Film

Alfa

/Alpha/
amerikai akciófilm, kalandfilm, dráma, 96 perc, 2018 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
    • eny
    • mb

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?
PORT.hu: 6/10

Húszezer évvel ezelőtt az élet bizonytalan volt és átmeneti. Az ősember törzsekben élt, vadászott, tüzet rakott, és az égiekben bízott.
Keda fiatal még. Először indul a törzs férfijaival vadászatra, ám egy bölény fölökleli, és egy szakadékba taszítja: társai azt hiszik, meghalt, és magára hagyják.
De ő él és élni akar. Az ellenséges világban, a vadonon keresztül elindul hazafelé. Út közben társa is akad: egy sebesült farkas szegődik mellé. A két fáradt, beteg, kiszolgáltatott lény különös barátságot köt, és egyre jobban ragaszkodnak egymáshoz.
Ilyen nem történt még az emberiség történetében. De ettől kezdve nagyon sokszor előfordul majd. Az ember rátalált a legjobb barátjára...

Bemutató dátuma: 2018. augusztus 23. (Forgalmazó: InterCom)

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:


Vélemény:

szavazat: 10/10 szeptember 20. 11:19:55
szeptember 20. 11:19:55

Amikor kialakítjuk a családon belüli hierarchiát, a kutya kerül a legaljára, így ő kap utoljára enni. Előbb eszem én, aztán a párom, utána a gyerekek és a kutya. Akkor tanulja meg, hogy hol a helye. A gazda bármikor a táljához nyúlhat, arra a kutya nem kaphat, nem moroghat,mivel ÉN vagyok a falkavezér. Teljesen mindegy, hogy ő örül neki, vagy sem, ha evés közben basztatom, nem teheti meg, hogy kap felém.
A követés kialakítható, ahogy írtad, kölyök korban így. nyakörv, amit le akar tépni, aztán megszokja, póráz, amiből ki akarja magát rántani,de behódol,megszokja. A mellettem jövés, rövid pórázon, amire tanítani kell, hogy ne fut előre, nem marad le, rám figyel, sűrű szemkontaktus, ha húz, apró pici,de határozott rántással jelzem, hogy mellettem. Ha ez megy, akkor jöhet a hosszúpóráz, ha az is megy és vezényszóra lábhoz is jön, akkor lehet póráz nélkül, zárt, elkerített részen gyakorolni, ahol nincs kirohanás, szökési lehetősége.
Ugyan ezt egy vadon befogott vadállattal nem tudod megtenni, mert leélt 2-5 évet anélkül, hogy alkalmazkodnia kellett volna a saját falkáján belül bárkihez is. Itt a fiú vette magára az alfa szerepet és ebbe kényszerítette bele a farkast. Itt a fiú jelezte a szabályokat, a farkas jelezte, hogy nem érhet hozzá. A farkas mutatta meg, mikor alakult ki benne a bizalom, akkor 100%-ig be is hódolt a fiúnak.
Nekem Csehszlovák farkasom volt, 15,5 évesen pusztult el, soha sem volt olyan,mint egy kutya, de életem legjobb társa volt :) Tudott mindent, ami egy kutya feladata, de amikor úgy döntött, hogy mára vége, akkor önállóan élt és nem báb volt. Egy éves volt, amikor úgy érezte, hogy elég erős ahhoz, hogy Alfa legyen. Kegyetlenül megtéptem :D Igazából csak látványos volt, hangos és elrettentő, sem ,mint fájdalmas neki, alig okoztam fájdalmat, de megtanulta egy életre, hogy ha velem kezd ki, olyan,mint ha a vonat alá ugrana :D De élete végéig, bármikor a szájából kivettem a húst!

