Egy nap

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, dráma, 99 perc, 2018

Értékelés:

71 szavazatból
Szerinted?

Anna 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

Szilágyi Zsófia egy Pécsett szerzett diploma után a Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végzett 2007-ben Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában. Az Egy nap első játékfilmes rendezése, amely a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült. Az Egy nap világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt és ott a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége az Európai Filmakadémia kérésére összeállított egy 12 filmből álló listát is, amelyen szintén helyet kapott az Egy nap, s amely ezzel esélyessé vált az Európai Filmdíjra is.
Bemutató dátuma: 2018. november 8. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
szigetigabo@gmail.com jan. 02. 15:13:24
Nekem tetszett a film, bár tény, hogy nyomasztó. Viszont az is tény, hogy számos család él így ma Magyarországon. És hányan vannak akiknek még nagyszülői segítségük sincs. Szerintem ez a film a férfiak és a fiatalok körében nem lesz népszerű. Leginkább azokat az anyákat érinti meg, akik jártak/járnak hasonló cipőben.
8/10
Gollam24 2019 nov. 30. - 11:27:53 8/10 Előzmény BigBlueI
"Szóval kitartás! Nem volt rossz ez a film, de ezt igazából csak a sorstársak (anyák) érzik/élik át. "

Hidd el, átérzik ezt azok is, akik ugyan nem kisgyerekes családanyák, de szorult beléjük néminemű empátia és humánum, főleg ők értékelik ezt a filmet (btw. például én).
BigBlueI 2019 nov. 29. - 21:08:03
Fájt.
Elöljáróban egy bölcs mondás: Ha nincs gyerek - nincs öröm, nincs bánat.
Amit hozzá tudnék tenni, hogy DÖBBENETESEN egyedül marad egy anya minden problémával. A lázzal, a betegséggel, a vízvezetékkel, a munkahelyi problémákkal, a párkapcsolati bajokkal, az időhiánnyal, a pénztelenséggel, a hivatalos ügyintézéssel, logisztikával - egyszóval mindennel. Mert a legtöbb férj aszongya, hogy én keresem a pénzt. Én fontos ember vagyok. Ha hazaérek, az egész napos meló és stressz miatt nekem jár a kikapcsolódás (tenisz, foci, futás, filmek, sörözés a haverokkal, egy kis magány - ami persze menekülés a mindennapi problémák elől). És persze igaz, hogy a film nem szól "semmiről", csak egy magányos nő zsúfolt napjáról.
Emlékszem, amikor a gyerekeim megszólaltak, hogy fáj a fülük, elsírtam magam. Mert eszembe jutott, hogy fél éve hol az egyikkel, hol a másikkal ülök a fülészeten, kivárom a soromat, viszem magammal a mesekönyvet, a kisautót, a babát, a színes ceruzát ésatöbbi. Aztán amikor az egyiknek, vagy a másiknak, vagy a harmadiknak volt zeneiskolai órája, előadása, farsangja, edzése, fogadó órája, szülői értekezlete, anyák napi ünnepsége, karácsonyi előadása ect. Minden persze olyan időben, amikor a párom dolgozott és minden rám maradt, mert én OTTHON voltam.
Szerencsére a mienk egy kisváros, ahol egy idő után a gyerekek már egyedül is, gyalog el tudtak menni/jutni egyik helyről a másikra. És mivel minden helyre szinte ugyanazon családok gyerekei jártak, ismertük egymást, ha szükség volt rá, kisegítették egymást az anyukák. Így aztán - visszatekintve - olyan gyorsan elszaladt az a pár év, hogy csak túl kellett élni. :) Vallom, hogy gyereket nevelni egy kisvárosban sokkal könnyebb, mint Budapesten.
Végszó: MINDIG több az öröm, mint a bánat. És az aktuálisan óriásinak tűnő problémák nagyon gyorsan elmúlnak.
Szóval kitartás! Nem volt rossz ez a film, de ezt igazából csak a sorstársak (anyák) érzik/élik át.
kecsup 2019 nov. 03. - 21:21:16 Előzmény kecsup
Rosszul írtam, csak nem találta a saját kocsiját hirtelen.
kecsup 2019 nov. 03. - 21:12:53
Spoiler!

Ami nálam kiverte a biztosítékot (totál életszerűtlen), hogy amikor nem tudja kinyitni a kocsija ajtaját, hogy a gyerekért menjen, ellop egy autót. Nem betelefonál az iskolába, hogy késik, ne aggódjon a gyerek. Még a világért se. ????
8/10
Gollam24 2019 szept. 23. - 12:07:39 8/10 Előzmény kaszikaport
Azért ennél jóval többről szól a film, amolyan "mókuskerék-életforma" kritika.
kaszikaport 2019 szept. 22. - 20:35:20
Senkinek nem ajánlom. Értékelni nem szeretném, mert a szereplők színészi játéka egyesnél sokkal többet érdemel. De 90 percen át nézni a másik ember átlagosan szar életét arra ott volt a Szomszédok.
tortura 2019 júl. 21. - 14:07:32 Előzmény Knédliman
"Másrészt meg soha nem tudom megérteni, hogy miért kell önmegvalósítanunk gyerekeinket. "
Tiéd a nap Nobel-díja. Nagyon jó és okos kérdés, minden szülőnek el kéne ezen gondolkodnia. Mondanám szívesen, hogy ezt a jó kérdést tedd fel az én szüleimnek is, de nem tudnád, mert apám már nem él. Ő volt pont ilyen. Ha nem sikerült volna az érettségim, a diplomám, talán nem is vett volna emberszámba, mert az számára olyan lealacsonyító lett volna, ha pl. parizert kell szelnem egy boltban (ezzel szokott riogatni). Ami azért érdekes, mert neki egy tanonc iskolája volt, tehát még csak arra se lehet fogni, hogy mondjuk orvosként ciki lett volna neki egy szakmunkást végzett gyerek.
joshfeed 2019 jún. 14. - 22:34:03
Ott kezdeném, hogy a férj egy életképtelen málé pöcs, a mindennapjaik pedig szervezetlenek. Három gyereknél hétköznapi otthoni és hétvégi kirándulós, sétálós közös családi programokat szerveznék nem sportokat és csellózást és tököm tudja milyen szakköröket, mert amúgy tényleg tönkre megy az életük így és a gyermekek se kapnak figyelmet. A film egy igazi társas magányt jelenít meg, átgondolatlan életvezetéssel és elhanyagolt gyerekekkel.
luci87 2019 jún. 07. - 10:16:51
Nem voltam tőle elájulva.Legtöbb anya, nő,átéli ezt a szitut...nekem nagyon nyomasztó volt.Aki szórakozni akar, és könnyű kikapcsolódásra vágyik ne nézze meg...
8/10
Gollam24 2019 jún. 02. - 14:51:12 8/10
Szerintem csak a kicsit lagymatagabb befejezés miatt (bemásznak az asztal alá így tiltakozva az embertpróbáló, strapás mindennapok ellen) nem kapott egy rahedli díjat, pedig egész tűrhető kis filmecske.
Mondjuk nem csinál sok kedvet a gyerekvállaláshoz, az tény.

8/1O.
6/10
pihes 2019 máj. 29. - 14:40:08 6/10
Mint egy automata az ember, könnyen lehet!

6/10
6/10
dip1 2019 jan. 23. - 22:19:35 6/10
Sivár. Ez a szó jutott eszembe a filmről.
Drizari 2018 dec. 31. - 18:36:02 Előzmény visz
Szól ez a film az egyedül-nevelő anyákról, akiknek férjük van. S aki apák nem veszik le a gyereknevelés terheinek egy részét az anyákról.
9/10
Be I 2018 dec. 04. - 19:42:04 9/10
Rendkívül megérintett. Átéltem jó pár évvel ezelőtt szinte ugyanezt. A film hitelesen adja vissza a taposómalomban vergődő, kisgyerekekkel terhelt időszakát a házasságnak. 9/10
7/10
Csivitke 2018 nov. 29. - 09:25:09 7/10
Tetszett a film, az érdeklődésemet végig fenntartotta. Egy pár, három gyerekkel, akik régen szerették egymást (tán most is), aztán jött a taposómalom és megszűnt köztük az intimitás. Csupán egy valami hiányzott nekem. Kicsit zavart, hogy a feleség csak magában őrlődik. Hiányzott a "robbanás". Nekem kevés volt, hogy a lázadás kimerült abban, hogy bebújt az asztal alá, hiszen egy megcsalást átélni borzalmas fájdalommal jár.
Csatlakozom az előttem szólóhoz, szerintem is túlzás a gyerekek délutáni plusz órái (bár az életben sokan ezt követik).
7/10
9/10
visz 2018 nov. 26. - 14:58:47 9/10
Egy jellemző életvezetési hibáról szól a film, amikor az ember túlvállalja magat, túl sokat dolgozik, túl sokat költ, túl sok erőfeszítést fordít valamire. A megoldás magától értetődőnek tűnik, csak vissza kellene venni egy kicsit. Eladni a kocsit (Budapest belvárosában vagyunk), lemondani pár iskola utáni elfoglaltságot a gyerekeknek, végülis a balett, a cselló vagy a vivás már száz éve nem az általános műveltésg kötelező részei, vagy inkább nem is voltak azok soha. Ez persze nem történik meg, ahogy sokszor az életben sem .Jó film, sokszor ismerhetünk benne magunkra vagy a környezetünkből valakire.
Toombs 2018 nov. 23. - 14:05:07
A leírás fele miért arról szól, hogy ki hány díjat szerzett hol és mikor, meg kinek a hányadik rendezése?! Úgyse ez alapján fogom megnézni, hanem a leírás és előzetes alapján.
9/10
hozzászólás 2018 nov. 21. - 18:03:48 9/10
Ez egy tökéletesen életszagú és igencsak depis film. Pontosan ezt látom magam körül. Remélem minél többekhez eljut ez a történet és főleg a családalapítás előtt állókhoz, hogy tudják: így nem szabad.
A szereplő válogatás szuper lett, mindegyik telitalálat.
6/10
Knédliman 2018 nov. 14. - 15:13:07 6/10
Ambivalens érzéseim vannak. Egyrészt azért, mert a mai napig nem tudom eldönteni, hogy dokumentum- vagy játékfilmet néztem meg. Másrészt meg soha nem tudom megérteni, hogy miért kell önmegvalósítanunk gyerekeinket. Mintha mindent be kellene hozni az utódainknak, amit mi nem tudtunk megtenni. Az urbánus lét gyerek-logisztikájának a tűzoltásait láthattuk. Mondom ezt szintén háromgyerekes apaként. Valóban súlyos film, de bevallom, nem kaptam meg azt az üzenetet, amire vágytam. 6/10
Összes hozzászólás