Az első ember

Bakancslistához adom
First Man
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 138 perc, 2018

Értékelés:

192 szavazatból
Szerinted?

A 6 Oscar-díjas sikerfilmjük, a Kalifornia álom után Ryan Gosling és a rendező Damien Chazelle újra összefogtak: filmre viszik a lebilincselő történetet, amelynek középpontjában a NASA missziója áll, hogy embert küldjenek a Holdra. A zsigeri, szubjektív krónika Neil Armstrong 1961 és 1969 közti időszakára koncentrál, és James R. Hansen könyve alapján készült. A film feltárja, milyen áldozatokat követelt Armstrongtól és a nemzettől a történelem egyik legveszélyesebb küldetése.
A forgatókönyvet a Spotlight: Egy nyomozás részletei Oscar-díjas forgatókönyvírója, Josh Singer jegyzi.
Bemutató dátuma: 2018. október 18. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Neil Armstrong
Janet Armstrong
Deke Slayton
Edward Higgins White
Pete Conrad
Buzz Aldrin
Elliott See
Mike Collins
Joseph A. Walker
Gus Grissom
Bob Gilruth

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
fourdogs jún. 03. 23:18:49 Előzmény sexykex
Valószínűleg az lenne, ha annyit és úgy repülhetnének, amennyit akarnak. Ennek azonban a töredéke jut nekik (most Mo.-ra gondolok). Amikor a '90-es évek elején leépítés történt a honi "vadászoknál" (mert nem jött el a várva várt kánaán), a szerencsésebbeknek 30 óra is jutott. No nem havonta, hanem évente. Ez kevés volt az életben maradáshoz (a biztonságos repüléshez), a meghaláshoz pedig nagymérvű pazarlás. Ám a politikusok így döntöttek (mert nem volt köztük hosszú farkú, szürkés puha-pihe szőrű, gombszemű teremtés).
7/10
offtopic
sexykex ápr. 26. 15:05:25 7/10 Előzmény fourdogs
No, jó! Nem értek a vadászrepülőkhöz. Úgy gondoltam az egy stresszes, az emberi szervezetet nagymértékben igénybe vevő, huzamosabb idő után túlterhelő munka. Ezek szerint nem az. Remélem az élsportolókkal kapcsolatban nem tévedtem.
offtopic
fourdogs ápr. 26. 12:31:12 Előzmény sexykex
Nem tudom, melyik túlterhelésre gondol.
Van egy fizikai túlterhelés (ezt g-vel jelölik, azaz a földi gyorsulás mértékegységével), és műrepülés közben keletkezik. Hasonlóan a hullámvasút lefelé tartó szakaszának a végén, amikor a pálya kezd ellaposodni, és átmegy emelkedésbe. Nagyon régen ültem hullámvasúton, de emlékeim szerint ott nem haladta meg a 1,5 g-t, ami annyit jelent, hogy a testünk súlya másfélszeresére nő. A mai "korszerű" tákolmányokon valószínűleg eléri a 2 g-t. Időtartama 1-2 mp. A vadászpilóták műrepülés (légiharc) közben 5-8 g-t is létrehoznak ugyanannyi mp-ig. Jó, rajtuk van speciális, túlterhelés elleni védőruha, ami a túlterhelés mértékében levegővel fújja fel a hason és lábon található "légzacskókat", megakadályozva a vérnek az altestben történő felgyülemlését, és biztosítva az agy és az érzékszervek megfelelő vérellátását. Ez a fajta túlterhelés önmagában nem okoz fiziológiai elváltozást.
Ezenkívül van egy pszichikai terhelés is, amit ki így, ki úgy visel el. De ami a legfontosabb, hogy nagyon szigorú előírások vannak a pihentetésre, nem úgy, mint az orvosok jó részénél, aminek következtében az utóbbiak átlagéletkora alacsonyabb a pilótákénál. A többivel egyetértek.
A hosszú élet titkának megfejtését másra hagynám.
7/10
offtopic
sexykex ápr. 25. 20:14:37 7/10 Előzmény fourdogs
„Az elérhető magas életkort inkább a gének és a kevés stressz biztosítja. És még egy igen fontos faktor: a többoldalúság.” Ezzel maximálisan egyetértek, de mivel nem lehet mindenki fafaragó birkapásztor, hozzátennék még egy-két dolgot. Jól jöhet némi szerencse, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás és egy jó házastárs.
Azzal már kevésbé tudok azonosulni, hogy vannak idős sportolók és idős pilóták. Természetesen vannak, de ők a kivételek. Arra akartam utalni, hogy a szervezet tartós túlterhelése még a legegészségesebbeket is megviseli és az átlagéletkor ezekben a csoportokban sem térhet el gyökeresen a többi emberétől.
7/10
offtopic
sexykex ápr. 25. 20:13:48 7/10 Előzmény John Falcon
Majd 20 év múlva megmondom, hogy valóban TUDTAM-e a titkot.
offtopic
fourdogs ápr. 25. 02:49:35 Előzmény sexykex
Tán meglepi, hogy én válaszolok, de mit tegyek, hogy nyugodtan aludjon?
A vadászpilóták is emberből vannak, éppen úgy, mint az orvosok vagy a bányászok.
A képen látható úriember 91 éves, és köszöni, jól van. MiG-21-esen fejezte be a repülést (ez volt a MN-ben az egyedüli szuperszonikus vadászgép a '60-as, '70-es években, és alig volt olyan év, hogy ne zuhant volna le néhány közülük.)
Az elérhető magas életkort inkább a gének és a kevés stressz biztosítja. És még egy igen fontos faktor: a többoldalúság. Az a képesség, hogy a (vadász)repülés befejezése után ne forduljon befelé, legyen más elfoglaltsága (nem a piára gondolok ), mert a repülés megvonása olyan a pilóta számára, mint amikor egy élcsapatban játszó focistának örökre megszűnik a játék lehetősége.
Sz. J. (a neve kívülállóknak úgy sem mond semmit) a tudomány felé vette az útját, doktorált, és néhány éve még több főiskolán is oktatott. Mások a kisgépes repülést választják, vagy szakmai visszaemlékezéseket, könyveket írnak, esetleg kertészkednek, mezőgazdálkodnak, vállalkoznak, más irányú tanulmányokat folytatnak, stb., stb. Azaz le tudják zárni a pilóta életüket, és egy más fajta életet élnek. Aki ezt nem teszi, az ritkán lesz hosszú életű.
Sportolók: Tarics Sándor, Székely Éva, Keleti Ágnes. Mind olimpiai bajnokok, és tessék megnézni, hány évet éltek.
10/10
offtopic
John Falcon ápr. 24. 20:03:48 10/10 Előzmény sexykex
Szia! Én meg már jócskán elmúltam 70 is. És tudom, hogy mi az a titok. És szerintem te is TUDOD, csak nem HISZED! :)
10/10
John Falcon ápr. 24. 19:56:01 10/10
A pontszám, amit adtam, a filmnek és alkotóinak szól! Nekem akkor is tetszett volna, ha nem lenne semmiféle történelmi alapja.
Nem tudhatom, hogy mennyi a valóság abban, ahogy itt Janet Armstrong hozzáállását ábrázolták, de nem lennék meglepve, ha ez éppen így lett volna.
Hofit idézve: "A zasszony, mindig a zasszony!"
Hát igen. Nélkülük az emberiség már rég nem létezne, ez kétségtelen. De az is igaz, hogy az "alomvédő" génjeik igyekeznek megakadályozni minden felfedezést, minden találmányt. Csak maradjon minden így, ez most jó és biztonságos!
Persze vannak kivételek, pl. Maria Sklodowska Salomea (vagy inkább ahogy ismerjük: Marie Sklodowska Curie).
Hozzá kell fűznöm, hogy mélyen tisztelem és szeretem a nőket, de a tény az tény... :)
10/10
offtopic
Hekaté ápr. 20. 22:40:12 10/10 Előzmény lessmessino
El tudom fogadni a véleményedet, és valahol még egyet is értek veled abban, hogy mindenből egy kicsi, de semmiből sem egy egész. Talán annyi előnyöm volt - és talán emiatt is tetszik nekem jobban -hogy nem voltak elvárásaim a filmmel kapcsolatban, és miután megnéztem, csak azután olvastam utána 1-2 dolognak. Köszi a választ.
5/10
lessmessino ápr. 20. 18:52:17 5/10 Előzmény Hekaté
Igen ezt jol mondtad, az egész holdraszállás egy mellékszál ebben a filmben.
Nekem sajnos csalodás, végig hiányérzetem volt a film alatt, semmit se mutat be mélyrehatóan, még Armstrong életét se, ha történik is vele valami akkor az nincs kibontakoztatva vagy egyböl vágás és már máshol vagyunk. A sok kudarc, a sok halál eset is le van tudva pár másodperc alatt, érzelmet se tudnak kiváltani a nézőből, mert egyikük sincs bemutatva. Többet vártam a filmtől. 5/10
