Élősködők

Bakancslistához adom
Parasite
16 éven aluliak számára nem ajánlott dél-koreai dráma, 132 perc, 2019

Értékelés:

134 szavazatból
Szerinted?

A dél-koreai rendezőfenomén, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után tért vissza hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, az Élősködők.

A film antihőse Ki-taek, akinek családja igazi semmirekellőkből áll. Ők mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.
Bemutató dátuma: 2019. december 5. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Szereplők

Kim Ki-taek
Park Dong-ik
Park Yeon-kyo
Kim Ki-woo
Kim Chung-sook
Kim Ki-jung

Díjak és jelölések

 • Oscar-díj

  2020
  Legjobb film
 • Oscar-díj

  2020
  Legjobb eredeti forgatókönyv
 • Oscar-díj

  2020
  Legjobb idegennyelvű film
 • Oscar-díj

  2020
  Legjobb rendező: Bong Joon-ho

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
ampano78 febr. 23. 21:32:44 1/10 Előzmény funfun
végre van aki gondolkodik is xdxddxd és nem dobál még ötpontokat se xdxd
6/10
kollarics.g febr. 23. 21:27:03 6/10 Előzmény gyereamozibabe
Teljesen egyetértek. Azokat futtatják, akik összezavarják az elmét és beviszik az embereket (persze a pénzükért) az erdőbe. Művészetről szó sincs. Színtiszta üzlet az egész. Ez az alap. Ezzel tisztában kell lenni.
gyereamozibabe febr. 21. 21:35:05
6-7 pont. Nem világos, hogy most kivételesen miért indulhatott külföldi film a fődíjért. És ez az átlagos filmecske miért nyerte meg? Ez egy cseles marketing? Megnézik az amcsi átlagemberek (akik normál esetben nem sok külföldi filmet látnak), és megnyugszanak, hogy máshol is ilyen klisék szerint működik a filmgyártás. Ehhez a demonstrációhoz elég ez a film. Kicsit más, de azért olyan nem nagy durranás, hogy a nézőkben felmerüljön az igény a jobb hazai filmgyártás iránt. Emlékszem anno az Életrevalókat még az idegennyelvű kategóriában sem engedték indulni. Alig játszotta 2-3 amcsi mozi. Inkább a béna remake-re vártak., nemhogy még diázzák is, vagy egyáltalán: beszéljenek róla. Erről a koreai tucatfilmről viszont bátran lehet beszélni. Nem jelent veszélyt Hollywoodra.
1/10
funfun febr. 20. 16:50:47 1/10 Előzmény Gollam24
7,7 átlagpontszám, 129 szavazat, 72 értékelés. A 72 értékelésből volt 1 darab 1 pontos pontszám, 1 darab 2 pontos pontszám. Könnyű kiszámítani, az átlag pontszámhoz mégsem olyan sok az 1-2 pontok aránya (matek!).

Háááát, attól, hogy valaki szóvá teszi, valaminek a módszertana szerinte nem adja a feltételezett eredményt, az még kötekedés.
10/10
Gollam24 febr. 20. 14:09:54 10/10 Előzmény dupidori
"Viszont hiába voltak okosak, azt a bizonyos szagot nem tudták lemosni magukról. Lehet, hogy velem van a baj, de én ezeknek a kis "élősködőknek" drukkoltam mindvégig (mert a szegény családról lett elnevezve a film! ....egy korábbi hsz-ban valaki azt írta, hogy szerinte a gazdag család kapta ezt az elnevezést, nekem viszont meggyőződésem, hogy nem). "

Nem vagyok benne biztos, hogy az Academy is így látta.
10/10
Edmond Dantes febr. 20. 11:07:27 10/10 Előzmény funfun
Ha nem veszed rossz néven, nem vesztegetem az időt szavazatszámlálásra és hogy ki mennyit adott. Annyit látok, hogy folyamatosan csökken az itteni átlag, ami a nem túl sok pontozó miatt (ez matek!) valószínűsíti, hogy többen adnak 1-2 pontot. Továbbá: ugyan honnan tudod, hogy a be-nem-írók közül hányan nyomtak 1-est? Elég fals dolog szerintem, de nem tilos. Továbbá: "..kapásból 10 pont, ha tetszik? Ráadásul indoklás nélkül, ahogy te teszed." Számolgatás helyett javaslom, nézd vissza korábbi beírásomat, "indoklásomat" a filmről. Nem kötelező, csak ajánlott,mielőtt valaki kötekedik.
2/10
takacsgyorgy973@gmail.com febr. 19. 23:36:42 2/10
Nekem nem tetszett.
1/10
funfun febr. 19. 22:42:48 1/10 Előzmény Edmond Dantes
"Erre azt tudom mondani, hogy az itteni 8-as átlag pedig annak ellenére jónak mondható, hogy jó szokás szerint akinek nem tetszik valami, az 1-est vagy kettest nyom. Ez aligha vehető komolyan. Én már évek óta és főleg emiatt alig pontozok, de most kivételt teszek és megadom a 10-t, mert ha valami, hát ez a film megérdemli. Filmtörténelem. "

Ezt írtad. Nos, a kedvedért az összes hozzászólást alapul véve rákerestem: egyetlen 1/10 (az enyém) és egyetlen 2/10 értékelés van. Akkor milyen jó szokás szerint történt mindez?

Talán inkább az nem vehető komolyan, ha valaki egy olyan tényszerű dolgot állít, amit kb. 5 másodperc alatt cáfolni lehet.

Egyébként ha ez a meglátásod, ha valakinek valami nem tetszik, akkor 1-2 pontot ad, akkor az inverze miért nem igaz, hogy kapásból 10 pont, ha tetszik? Ráadásul indoklás nélkül, ahogy te teszed. Tetszett, tehát 10 pont. Még csak fáradtságot sem vettél rá, hogy megírd, miért, miközben például én is leírtam, miért NEM tetszett, miért 1 pont nálam. Az ízlés szubjektív, de azért legyen már része az is, hogy elfogadjuk, ki így értékel, ki úgy. Ha már pont ez a része zavar...
1/10
funfun febr. 19. 22:19:29 1/10
Borzalmas film, 1 pont. Teljesen életszerűtlen, papírra rosszul felskiccelt karakterekkel, hiteltelen viselkedésekkel. A főszereplők iránt semmi szimpátiát nem lehet érezni, inkább a gazdag családot lehet sajnálni, milyen aljas módon használják ki őket, sokkal durvábban, mint ahogy a gazdagok kihasználják őket, jól megfizetve persze a munkájukat.

SPOILER: például mikor a volt házvezetőnő becsenget, őrült tekintettel, sebes ajakkal (mitől lett az, hacsak nem a feszültségkeltés miatt) - miért is engedik be éjjel, zuhogó esőben? Természetesen a házaspárnak pont akkor támad kedve a nappaliban aludni és szexelni (amúgy szemérmes módon), mikor az asztal alatt hárman is rejtőznek. És természetesen akkor szólal meg a walkie-talkie, mikor a rejtőzködésből menekülő apa még csak félig jutott az asztal alól a nappaliban.

Szóval ennyire nagyot ritkán csalódtam filmben. Bár biztos bennem van a hiba, hiszen Oscart nyert.
9/10
dupidori febr. 19. 17:02:55 9/10
Eddig nem igazán néztem koreai filmet, és egészen az Oscarig valahogy ez a film el is kerülte a figyelmem. Meglepően jó volt. Azt nem mondom, hogy életszerű a film, de egy bizonyos fokig az. Ezért többféle műfaji besorolást is kaphatna, mert nem csak dráma (hanem thriller, esetenként vígjáték is) - és talán pont ezért is izgalmas: nem lehet tudni, mi lesz a vége.

Ide írd a spoileres tartalmat


A HOZZÁSZÓLÁSOM TOVÁBBI RÉSZEI NYOMOKBAN SPOILERT TARTALMAZHAT. A film jól ábrázolja egy átlagos, de inkább a szegényebb koreai réteg életét. Leleményesek, okosak - simán beleillenének a gazdag életbe, de sajnos nekik az alagsori kislakás jutott, holott a két fiatalnak egyetemen lenne a helye. Tetszett, hogy a család ilyen összetartó, segítették egymást. Kicsit meg akarták ízlelni a gazdag létet, könnyen ment is nekik a beilleszkedés, nem is lehetett sejteni róluk, hogy honnan jönnek valójában. Viszont hiába voltak okosak, azt a bizonyos szagot nem tudták lemosni magukról. Lehet, hogy velem van a baj, de én ezeknek a kis "élősködőknek" drukkoltam mindvégig (mert a szegény családról lett elnevezve a film! ....egy korábbi hsz-ban valaki azt írta, hogy szerinte a gazdag család kapta ezt az elnevezést, nekem viszont meggyőződésem, hogy nem). És azért azt a kevés mennyiségű vér látványát azért el lehet viselni... Nem lett volna életszerű, ha a film végén az a pincelakó fickó meg a szegény család ott elkezd hangosan mérgelődni, mikor elegük lesz a gazdag család parádéjából.
10/10
Nirode Róbert febr. 19. 07:12:16 10/10
.
10/10
Tamás12345 febr. 18. 03:58:33 10/10
10/10
6/10
kollarics.g febr. 17. 18:40:40 6/10
Olyan film ez, ami után szédelegve jössz ki a moziból, hogy ilyen jót még nem láttam, aztán két hónap múlva úgy érzed, hogy becsaptak. De van már tapasztalatom. A cigányok ideje (1988, Kusturica), Gettómilliomos (2008, Boyle). Harmadszor már immunis voltam az ilyen jellegű, művészetnek hazudott, túlírt és dramaturgiailag is túltolt, aránytalan filmipari, fotogén katyvasszal szemben. Nem tudom szívből ajánlani senkinek.
10/10
offtopic
Edmond Dantes febr. 17. 15:23:17 10/10
Nem erről a filmről írtam ezt, hanem a 3 órás Scorsese-filmről (Az ír) L.Juditnak ld. 38 itt.
10/10
Edmond Dantes febr. 17. 14:38:07 10/10 Előzmény Gollam24
Hát ez az. Szabad, de nem muszáj kétszer megnézni egy filmet, én pl. csak elvétve. Lehet, hogy pár film másodszorra jobban megfogna (vagy kevésbé) meg, de az Élősködők azonnal. Talán a közelébe se kerülök többé ... jönnek az újak. De attól még és már filmtörténelmet írt.
Roberto DiCapribogyó febr. 17. 11:35:47
Végig rendkívül izgalmas film volt. Az üzenetével nem értek ugyan egyet, de ez nem rontott semmit az élvezhetőségén. Tele volt hátborzongató jelenettel, eseménnyel, pl. ahogy az első harmadában beférkőznek a családba, az megadta az alaphangot.

Nekem amúgy inkább elgondolkodtató thrillerként hatott, semmint keményen odamondó társadalomkritikus drámaként. A csavar tényleg odab***ott:-).

Ilyen jellegű házban nem élnék, de mint filmes helyszín isteni volt. Ahogy a színészek is, a gazdag nő és a szegény család tinicsaja lett a két kedvenc alakításom.

A vége felé a vér nekem is sok volt benne és kicsit indokolatlan, nekem kevesebb durvulással is átjött volna az üzenet.

Ledermedve általam fel a film után, olyan amin még gondolkozol utána is. Kivételesen jó helyre ment az Oscar.

Irigylem a Dél-Koreaiakat, ez tipikusan az a film, amit fillérekből le lehet forgatni, "csak" tehetség kell hozzá.
chaplin febr. 17. 07:12:02
Zseniális alapdarab, ahogy az Oldboy is!
9/10
The Cortez febr. 16. 18:12:08 9/10 Előzmény Gollam24
„Túl sok a brutális, véres jelenet benne”

Van benne kábé 2.

„szerintem ez egy film művészi értékét ugyanis jelentősen rontja”

Már miért rontaná?
9/10
The Cortez febr. 16. 18:08:08 9/10 Előzmény sanya86
„A tavalyi Zöld könyv sokkal inkább megérdemelte mint ez.. ”

Ha valami nem érdemelte meg, akkor az a Zöld könyv.
10/10
alicehone febr. 16. 03:51:42 10/10
A hozzászólás moderálva lett.
Összes hozzászólás