Film

Csillag születik

/A Star is Born/
amerikai zenés film, filmdráma, 135 perc, 2018 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
    • eny
    • mb

Értékelés:

115 szavazatból
Szerinted?

A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé.

A világ legnagyobb popdívája, Lady Gaga hatalmas elődjeit követi: a történetet 1937 óta Janet Gaynor, Judy Garland és Barbra Streisand főszereplésével filmesítették meg. A modernizált változat egyben Bradley Cooper rendezői bemutatkozás is. A film egyes jeleneteit a 2017-es Coachellán forgatták, ahol Lady Gaga headlinerként lépett fel.

Bemutató dátuma: 2018. október 4. (Forgalmazó: InterCom)

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:


Vélemény:

január 07. 15:29:20
január 07. 15:29:20
???
január 07. 15:29:00
január 07. 15:29:00
Nem láttam eddig egyiket sem. Mostanra lettem elég fiatal a témához :-)
január 07. 08:52:11
január 07. 08:52:11
Nekem elég volt háttér-tévézésnek. Túl hosszú, a műfaj kívül esik a zenei érdeklődésemen és valahogy "kong" az egész. De: ezt a filmet 20-30-40 évenként újból megcsinálni nem bűn. Sőt. A minőségre persze adni kell. Streisand korosztálya már nem volt kíváncsi az előző földolgozás(ok)ra, ahogyan a mai ifjúságot sem köti le túlzottan Streisand. Ma Lady Gaga kell és a közönségnek mindig igaza van. Aztán 20-30 év múlva megint lesz egy új Csillag születik egy akkori csillaggal. Ez a filmes és filmen kívüli világ rendje.
szavazat: 8/10 január 06. 20:44:27
január 06. 20:44:27
Nagyon vártam már ezt a filmet, nem csalódtam. A zenék nagyon sokat hozzátettek, ez Gaga érdeme. Bradley-nek nagyon jól állt a szerep, végre kinőtte a szépfiú karaktert. Lady Gaga is remekelt. A Shallow című számot az elmúlt hónapokban már rongyosra hallgattam, imádom!
Szerintem jó film, bár én egyik korábbi feldolgozást sem láttam még. Csak felirattal ajánlom, egyébként is többnyire úgy érdemes nézni egy filmet.
2018 dec. 09. - 17:26:09
2018 dec. 09. - 17:26:09
Egyetértek. Mi értelme volt ennek? Szerintem semmi. Nem is értékelem, mert filmnek nem nevezhető erőltetett és összecsapott valamit rittyentettek ide szörnyű.
szavazat: 9/10 2018 nov. 17. - 09:39:52
2018 nov. 17. - 09:39:52
igazad van. A szinkron és a találomra feldobott feliratok jelentősen csökkentették a film élvezetét
2018 nov. 03. - 13:23:42
2018 nov. 03. - 13:23:42
*** SPOILER ***

Csillag zülletik

Kiváló filmet láthattunk a köztudottan senkiháziak kezébe került popszakmáról. Nem pont olyan a megközelítése mint a Mamma Mia című filmnek, ennek az alapja ugyanis a Pappa Pia. A férfi főhős (?) nem tud túllépni rosszul sikerült gyerekkorán - apjával együtt itták magukat hullarészegre minden nap - majd később zenészként is megmarad ez az attitűd, csak még drogok is jönnek hozzá. A férfi karrierjének vége, csak idő kérdése, hogy mikor süketül meg teljesen, vagy omlik össze a szerfogyasztás miatt, de egyszer csak ráragyog a szerencse csillaga: találkozik egy fiatal lánnyal, aki dalokat ír, felpezsdíti a kiégett zenész életét, de a végén a féltékenység és a soha be nem gyógyult gyerekkori sérülések miatt tragédia vet véget kapcsolatuknak. Megmarad az ambivalens érzés, Jackson vajon jót vagy rosszat tett azzal, hogy belerángatta a showbizniszbe a tehetséges és ártatlan fiatal lányt? Lehetőséget adott arra, hogy a saját dalokkal, saját üzenettel rendelkező lány a nagyközönségnek is el tudja mondani, ami a szívét nyomja, vagy csak szimplán médiaprostituálttá tette a lányt?

Mielőtt a kérdésre válaszolunk, érdemes megnézni az unalomig ismert film eddigi pályafutását - hiszen ez már a 4. változat 1937 óta. A Csillag születik koncepció először egy "idős színész felkarol egy fiatal színésznőt majd miután a fiatal lány túlnő rajta, de mégis hajlandó lenne a férfiért feláldozni a karrierjét, a férfi megöli magát" történet volt, amelynek fordulataiból elég sok megmaradt a 2018-as változatban is. Ami változott, az a Lady Gaga életrajzi rész, amely minden bizonnyal Lady Gaga castingolása után formálta át a filmet, hiszen a film szinte összes dalát ő írta. Hogy mennyiben ismerhető fel a női főszereplő Ally történetében Lady Gaga fiatalkorának sok eseménye, azt a többi néző megítélésére bízom. Szerintem nem lehet nem észrevenni a hasonlóságot.

Visszakanyarodva a kérdésre: mennyiben jelenti a lány felfedezése a lány médiaprostituálttá válását? A valódi Lady Gaga esetében könnyű erre válaszolni. Az énekesnő híre előbb jutott Magyarországra mint a zenéjének ismertsége. Az "új Madonna" hiányos öltözködéséről és magamutogatásáról lett híres. Ez kissé megkérdőjelezi az "őszinte vidéki lány, akinek van mondanivalója és üzenete" imidzset. A Forrest Gump női főszereplője jut eszembe, akinek önkifejezésére addig voltak kíváncsiak az emberek, amíg meztelenül, egy szál gitárral adta elő magát a színpadon. Ebből a szempontból nagyon álságos, hogy éppen Lady Gaga szeretne üzenni nekünk a showbiznisz lelketlenségével és erkölcstelenségével kapcsolatban, aki maga is része, haszonélvezője és működtetője a rendszernek.

Morális szál: úgy könnyű az emberek figyelmére és elismerésére vágyni, ha minduntalan gyerekkori sérülések kompenzációját végzi az előadó. Alkoholmámorban és drogok hatására is nagyon könnyű alkotni és előadni - a más tudatállapot jó hatással van az "egyedi világlátás" kialakulására. Az pedig, hogy a fiatal szexpartner beújítása feldobja az alkotóművész hangulatát, szinte evidenciának számít. Nem véletlen a szex, drog és rock 'n' roll mondás. És nem véletlenül "tuningolta" magát nagy számú férfiszeretővel Freddy Mercury, amely valamilyen dopamin, szerotonin vagy endorfin válaszreakció útján - kiegészülve a rendszeres kokainozással - igazán egyedi és korszakalkotó zenéléshez vezetett. Csak ki ne derüljön, hogy a legtöbb általunk ismert író, költő, zenész, festő, stb. droggal, mértéktelen szexszel vagy alkohollal tuningolta magát Shakespeare-től kezdve Leonardon át Freddy Mercuriig és így tudtak egyedit alkotni...
Ja, már kiderült.

A film jó, mert érzékletesen mutatja be ezt a világot, és mint a valóságban, itt sincs happy end.
szavazat: 8/10 2018 nov. 03. - 08:35:28
2018 nov. 03. - 08:35:28
"Mit is akar ezzel mondani az alkotó? Használd a tested, légy gold digger, alkalmazz erőszakot a férfiak ellen. Szuper!" - írod teljesen felfoghatatlanul. Nem tudom mit néztél, vagy abból mit fogtál fel (ahogy látom nem sokat), de azért megpróbálom helyretenni a dolgokat.

Spoiler
Ha követted volna a filmet, akkor tudnád, hogy mindent Jackson kezdeményezett. Ő hívta el a nőt a koncertre (aki nem is ment azonnal, és nem is értette, hogy ez a gazdag, sikeres csávó mit akar tőle; nemhogy kihasználta volna a helyzetet), a megkérdezése nélkül énekelte el a számát és vonta abba bele Allyt élőben, nagy tömeg előtt. Aztán, hogy egy ilyen felfokozott érzelmi helyzet után lefeküdtek, nem hiszem, hogy példa nélküli dolog a világtörténelemben.
Ennyit arról, hogy a csúnya, gonosz "gold digger" nő kihasználta szegény pasit.

" full gazdag és sikeres, utána hirtelen, valószínűtlenül hirtelen kezd lecsúszni, és beállni egy kezdő gitáros mögé alázenélni. Nagyon hiteles!" - mondod, ugyancsak.
Az nem tűnt fel, hogy már az elején full alkoholista volt Jackson, aki a kiégés szélén járt? Minden koncert részegen, és annyira a pia érdekelte, hogy a legelső (homokos) bár is jó volt neki, csak ihasson?
Illetve nem egy "kezdő gitáros" mögé állt be zenélni, hanem egy rangos díjátadón lépett fel így profik között. És eddigre mindenki tudta, hogy mennyire leépült, ezért nem akartak vele kockáztatni.

Spoiler vége

Komolyan nem tudom sokszor mit néznek az emberek a moziban, amikor ilyen megnyilvánulásokkal találkozok. Ja, és férfi vagyok, 8/10 a film.
szavazat: 10/10 2018 nov. 02. - 22:50:14
2018 nov. 02. - 22:50:14
Ha csak ennyi jött át, akkor nincs is miről beszélni. És igen, ez úgy gondolom, érzelmi intelligencia kérdése is. Érdekes “véletlen”, hogy eddig minden férfi ismerősöm méltányolta a filmet. Szerintem pont attól válik hitelessé, hogy a karakterek nem tökéletesek, feddhetetlenek, hanem - ahogy korábban már írta valaki - nagyon is emberiek. Ha már mással nem is tud azonosulni az ember, a színészi alakításokat és a zenei részt minimum el lehetne ismerni - az 1/10-et kicsit indokolatlannak érzem. De persze ízlések es pofonok.
szavazat: 1/10 2018 nov. 01. - 20:49:46
2018 nov. 01. - 20:49:46
Kedves érzelmileg intelligens BI_13!

Vajon egy érzelmileg intelligens ember hogyan tud azonosulni egy full alkoholistával? Hogyan képes a depresszióját megérteni? ( Sehogy, mert ez itt egy teljesen művi karakter.) Az ember -spoiler!!!- full gazdag és sikeres, utána hirtelen, valószínűtlenül hirtelen kezd lecsúszni, és beállni egy kezdő gitáros mögé alázenélni. Nagyon hiteles!
A csaj egy erőszakos ribanc, nagy tette hogy bemos egy rendőrnek. Szuper kis társadalmi kép, nagyon menő csaj. Szintén nem hiteles, hogy egy bár nem egy csitri, vagyis tapasztalt nő, rögtön befekszik a 15 évvel idősebb full részeg fazon ágyába. Mit is akar ezzel mondani az alkotó? Használd a tested, légy gold digger, alkalmazz erőszakot a férfiak ellen. Szuper!
Tipikus negédes női film. Férfiak! Óvatosan!

szavazat: 10/10 2018 okt. 29. - 21:33:53
2018 okt. 29. - 21:33:53
Régen láttam már ennyire jó filmet ❤️
2018 okt. 29. - 08:44:12
2018 okt. 29. - 08:44:12
Indokolatlanul hosszúra nyújtott, szerintem a max. 110 perc bőven elég lett volna. Lady Gaga kellemes csalódás volt, mert énekesnőként nem az általam kedvelt stílust képviseli, de nagyon jól játszotta itt a szerepét. Talán a pocsék szinkronnak köszönhetően Bradley Cooper annyira nem győzött meg. Zavart, hogy ugyanazon a kábult hangszínen beszélt, amikor totál részeg volt és akkor is, amikor tiszta.
szavazat: 10/10 2018 okt. 28. - 20:47:35
2018 okt. 28. - 20:47:35
Nem értem, akinek 0 az érzelmi intelligenciája, az egyáltalán minek néz meg egy ilyen filmet. Nevetséges.
szavazat: 1/10 2018 okt. 28. - 12:26:11
2018 okt. 28. - 12:26:11
Totálisan feleslegesen túlnyújtott, dramaturgiailag teljesen szétesett film.
Unalmas melodráma. 1/10
szavazat: 6/10 2018 okt. 28. - 10:17:48
2018 okt. 28. - 10:17:48
SZINKRON! POCSÉK SZINKRON!!! Meddig kell még írni erről, hogy NE SZINKRONIZÁLJÁK többé a filmeket? Az egész filmet lerontotta, hogy találomra az egyik dalt feliratozták, a másikat meg nem. Minek? Ez nem egy pörgős, akció film, se nem egy 60-70 éveseknek való romantikus film volt. Pont annak a korosztálynak való film, akik tudnak már annyira angolul, vagy hozzászoktak már a feliratokhoz. Annyira béna és idegesítő volt, amikor pl. Lady Gaga saját hangján elénekel egy dalt, majd hirtelen megszólal egy teljesen más hang magyarul?! SOHA TÖBBÉ SZINKRON!!!
szavazat: 3/10 2018 okt. 27. - 13:29:49
2018 okt. 27. - 13:29:49
ez egy buta romantikus film te jó ég, modnom hogy mindent értettem benne. mi a fene bajod van neked?
egyszerű a film mint egy darab kavics. ne legyél már csitri.

