Az Alkotó

Bakancslistához adom
The Creator
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai sci-fi akciófilm, 133 perc, 2023

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

A jövőben háború dúl az emberek és a mesterséges intelligencia seregei között. Joshuát, a harcedzett, korábban a különleges erőknél szolgált ügynököt felesége eltűnése emészti, amikor azt a feladatot kapja, hogy derítse fel és ölje meg az Alkotót. Az Alkotó egy rejtőzködő, fejlett építész-MI, aminek újonnan kreált fegyvere képes lenne véget vetni a háborúnak – és az egész emberiség létezésének. Joshua válogatott csapatával az ellenséges vonalak mögé indul, az MI-uralta terület sötét mélyére… ahol felfedezi, hogy a világpusztító fegyver, amit meg kell semmisítenie, valójában egy gyermek formáját öltött mesterséges intelligencia.

Gareth Edwards, a 2014-es Godzilla és a Zsivány Egyes rendezőjének nagyszabású, akciódús sci-fi thrillere szeptember 28-tól a mozikban!
Bemutató dátuma: 2023. szeptember 28. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Adriamus okt. 02. 07:45:34 5/10
Látványos de semmi több. Sajnos eléggé avítt a történet, a rendezés több helyen csapong, mintha bőven ki lettek volna vágva belőle hosszabb, magyarázó jelenetek, melyek nem a megértéséhez hanem a történetvezetés ertekelhetosegehez lettek volna fontosak. Az, hogy a “nyugatot” vagyis az US Armyt így állítják be már óriási közhely, ráadásul újfent egyre bicskanyitogatobb is.
Ha nagyon szét szeretnem cincalni akkor az tetszett hogy a fejlett AI végre nem akar rosszat mindenáron. Bár ez is a jelenleg futó technológiai és társadalmi kontextusban szinten bosszant. Próbálják a terminator, a mátrix es a többi hasonló sci-fi hatását mérsékelni. Egyelőre kevesebb sikerrel.
4/10
fferlen73 okt. 02. 06:35:53 4/10
Nem jött be a film. A téma az elmúlt 1-2 évtizedben eléggé felkapott volt, és emiatt sok újdonságot nem is tartalmazott, de ettől függetlenül még akár jó film is lehetett volna. Ami számomra sokat rontott a film értékén:

- A főszereplő, aki ugye Danzel Washington fia. Vagy ordított a filmben, vagy sírt és nyekergett. Biztos ilyen egy kőkemény katona - nem tudom, de az én képzeletemben nem igazán. Apuka lehet nyomni akarja a fiát, de vannak dolgok amiket nem biztos, hogy erőltetni kellene - nagyon messze esett az alma a fájától jelen esetben.

- Egy csomó minden számomra logikátlannak tűnt. Csak nagyon felületesen említek pár dolgot, így nem hinném, hogy SPOILER lenne. Pl. ha van valamihez képességem, akkor azt miért nem használom akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá?! Szuper robotokat tudnak gyártani, de védelmi rendszert meg csak a talajszinten!? Vannak, akik 3 tekergő csapágyról ránézésre megmondják, hogy milyen intelligens a szoftver, ami mozgatja azokat.

- Maga a sztori igen lapos lett, ugyanazokat a köröket futják le többször is a filmen belül, és némelyik jelenet meg nevetséges volt. Ja, és természetesen Amerikának van csak joga ahhoz, hogy eldöntse mi történjen az egész Földön.
6/10
Felhőjáték okt. 01. 22:58:16 6/10
Csiribi-csiribá a háború tőlünk nem is molyan messze vigyorogva beköszön az ablakunkon, perzsaszőnyeg helyett van szőnyegbombázás és halkan lopakodó drónok közvetitk 4 k ban az öldöklést. A szép új világ sem sokkal szebb és nekünk is van mivel szembe nézni a II. Világháború kapcsán. Persze mondhatod ez egy fikciós jövőkép és mint olyan mint tanult kollégám volt szíves leírni ...Bödületes baromság az AI ilyen megjelenítése.... tényleg ilyen buta ember vagy hogy ilyet eltudsz képzelni?... Milyen szomorú is ez, az ember halomra lő egy halom másikat azért mert jól felfogott érdeke a másik megsemisítése. Mint azt a géprombolók voltak szíves kimondani: éljen a luddizmus! Az egyik legfőbb jellemzője a technofób géprombolás volt, és mint ilyen már kész is a gép és az ember közti konfliktus alapja.
A pragmatikus gondolkodás bizony téged is oltárian leminősíthet: ....tényleg ilyen buta ember vagy hogy ilyet eltudsz képzelni?.... Ó irgalom atyja már a képzelet sem szabad és vissza vágták a szárnyait? Innen márt csak pár lépés a könyvégetés, vessük tűzre Lem, Wells, Asimov műveit mert buta képzelgések? A film pedig epikusan hömpölyög és sorra tünnek fel a kiber lények az embernek nevezett hatalom mániás lények és egy olyan jövő amely igazából semmi jóval nem kecsegtet.
Talán ilyen is lehet a jövő, talán egymás keblére borul majd "szájber" gyerek és az "uralom" boldogan, mesterséges értel( és értmeztek)em és akkor bizony puszi pá lesz.
Mert mindig kell egy alkotó vagy nevezzük Isten figurának aki képes a jóra és ha alkot akkor pusztíhat is , szóval a pusztításra. A magam részéről szeretnék hinni egy olyan jövőben ahol nem csak a szépségversenyeken tör ki a Világ Béke de úgy a az utópisztikus jelenben úgy a valóság jövőjében az lenne csudi jó!
Addig meg marad Az alkotó még ha butaágnak is látszik egyesek szerint az üzenet: drága kicsi emberkéim és szintetikus barátaim boruljatok egymás keblére és ne csak akkor mikor már lelőttétek egymást.
6/10
vki69 szept. 29. 20:52:27 6/10
Röviden és érthetően, 1x nézhető max. Bödületes baromság az AI ilyen megjelenítése.
AI - buta megközelítései itt megtalálható.
Csak fejletlen emberi lény gondolja komolyan hogy egy program könyvtárba bele tud szeretni. Ez olyan szitnten ember ellenes, ami egyértelműen CSAK provokáció, tényleg ilyen buta ember vagy hogy ilyet eltudsz képzelni?
Csak az tudja elfogadni, hogy az AI öntudatra (pl. szabadság vágy) tud ébredni akinek semmilyen önismerete nincs.

Filmről:
Látvány nagyon szép, szereplők elmennek, bár szerintem Denzel fia nem lesz apu kaliber.

A film technológiai megjelenítése enyhén szólva nem klíma semleges! Tehát nem sikerült ezek szerint.

A film kicsit több mint 2 óra, nem volt olyan hogy untam volna.