Az árnyék a szememben

Bakancslistához adom
Skyggen i mit øje
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán háborús filmdráma, történelmi film, 107 perc, 2021

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Számos koppenhágai lakos sorsa összefonódik, amikor a II. világháborúban tévedésből lebombáznak egy gyerekekkel teli iskolát. Megtörtént események alapján.
Forgalmazó: Netflix

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
sexykex 2023 jan. 10. - 17:59:31 10/10
Az a film az igazi, amin akkor is nevetünk, amikor nem akarunk és amin azok is sírnak, akiknek sivatag van a szeme helyén. Ez a szenzációs dán alkotás ilyen. Ráadásul olyan dolgokat tudhatunk meg a háborúról, a vallásos hitről és a véletlenek irányította életről, amit ennyire tisztán talán még soha senkinek sem sikerült bemutatnia.
9/10
Drizari 2022 júl. 24. - 16:37:02 9/10
Ami tény: "A film egy megtörtént eseményt mutat be. A brit Royal Air Force 1945. március 21-én vitte véghez az "Operation Carthage" fedőnevű bevetést, amely során a Gestapo koppenhágai főhadiszállását, a Vesterport állomás közvetlen közelében álló Shell-házat kívánták megsemmisíteni a bombapajzsként is használt foglyokkal együtt.

A hadművelet során az igen alacsonyan repülő bombázók három hullámban kerültek bevetésre; az első hullámban viszont az egyik gép Frederiksberg felett megsérült és lezuhant. Az innen származó füstből következtetve a következő gépek egy része tévesen azonosította be a célpontot, és a Frederiksberg Allé francia iskoláját bombázta meg - ennek a tévedésnek 86 gyermek és 18 tanító (zömmel katolikus apáca) esett áldozatául.
A valódi célpontnál 55 német katona, 47 dán Gestapo-tag és nyolc fogoly vesztette életét."

A filmbevezető utalást tesz a későbbi és valódi tévedésre, amikor a RAF gép megtámad egy autót.
9/10
csimota 2022 ápr. 25. - 13:11:51 9/10 Előzmény itsme1
Ezen a 4 soros pongyola filmkritikán felröhögtem. "Kitaláltak hozzá egy történetet".
Mióta világ a világ a filmipar egy valós történet mellé mindig belesző egy (vagy több) a cselekménnyel egy szálon futó sztorit, hogy eladható, szórakoztató és főleg élvezhető legyen az egyébként faék egyszerűségű alaptörténet. Tehát ezt felhozni érvként egy filmkritikában, hogy van benne egy kitalált történet, ami ráadásul gyengébb, mint a 125 (köztük 86 gyerek) halála, na, hát ez skandalum!
6/10
itsme1 2022 ápr. 08. - 08:06:37 6/10
A CGI technológiával készült háttér kissé meseszerűvé tette számomra a filmet, pedig az alaptörténet nagyon is valóságos. Egy tragédia önmagában kevés lenne egy film kitöltéséhez, ezért kitaláltak hozzá egy történetet, de a bigott lány románca a kollaboráns sráccal elég gyengére sikeredett, míg a bombázós fiúk drámáját elintézték egy rövid snittel.