Az állampolgár

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dráma, 109 perc, 2016

Értékelés:

125 szavazatból
Szerinted?

Az állampolgár főszereplője az ötvenes évei végén járó afrikai Wilson (Dr. Cake-Baly Marcelo), aki menekültként él Magyarországon. Wilson évek óta Budapesten dolgozik biztonsági őrként, legfőbb vágya és célja, hogy megszerezze a magyar állampolgárságot, de folyamatosan megbukik az alkotmányos alapismeretek vizsgán.
A felkészülésben a vele egykorú, magyar-történelem szakos tanárnő, Mari (Máhr Ági) segít neki, de a tanulás közben tanár és tanítvány között mély szerelem szövődik. Mari hatalmas döntést hoz: elhagyva férjét a fekete férfihoz költözik. Wilson élete megoldódni látszik: társra, sőt családra talál, az állampolgársági vizsgája is sikerül, úgy tűnik, hogy hamarosan minden tekintetben magyarnak mondhatja magát.
Azonban váratlanul berobban a történetbe Shirin (Arghavan Shekari), a fiatal perzsa bevándorló lány, akinek egyetlen esélye a túlélésre, ha névházasságot köt egy magyar állampolgárral. Wilson szolidaritásból a lakásukban bújtatja Shirint, így a helyzet lassan, de biztosan tarthatatlanná válik: a férfinak mindenképp döntenie kell a menekülttárs iránt érzett felelősség és a szerelem között.
Bemutató dátuma: 2017. január 26. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Igazság Hangja 2017 jan. 13. - 10:01:25 1/10
Ez az erkölcsi iránymutatás kell a magyarnak: elhagyja férjét a négerért. Undorító propaganda!
Ervin Bocsi 2017 jan. 13. - 14:45:52
nyomorult barom :)
mizie 2017 jan. 22. - 00:50:47 Előzmény Igazság Hangja
Te filmekbõl nyersz erkölcsi iránymutatást? Nem tudom, hogy sajnáljalak-e vagy csak röhögjek rajtad.
fizsuu 2017 jan. 27. - 10:16:38
valakinek a filmrõl is van értelmes hozzászólása vagy csak a szokásos magyar marakodás:
10/10
gerocspeti 2017 jan. 27. - 10:51:58 10/10
Nagyon kritikus vagyok a magyar filmekkel kapcsolatban, de nem azért, mert van egy ilyen premisszám, hanem azért, mert nagyon ritkán látni jót. És közben nem vagyok kultúrsznob, tehát nekem jöhet a limonádé-féle zsáner is, meg a nagyon elvetemült agysakk okoskodás is - csak jó legyen. Nos, ez egy ilyen film: jó.
Az ember várná, hogy majd jó doktriner módon elmondja a világ morális igazságait, de szerencsére egyáltalán nem ez érdekli a filmet. A fõszereplõ a legkevésbé tragikus figura. Õ inkább létrehoz egy különös nézõpontot más figurák tragédiájához. Pl. az iráni menekült Shirinéhez, de ugyanennyire az 50-es évei végén járó Mari személyes tragédiájához is. Az emberi viszonyok sokrétûsége érdekli, az érzelmek kiszámíthatatlansága. A nem megszokottság, a különösség, miközben nem akar különcködõ lenni. A magyar bürokrácia ugyanannyira tud hatalmaskodó és hozzáférhetetlen lenni, mint profi vagy éppen, idõnként emberi. A menekült meg nem ab ovo oltalmazandó jóember, hanem egy ember, akinek mindenféle elképzelése, baja, gondja van. Nagyon jól vannak megírva a párbeszédek, nagyon jól vannak kitalálva a karakterek (egy aprócska kritika: nem mindegyik színész hoz egyenletes játékot, sõt, egyik-másik egy kicsit gyengus, de ez bõven megbocsátható). Mikor volt utoljára olyan érzésünk magyar film nézése közben, hogy röhögünk, miközben kínban vagyunk a jelenet erejétõl, mint pl. itt a nyitójelenetben? Nagyon jól kitalált az alapkoncepció is. Nagyon visz a film lendülete, de nem deprimálni akar. A szövevényességébõl, sokszínûségébõl adódik, hogy hol lesújt, hogy felemel. Sõt, van, hogy a kettõt egyszerre. Nagyon kitalált az egész koncepció, alapötlet, a képi világ stb, de mégis könnyed, nem recseg-ropog, mint egyik másik okostojás film. Szóval teljesen odáig vagyok. Végre egy magyar film!
elemes 2017 jan. 27. - 16:15:18
Jó ilyen recenziót olvasni, köszi, tuti meg fogom nézni a filmet :-)
10/10
Bocc 2017 jan. 29. - 23:54:33 10/10
Elgondolkodtató és megrázó film, ami giccsek és közhelyek nélkül mutatja be egy idegen helyzetét Magyarországon. A tükör, amibe belenézhetünk a filmnek köszönhetõen, sehol nem torzít, a valóságot mutatja szelíden, korrekten. A fõszereplõ amatõr, talán pont ezért játszik olyan természetességgel, hogy végig úgy érzem, mintha régi ismerõsöm lenne. Máhr Ági játéka lenyûgözõ, sehol sem tolakodó, pont annyit és úgy játszik, hogy tökéletesen belesimuljon Wilson történetébe. Jó étvágyú film és színház fogyasztó vagyok, de még soha nem írtam egyetlen filmrõl vagy darabról sem véleményt. Azért regisztráltam erre az oldalra, hogy leírjam: aki teheti, ne hagyja ki az Állampolgárt! A film végére megtanultam hálás lenni az életemért jobban, valaha. Ez a film nem egyszerûen jó, hanem zseniális.
10/10
avithohol 2017 febr. 04. - 23:09:27 10/10
Moziban néztük. Egy nagyon nagyon jól összerakott film mint rendezés, ötlet, és nem utolsó sorban színészi teljesítmény szempontból. Egy percre nem zökkentem ki, hogy filmet nézek, a színészek annyira jól megformálják a hétköznapi embereket, mintha csak az utcán sétálnék. Humor is van benne, dráma, feszültség, igazából minden emberi érzésre hat. Nincs benne semmi ami erõltetett lenne, már-már annyira jó, hogy el sem hiszem, hogy itt készült. Bravó, le a kalappal!
10/10
toronyház 2017 febr. 05. - 13:30:46 10/10
Nagyon fontos film, nem tudok mondani jobb, filmet mondani a közelmúltból.
Ha csak feleannyi alázat lenne bennünk, mint a fõszereplõben, mennyire más emberek/társadalom lennénk...

