Amundsen

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott norvég-svéd-cseh dráma, 125 perc, 2019

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

1911 decemberében a norvég felfedező és sarkkutató, Roald Amundsen a világon elsőként érte el a Déli-sarkot. A huszadik század első évtizedében versenyfutás indult, hogy a kutatók megtalálják a Föld legzordabb régióiban a legészakabbi és legdélebbi pontot és az oda vezető utat. A dicsőségesen végződő déli-sarki expedíciónál jóval többet ért el a 20. század egyik legnagyobb felfedezője, akit folyamatosan hajtott a kalandvágy, az ismeretlen felfedezése. A nagyszabású skandináv történelmi film nemcsak a kivételes kutató élettörténetét és korát mutatja be, de az expedíciói mellett megismerhetjük a magánemberként is ellentmondásos személyiségét is.

Az Amundsen a skandináv film legjobb hagyományait követi, s az északi történelem újabb fontos állomását dolgozza fel. Espen Sandberg (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja), a film rendezője nem először készít filmet a norvég történelem hőseiről: a legendás hajós, Thor Heyerdal csendes-óceáni útjáról (a többszörös díjnyertes Kon-Tiki) vagy a II. világháború idején a norvég ellenállás egyik legizgalmasabb szereplőjéről (Max Manus) is rendezett már sikerfilmet. Amundsen szerepében a Thor Heyerdahl-t is alakító Pål Sverre Hagen (Kon-Tiki, Palackposta, Hét nővér, Lótolvajok) látható, a női főszerepet pedig Katherine Waterston (Beépített hiba, Steve Jobs, Legendás állatok és megfigyelésük, Logan Lucky – A tuti balhé , Legendás állatok – Grindelwald bűntettei) alakítja.
Bemutató dátuma: 2019. november 14. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
k11zoltan ápr. 25. 16:23:01 Előzmény ferencgal
Igaza van az előttem szólónak. Akkoriban szerintem állatvédelem sem volt. A technika pedig messze nem tartott ott, hogy ezt egyszerűbben megoldhatták volna. Sajnos ez volt az ára. Kutyákat kellet enni.

6 kontinens már bejártam (többször is).
Már csak az Antarktisz van hátra, így érdekel minden ezzel kapcsolatos téma.
De ez a film unalmas volt...
...vagy talán csak túl hosszú.
DoctorMorreau jan. 26. 18:35:19 Előzmény ferencgal
Ezt remélem, nem gondolod komolyan... Egy emberi élet többet számít, mint egy kutyának az élete. Ennyire ne legyél már elvakult állatimádó. Nem tudom, milyen ember volt Amundsen, de semmi baj azzal, ha az éhhalál helyett inkább a kutyákat ették meg, jól tették.
7/10
ferencgal 2019 nov. 28. - 17:43:23 7/10 Előzmény aya55
Ez az epizód (Johansen) - amit kimásoltál valahonnan- benne van a filmben. Végülis a kutyás kegyetlenkedés is kiolvasható, de igen erősen tompítva. Őszintén megvallva én még ennyire se számítottam, azt hittem teljes szerecsen-mosdatásba fullad a dolog. Egy ízben lelőnek 1 (azaz egy) kutyát, de nem érzékeltetik, hogy ez tulajdonképpen egy rutin eljárás része volt. Ennek dacára még így is lényegesen értékesebb filmet alkottak a norvégok mint egy átlag Hollywoodi alkotás. Igaz jó hosszúra sikeredett.
aya55 2019 nov. 26. - 23:41:47
jó hogy írtál ide köszönöm...még nem láttam de,megnézem már-csak Pal Sverre Hagen miatt is ő volt a KON-TIKI-ben is a címszereplő aki Heyerdahl norvég néprajzkutató és felfedező-t személyesítette meg Ha még nem láttad ajánlom...
Amundsen-ről a Wikipedián olvasottak szerint jó nagy gazember lehetett azt írják a siker és hogy ő érjen először célba hajtotta igazán... hogy Robert Falcon Scott-ot megelőzze nem tudom erre kitérnek-e a filmben ...
"A Déli-sark meghódításáért való verseny miatt Amundsen túl korán indult el először az embereivel. Hjalmar Johansen az expedíció másik tapasztalt tagja nem értett egyet a korai indulással, amely miatt végül Johansennek kellett megmentenie az expedíció egyik tagját Kristian Prestrudot és önmagát a fagyhaláltól, mivel Amundsen a kegyetlen viharban embereit magára hagyva a legjobb szánnal visszaindult a bázisra Framheimre. Johansen és a rettenetes időjárás miatt mozgásképtelenné vált Prestrud sátor és jégből iható víz előállítására alkalmas főzőfelszerelés nélkül maradt. Végül Johansen a hátán cipelte vissza Prestrudot. Az eset után mivel Amundsennek szóvá tette, Amundsen kizárta a Déli-sark meghódítására induló ismételt próbálkozásból "
7/10
ferencgal 2019 nov. 26. - 12:26:50 7/10
Ha azt veszem, hogy a Déli sarkra eljutni ma sem egyszerű feladat és különösen nem volt az 1911-ben elsőként megtenni azt akkor Amundsen -és persze a társai- elvileg hősök. Kérdés az is, hogy milyen áron. Amundsen 52 kutyával indult útnak, de csak 11-el érkezett vissza. A vontatott teher ugyanis folyamatosan csökkent. Részben azért mert felélték azt, részben azért mert a visszafele útra szánt készleteket számított távolságban lerakták. A rohamosan fogyatkozó teher csökkenése miatt feleslegessé vált kutyákat mozgó élelmiszer raktárnak tekintették. Lelövésük után részben maguk ették meg, részben a maradék kutyákat ezzel táplálták. Logisztikai szempontból ez egy zseniális megoldás, de én inkább aljasságnak mondanám. Amundsent a hazaérése után nem ünnepelni hanem letartóztatni és elítélni kellett volna. A filmben - jóllehet nincs teljesen elhallgatva ez az ocsmányság- , de jelentősen tompították az élét. Ettől eltekintve nem rossz film, bár nagy látogatottságra nem számítok. Az emberek inkább vevők a csillagok háborújára, mint egy valós eseményeken alapuló életrajzi filmre.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu