Branka

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 50 perc, 2020

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Jugoszlávia, 1991. Valahol a magyar határ közelében, messze a háborús frontvonalaktól Branka (Dina Mušanović), a szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán. A fiatal lány teljesen egyedül van. Családjától távol csak magára számíthat. Első munkanapján ismerkedik meg a szinte még kamasz Angélával (Antóci Dorottya), a magyar kismamával, aki magányosan várja első gyermekét. Rövid idő alatt szoros kötelék szövődik közöttük. Önmagukra ismernek a másik kiszolgáltatottságában. Ám hamarosan kiderül, hogy nem magány a legnagyobb teher, amivel Brankának meg kell küzdenie. Az osztály karizmatikus főorvosa (Nenad Pećinar) megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel azt, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Nótárius 2020 nov. 27. - 13:41:17 10/10


A bensőségesen feszültségteli, drámai sűrítésűen szembesítő, szinte dokumentarista ráközelítésű film, a részbeni befejezetlenségével és a záró feliratozásával lett méginkább felkavaróan döbbenetes.

Nem is könnyű szavakat találni erre, a filmben oly érzékletes egyszerűséggel megjelenített döbbenetre: hogy ez egyáltalán és így megtörténhetett, annyi éven át, itt a határ túloldalán, ráadásul ilyen nagy számú, napi gyakorlatú rendszerességgel; hogy a teljes kiszolgáltatottsággal ilyen embertelenül visszaélve, valamint hogy az élet kétoldalúan legszentebb eseményét és kapcsolatát ilyen pénzéhes gátlástalansággal semmibe véve.

Külön figyelmet és elismerést érdemel a
szereplőinek, főként a Branka-t alakító főszereplőnek, Dina Mušanović-nak a szinte eszköztelen, köznapi természetességű átlényegültsége, amely meghatározóan fontos eleme volt a film megrendítő hitelességének.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu