>
Film

Bohém rapszódia

/Bohemian Rhapsody/
angol-amerikai életrajzi dráma, zenés film, 134 perc, 2018 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
    • eny
    • eny
    • mb
    • mb

Értékelés:

137 szavazatból
Szerinted?
PORT.hu: 6/10

A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb koncertjét adják. A Queen nem csupán zenekar, hanem egy család is volt, s máig megihletik a kívülállókat, az álmodozókat és a zene szerelmeseit.

Bemutató dátuma: 2018. november 1. (Forgalmazó: Fórum Hungary)

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:


Vélemény:

szavazat: 10/10 november 12. 12:12:36
november 12. 12:12:36

Szenzációs, letettem a hajam. A srác teljesen lehozta Freddie minden egyes mozdulatát, rezzenését. Persze, ez is egy amerikai film, csúsztatásokkal, stb, de ettől függetlenül számomra az utóbbi idők egyik legjobb filmje. Biztos megnézem még. 10/10

szavazat: 8/10 november 11. 17:33:25
november 11. 17:33:25

Igen,megérdemelnének. Csakhogy ez nem életrajzi film. Tele van csúsztatással, a vége meg egy orbitális hazugság. Kár érte, mert amúgy jó film,de az életrajzi drámától nagyon messze áll.

szavazat: 6/10 november 11. 13:51:01
november 11. 13:51:01

az arcára és alakjára értem hogy mini, nem a magasságára, egy moziban nagyon ritkán látjuk a cipótól a fejig a szereplőt, szóval simán meg lehetett volna oldani a magasságot is

szavazat: 10/10 november 10. 08:30:16
november 10. 08:30:16

Veled ellentétben szerintem a legendák igenis megérdemelnek egy életrajzi filmet. A film és a valóság közti különbségek és olykori ferdítések úgy érzem ősidők óta jelen vannak. Figyelem -aki esetleg még nem tudná- a mozi egy szórakoztatóipar. Látatlanban 1 ponttal gazdagítani nem más, mint feltűnési viszketegség...

november 09. 21:42:02
november 09. 21:42:02

De mekkora már, koreai felirattal! :-)))

https://www.youtube.com/watch?v=kCmMPxwxh7w

szavazat: 1/10 november 09. 21:12:45
november 09. 21:12:45

Nézetlenül is jár az 1 pont. FM-ről nem lehet és nem kell filmet csinálni. A film, bár művészet, sosem érhet a valóság nyomába. Nagy hiba összekeverni a kettőt. Minek műbráner, ha igazi is van.

https://www.youtube.com/watch?v=HgzGwKwLmgM

november 09. 20:55:39
november 09. 18:07:58
november 09. 18:07:58

frédi ;-)

november 09. 18:02:49
november 09. 18:02:49
A hozzászólás moderálva lett.
szavazat: 10/10 november 09. 17:58:24
november 09. 17:58:24

Hahó okostojás! Krueger az Freddy, Mercury viszont Freddie!!! Ha már fizimiskákról papolsz mint egy szaki, legalább ilyen alap dolgokkal lennél tisztában...Grrr!

november 09. 16:53:45
november 09. 16:53:45

Van néhány meglátásod, amellyel egyet kell, hogy értsek.
A filmet sokan dicsérik, de, úgy vélem, nem kötelező dicsérni.
Sztem Rami malek nem tudta nyújtani azt az illúziót, amit egy Freddyt alakító színésztől elvárhatnánk.
Csak magamról beszélhetek, de én egy percre sem Freddyt láttam, hanem Rami Maleket, ahogy próbál Freddy lenni.
És ez óriási különbség.
Teljesen más a fizimiskájuk, egyebek, de pompás példa az átalakulásra pl. Daniel Day Lewis és munkássága.
Neki pl. még azt is elhittem volna hogy ő Freddy. megvan az a plusz, ami Malekben nincs, vagy még nincs.
Rami malekre ezt a szerepet csak évek múlva lett volna szabad ráosztani. Még nem elég erős hozzá. vánnyadt benne, vagy milyen.
túl zsenge egy freddyhez.

A film hiányosságai orbitálisak, a F.M. lénye sem jött át -a koncertcuccok meg a zenei felvételek nem a magánember.
no mindegy, nagyjából erre lehet számítani mostanában a nagyköltségvetésű és órjás hátszelű filmeknél.
tényleg inkább negyven queen -klip

november 09. 14:55:39
november 09. 14:55:39

kedves bigpapa, ha nem vagy antiszemita, ahogy írod, akkor mesélj már nekem arról a sok "holokausztos" filmről, amik elnyerik a sok díjat a nem "holokausztos" filmek elől

szavazat: 10/10 november 09. 11:46:41
november 09. 11:46:41

Persze, aki nem szereti a Queent és nyálasnak tartja, nyilván a másik vele ért egyet. :) Velem meg az itteni postolók 98%-a ért egyet plusz a fél világ. Szép napot!

szavazat: 10/10 november 09. 11:22:34
november 09. 11:22:34

Jaj, de erőlködsz itt. :D Nagyon kisebbségben vagy a véleményeddel. Persze ez is egy vélemény, csak kit érdekel.

november 08. 23:30:09
november 08. 23:30:09

*** SPOILER ***

Bohém rapszódia - avagy csehül állunk, mert Brian Maynek elfogyott a pénze

Vicceskedős értelmezés:
Gyerekek, ez óriási film volt, micsoda hatást gyakorolt ez a zenekar a kultúrtörténetre, Freddie-ről bolygót neveztek el, Brian-ről hónapot, John-ról egyházi tisztséget, Roger-ről pedig szakmát neveztek el, ráadásul a zenekar nevét felvette egy csomó arisztokratikus uralkodónő. És még a hülye rádiójuk nevét is felvette valaki...

Moralizálós értelmezés:
Látjátok feleim szümtükkel, a 4 fős zenekar 3 egészséges tagja mellett itt volt a kicsapongó Freddie, aki csúnya dolgokat csinált, de jól meg is kapta érte a magáét!

A moralizálós értelmezés kritikája:
A film szerintem a moralizálós értelmezést választotta, én viszont ezt az értelmezést szeretném kritizálni. Ott kezdődik - amit más kritikák is említenek - hogy a zenekar élő tagjai fehér kesztyűs erkölcsbajnokként vannak ábrázolva a filmben, míg a csúnya Freddie végighempergi Európát és Amerikát, és csoda, ha egy stúdiófelvételre időben ér be - végletekig kihasználva és feltartva a zenekar "egészséges" tagjait, akiknek semmilyen problémájuk nincs származásukkal, szexuális irányultságukkal, vagy előreálló fogaikkal. Bezzeg a Freddie...
Szerintem ez a kép hazug. Erősen szubjektív véleményem szerint Freddie Mercury nélkül a zenekar a fasorban sem lett volna. Elfogadom, hogy a film "4 egyenlően tehetséges zenész összeáll néhány évtizedre" címmel próbál egy valós alapot nélkülöző teleregényt lenyomni a torkunkon, de aki ezt állítja, azt kérem, hogy említse meg a kedvenc 3-3 olyan Queen slágerét, amelyet Roger Taylor vagy John Deacon írt! Köszönöm.

Rami Malek. Nem kellett volna. Jelenléte a filmben önmagában is egy oximoron. Internetes berkekben köztudott, hogy a Queen élő tagjai azért nem viszik magukkal koncertezni Marc Martelt (az élő Freddie Mercury imitátor legendát), mert nem akarnak Freddie imitációt, helyette inkább Adam Lamberttel bohóckodnak. Erre jön ez a film, ahol nem csupán felhasználják Marc Martel hangját, hanem pluszban még beteszik a gülüszemű Rami Maleket főszereplőnek, akinek egyetlen előnye lett volna, hogy vizenyős és puffadt szemeivel hitelesen alakította volna Freddie "magánéleti" epizódjait. Gyerekek, ez nem így működik! A meleg karakter nem vizslatja állandóan vizenyős tekintettel a környezetét. Ha nem hiszitek, akkor nézzétek meg az eredeti Live Aid felvételt, és döntsétek el magatok: úgy néz ki Freddie a felvételen, ahogyan Rami Balek bemutatta?

Live Aid. A film legsúlyosabb tévedése, a legnagyobb hazugság a filmben. Amit láttatni akart: Live Aid. Amit láttunk: Live AIDS. Hazug, hazug, hazug. 1985-ben - a Live Aid idején - még Freddie sem tudott a betegségéről. Nem úgy énekelte el a Bohemian Rhapsodyt, hogy bocsánatot kér a mamától, mert most el kell mennie... Nem úgy énekelte el a We Are the Championst, hogy azzal az életvitele miatt elkapott betegsége elleni harcra szólította volna fel a közönséget... Az egyik dal 1975-ös, a másik 1977-es. Ha bárki is komolyan foglalkozni akart volna ezzel a témával - nem akart - akkor a két utolsó album, a Miracle és az Innuendo számait kellett volna lejátszani, amikor Freddie már tisztában volt súlyos betegségével, de még alkotni akart. Kettő-, ha nem három nagyságrenddel mélyebb filmet lehetett volna belőle csinálni, amit bármikor megrendeznék Bohemian Rhapsody 2. címmel, Marc Martell főszereplésével. Igazi dráma lenne.

Mert a mostani film egyáltalán nem volt drámai. Szegény Rami Malek kölyköt beküldték az oroszlánbarlangba, hogy egy felnőtt embert alakítson, de ez az egész film alatt nem jött össze neki. Rami gyerek kölykösen bohóckodva belebújik apu ruháiba, és egészen ügyesen leutánozza apu mozgását is, de az erőről, amit apu megmutatott a színpadon, szemlátomást fogalma sincs. Aki nem hiszi, járjon utána: a film csúcspontjának szánt rész a Live Aid, fent van neten a Queen eredeti szereplése, 24 perc, érdemes megnézni, és hüledezni, hogy mit akart ez a karikás szemű Rami kisgyerek mutatni a felnőttek világában?

Vissza a címre: Brian May, a sötét eminenciás irányította a produkciót a háttérből, és ez egyáltalán nem vált a produkció javára. Miért nincs az a rész kiemelve a Live Aid-ből, amikor Freddie és Brian együtt gitározik? Egy kiváló kompozíció is kínálkozott a gitárt hátára vevő Freddie és a Live Aid logo együttesével, de sajnos ezt pénzéhes Brian már nem engedhette. A gitáros a Queen-ben Brian volt, minden más csak tévedés - hirdeti az alternatív valóságot a producer úr. Szegény Brian, még mindig ugyanolyan önbizalomhiányos, mint fiatal korában.

Értékelés:
Megnéztem, kellett, jó volt, de nem az igazi. Voltak benne ütős részek, amik az eredeti zenék IMAX teremben való megnézésének köszönhetők, de Freddie lelki vívódásainak még a felszínét is alig karcolgatták. A Queen dalainak felét Freddie Mercury írta, másik felét Brian May. Hogy ki volt az a bohém, akiről ez a rapszódia szólt, azt Brian May zseniálisan szájbarágós producerálásának köszönhetően már tudjuk. Már csak egy kérdés marad: vissza lehet-e ezt adni valaha filmen, vagy jobban járunk, ha megnézünk 20 db Queen klippet a YT-on? Erre a válaszom:

Freddie Mercuryt nem lehet utánozni.
Freddie Mercuryt nem kell utánozni.

szavazat: 10/10 november 08. 21:01:15
november 08. 21:01:15

Ha ez közepes film, akkor a "Marvel-üzem" mit gyárt?
Aki szereti a Queen zenéit, annak lesz libabőr.

szavazat: 6/10 november 08. 10:38:59
november 08. 10:38:59
szavazat: 6/10 november 08. 10:07:09
november 08. 10:07:09

Teljesen egyetértek a véleményeddel. Hozzátéve,hogy Freddie affektáló magyar szinkronhangja iszonyat. " A pazar zenéhez adtak egy közepes filmet."

szavazat: 10/10 november 08. 00:55:40
november 08. 00:55:40

Zseniális film, páratlan zenékkel. A negatív kritikákkal pedig nem kell foglalkozni.

szavazat: 10/10 november 07. 07:03:44
november 07. 07:03:44

Tegnap láttuk, hát basszus, néha potyogott a könnyem. Queent hallgattam kocsiban Bose hifi mellett, hallgattam itthon, szintén minőségi cuccon,de moziban olyat ütött, amit csak 1x hallottam. Kint voltam gyerekként a Népstadionban,ahol a vasfüggöny mögötti rajongók is vele énekelték a dalokat, köztük anyuék is. Na ott éreztem ugyan ezt!
Malik zseniális, remélem oscart kap és a film is és végre nem egy holokausztos, zsidós (nem vagyok antiszemta, csak uncsi, hogy más alig nyer oscart) film nyer.
A karakterek 100%-ig telitalálat voltak. Brian May 1:1-ben mint az eredeti. Malik úgy levette Freddie mozgását, gesztusait, főleg a Live Aid koncerten, hogy néha nem tudtam, hogy most ez film, vagy bejátszás.
Borzasztó, hogy a "buziságot"még ma is valami hányadék kórságnak tartják sokan, hogy irtani kell, holott nem bemelegszik valaki, hanem úgy születik, hogy genetikailag elkerülhetetlen. Max sokan hazugságban, boldogtalaul ál heteroknét élik az életüket. Ha normális ,elfogadó világban élt volna, nem kell ennyire örlődnie ,talán nem ilyen rohadék kerül mellé, aki kihasználja és tönkre teszi és talán még ma is ragyogna a Queen. Igaza volt, ő maga volt a Queen, hiszen a halála óta pótolhatatlan. Még senkit sem hallottam, aki úgy énekelte volna, mint Freddie. És ezt a tagok is érzik.

Ezt a filmet nem szabad kihagyni. Magávalragadó

10/10

Összes hozzászólás
Angyalok és pásztorok
Angyalok és pásztorok

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adventi koncertje

Jegyvásárlás