szavazat: 10/10 szeptember 20. 11:05:37
szeptember 20. 11:05:37

Egy éve várom ezt a filmet, tegnap végre eljutottam megnézni. Örülök, hogy a sok fintorgó,fanyalgó idiótasága nem tartott vissza. Abba miért nem köttök bele, hogy pl.a Marvelben Thor nem hajigál kalapácsot, csak úgy csinál, oda van rajzolva mindig? :D És egy Robin Hood, vagy hasonló korban készült filmnél nem olvasom, hogy azt írná valaki,miért nem kirohadt fogú szereplők játszanak,hiszen akkor mindneki büdös, és ápolatlan volt.
A film alapötletét nézve és azt, ahogy azt elmeséli, nagyon jó, pont ennyit vártam tőle. Nekem volt egy Csehszlovák farkaskutyám, néha őt láttam viszont a vásznon :)
Pozitívumok:
- csodálatos tájakon forgattak, valóban kimentek a hidegbe
- a farkas többnyire valóban farkas és nem CGI
- felépítettek díszleteket, döglött mamutot,stb
- nagyon jó a zenéje
- szépen van fényképezve a film
- a sztori jó és jó látni, ahogy egy "ficsur" végre férfi lesz
- a végét megkönnyeztem :)

Negatívumok:
- túl szépek az ősemberek, bár a homo sapiens elvileg 300.000 éve alakult ki és kb 30.000 éve van a mai ember, szóval még a 20.000 év bele is illik ebbe
- valóban a ruhatáruk egy áruházban is megállná a helyét
- túl értelmesek (monológok)

Ez NEM dokumentumfilm, szóval egy fiú és egy farkas barátsága, egy fiú fejlődése és a farkas "kutyává válása" a fő téma és azt jól elmeséli. Többet nem szabad elvárni.

SPOILER
A farkas nem alfa volt, hanem ő volt a Béta, a fekete farkas volt az alfa, aki odamegy hozzá köszönni. A srác nevezte el alfának. A Béta pedig mindig nőstény, az Alfa "nője".
Azokat a hatalmas oszlopokat vajon hogy építették az ősök, hiszen az alsó 3 szikla ránézésre is minimum 1-1,5 tonna lehetett.

SPOILER vége


Nézhető, kellemes film, teljesen üde színfolt a mai lélek nélküli, darabolós filmek közt. Nekünk tetszett.

szavazat: 6/10 szeptember 04. 09:45:30
szeptember 04. 09:45:30

Végül is nem volt rossz. Gyönyörű képekkel operál, bár nekem néha sok volt a sárgás-barnás szűrő. Volt egy-két tudományos marhaság is. Akció kevés volt, inkább egy pszichedelikus utazásra emlékeztetett.

SPOILER:

Abban az életkorban, amelyben az ifjú vadász volt, már nehezen hihető, hogy nem tud valaki tüzet gyújtani. Jó, értem, fokozta a drámaiságot, de egy kőkori kamasz szerintem életrevalóbb volt, mint a mostani huszonévesek többsége.
A farkas megmentésének motivációját viszont nem értem. Megsajnálta, oké, de törött lábbal a karjában cipelte?

szavazat: 7/10 szeptember 01. 20:36:35
szeptember 01. 20:36:35

Még jó, hogy a moziban nem lehet hangoskodni!

szavazat: 2/10 szeptember 01. 17:04:22
szeptember 01. 17:04:22

Annyira köszi, hogy ezt helyettem is elmondtad, nekem nem sikerült ilyen ékesszólóan kielemeznem ezt a "remekművet", amelynek megtekintése feltehetően engem is retardált. A hozzászólásod minden mondata telitalálat.

szavazat: 7/10 szeptember 01. 11:52:45
szeptember 01. 11:52:45

"Igen a rendező a nézőszámra és a dollár milliókra utazott. Ez látszott. :-/"
A papír a nyakörv, a szabadon követés az illúzió!
Varázsolj a Szíveddel!
A Marvel mindent vitt ebben az évben, és hol van még a Venom!

szeptember 01. 10:33:44
szeptember 01. 10:33:44

nézd alfa teljes film online
https://bit.ly/2MXmi6a

szavazat: 7/10 szeptember 01. 07:41:24
szeptember 01. 07:41:24

Ha a jelennek, a jelenben élsz megszűnnek a "farkas" törvények.
Ordít a múlt és a jövő .
"Aki a jövőben akar olvasni, annak a múltban kell lapozgatnia."
André Malraux
Mit is jelent a szó "retardált"?!

szavazat: 1/10 szeptember 01. 00:04:31
szeptember 01. 00:04:31

Ezzel a filmmel egy baj van, hogy leforgatták. Rajfilmként talán megálta volna a helyét, feltéve, hogy néha a szereplők dalra fakadnak. Élőszereplős filmnek viszont olyan ordenáró módon bárgyú és hiteltelen, hogy az ember végig kínosan feszeng. Minden egyes jelenet fals, az ősemberek kábé egy szabadbölcsész vadságával bonyolódnak mélyen filozófikus monológokba mielőtt akár egy kis nyuszi nyakát is kitekernék, miközben vadi új Helly Hansen kapucnis egyenkabátokban feszítenek, amin olyan tökéletes a varrás, hogy bármelyik kínai varrónő elégedetten csettintene.

Ezt a filmet amúgy meg lehetett volna jóra is csinálni, de ami sikerült az olyan hihetetlen mértékben gagyi, hogy rossz nézni, a szereplők borzalmasak, a monológok fájdalmasak és az egész filmet átlengi egy ilyen gagyi, szirupos, bölcselkedő Avatar-konzerv-filozófia. Ezeknél az ősembereknél még a '70-es években is keményebbek voltak a férfiak, nemhogy 20000 évvel ezelőtt, de még nagyanyám is határozottabb mozdulattal tekerte a csirke nyakát, mint ahogy ezek a vásznon vadásznak.

Írják sok helyen, hogy jó, jó, de a kutyások élvezni fogják. Persze...ha retardáltak...

szavazat: 10/10 augusztus 31. 14:34:33
augusztus 31. 14:34:33
A hozzászólás moderálva lett.
szavazat: 7/10 augusztus 31. 11:43:19
augusztus 31. 11:43:19

A direkt hülyeségen nem lepődik meg az ember, minden bokorban megterem.

Azért ha valaki talál egy sebesült farkast, és haza viszi az etetésnél ne bassza orrba mert letépi a karját nyúllal együtt.
Felnőtt nagytestű kutyát se mert annál is előfordulhat baleset, ha ez nem akkor a bizalomvesztés ami nélkül nehéz lesz
nyakörvet csatolni a farkasra vagy kutyára és azt pórázon vezetni. Az összekötő szál az első lépés a képzés kezdetéhez. Csak utána a szabadon követés.
Az állatnak enni adok és utána eszem én. Evés közben tilos a zaklatás, senki nem szereti ha nyúlkálnak a dolgai között.
A macska önállóan is tud vadászni falka, nyakörv nélkül.

szavazat: 1/10 augusztus 31. 08:52:05
augusztus 31. 08:52:05

Köszönöm a részletes neolitikus összefoglalást , ez kedves volt részedről. Ha legalább fele annyi tudományos tény szerepelt volna a filmben mint amit leírtál, akkor akár még jónak is nevezném.

Igen a rendező a nézőszámra és a dollár milliókra utazott. Ez látszott. :-/

szavazat: 7/10 augusztus 31. 07:32:01
augusztus 31. 07:32:01

A gyerekeimnek a Meg – Az őscápa (The Meg – 2018) filmet ajánlottam megtekintésre.
Az nem egy eszement hülyeség, egy jó alapfilm.

szavazat: 7/10 augusztus 31. 07:14:35
augusztus 31. 07:14:35

A rendező pasas nem dokumentumfilmes!
A közel 51 millió amerikai dollárból készült film, a nyitóhétvégéjén, majdnem elérte a 10,5 millió amerikai dolláros kezdést a tengerentúlon.
A Dizniben is több a valóság.
http://filmsomnia.hu/alfa-alpha-2018-kritika/

szavazat: 7/10 augusztus 31. 07:07:57
augusztus 31. 07:07:57A hideg-száraz klíma vitte el a neandervölgyieket?
#klímaváltozás #neandervölgyi #régészet

Az ötlet nem új, miszerint a markánsan hideggé vált európai klímának köszönhetően váltotta fel az alkalmazkodóbb H. sapiens a kontinensen addig uralkodó neandervölgyieket, egy új, nemzetközi kutatás most bizonyítékot talált az elméletre.
A Déli- és a Keleti-Kárpátok két barlangjának cseppkövei izotóp-összetétele és növekedési változásai nyújtottak lehetőséget a korabeli klíma részletesebb elemzésére, s évtizedes felbontású, hőmérsékletre és csapadékhozamra vonatkozó adatokat tudtak kinyerni belőlük a kutatók. Ezen adatokat azután grönlandi és más európai klíma-adatsorokkal hasonlították össze, illetve illesztették be azok gyenge felbontású hézagaiba. A barlangi adatokban olyan részletekre is fény derült, mint a talajbaktériumok aktivitása, ez pedig a talaj szervesanyag-tartalma révén a növénytakaróval is összefügg, így azt is meg tudták határozni, hogy pontosan mikor milyen növényzet uralta a közép-és kelet-európai területet.
Két különösen hideg és egyúttal szárazzá váló időszak részleteire derült így fény (a grönlandi jégminták sorában elfoglalt helyük alapján GS12 és GS10 nevet kapták), a korábbi mintegy 44 ezer éve kezdődött és egy évezreden át tartott, a későbbi pedig 40800 éve indult és 600 éven keresztül hatott.
Az időszakok során a ligetes, tundraszerű erdőségeket felváltották a sztyeppére jellemző nyílt puszták, s a drasztikusan megváltozott környezet szűkíthette le a neandervölgyiek életlehetőségeit. A klímaváltozás a vadászható állatok sorát is drasztikusan megváltoztatta, s a neandervölgyiek által elsődleges élelemforrásként használt nagyvadak eltűnése lehetett a probléma hátterében. A modern ember kevésbé volt „válogatós”, a vadászatot a halászat is kiegészítette, illetve jelentősebb volt az étrendjében a növények aránya is, így a megváltozó körülményeket könnyebben átvészelték elődeink. Nyugat-Európában ugyan kevésbé volt drasztikus a változás, de a korábban ott élő tulokformákat (bölények, bivalyok, marhák) ott is rénszarvasok váltották fel, s a neandervölgyiek kimondottan előnyben részesítették a nagyobb testű (és nyilván több húst adó) tulokformákat. A gyors, pár évtized alatt lezajló klímaváltozás során a fő zsákmányállatok élőhelye megfogyatkozott, s a neandervölgyiek nem tudták ugyanilyen gyorsasággal lekövetni a változásokat. A kutatók véleménye szerint tehát nem egyszerűen kiszorítottuk a neandervölgyieket, hanem azok kevésbé sokszínű étrendje miatt kevésbé voltak alkalmazkodóképesek, s ezzel a klíma sérülékenyebbé tette a népességüket.

A két hideg-száraz korszak ideje megegyezik a régészeti leletekben talált, a neandervölgyiek eltűnését jelző nyomokkal: ugyanekkor csökkent le a létszámuk mind a franciaországi, mind a Duna-völgyében egykor fennállt fő lakhelyeiken, s ugyanebben az időben kezdtek a modern emberek terjeszkedni. A H. sapiens első nyomai Európában kb. 45 ezer évvel ezelőttiek, míg a legutolsó neandervölgyiek 40 ezer évesek. Feltételezik, hogy a korábbi, 44 ezer éve lezajlott ezer éves száraz-hideg korszak során gyérült jelentősen a neandervölgyiek száma, majd a későbbi száraz-hideg periódus véglegesen megpecsételte a sorsukat. A régészeti leleteken túl a genetikai adatok is jelzik a populációk méretének változásait, s ez utóbbiak szintén egyeznek a hideg-száraz klíma időszakaival. Az ismétlődő hideg korszakok során a neandervölgyi népesség száma csökkent, majd a köztes melegebb időszakokban növekedett, ám ez a fluktuáció lefelé ívelő tendenciát jelzett. A hidegek során leesett népességük nem tudta visszanyerni korábbi elterjedési területeit, s közben apránként a H. sapiens is beszivárgott, s apránként, a populációjában szintén észlelhető fluktuációkkal (és ezekkel együtt járó különböző kultúrák váltakozásával) átvette az üresen maradt élőhelyek feletti uralmat.

