Film

Eksztázis

/Climax/
francia-belga-amerikai zenés dráma, horror, 95 perc, 2018

Táncosok gyűlnek össze egy erdő közepén lévő, bezárt iskolaépületben, hogy eltáncolják az utolsó táncukat. Az egész éjjel tartó buli hallucinogén rémálomba fordul, amikor rájönnek, hogy a szangriájukba valaki LSD-t tett. Hamarosan képtelenek lesznek ellenállni a bennük lévő neurózisoknak és pszichózisoknak, bódult hipnózisukat pedig tovább fokozza a zene elektronikus ritmusa. A drog mindenkiből mást hív elő: míg egyesek a paradicsomban érzik magukat, mások a poklot járják meg.

Gaspar Noé napjaink egyik legmegosztóbb francia szerzői filmese, aki olyan tabudöntögető, botrányfilmeket készített, mint az Egy mindenki ellen, a Visszafordíthatatlan, az Enter the Void, és a Szerelem. Az Eksztázis világpremierje a világ legrangosabb filmfesztiválján, Cannes-ban volt. A film a Rendezők Kéthete szekcióban szerepelt, ahol a Nemzetközi Artmozi Szövetség CICAE-díját nyerte el. A kritikusok szerint az Eksztázis a cannes-i program egyik legjobb filmje volt. A film bejárta a világ filmfesztiváljait, s mások mellett a rangos katalán Sitges filmfesztiválon nyerte el a legjobb film díját. A Franciaországban dolgozó külföldi kritikusok két kategóriában (legjobb rendező, operatőr) jelölték az Eksztázist a Lumiere-díjra. Az Eksztázis főszerepét játszó Sofia Boutella olyan nemzetközi blockbusterekben szerepelt, mint A múmia, a Star Trek: Mindenen túl, a Kingsman: A titkos szolgálat, vagy az Atomszőke.

Bemutató dátuma: 2019. április 11. (Forgalmazó: Vertigo Média Kft.)

Stáblista:


Vélemény:

február 04. 18:26:22
február 04. 18:26:22
9/10
Aki látta a rendező filmjeit (Enter the Void, Love), annak nem kell ecsetelni, hogy mire számíthat. Pszichedelikus, audiovizuális remekmű.
Zseniális, ahogyan sikerül átadnia egy olyan élményt a nézőnek, amiben valószínűleg soha nem volt még része. Az emberi érzelmek és viselkedések nagyon erős kontrasztjai jelennek meg, amelyek felkavaróak és hirtelen kizuhansz a komfortzónádból.
Ha szereted az elektronikus zenét, ha esetleg jártál már techno partin és élvezted is, ha magával ragad ez a film az első pár perc után, akkor az élmény garantált.
A rendező stílusának megfelelően itt is vannak túlságosan elnyújtott "drámai" kameraeffektek és jelenetek (mint például a Visszafordíthatatlan c. filmben), amelyek itt-ott kicsit hosszúnak tűnnek - de ezek csupán apróságok az egészet tekintve, annak fényét nem veszik el :)