Bárány

Bakancslistához adom
Lamb
16 éven aluliak számára nem ajánlott izlandi-svéd-lengyel misztikus film, 106 perc, 2021

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

A gyermektelen pár, Maria és Ingvar egy távoli izlandi tanyán élnek, s állattenyésztéssel foglalkoznak. Karácsony éjjelén egy félig ember félig bárány újszülöttre találnak istállójukban. Úgy döntenek, sajátjukként gondjukba veszik és felnevelik az újszülöttet. A családi élet ígérete örömmel tölti el őket, de ám az emberek nem ennyire megértően viszonyulnak a furcsa szerzethez, akit ráadásul a bárány anyukája is szeretne visszakapni magának.

Az izlandi misztikus dráma rendezője, Valdimar Jóhannsson, aki látványtervezőként is aktív (Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet, Transformers: A kihalás kora). Szerzőtársa a Lars von Trier Táncos a sötétben című film zenéjének librettójáért Oscar-díjra jelölt Sjón. A film főszereplője a többszörös díjnyertes svéd színésznő, Noomi Rapace (A tetovált lány, Prometheus, Sherlock Holmes: Árnyjáték, Hét nővér). A film látványvilágáért Peter Hjorth felel (A ház, amit Jack épített, Határeset, Melankólia, Antikrisztus, A nimfomániás).
Bemutató dátuma: 2021. augusztus 12. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
The Cortez jan. 28. 23:14:33 5/10
Skandináv-lengyel agymenés, Tarr Bélával a háttérben, így innentől kezdve belőhető a film feelingje. Az alkotás baromira vontatott, a hangulata időnként nyomasztó, de ez legfőképp a nyugtalanító zenei aláfestéseknek meg a ködös-hideg képi világnak köszönhető. Nem sok szöveg hangzik el a 100 perc alatt, leginkább csak a birkák bégetését lehet hallani. A bárányember megjelenítése szürreális, valamint rohadtul groteszk, története úgyszintén, ám az még baszottul lehangoló is. A gyászt + a természetet középpontba állító mozi végén, befigyel egy jókora, szintén elborult csavar. A 2 főhős nem túl kidolgozott figura, viszont a játékidő közepe tájékán belépő, bőrdzsekis sógor sokkal érdekesebb karakterrel rendelkezik. A színészi játék tűrhető. Az atmoszférateremtés mellett a lenyűgöző, ugyanakkor unalmas hegyvidéki helyszín fényképezése a mű legkiemelkedőbb pontja.
7/10
durumdara jan. 17. 15:30:07 7/10
Hmmm... ez sem a Shaun the Sheep... :-)
Nagyon különös film, az ember végig várja, hogy valami több kiderüljön, aztán olyan kurtafurcsán vége van... Ami tetszett, az a mindennapok, a táj, a képek és volt valami jó ebben a nyugalomban...
Hátránya, hogy nagyon hosszú volt, és hogy sajnálatosan "rátok bízzuk, mit gondoltok bele" típusú a vége, ami azért hagy egy kis rossz szájízt... Csak a skandináv környezet miatt adtam rá több pontot.


Egyrészt nem tudni, miért vesztek el a gyerekek és milyen korban. Jelképesek-e a sírok?
Ha igen, akkor ismétli a Prometheust, ahol szintén nem lehet gyereke..

Az is kérdés, hogy a sírokban emberek vannak-e?
Továbbgondolva még az is lehetne, hogy valójában csak 1 sír emberi, a többi szintén hibrid.
Mi van, ha nem ez az első ilyen gyerek? És mi van, ha a végén a szörny valójában egy már felnőtt hibrid gyerekük volt? Mert csak addig kellett, amíg kicsi volt, nagyobb korban meg elűzték?

Az is kérdés, hogy a bárányembernek miért pont most lett gyereke? Eddig hova járt csajozni?

No és persze az is, hogy miért épp a férjet intézi el?
Látta-e, hogy a nő megöli a "feleségét", azaz a "gyereke anyját"?

Vagy inkább csak Péturt látta, ahogy fenyegeti a puskával a gyerekét?
És esetleg a szakáll miatt összekeverte őt a testvérével?
A végén a nő legalább 5 percig vergődik ott feleslegesen, és kiábrándító a lezáró képsor. Nagy semmi.

Amúgy a kilométeres stáblista magyarokat is tartalmazott, ha néztétek...


Sunnyogó jan. 01. 18:21:39
💩
1/10
tesz-vesz 2022 aug. 05. - 13:23:46 1/10 Előzmény joshfeed
olvasni tudsz amúgy? DIREKT odaírtam a kommentem végére:
"ha már lassú, az Utolsó lovagnak, Nem vénnek való vidéknek, Vérző olajnak fel se merném róni hogy lassú. pedig azok is azok. csak az igazi klasszikus művek, és van történetük. színészi játék is mellé."
1/10
tesz-vesz 2022 aug. 05. - 13:22:02 1/10 Előzmény joshfeed
gyűlölöm ezeket, nem baj?
kybuck 2022 júl. 25. - 23:14:57
Brian Aldiss sci-fi írónak van egy regénytrilogiája egy távoli bolygóról, amit az emberiség egy űrállomasról megfigyel – talán James Cameron innen is szedett ihletett az Avatarhoz. Ez a bolygó a Helliconia, ahol egy év 2500 földi évet tesz ki, így az évszakok is évszázadokig tartanak. A trilógia (Helliconia tavasz, nyár és tél) szerint a bolygón két fő faj él: a földi emberhez hasonló ember és a phagor, ami egy antropomorf, vagyis emberszerű kőszáli kecskére hasonlít; ez utóbbi értelmes, de alacsony civilizációjú faj, olyan benszülött féle, mi több a helyi embernél korábban jelent meg a bolygón, de az ember felfejlődött mellette, és időről időre konfliktusaik vannak. A film sztorija nekem inkább ezt juttatja eszembe, ezt talán értelmesebb is lenne megfilmesíteni, akár sorozatban is.
6/10
joshfeed 2022 júl. 25. - 13:26:30 6/10 Előzmény tesz-vesz
Itt csak te pazaroltad a saját idődet. Ne kend másra. Ha pörögni akarsz akkor ott van neked a Marvel meg a DC univerzum :)
3/10
cselaxi 2022 jún. 06. - 21:21:40 3/10
Se több, se kevesebb.
9/10
Ildikó Nóra 2022 jan. 27. - 09:42:07 9/10
A filmet érdemes megnézni, nem az a hétköznapi, egyszerű történetű film, hanem érdekes, misztikus. Tetszett a hangulata, a színészi alakítások, a szép táj, a lassúsága és az is, hogy kevés szereplő van a filmben. Valahogy arra számítottam (az előzetes, leírás alapján), hogy félelmetesebb lesz, ezt kicsit hiányoltam. A vége meglepő, más befejezésre számítottam, picit lezáratlannak tűnt, hirtelen vége lett.
1/10
offtopic
tesz-vesz 2022 jan. 23. - 22:52:33 1/10 Előzmény zodiac1967
mi tetszett benne annyira? elárulod? köszi
1/10
offtopic
tesz-vesz 2022 jan. 23. - 22:50:46 1/10 Előzmény lowbudget

ne lopd el a kecskeember gyerekét, mert pórul jársz

- izlandi közmondás
1/10
tesz-vesz 2022 jan. 23. - 22:47:57 1/10
ez a film, ez így nulla. aki szeret Tarrbélát (a sznobok), az nem fog kiakadni, hogy - nem percekig, hanem - órákig nem csinálnak semmit a szereplők! sétálnak, néznek maguk elé, isszák a kávét, megint sétálnak, minimálisat beszélgetnek lényegtelen dolgokról, szép háttér előtt. összetett mondatot is alig mondanak. de nemcsak az a baj, hogy nagyon nincs megvágva, és teljesen irreleváns, hanem hogy nincs története sem! ami van, annak meg nem sok az értelme!
a film nem azért jó, mert nincs megvágva, kinézek az ablakon, és ugyanazt látom, amitől a sznobok elájulnak, úgy látszik nekik nincs ablakuk, sose ültek ki egy padra a parkban. ki kéne mozdulni a szobából, helló, és meg kéne vágni a filmeket. azért van a vágó szakma is úgy ánblokk. a filmnek van története, meg van vágva, hogy ne kelljen real time-ban néznem a fa növését.
amikor végre elkezdődne a film, akkor fejeződik be! így csak irritációt hagy maga után. kivéve persze a sznobokat, azok mindennek tapsikolnak, azon is , hogy megalszik a tej a szájukban, meg igazi életük sincs. de nekem az időm drága, senki ne pazarolja. ha már lassú, az Utolsó lovagnak, Nem vénnek való vidéknek, Vérző olajnak fel se merném róni hogy lassú. pedig azok is azok. csak az igazi klasszikus művel, és van történetük. színészi játék is mellé.
lowbudget 2021 nov. 27. - 12:20:28
Eltekintve attól, hogy egy jó nagy baromság az egész, vannak benne értékelhető részek. Nézhető. Csak nem tudom, mi a mondanivalója. Remélem, valaki elmagyarázza.
6/10
Damill 2021 nov. 10. - 18:00:48 6/10
Könnyen lehetett volna gagyi a film, de a karakterek hitelesek, a történetvezetés jó. Viszont nem elég erősek ahhoz, hogy egy komoly misztikus dráma legyen belőle, pedig érezhetően ez volt szándék. A végén egy ilyen se füle se farka hiányérzetem maradt, mert egyrészt lezáratlannak hat, másrészt nincs kibontva, eldöntve, hogy miről is akart szólni a film.
A The vvitch jobb film ebben a kategóriában.
csereember 2021 aug. 15. - 19:48:25 Előzmény zodiac1967
Még nem láttam, de biztos vagyok benne, lásd skandináv művek.
10/10
zodiac1967 2021 aug. 10. - 08:50:51 10/10
Az év egyik legjobb filmje!