Kedves Vranik Roland!

Gratulálok, nagyon nagyot alkotott! Ne térjen le az útról!
10/10
zetorka 2017 febr. 06. - 12:48:50 10/10
Tegnap láttam moziban és még mindig a hatása alatt vagyok. Nagyon elgondolkodtató és szomorú film.

Azt hiszem ennél hitelesebben nem is lehet bemutatni mit jelent menekültnek lenni, és teszi mindezt úgy, hogy az események egy egészen békés kispolgári környezetben zajlanak. Nincsenek halottak, mezítláb fagyban menetelõ emberek, nem éhezik senki, és mégis teljes súlyával ránk nehezedik milyen is a menekült-lét.
Zseniális!

SPOILER
Sokat gondolkodtam Marin. Egyfelõl neki sikerül Wilsont egyszerûen csak embernek látni és nem egy feketének, másfelõl valahol pont ezért nem tudja átérezni a helyzetét. Vagy talán az bántja legbelül, hogy érzi, a menekült-lét, az együtt szülés erõsebb kapcsolatot teremtett Wilson és Shirin között, mint ami köztük valaha is lesz és emiatt féltékeny. Mindezt annak ellenére, hogy egyértelmû, hogy szerelem nincs köztük. Mindenesetre nem tudom mit gondolt, onnantól, hogy Wilson megmutatja az elveszett lányai fényképét már teljesen tiszták a motivációi és világos, hogy bármit odaadna azért, hogy segítse ezt az idegen nõt és annak kisgyermekét.
Olyan szép, boldog pár lehettek volna, de így a végére csak három magányos ember marad, egyikük ráadásul életveszélyben.
9/10
Iván Kollár 2017 szept. 10. - 16:27:37 9/10
Na, ezt a filmet is csak azok nem nézik meg, akiknek meg kéne!
6/10
pihes 2017 nov. 25. - 13:23:47 6/10
Egyébként is már olyan tiri-tarka ez az ország.
Nem lesz az ilyeneknek itt otthonuk, papírtól függetlenül.
Nem lett rossz ez a film.

6/10
inczejudit 2017 dec. 11. - 18:29:46
Remek film! Eszköztelen, mégis rendkívül mély benyomást keltõ alakításokkal. Ajánlom mindenkinek.
bb2626 2017 dec. 15. - 00:51:51
Szerintem is nagyon jó film, mindenképp érdemes megnézni, bõven van mondanivalója.


Spoiler
Nem hagy nyugodni, hogy lehetett volna más vége is a filmnek. Értem én, hogy dráma, de ha a fõhõs kitartó, akár happy enddel is végzõdhetett volna. Mivel megkapta az állampolgárságot, és Shirin telefonszámát is tudta, meglátogathatta volna Iránban, megkérhette volna a kezét, és akkor mindenki boldogan élhetett volna.
jn 2018 jan. 07. - 23:36:03
Realisztikus, elgondolkoztató, nyomasztó. Jó is lehetett volna, de valahogy nem kötött le, nyögvenyelõsek, amatõrök voltak a jelenetek, a színészi játékkal együtt...kicsit többet kihozhattak volna belõle. Azért egyszer nézhetõ.
8/10
Gaddemon 2018 febr. 04. - 00:58:55 8/10
Remek film. Minden szereplõ helyébe bele tud helyezkedni a nézõ, és külön tetszett, hogy nem ment el semmilyen irányba a film, semmi nem volt benne eltúlozva, mindenbõl a megfelelõ mennyiség volt - és a vége is reális.
1/10
ligetiz51 2018 febr. 05. - 21:53:00 1/10
Van olyan vélemény itt, hogy realisztikus film. Nekem néhány esemény inkább sci-fi kategória: pld.. egy magyar cégnél az év legjobb dolgozója címet nem valószínû, hogy egy menekültstátuszú afrikai (bocs. fekete bõrû) dolgozó kapná meg..... vagy pld. egy 55-60 éves tanárnõ családanya (rendezett családi háttér férj, gyerekek) csak úgy beleszeret, ágyba bújik, elhagyja családját az elõbb említett fõszereplõvel. A többi történés az reális, kb. így mûködik. Dokumentumfilmnek jó lenne, de mozifilmnek???
3/10
Künge 2018 márc. 04. - 17:37:08 3/10
Nekem van olyan afrikai ismerõsöm, aki ékezetek nélkül írta le a Himnuszt, és átment a vizsgán; a kínaiak puskáztak a vizsga alatt stb.
10/10
cereza 2018 aug. 08. - 20:28:13 10/10
Az arra érzékenyek érteni fogják... Kifejezetten jó film (tény, hogy szeretem a drámát, mint műfajt).
Szerintem egy szóval lehet kifejezni, milyen is igazából: emberi.

Az utolsó mondat (szó) pedig egy tőr az ember szívének (és lelkének) közepébe...

Mindenképpen ajánlom, akit érdekel a téma.
gaso 2018 aug. 31. - 14:36:07
Spoiler is lesz:
Miről is szól a film? Van egy Magyaroszágon állampolgárságért küzdő fekete férfi, aki sok év alatt sem képes egyedül megtanulni egy tankönyvnyi anyagot, ezért felfogad egy női tanárt aki ebben segít neki, végül is sikeresen, és közben ezt a tanárt elcsábítja, összeköltöznek, de közbeszól a kiutasított iráni nő aki szintén oda költözik hozzájuk és akit a férfi próbál Magyarországon tartani, sikertelenül, erre a pár szakít és a férfi elmegy Ausztriába. Ennyi. A sztorinak semmi köze sem benvándroláshoz vagy beilleszkedéshez sem a rasszizmushoz, bármennyire próbálják sokan belemagyarázni. A fekete férfi már rég beilleszkedett a társadalomba, sikeresnek mondható a munkahelyén, az, hogy van pár fikázó rasszista megjegyzés semmit nem ad a sztorihoz, mert nem a főszereplő fekete mivolta vagy a többi szereplő rasszizmusa viszi előre a sztorit, sem pedig nem hátráltatja a főhőst (és tenném hozzá: ma bárki bárhol sokkal több fikázást kap az életből másoktól: a németek még a kelet-németeket is utálják, sajnos itthon a magyarok és a cigányok kölcsönösen, a franciák máig nem békéltek meg a németekkel, napesitg lehet sorolni ). A történet erkölcsi-emberi vonala inkább arról szól, hogy egy középkorú férfi elcsábít egy házasságból egy feleséget, családanyát, ami már önmagában aljasság. Ennyit a hűségről, a jóban-rosszban kitartásról, meg, hogy nem rombolunk szét egy másik családot. Aztán amikor megjelenik a kiutasított nő (akiről semmit nem tudunk, pl miért utasították ki), akkor már direktbe bűncselekmények sorozatát követi el a férfi: bűncselekmény elhallgatása, gyerek veszélyeztetése, hatóság akadályozása, névházasság szervezése, ezek mind BTK-s cselekmények. Aztán az, hogy a legjobb barátját pont a barátságukra hivatkozva zsarolja meg, és vonja bele a bűncselekménybe, az már csak hab a tortán. És amikor mindezért a nyakába zuhan a gond, akkor fogja a cókmókját és irány Ausztria. Pedig a film elején olyan szépen elemezgették a Szózatot, hogy mit is jelent az "itt élned-halnod kell" mondat. Úgy látszik mégsem vette olyan komolyan annak tartalmát.
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás