Film

Bolti tolvajok

/Manbiki kazoku / Shoplifters/
japán krimi-dráma, 121 perc, 2018 16 éven aluliak számára nem ajánlott
    • eny
    • f

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Oszamu és a fia egy bolti lopás után összetalálkozik egy kislánnyal a dermesztő téli hidegben. Hazaviszik magukkal, és vacsorát adnak neki. Bár elsőre nem tűnik lelkesnek, egy idő után Oszamu felesége is beleegyezik abba, hogy befogadják a gyereket. A család pitiáner lopásokból próbál megélni, de így is a nyomor szélén tengődnek. Ennek ellenére boldognak tűnnek – mindaddig, míg egy váratlan esemény súlyos titkokat nem hoz a felszínre. Az őket összekötő szálak pattanásig feszülnek…

Bemutató dátuma: 2019. január 10. (Forgalmazó: Cirko Film)

Stáblista:


Vélemény:

szavazat: 10/10 január 18. 08:24:40
január 18. 08:24:40
Egy igazi klasszikus, minden sallangoktól mentes technikákkal készült film alkotás, amiben piruettezik és régi fényében ragyog a film művészet. Gyönyörű képek, egyszerű történet, odavaló mondatok - mi kell még?!
Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a film 35mm-re forgott, ami a digitalizált képeken is györnyörű plasztikusságával és Kodak-os vivid színeivel rántja magával a nézőt a japán mindennapok különös és ki tudja mennyire egyedi szubkulturájába. A történetmesélés tökéletes tempóban utaztat minket a karakterek csepegtetett kibontakozása felé, pont úgy, hogy már a mozivászon előtt ülve is el át tudjuk érezni bennük zajló drámaiságot.
Ez a film nem krimi, mégis a végül krimibe illő fordulata miatt gondolható annak, holott csupán a "bűn" korántsem valami mély formájába esnek a szereplők, hanem olyasfajta törvényszegésbe, ami a társadalmi különállóságból adóddóan eredendően sajátja lehet a szegény, hátrányoktól súlytott rétegnek - még japánban is. Ettől függetlenül a néhol csak odafigyeléssel érthető fordulatok, megfejtendő karakter részletek folyamatosan fenntartják a figyelmet a film során - már azok számára akik nyitottak az efféle történetekre.

Utólag azt gondolom hogy ilyen alkotás leginkább csak úgy jöhet létre, hogy rendkívül nagy összehang alakul ki az aolkotók között; nem meglepő, hogy Hirokazu Koreeda írta, rendezte és vágta a filmet - nagyon egyben van minden kockája és mondata.

Ha valaki értékelte az Isten városát, mindenképpen menjen moziba - meg fogja érni.
szavazat: 10/10 január 13. 16:35:52
január 13. 16:35:52
Fantasztikus élmény volt!
január 03. 00:19:19
január 03. 00:19:19
A hozzászólás moderálva lett.
2018 okt. 29. - 12:47:40
2018 okt. 29. - 12:47:40
Nagy öröm! :)