08. - 12:10:16 9/10
Közbeszédszerű hétköznapi kategóriákkal élve vannak a popcorn hollywood filmek és a művészfilmek. Ennek határán mozog például a Szárnyas fejvadász, de szerintem ez a film is. Nem tipikus eszközökkel dolgozik, hol meglepő húzásokkal (ami akár bosszantó is lehet, viszont el is múlik később), hol bizarr és egyedi eszközökhöz nyúl (a narrátor szerepe).
Tartalmi szempontból negatívum lehet, hogy a történet nem fér bele 132 percbe sem logikusan, sem máshogy. Pozitívum, hogy minimális államokbeli politikai ismerettel is érthető a lényeg (főleg ha valaki otthon nézi, tud angolul és előtte a google), és talán az is, hogy kellő kritikával áll a témához és a tárgyalt személyhez. Ez utóbbi persze szintén akkor építő, ha kritika alá vetjük. Kritizálja a főszereplőt, de kritizálja a választókat is, akiket felelősnek éreztet, (leginkább a közömösségük miatt) hogy a világ jelenleg legerősebb gazdasági-katonai hatalma mit és hogyan csinál.
Nagyon felületesen látjuk Dick felemelkedését, szerintem lényeges események átugrásával, vagy említenek lényeges eseményt, de csak odavetve.
A negatívumok ellenére kifejezetten a politikai drámák gyöngyszeme közé került nálam, és csak várni tudom, vagy épp sajnálni, hogy eddig nem csináltak belőle egy több évados sorozatot.
Politikai drámát kedvelőknek (pl. Darkest Hour vagy House of Cards) kötelező darab.
A-f@sz.com 2019 márc. 18. - 21:18:09
Kicsit úgy tesz, mintha leleplezne- feltárna valamit, csak ezek már közismertek. Ami meg nem az, annak falaz, a kamut retorikusan négyszer elismétli stb... pl ISIS eredete, 9/11, de azért oda is szúr néha, pl elnöki hatalom túlzottsága, bár ezt is lehet nézni úgy, mint annak a hirdetését. Hiteles? 9/11 háromezren égtek el? Film szerint ennyi és égve, legalább is a narrátor nem mond ellen, mint sok másnak sem.
Végig jól van vezetve a film, egyértelműen szórakoztat, ez teljesen példaszerű.
8/10
funfun 2019 márc. 13. - 18:22:00 8/10
Adtam rá 8 pontot, nekem tetszett a komoly és vicces elemek váltakozása, sőt kifejezetten nagy poén (és elég fekete) a narrátor szerepe a történetben.

Viszont nehéz eligazodni az amerikai alkotmány ismerete nélkül annak a hatalomnak a megszerzésében, amihez Cheney magát juttatta, így a film politikai hátterét adó elemek nehezen követhetők.
zetevar 2019 márc. 09. - 09:00:04
Igen, pont tegnap hallgattam meg :)
Sajnos, a felkapaszkodásáról ők sem sokat mondtak...
Érdekes volt.
zetevar 2019 márc. 08. - 19:30:27
De elvileg neki nem voltak ilyen összeköttetései,mint a mi gázszerelőnknek. Az amerikai elitegyetemekhez pedig nagyon komoly tudás szükségeltetik (a film erősen közepes képességűként emlegette Cheney-t)a kapcsolati tőke nem igazán számít. A film ezt lerendezte azzal, hogy Lynne nyomta be az egyetemre. Hát az van, hogy ez így biztosan nem történt meg. Nagyon érdekes lett volna, ha nem kezeli ezeket az első lépéseket ennyire felületesen.
elemes 2019 márc. 05. - 12:07:07
én ezen a héten fogom megnézni úgyhogy még nincs véleményem, hacsak nem az, hogy tutira dramatizál - polarizál.
zetevar 2019 márc. 05. - 11:10:41
Én rögtön az elején leragadtam annál, hogyan képes egy wyomingi alsó-középosztálybeli nő bejuttatni vkit a YALE-re. Aztán, hogyan képes egy balhés villanyszerelő bekerülni a Fehér Házba? Ez mégsem olyan dolog, mint bejuttatni vkit egy magyar falu polgármesteri hivatalába titkárnőnek...
6/10
Péter Chupi 2019 márc. 01. - 11:05:32 6/10
Ezzel az erővel Hitlerről is készülhetett volna egy ilyen életrajzi dráma. Belegondolni is rossz hogy ilyen kretének döntenek a világ sorsáról.
filmsomnia.hu 2019 febr. 19. - 14:28:07
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu