Az ismeretlen katona

Bakancslistához adom
Tuntematon sotilas / The Unknown Soldier
finn-belga-izlandi háborús filmdráma, 180 perc, 2017

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

1941 nyarán a Finn Hadsereg kihasználja, hogy a szovjetek erejét leköti a német támadás hevessége. Elérkezettnek látják az időt, hogy visszavegyék az országuktól nemrég erőszakkal elszakított Karéliai-félsziget egykori területeit. Koskela hadnagy géppuskás százada szintén a frontra kerül. Az újoncok és a Téli háború veteránjai együtt vetik magukat a küzdelembe. A csaták tűzkeresztsége megedzi, a frontélet nehézségei összekovácsolják őket, diadallal haladnak előre. Viszont a veszteségek elől sem lehet kitérniük, egyre ritkulnak a sorok. Ráadásul 1944-ben már a hadiszerencse sem kedvez a finneknek, vereségek sora jön. De a katonáknak mégis ki kell tartaniuk, hogy az ellenség ne juthasson be a hátországba… Väinö Linna azonos című világhírű regényének legújabb megfilmesítése.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Brew 2020 dec. 25. - 22:20:40 8/10
Epikus, profi háborús alkotás, mely mértéktartó tud maradni, nem úgy, mint az oroszok hasonló filmjei. Persze, ehhez hozzájárul, hogy a finnek végül a vesztes oldalon zárták a háborút. Habár a történet, a karakterek, és a harci jelenetek is kiemelkedően jók európai szinten, a nagyon hosszú játékidő meglehetősen próbára teszi a nézőt, és az utolsó percek kissé összecsapottnak tűnnek.
Összességében így is a legkiválóbbak között van ebben a műfajban.
filoszemitabéluska 2019 máj. 31. - 23:55:34 Előzmény eranthys
De beszivárogtak. Az ősember meg egyszerűen fejbe vágta egy doronggal a másikat, ha megkívánta valamelyik ingóságát. A XXI. században talán már nem ildomos kiszorítani egy népet a hazájából nagyüzemi gyerekgyártás segítségével. ha precedens értékűnek tekintünk ókori eseményeket, akkor bizony el lehet marasztalni népirtás bűnével egy népet, amelyik máig azzal szerez magának kivételezett helyzetet, hogy a közelmúltban állítólag ki akarták irtani.
9/10
eranthys 2019 máj. 29. - 21:05:25 9/10 Előzmény filoszemitabéluska
Aztat megkérdezhetem, hogy a Kárpát-medencébe nem szivárogtak be a magyarok? Nagy Konsztantinusz itt járta után 324-ben veretett érméjén ez áll: Sarmatia Devicta. Magyarokról szó nincs.
filoszemitabéluska 2018 dec. 21. - 22:49:45 Előzmény Findzs
Gondolj csak Koszovo esetére. Koszovo Polje=Rigómező. Ősi szerb terület. Az albánok szép lassan beszivárogtak, szaporodtak, mint a nyulak és a végén többségbe kerültek. Aztán NATO segítséggel kiszakították a területet Szerbiából és a kisebbségbe került szerbek menekülnek onnan. Még a dolog pikantériája, hogy az UCK-t az albán bűnszövetkezetek pénzelték, azaz nyugat európai állampolgároktól betörés által eltulajdonított értékekből fegyver lett, amit a szerbek ellen fordítottak. A szerbe sem egy túl rokonszenves náció, de égbekiáltó igazságtalanság történt velük. És sajnos kezd kialakulni egy hasonló szituáció nálunk is.
8/10
Findzs 2018 dec. 16. - 11:41:53 8/10 Előzmény filoszemitabéluska
"És gondolom, nem megy el a GDP jelentős része egy kisebbség szaporítására segíly címén. "
Ezzel teljes mértékben egyet kell értsek. Kiválóan megfogalmaztad magyarország legnagyobb problémáját. A tanárhiánytól a gyerekek tanulási átlagán keresztül a magyarok élhetőbb országokba vándorlásáig stb. mindnek köze van a szaporodó kisebbségnek.
filoszemitabéluska 2018 dec. 14. - 13:50:04
Feltételezem, egy háborús filmnél sokat számít a filmes technika fejlődése. De ennek a filmnek bőven voltak más értékei is. Nagyon érzékenyen ábrázolt lelki rezdüléseket, érzéseket, emberi kapcsolatokat. Nekem mindig szimpatikus volt ez az ország (már csak a tárgykultúrája miatt is, mert formatervező vagyok) de a film hatására valahogy még jobban ráéreztem a finnek lelkületére. Következő úti célom Finnország.
filoszemitabéluska 2018 dec. 13. - 14:31:24
A vén postarablóra célzol?
Egyébként azért nagyon respektálhatták a finneket, hogy aztán nagyjából békén hagyták őket, pedig
ott voltak a szájukban. Sajnos mi stratégiailag fontosabbak voltunk nekik és most meg lehet nézni,hol tartanak a finnek és hol tartunk mi. Ebben nyilván közrejátszik az is, hogy egy sokkal homogénebb, összetartóbb nép az övék. És gondolom, nem megy el a GDP jelentős része egy kisebbség szaporítására segíly címén.
