Film

Érkezés

/Arrival/
amerikai sci-fi, 116 perc, 2016 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
  • f
  • mb

Értékelés:

385 szavazatból
Szerinted?

Ha egyszer eljönnek hozzánk az idegenek, akkor nem csak az lesz a kérdés, mik a szándékaik, hanem az is, miként fogunk velük kommunikálni - és hogyan. Ez a magát szinte minden műfajban kipróbáló kanadai Denis Villeneuve (Sicario - A bérgyilkos, Ellenség, Fogságban) új filmjének kiindulópontja és lényege. A nálunk is ismert Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című novellájából készült mű főszereplője a nagyszerű Amy Adams, aki egy elismert nyelvészt alakít - akinek előadásait mégis kevesen látogatják -, akit az amerikai katonaság kér fel, hogy közvetítsen köztük és az idegenek között.

Bemutató dátuma: 2016. november 10. (Forgalmazó: InterCom)

Stáblista:

Szereplők

Dr. Louise Banks
Ian Donnelly
Colonel Weber
Agent Halpern
Captain Marks
General Shang

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

 • Oscar-díj (2017) - Legjobb hangvágás
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb látványtervezés jelölés
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb hangkeverés jelölés
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb rendező jelölés: Denis Villeneuve
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Eric Heisserer
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb operatőr jelölés: Bradford Young
 • Oscar-díj (2017) - Legjobb vágás jelölés: Joe Walker

Vélemény:

szavazat: 9/10 október 26. 23:35:14
október 26. 23:35:14

teljesen egyetértünk, a film töredékét sem adja át Ted Chiang zsenialitásának.

október 25. 00:06:09
október 25. 00:06:09

Elolvastam a novellát, ami alapján készült. Az nem rossz. A filmet kb. tíz részletben néztem végig, annyira untatott.

szavazat: 10/10 október 21. 15:20:55
október 21. 15:20:55

A valaha készült 2. legjobb film. A valaha készült legjobb film a Csillagok között (Interstellar). Majdnem holtverseny, de egy nagyon picivel a a Csillagok között (Interstellar) megelőzi az Érkezést (Arrival). Abszolút érthető az is ha valaki nem tudja eldönteni melyik a jobb film a kettő közül, mert simán egymás mellé rakható a kettő.

szavazat: 10/10 augusztus 29. 07:12:33
augusztus 29. 07:12:33

Szia! A kritika írója véleményem szerint nem jól értelmezte a filmet.

***SPOILER***
Kezdeném a nyelvi okfejtésével. A filmben többször utalnak rá Dr. Louise Banks nyelvi képességei messze nem átlagosak (a kínai fickó a végén a szánkba is rágja). Olyan ő mint a mi Lomb Katónk. Másképp működik az agya ezért képes a heptopodok nyelvét megérteni és használni. Ezen szerintem kár lovagolni ilyen alapon az Star Wars első részében mondják, hogy hiper űrt ugranak ami fénysebbésséget jelent (ezt is mondják a filmben). Ahhoz képest minden szomszédos bolygót elértek órák alatt (a földhöz legközelebbi csillag a Promisa Centauri kb 4 fényév tehát az egész SW univerzumnak kb naprendszeren belül kéne lenni ami nyilvánvaló képtelenség).

A második az idő értelmezése. Louise nem lett időutazó a szó klasszikus értelmében. A film vége tökéletesen megmutatja hogy a heptopodok miként érzékelhetik a világot és ez az ember logikai rendszerétől igencsak messze van. Einstein aki szintén egy nem hétköznapi ember volt mondotta.

„A múlt, jelen, jövő közötti különbségtétel csupán egy makacsul ismétlődő illúzió.”

Álláspontom szerint Louise-nak nincs ráhatása a történésekre. Azok vannak. Neki pedig el kell fogadnia.

Ezért kemény ez a film mert komolyan boncolgatja a szabad akarat és szabad döntés közötti különbséget. Pl én szeretnék elmenni a Jupiter Európa nevű holdjára. Megtehetem? Nem! Pedig akarom.

Igazából nekünk embereknek meg kell különböztetnünk a szabad akarat és a szabad döntés közötti dolgokat. Egy dolog ,hogy mit akarok egy másik pedig, hogy mire van lehetőségünk. Még a szabad döntés se biztos. Mert, hogy te milyen döntéseket hozol, hogy neked belsőleg mire van lehetőséged azok nem olyan egyértelműek. Determináltak vagyunk és az a mi tragédiánk, hogy nem ismerjük mik determinálnak minket Louise-nak megadatott, hogy jobban értse.

Louise pedig elfogadja és úgy dönt átéli és kiélvezi amennyire tudja. Valószínűleg nem is tehet mást. De ezt a kérdést nyitva hagyja a film. Bár ha végig gondoljuk megválaszolja.

Ilyen formán a linkelt kritikád a heptopodok nyelvét sem igazán értette. Ők nem szavakat és mondatokat közvetítenek hanem a tér idő komplett kockáit. Pillanat szeleteit. Nagyon nehéz lehet egy ilyen nyelvet fordítani megérteni. Semmilyen szinten nem hasonlít az emberi íráshoz és nagyon szépen rávilágít, hogy az emberi kommunikáció mennyire gyerekcipőben jár. Ami egyébként még az azonos anyanyelvű embereknél is állandó kommunikációs hibákat hoz.

A végén kitérnék a morális dolgokra is. A fenti okfejtésemből látható a halál a heptopodoknál nem egy tragikus esemény sőt merőben másképp is fogják fel amire szintén van utalás a filmben, mivel másképp látják az időt fel lehet tenni a kérdést valóban meghal-e valaki? A múltban létezik a múltnak pedig kell lennie valahol ha létezik egyáltalán. Ha pedig nem létezik akkor nincs is miről beszélni. Ezt a filmet nem lehet lineáris módon ok - okozati módon boncolgatni. A dolgok vannak neked pedig arra van lehetőséged, hogy átéld.

Nagyon jó SCFI az elején az SW-s hasonlatom sántít mert ez a film egy tudományos SCFI az meg inkább egy mese. De mivel sok benne a tudományos fikció tudni kell elvonatkoztatni mert különben nem fogod érteni a filmet.
***SPOILER VÉGE***

szavazat: 10/10 augusztus 20. 01:42:20
augusztus 20. 01:42:20

Számomra értelmileg és érzelmileg is magával ragadó, borzongatóan (!) erős hatású, különlegesen bensőséges-élményű film! A paradoxonjai cseppet sem zavaróak, sőt inkább átgondolásra inspirálnak. Az elismerő vagy bíráló véleménye megalapozására nyilván mindenki mást emel(t) ki belőle. Számomra az együttműködés-elv, földünk egységes egészére való, gyakorlati kiterjesztésének elkerülhetetlensége a legfontosabb! Az együttműködés tette távoli elődeinket emberré, a kis- és nagyközösségek kulturált együttélésének ma is ez a záloga; és a jövő drámai kihívásaival való érdemi szembenézésünknek is ez, a "nem zéró összegű játszma" az egyetlen esélye. Szerintem épp ezen utóbbinak a határozott üzenetével, ez nem csak egy kivételesen jó, hanem egyszersmind egy nagyon fontos film is! Természetesen, tiszteletben tartva az enyémtől eltérő véleményeket, nem vagyok vitában senkivel!

szavazat: 1/10 július 30. 14:46:00
július 30. 14:46:00

SPOILER!


Elég köcsög ez a nő! Attól függetlenül, hogy tudja, hogy meg fog halni a gyereke megszüli. Nem normális, önző dolog egy másik életet létrehozni abban a tudatban, hogy utána hosszú évekig szenvedni fog majd fájdalmas halált hal. Komolyan ez tetszik embereknek? Hát elég elborult elméje van annak, aki ezt kitalálta.

július 08. 23:32:35
július 08. 23:32:35

Gondolkodtam mit is írhatnék, de aztán találtam egy olyan kritikát, ami tökéletesen összefoglalja a meglátásaimat, akit érdekel itt elolvashatja: https://www.scifi.hu/2016/11/21/kritika-erkezes-avagy-apa-csak-ne-szoljon-bele/.

július 03. 10:59:22
július 03. 10:59:22

Igazi megkönnyebbülést jelent számomra, hogy léteznek még gondolkodó emberek, akik elég bátrak is ahhoz, hogy megvalósítsák a gondolataikat, például filmen.
Kimondhatatlan felüdülés ez a mű abban a szutyoktengerben, amit a fingós-hányós-büfögős vígjátékok és szuperképességű-szuperidióták tömegei fémjeleznek.

június 17. 12:33:19
június 17. 12:33:19

Engem nagyon zavart,hogy a nő színészi játéka kimerült az állandó lihegésben.

május 06. 21:11:52
május 06. 21:11:52

Az milyen kommunikáció, honnan, milyen törzsből ered amelyre nincsenek megfelelő szavak de kizárólag a kommunikálók között érthető?
A kérdésből egyértelmű, hogy a nyelv, nyelvezet itt nem számít.

szavazat: 10/10 május 06. 18:44:36
május 06. 18:44:36

SPOILER

Adott egy nagyon érzékeny nő, akinek egyetlen kapcsolata messze élő édesanyja. Megbízzák egy fontos, de idegileg-fizikailag kimerítő munkával (UFO-k), majd közben megtudja, hogy a majdan megszülető gyermeke kamasz korában, betegségben meg fog halni. Mielőtt összeomlana egy férfi mellé áll. Normális, hogy elfogadja. Később a férfi kéri, hogy legyen gyermekük. Mit mondjon: drágám, az a gyerek meg fog halni? (És, ha mégsem?)
De ha visszafelé nézzük: ki az, aki ne akarna találkozni elvesztett gyermekével, egy percre, órára, tizen évre kiélvezve a találkozás minden pillanatát?
-
A kínai részhez: az ugrások nem látomások, hanem valódiak: "nem zéró összegű játék" résznél látszik. Amikor visszajön a kapszulából, fogalma sincs, hogy mit tegyen. De az ugrásban megtudja, hogy telefonálnia kell. Mivel a kínaiak is kommunikáltak az idegenekkel, nyilván náluk is van (vannak) előre ugró emberek, akik szóltak a tábornoknak, hogy mutassa meg a telefonszámát. (azért jöttem, hogy Önnel találkozzak...nem értem, hogy hogyan működik az agya..). Louise felhívja, de: mit mondjak?? újabb ugrás, ahol a kínai tábornok elmondja, azt a szöveget, ami biztos, hogy le fogja őt állítani.
-
Sci-fi-nek mondják a Virágot Algernonnak könyvet is. Itt adtak hozzá UFO-t is. Szerintem nagyon jó, elgondolkodtató film.

szavazat: 5/10 március 29. 17:25:08
március 29. 17:25:08

Elég unalmas a téma ellenére is.

március 11. 22:36:04
március 11. 22:36:04

SPOILER
Nekem a fõ gondolat tetszett a filmben, miszerint, ha megtanulsz, illetve használsz egy nyelvet azon a nyelven gondolkozol. A magyar nyelv ebben erõs.

Ami nem tetszett, h állandóan a Kapcsolat címû film jutott eszembe és az is idegesítõ volt.

A ködös megjelenítését az ufóknak nem értettem...ennyire rossz a számítógépes technika, h nem lehet életszerûen megformálni õket?

Ja és még valami, ne mondd már, h ha tudod, h tiniként rákban, hosszu fájdalmas évek után meghal a gyereked, akkor is megszülöd, ezzel ne etessé!

SPOILER vége!

szavazat: 5/10 február 18. 13:25:21
február 18. 13:25:21

Érdekes film lenne de az alaphelyzet miszerint egy sokkal fejletteb civizáció ilyen bénán venné fel a kapcsolatot az emberiséggel egy blôdli. Végig néztem hátha történik valami ami helyreteszi, de nem történt. 5 pont

február 13. 22:18:55
február 13. 22:18:55

Szerintem ne indulj logika vagy szövegértés versenyen. Én írtam egy véleményt, hogy miért nem tetszett - te erre okostóni módon kilogikázod, hogy nem értettem, holott erre semmi sem utalt a kommentemben. Én sem állítom rólad, hogy biztosan emberevõ vagy, mert a hozzászólásodból az nem következik. Értettem és unalmasnak, vontatottnak találtam.

február 11. 22:04:41
február 11. 22:04:41

Szerintem nagyon jó film. Ha valaki sima, megszokott izgalomdús sci-fit vár, akkor az nagyon fog csalódni. Ez is izgalmas, azonban nem a hagyományos értelemben. Nincs lövöldözés, üldözés, stb. Ez inkább intellektuális film, ami ráadásul sci-fi köntöst vesz fel. Nemhiába írták a könyvrõl, hogy Ted Chiang olyan oldalról mutatja be a sci-fit amilyen oldalról elõtte még soha senki sem. Aki szereti az intellektuális, elgondolkodtató filmeket, az nem fog benne csalódni. Aki sci-fit vár, az csalódni fog. Ennyi a titok. Nálam 10/10.

szavazat: 10/10 február 10. 17:22:46
február 10. 17:22:46

Látom, semmit sem értettél meg a filmbõl. Nem az az üzenet. Nagyon jó film, de ahhoz, hogy megértsük, egy kicsit használni kell az agyunkat. Valszeg neked ez nem megy, ezért szóltad le így a filmet.

szavazat: 1/10 január 20. 22:52:57
január 20. 22:52:57

Dögunalom a köbön, egy pillanatig sem kötött le, vontatott, lassú. SPOILER Annyi az üzenet, hogy fogjanak össze a Föld országai (ezt ne is értelmezzük), mindezt egy papagáj is tudná kommunikálni. Ha akkora civilizáció, hogy ideáig eljöttek, nyilván simán tudnának kommunikálni velünk. Ehelyett a legkomplikáltabb, agyonkódolt, tintapacás megoldást választják. Nagyon logikus!

2017 okt. 27. - 08:22:50
2017 okt. 27. - 08:22:50

Ha elgondolkodtatónak szánták, azért szar. Ha izgalmasnak, akkor meg pláne.

Nálam az elsõ 10 percben elhasalt a film, attól kezdve pedig nézhetetlenné vált. Mi az alap szituáció? Jönnek a hiperfejlett ûrlények, és a kurva nagy ûrhajóikkal leszállnak a világ minden pontján egy árva szó nélkül, várva, hogy majd valaki oda megy, aki felveszi velük a kapcsolatot. Persze ezzel világméretû pánikot, lázongásokat váltanak ki, befeszül a világ teljes hadereje, hiszen látták a Függetlenség napját, az is így kezdõdött. Na, most ha logikusan végig gondoljuk... Ha egy értelmes faj, amelyik képes ûrutazásra, meg minden egyéb hightech huncutságra, az pont nem így fogja felvenni a kapcsolatot egy olyan fajjal, amelyik korábban nem találkozott bolygón kívüli lénnyel. A valóságban azt csinálnák, hogy tisztes távolságból elkezdenék megfigyelni a világot, ahova utaztak. Megkeresnék a módszert a kapcsolatfelvételre, tanulmányoznák az idegen faj kultúráját, elemeznék a lehetséges válaszreakciókat, majd alapos felkészülés után felvennék a kapcsolatot, de kizárólag csak a világ vezetõivel. Innentõl már több forgatókönyv van, de maga az alapkoncepció nagyjából így nézne ki. Na most egy olyan filmtõl, ami az akcióra, izgalmakra van kihegyezve, könnyen elsiklok egy ilyen logikai bukfenc felett, de egy olyan film, ami elvileg reálisan akar bemutatni egy ilyen kapcsolatfelvételt (már ha lehet egyáltalán realitásról beszélni ebben a témában), nem tudok elnézni semmilyen bakit, pláne nem ekkorát. azért végigkínlódtam, de bár ne tettem volna...

szavazat: 7/10 2017 okt. 13. - 20:46:15
2017 okt. 13. - 20:46:15

Hát egy szóval érdekes!:)
Tényleg, csak azt mondhatom, hogy érdekes!

***SPOILER***

Csatlakozva az elõttem szólókhoz, hát igen, az lett volna még érdekesebb, hogy mit kezd az emberiség az "ajándékkal".
Bár volt már olyan film, ami nagyvonalakban errõl szólt: A felejtés bére

Én nem szeretném látni a jövõmet!
Szeretek úgy élni, hogy nem tudom mit hoz a holnap!

A fõszereplõ csajnak is jobb lenne szerintem, ha nem tudná mi lesz.
Tönkremegy a házassága, a lánya meghal, marha jó jövõ!
Nem tetszett, hogy úgy végzõdött a film, hogy azt gondoljuk nem változtat majd rajta!
Ezért: 6/10

Összes hozzászólás
Színházi előadások az ünnepekre Budapesten
Színházi előadások az ünnepekre Budapesten

2018. december 25 -31. közötti időszakból válogattunk.

Jegyvásárlás