semmi konkrétumot, semmi érvet nem írtál, ezzel a "mentalitással" nagyon sürgősen abba kéne hagyni ám a kommentírást.

az a spoiler, hogy szerlmes lesz gaga?
vagy hogy kocerten hívja magához? a néger család a spoiler? a veszekedés? mást nem írtam.
semmi spoiler, rontóc nincs a kommentemben.
szavazat: 10/10 2018 okt. 23. - 09:51:34
2018 okt. 23. - 09:51:34
Jó, hagyjuk, szerinted én nem értem, szerintem meg te, meddő vita. Nem megyek bele, mikre gondolok, miket nem értesz, mert a leírtakból kiindulva majd kapok rá valami eszement magyarázatot, ennek sok értelme nincs. Amúgy arra is gondolhatnál, nem biztos, hogy mindenki látta az előző három film bármelyikét, vagy tud a létezéséről (pl. fiatalok, vagy bárki), szóval kisebb spoilerek igenis vannak benne, legalább tudnád, mit írsz. De hőzöngj csak, hogy béna film, szerencse, hogy nem vagyunk egyformák. Részemről lezárva a téma.
szavazat: 3/10 2018 okt. 23. - 09:01:41
2018 okt. 23. - 09:01:41
ember, ez egy remake, amit már 3x megcsináltak, ez a 4. feldolgozás. semmi spoiler nincs ebben. abba mi a spoiler hogy veszekednek?
amúgy direkt nem írtam ki a végét.
mit nem értettem kincsem? elárulnád? már megint nem értesz valamit, pont te, ez nem egy olyan bonyolult film tudod, hogy van benne bármi olyan amit nem lehet érteni.
vagy te tudod ki volt a dísznéger család? akkor mutatták őket először, szóval kötve hiszem.
szavazat: 10/10 2018 okt. 23. - 00:20:57
2018 okt. 23. - 00:20:57
Ember, írd már ki, hogy némi spoilert is tartalmaz az amúgy lehúzó véleményed... Egyébként nem a film hiányossága, hogy te nem értettél meg egy csomó dolgot, apróságot stb. benne...
szavazat: 3/10 2018 okt. 21. - 13:01:20
2018 okt. 21. - 13:01:20

moziban a hangminőség jó, a film jól kezdődik, az első 10 perc egész jó, aztán nem lesz jó a film felépítése, nem jól rakták össze a jelenettéglákat, kihagytak egy csomó szükséges jelenetetet, ami meg nem kellett volna azt meg behnthagyják így tele van kínos üresjáratokkal a film, darabos, a magánéletbeli szerelmi szál nem követhető, nem értem ezt a nagy szerelmet gaga már második alkalomra odaadja magát, az gáz. én amúgy arra emlékszem a bemutatóból, hogy bradley egy kis kocsmában hívja oda magához gagát, és nem egy hatalmas koncerten. sokkal hihetőbb így, és sokkal jobb lett volna, ha utána mennek a nagy koncertre együtt.

annyira jellemző a film kiépítetlenségére, hogy bradley a film közepén csak úgy betoppan egy néger családhoz, akiről fogalmunk nincs hogy kicsoda, most először mutatják, és pont ezért semmi súlya az egésznek és nekünk el kéne hinni hogy a dísznéger családdal évek óta nagyon jóban van bradley, csak éppen nem elhihető, hiteltelen azt egész. nincs felépítve, már korábban valami funkicót kellett volna adni a négernek, egy jó forgatókönyvíró nem így adta volna ezt elő.

értelmetlen mondatok ad elő Gaga többször is. kettő ilyenre biztosan emlékszem. bár lehet csak a magyar szikront adták elő rosszul. Gaga veszekedései kínosak, mintha valami valósághow lenne ostoba szereplőkkel, okosabban kellett volna felépíteni. viszont Bradley egy szerethető figura a filmben.
a Roy Orbisonos gitározós rész megint tetszett. de kb 1-2 ilyen momentum volt az egész filmben.

és a szakmai, zenei szál a filmben is elnagyolt. a felszínes klisé akkor is felszínes klisé marad, ha káromkodva adják azt elő.

a vége jó, bár kissé giccses az utolsó gaga szám, mindenesetre nem vészes.
összességébe mint film nincs felépítve rendesen. felszínes, bulváros. végiguntam az egészet és már vártam hogy vége legyen úgy is, hogy van benne max kettő-három jó jelenet.
Összes hozzászólás