filoszemitabéluska 2018 dec. 13. - 12:23:24
Cenzúra! Pártállam idejében készült fordítást olvastam. Szerintem a fordító jó elvtárs akart lenni és jócskán belenyúlhatott az eredeti szövegbe és torzította olyan formán, hogy a finnek megtámadták a jóságos Szovjetuniót. Itt a 82-es kiadás fülszövege. Ökölbe szorul tőle az ember keze. Mintha a 6 milliós Finnország el akarta volna foglalni a SZU-t. A fordítót jól pofán kéne verni!
Fülszöveg
Elindul egy kis nép kis serege, magukat nagy - és hódításra termett - nép hivatottjainak vélő tisztek parancsára, hazafiságot nacionalista önteltséggé dagasztó szólamviharban: hódítani. Évek múlva visszaérkezik a haza régi határára, aki megmaradt a kis seregből: abból a kis csapatból, amelyről ez a regény szól, alig néhány ember, és abból a kis csapatból, amelyben már a sereg indulásakor is alig akadt közkatona, tizedes, aki hőse akart volna lenni a háborúnak.
Az 1941-1944-es háború krónikájáé is ez a regény, esztendőké, amikor a finn hadsereg a német hódítók szövetségeseként hadat viselt a Szovjetunió ellen. Sokkal inkább krónikája azonban az ismeretlen katonák szenvedéseinek, félelmeinek, értelmetlen halálok sokaságának. Nagyralátó tisztek és csak békességben élni akaró névtelenek ellentéteinek. Szólamok és rettentő, halálos valóság ellentétének. Lázadó ismeretlen katona regénye ez: irgalmatlanul leleplező, az ismeretlenek gyötrelmeinek és halálának, törvényszerű elpusztításának
filoszemitabéluska 2018 dec. 13. - 11:19:57
Ugyanabból a regényből Vaino Linna: Az ismeretlen katona (Tuntematon Sotilas) készült. Az 55-ös változatot még nem néztem meg. Nem tudom, mennyire lehet a filmet remake.nek nevezni, mert ugyanabból a regényből lehet egy teljesen más felfogású filmet is forgatni.
filoszemitabéluska 2018 dec. 13. - 10:42:09
Ez egy csodálatos eposz valódi hazafiságról, férfias bátorságról, bajtársiasságról! Ezek a finn férfiak nem hódítani mentek háborúba, hanem egy reménytelen harcban megpróbálták visszaszerezni elrabolt otthonaikat, hazájuk egy darabját az orosz hódítóktól. Hasonló volt a szituáció, mint a mienk a II. Világháborúban. Csak a világ a finneknek ezt valahogyan jobban elnézte.
Az amerikai háborús filmekhez nem is hasonlítanám a filmet, Talán a jobb szovjet háborús filmekkel van valami hasonlóság, csak éppen ott a hatalmas különbség, hogy az orosz katonáknak azért kellett hazájukat hatalmas véráldozat árán megvédeni, mert előzőleg az egész világot meg akarták hódítani.
ma már nyilvánvaló, hogy Hitler egy szovjet támadást előzött meg a Barbarossa hadművelettel.
A filmet nézve az ember önkéntelenül a szívébe zárja ezeket a kényszer szülte, mégis nagyszerű katonákat.
SPOILER
Nagyon érzékletesek a háború képei és a hanghatások. Szívszorító a kontraszt az otthoni élettel: aratás, esküvő, boldog nászéjszaka és viszontagságok, szenvedés, pusztulás a fronton. A főhős Rokka tizedes kiváló képességű katona, mégis érezni a karakteren, hogy egyáltalán nem élvezi az öldöklést. Tisztában van a saját harcértékével és nem hajlandó elfogadni a hadsereg hierarchiáját. Ebben emlékeztet a Navy Seals tagjaira, akik egészen individuális figurák és ezt a feletteseik is elnézik nekik, mióta egy okos főtiszt rájött, hogy nem lehet őket ugyanúgy kezelni, mint az átlag katonákat.
Békés nép a finn, de nem célszerű visszaélni a békés természetükkel. Néhány éve nem idén lebarnult magyar állampolgárok rájöttek, hogy a zord finn vidékeken álló menedékházak tele vannak értékes holmikkal: élelmiszerek, snow scooterek, szerszámok. Ezek arra szolgálnak, hogy a bajban lévő utas túlélését biztosítsák a zord finn télben. Élelmes honfitársaink sorra járták és kifosztották ezeket a menedékeket. és ezzel gyakorlatilag halálra ítélték az oda betévedő bajban lévő utasokat. Híre ment a dolognak és elindult utánuk egy csapat fegyveres finn férfi. Nem tudni, pontosan mi történt, de az tény, hogy a fosztogatókról többet nem lehetett hallani.
A lényeg: értelmes, kellően érzékeny embereknek érdemes megnézni ezt a filmet, bár nagyon megrázó és sokáig nem szabadul az ember a hatásától. Azoknak nem igazán ajánlom, akik a "Feláldozhatók 1-16." típusú filmekre gerjednek.
ballaz-72 2018 dec. 10. - 06:30:05
Lett végre magyar felirat hozzá. Sajnos jó sokára, pedig kiváló, látványos film!