Az első ember

Bakancslistához adom
First Man
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 138 perc, 2018

Értékelés:

174 szavazatból
Szerinted?

A 6 Oscar-díjas sikerfilmjük, a Kalifornia álom után Ryan Gosling és a rendező Damien Chazelle újra összefogtak: filmre viszik a lebilincselő történetet, amelynek középpontjában a NASA missziója áll, hogy embert küldjenek a holdra. A zsigeri, szubjektív krónika Neil Armstrong 1961 és 1969 közti időszakára koncentrál, és James R. Hansen könyve alapján készült. A film feltárja, milyen áldozatokat követelt Armstrongtól és a nemzettől a történelem egyik legveszélyesebb küldetése.
A forgatókönyvet a Spotlight: Egy nyomozás részletei Oscar-díjas forgatókönyvírója, Josh Singer jegyzi.
Bemutató dátuma: 2018. október 18. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Janet Armstrong
Neil Armstrong
Deke Slayton
Edward Higgins White
Pete Conrad
Buzz Aldrin
Elliott See
Mike Collins
Joseph A. Walker
Gus Grissom

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Nótárius jan. 07. 20:27:00 10/10 Előzmény laszlo-1
Ez nem hit, hanem tudomány.
Úgyhogy nem velem van vitában.
laszlo-1 jan. 07. 18:51:39 Előzmény Nótárius
Nem mondhatok semmit, mert akkor megint ki leszek moderálva. Nézd meg a másik képet is. Aztán hidd, amit akarsz hinni!
laszlo-1 jan. 07. 12:21:44
Nekem szkeptikusnak ez csak egy unalmas sci-fi.
laszlo-1 jan. 07. 12:17:07
Nem értem miért nem tetszett a kedves moderátornak, hogy leirtam hogyan lettem szkeptikus, és miért van annak létjogosultsága. Mindenesetre itt a "holdkomp", amin a azóta sem látok üzemanyag tartályt a le- és felszálláshoz.
10/10
Nótárius jan. 07. 01:17:05 10/10
A legelején zavaróan furcsa volt Ryan Gosling Neil Armstrong-ként, mert őt ezidáig szinte mindig fajsúlytalanabb szerepekben láttam, ezért azon kezdtem elmélkedni, hogy ki lehetett volna nála alkalmasabb. Aztán az elmélyülten azonosult, lenyűgöző alakítása ezt az érzetemet, szinte észrevétlenül, nagyon hamar teljesen elmosta. 
Claire Foy-t viszont eddig még nem ismertem, de Ryan Gosling méltó partnereként nagyon elbűvölt finom érzékenységű játéka. Számomra rendkívül hiteles érzetű, esemény-történetileg és tudományosan is nagyon informatív, nagyszerű élmény volt ez a film; melynek külön is figyelemre méltó erénye, hogy a kiemelkedő jelentőségű történelmi esemény gyakorlatias köznapiságú hátterét is kiválóan érzékelteti a magánéleti és lelki vonatkozások emberi közvetlenségű megjelenítésével. Ugyanakkor elképesztően erős hatásúak a műszaki-technikai gyakorlatok, műveletek, küszködések és kudarcok rideg szenvtelenségűen valóságos képi ábrázolása; valamint hang- és fény-hatáselemei is, melyek az egykori űrhajósok és űrhajósjelöltek tényleges érzékeléseit hivatottak közvetíteni felénk, ekként szinte minket is az események részesévé avatva. 


Sikerült a holdraszállás, ... 
avagy
"El ne hidd ám! Csak elbolondítják az embereket." - avatott be cinkos mosollyal zalai öregapám, anno a holdraszállás hírének hallatán. ;-)

laszlo-1 jan. 06. 19:18:07
A hozzászólás moderálva lett.
7/10
kiskiss 2019 szept. 20. - 13:05:41 7/10
Kicsit lassú, kicsit uncsi, kicsit nem csípem Goslingot, de mégis van egy hangulata a filmnek, ami miatt szívesen néztem (a téma szerelmese vagyok amúgy).
De hogy mi a francért kell minden amerikai filmben a házaspároknak táncolni a konyhában, ezt nem bírom felfogni... ????
7/10
4/10
stupek2 2019 aug. 03. - 10:16:39 4/10
Izgalmasan kezdődik, majd unalom, majd izgalom, majd unalom. Megvannak a hullámvölgyek. A feleségének nem sok szerep jutott, az idegbeteg gyerek meg felidegesített, az első gyerek halála összekapott volt. A film túl hosszú, bár élettörténeteknél ez szokott lenni. Ha rövidebb lett volna, egy-két idegesítő jelenet kimaradt volna, jó is lett volna.
Mumtaz 2019 ápr. 24. - 21:07:33
Nekem az nem tetszett a filmben, hogy Armstrongot úgy ábrázolják, mint egy magába zárkózottan depressziós valakit. Valahogy erre alapozták a filmben a karakterét, holott Armstrong nem ilyen volt. Ami itt nagyon nem jött át, hogy a társai tényleg örömmámorban úszva dolgoztak, addig viszont Ő tényleg úgy tekintett a feladataira, hogy ez a munkája.
Ezt több űrhajós társa is kinyilatkoztatta, hogy Armstrong nagyon feladatorientált volt. A Holdraszállásra is úgy tekintett, mint feladatra és nem úgy, hogy akkor most Ő az az ember, aki történelmet csinált. "Elmentünk-leszálltunk-felszálltunk-hazajöttünk-mi a következő feladat". Ő kb. így tekintett az egészre. Számára ez munka volt, nem dicsőség. Az számára totál másodlagos volt.

Nekem nem nagyon tetszett a film.
9/10
bebeto07 2019 ápr. 17. - 13:55:46 9/10
És tényleg, számomra felfoghatatlan hogy a csába csinálták azt meg akkor???!!! Olyan szintű tudományos és technikai teljesítmény amihez hasonló szerintem soha sem lesz többé az emberiség történelmében! Mivel ez nem csak attól rendkívüli, hogy először csinálták meg, hanem milyen háttérrel, milyen tapasztalattal és mekkora kockázattal, valamint, hogy mi lett volna, ha netán nem sikerül...
9/10
bebeto07 2019 ápr. 17. - 13:52:22 9/10
Szerintem nagyon jó film! Nem tökéletes, de nagyon jó, csak kell hozzá egy hangulat és egy szemlélet. Pont illett ide Gosling alakítása is, mert ez volt cél.
5/10
Warthog82 2019 ápr. 03. - 19:34:08 5/10
Miért kell 140 perces mozit csinálni mikor nem tudják megtölteni eseménnyekkel? A témája ellenére a film ugyanis dögunalom,pár tizperctől eltekintve.Ha megnézitek figyeljétek Gosling "szinészi teljesítményét", arcpirítóan semilyen.Armstrong jobb életrajzi filmet érdemelt volna." Kis lépés egy embernek,szundikálás az emberiségnek" (mozinézőknek).
10/10
elemes 2019 márc. 18. - 20:41:20 10/10 Előzmény MadDogs
"A NASA meg b*lfaszok gyülekezetének tűnik, akik egy zsebrádiót nem tudnának jól összerakni, vajon ez is szándékos, illetve tényleg hibát hibára halmoztak a valóságban? Mondjuk majdnem mindegy."

hát ööö, azért csak nem tán :-) az apollo program ötven évvel ezelőtti technológiai színvonalon nagyobb teljesítmény volt, mint ha most meghirdetné donald trump, hogy tíz éven belül ember megy a marsra és haza is jön.
MadDogs 2019 márc. 18. - 19:50:38
Damien Chazelle is kiderült, hogy egy egyslágeres rendező. A Whiplash után csinált két rendes költségvetésű filmet, és mindkettő kiábrándító iparosmunka.

Ebben a filmben több baromi irritáló dolog volt, az egyik az iszonyatosan rázkódó kézikamera, amivel nyilván valamifajta intim, "személyes élmény" hatást akartak elérni, de ettől még nem kevésbé rossz nézni. Rendkívül erőltetett és szemrontó, ha epilepsziás lennék, valószínűleg több rohamom lett volna.

Clarie Foy karaktere elviselhetetlen hárpia (vajon az eredeti is ilyen?), Armstrong csak introvertált, de ez kapóra jön Ryan Goslingnak, akinek megint nem kell próbára tennie a talán nem is létező színészi tehetségét. A NASA meg b*lfaszok gyülekezetének tűnik, akik egy zsebrádiót nem tudnának jól összerakni, vajon ez is szándékos, illetve tényleg hibát hibára halmoztak a valóságban? Mondjuk majdnem mindegy.

Amitől mégsem az élvezhetetlen film, azok a valós események, ami alapján megírták az egészet. Azon kívül minden úgy középszerű - vagy rossz -, ahogy van.

6/10
6/10
Gladyator 2019 febr. 20. - 01:33:16 6/10
Nem volt rossz, de többet vártam..
Amennyire remekül illett a FA-ARC Ryan barátunk a Szárnyas Fejvadász replikáns szerepéhez, ide annyira nem.
Lehet, hogy az igazi Armstrong is ilyen volt, de attól még nem volt nyerő filmes szempontból.
A részleteket remekül kidolgozták, de csak sikerült tulzásba vinni a dokumentum film feelinget.
Inkább az Apollo13...abban több "élet" volt, és persze szórakoztatóbb is..
6 pont
10/10
elemes 2019 febr. 16. - 12:17:41 10/10 Előzmény zsombor1
Armstrongnak nem nagyon voltak konfliktusai, ami volt az látszott a filmen (számonkérték rajta az érzelemmentességét -- nem tudták, hogy ez csak egy fal).

Szerintem mindkét oldalból befért volna több -- van amikor hosszú jelenetben mondanak el valamit, amire talán egyetlen hatásos kép is elég lett volna. Nem kapcsolódik szorosan, de mondjuk a Sully-ban sikerült jobban kihasználni az időt, a drámából és a technikából is többet láttunk.

Én is nagy űrhajózásrajongó vagyok és elfogultan nézek minden ilyen témájú filmet (még a hard scifi-t is) ezért nem esik jól amikor leírom, hogy ez jó film, de nem ELÉG jó.
zsombor1 2019 febr. 16. - 10:30:50
Szomorú, hogy vannak akik úgy gondolják, hogy nem történt meg a Holdra szállás. Érdekes, hogy amint távolodunk időben az eseménytől, egyre többen vannak. Akkoriban, amikor az egész világ élőben nézte az eseményt, senki nem kérdőjelezte meg. Rengeteg ember vett részt abban a projektben, nem tartom valószínűnek, hogy ha kamu, akkor az a rengeteg ember közül egy se szivárogtatta volna ki, hogy kamu. Volt például a "Számolás joga" című film, abból azt lehetett érzékelni, hogy a háttérben mennyien dolgoztak ezen. Viszont ha már említettem ezt a filmet, egy kicsit kételkedek abban, hogy színes bőrű ült volna a vezérlőteremben, viszont itt beraktak egyet, gondolom a PC kedvéért.
A kamerarángatás nekem se tetszett. Az se tetszett, hogy néhol túl hangos volt a zene, nem lehetett érteni rendesen a szöveget.
Életrajzi vagy műszaki film? Én úgy érzem, hogy a kettő között valami. Ha életrajzi és az ember érzelmeit akarta átadni, akkor több kellett volna legyen az emberi konfliktusokból, a társakkal, felettesekkel, politikusokkal, stb. Ha pedig a Holdra szállásról akart szólni, akkor több technikai részlet kellett volna. Nekem egyikkel se lenne semmi bajom, így mindkét oldalról egy kicsit hiányérzetem van.
9/10
csillagvizsgáló 2019 febr. 15. - 23:05:16 9/10 Előzmény elemes
Ezt a képet még nem láttam, de elteszem.
Csaknem, mint A Nyugat Alkonya.
10/10
elemes 2019 febr. 15. - 20:32:35 10/10 Előzmény csillagvizsgáló
" miközben hatalmas energiákat fektet abba, hogy bárki, bárhol nézegethessen vicces cicákat a telefonján. És miért vannak egyre többen, akik komolyan hiszik, hogy a föld lapos."

van egy költői kép erről, lásd mellékelve. szóval ... az olyan vállalkozások, mint az Apollo program, fenntartják azt a feszültséget, pozitív értelemben vett "nehéz időket", amelyek nélkül eltunyulunk, cicás képeket nézünk 4k felbontásban és a tunyaságunk folytán lassan nyakunkba szakadnak a nehéz idők.
Összes hozzászólás
Parno Graszt nagykoncert
2020. február 14., 20:00, MÜPA Parno Graszt nagykoncert

Vendég: Ferenczi György

Jegyvásárlás