A két emberfaj közti találkozások száma kisebb lehetett, mint korábban vélték (az utolsó neandervölgyiekre vonatkozó adatokból korábban azok 30 ezer éves voltát feltételezték, azonban ezeket az adatokat azóta 40 ezerre módosították), így annak az esélye, hogy mi irtottuk volna ki közvetlen konfliktusok révén őket, meglehetősen visszaesett. A GS12 idején a közép- és kelet-európai neandervölgyi népesség nagyjából elfogyott, majd a GS10 ideje alatt a nyugat-európai népességük is hasonló sorsra jutott. Az a néhány ezer év, amelyet egymás mellett töltöttünk el a gyéren lakott, hideg kontinensen, csak arra lehetett elegendő, hogy a kevéske neandervölgyi beolvadjon a modern ember populációiba.

A kutatás eredménye a PNAS augusztus 27-i számában teljes egészében olvasható:
http://www.pnas.org/content/early/2018/08/21/1808647115

szavazat: 1/10 augusztus 31. 00:27:41
augusztus 31. 00:27:41

Az Alfahím mióta nőstény ? Ezt azért gondold újra. Mellesleg az alfahím kifejezés jóval késöbb keletkezhetett.

szavazat: 1/10 augusztus 31. 00:04:23
augusztus 31. 00:04:23

http://cdn.sci-news.com/images/2014/01/image_1734-Neanderthal-DNA.jpg

Ha így nézett volna ki a főszereplő , akkor senki nem kritizálta volna filmet. :D

szavazat: 7/10 augusztus 30. 16:05:23
augusztus 30. 16:05:23

A kutya dögevő, vedd számításba ha szelídítésről papolsz.
kecskét, juh, szarvasmarhát(utóbbit, amikor már melegedett az éghajlat)előbb szelídített háziasított az ember mint kutyát vagy farkast. A közös vadászat nem egyenlő a barátsággal, csak
összekötő kapocs haszonszerzés céljából.
Egyébként a filmben farkas-német juhászkutya párosításából született állat szerepel, amiért a farkasra hasonlít jobban az csak az erős genetikai állománynak köszönhető ami elnyomta a kutyafajta gyengébb feno-geno tulajdonságát, jellegét.
A farkas nem véletlen, hogy nehezen idomítható állat. Minimál dolgokra tanítható.( pl, ne harapjon, simogatható legyen, de ez nem általános). Kergetőzni az egy adottság, nem igényel tanítást.
Az irány egyszerű. Film, vágási folyamat.

A film egy mese, még csak nem is fikció!

szavazat: 7/10 augusztus 30. 09:59:11
augusztus 30. 09:59:11

Pénz beszél kutya ugat!
Hűség.

szavazat: 10/10 augusztus 29. 21:51:06
augusztus 29. 21:51:06

A film kicsit "meseszerű, hihetetlen jelenetekkel. Pl: szikláról leesik az özönvízbe, kimegy a bokája, utána újból a szikla tetején látjuk, özönvíz már nincs.. Valóban nem mai ember kinézete volt az ősembernek ebben az időben...stb. DE nem is ez a lényeg!! A lényeg egy mondat: A "farkasféle " háziasítása, az ember és a kutya barátsága. Aki akcióra, nagy izgalomra vágyik, az NE nézze meg. Csak az értheti meg mélyen a mondanivalóját, aki szereti a kutyákat, együtt érez velük és foglalkozott a tanításukkal. Tökéletesen bemutatja a "szelídítés" folyamatát. Ehhez kellett a rendezőnek, forgatókönyvírónak valamit kreálni 96 percre nagy vonalakban, követhető eseményekkel, pontos összefüggések nélkül. Szerintem így pont annyit adott, amennyit kellett.

Összes hozzászólás
Angyalok és pásztorok
Angyalok és pásztorok

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adventi koncertje

Jegyvásárlás