10/10
Hekaté ápr. 12. 10:47:39 10/10
Nekem ez egy nagyon megható film, aminél csak egy "mellékes" szál, hogy amúgy a Holdon járt. Számomra ez az érzésekről szól! És nagyon, de nagyon tetszik ez a megközelítés!
7/10
sexykex márc. 15. 17:37:35 7/10
Tudományos tények bizonyítják, hogy az ember valóban járt a Holdon, engem nem is ez izgat. Az egész űrverseny és fegyverkezési verseny inkább gátolta, mint segítette az emberiség fejlődősét, de már régóta nem érdekel ez sem. A film nem rossz, de azért talán lehetett volna pergősebb is.
Meglepő módon inkább azon járt az agyam, hogy a vadászrepülők vajon hány évig élnek. Olyan szigorú egészségi követelményeknek kellett megfelelni 50 évvel ezelőtt, hogy Makk Marcit azonnal eltanácsolták. A sportolóknak sincs kiugróan magas átlagéletkoruk, nem lepődnék meg, ha a repkedés sem tenne jót az embereknek. Sürgősen tessék kitalálni, hogy mi a hosszú élet titka, mert különben késő lesz. Én például már jócskán elmúltam hatvan.
7/10
Richard Kovács febr. 07. 14:37:59 7/10
Nekem uncsi volt. Talán ha 20-30 évvel korábban megcsinálták volna...
10/10
Nótárius jan. 07. 20:27:00 10/10 Előzmény laszlo-1
Ez nem hit, hanem tudomány.
Úgyhogy nem velem van vitában.
laszlo-1 jan. 07. 18:51:39 Előzmény Nótárius
Nem mondhatok semmit, mert akkor megint ki leszek moderálva. Nézd meg a másik képet is. Aztán hidd, amit akarsz hinni!
laszlo-1 jan. 07. 12:21:44
Nekem szkeptikusnak ez csak egy unalmas sci-fi.
laszlo-1 jan. 07. 12:17:07
Nem értem miért nem tetszett a kedves moderátornak, hogy leirtam hogyan lettem szkeptikus, és miért van annak létjogosultsága. Mindenesetre itt a "holdkomp", amin a azóta sem látok üzemanyag tartályt a le- és felszálláshoz.
10/10
Nótárius jan. 07. 01:17:05 10/10
A legelején zavaróan furcsa volt Ryan Gosling Neil Armstrong-ként, mert őt ezidáig szinte mindig fajsúlytalanabb szerepekben láttam, ezért azon kezdtem elmélkedni, hogy ki lehetett volna nála alkalmasabb. Aztán az elmélyülten azonosult, lenyűgöző alakítása ezt az érzetemet, szinte észrevétlenül, nagyon hamar teljesen elmosta. 
Claire Foy-t viszont eddig még nem ismertem, de Ryan Gosling méltó partnereként nagyon elbűvölt finom érzékenységű játéka. Számomra rendkívül hiteles érzetű, esemény-történetileg és tudományosan is nagyon informatív, nagyszerű élmény volt ez a film; melynek külön is figyelemre méltó erénye, hogy a kiemelkedő jelentőségű történelmi esemény gyakorlatias köznapiságú hátterét is kiválóan érzékelteti a magánéleti és lelki vonatkozások emberi közvetlenségű megjelenítésével. Ugyanakkor elképesztően erős hatásúak a műszaki-technikai gyakorlatok, műveletek, küszködések és kudarcok rideg szenvtelenségűen valóságos képi ábrázolása; valamint hang- és fény-hatáselemei is, melyek az egykori űrhajósok és űrhajósjelöltek tényleges érzékeléseit hivatottak közvetíteni felénk, ekként szinte minket is az események részesévé avatva. 


Sikerült a holdraszállás, ... 
avagy
"El ne hidd ám! Csak elbolondítják az embereket." - avatott be cinkos mosollyal zalai öregapám, anno a holdraszállás hírének hallatán. ;-)

7/10
kiskiss 2019 szept. 20. - 13:05:41 7/10
Kicsit lassú, kicsit uncsi, kicsit nem csípem Goslingot, de mégis van egy hangulata a filmnek, ami miatt szívesen néztem (a téma szerelmese vagyok amúgy).
De hogy mi a francért kell minden amerikai filmben a házaspároknak táncolni a konyhában, ezt nem bírom felfogni... ????
7/10
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu