Film

Érkezés

/Arrival/
feliratos, amerikai sci-fi, 116 perc, 2016 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott
  • eny
  • eny

Értékelés:

360 szavazatból
Szerinted?

  Ha egyszer eljönnek hozzánk az idegenek, akkor nem csak az lesz a kérdés, mik a szándékaik, hanem az is, miként fogunk velük kommunikálni - és hogyan. Ez a magát szinte minden műfajban kipróbáló kanadai Denis Villeneuve (Sicario - A bérgyilkos, Ellenség, Fogságban) új filmjének kiindulópontja és lényege. A nálunk is ismert Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című novellájából készült mű főszereplője a nagyszerű Amy Adams, aki egy elismert nyelvészt alakít - akinek előadásait mégis kevesen látogatják -, akit az amerikai katonaság kér fel, hogy közvetítsen köztük és az idegenek között.

  Bemutató dátuma: 2016. november 10. (Forgalmazó: InterCom)

  Kövessen minket a Facebookon!

  Stáblista:

  Szereplők

  Dr. Louise Banks
  Ian Donnelly
  Colonel Weber
  Agent Halpern
  Captain Marks
  General Shang

  Díjak és jelölések:

  • Oscar-díj (2017) - Legjobb hangvágás
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb film jelölés
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb látványtervezés jelölés
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb rendező jelölés: Denis Villeneuve
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb vágás jelölés: Joe Walker
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb hangkeverés jelölés
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb operatőr jelölés: Bradford Young
  • Oscar-díj (2017) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Eric Heisserer

  Vélemény:

  március 11. 22:36:04

  SPOILER
  Nekem a fõ gondolat tetszett a filmben, miszerint, ha megtanulsz, illetve használsz egy nyelvet azon a nyelven gondolkozol. A magyar nyelv ebben erõs.

  Ami nem tetszett, h állandóan a Kapcsolat címû film jutott eszembe és az is idegesítõ volt.

  A ködös megjelenítését az ufóknak nem értettem...ennyire rossz a számítógépes technika, h nem lehet életszerûen megformálni õket?

  Ja és még valami, ne mondd már, h ha tudod, h tiniként rákban, hosszu fájdalmas évek után meghal a gyereked, akkor is megszülöd, ezzel ne etessé!

  SPOILER vége!

  értékelése: 5/10
  február 18. 13:25:21

  Érdekes film lenne de az alaphelyzet miszerint egy sokkal fejletteb civizáció ilyen bénán venné fel a kapcsolatot az emberiséggel egy blôdli. Végig néztem hátha történik valami ami helyreteszi, de nem történt. 5 pont

  február 13. 22:18:55

  Szerintem ne indulj logika vagy szövegértés versenyen. Én írtam egy véleményt, hogy miért nem tetszett - te erre okostóni módon kilogikázod, hogy nem értettem, holott erre semmi sem utalt a kommentemben. Én sem állítom rólad, hogy biztosan emberevõ vagy, mert a hozzászólásodból az nem következik. Értettem és unalmasnak, vontatottnak találtam.

  február 11. 22:04:41

  Szerintem nagyon jó film. Ha valaki sima, megszokott izgalomdús sci-fit vár, akkor az nagyon fog csalódni. Ez is izgalmas, azonban nem a hagyományos értelemben. Nincs lövöldözés, üldözés, stb. Ez inkább intellektuális film, ami ráadásul sci-fi köntöst vesz fel. Nemhiába írták a könyvrõl, hogy Ted Chiang olyan oldalról mutatja be a sci-fit amilyen oldalról elõtte még soha senki sem. Aki szereti az intellektuális, elgondolkodtató filmeket, az nem fog benne csalódni. Aki sci-fit vár, az csalódni fog. Ennyi a titok. Nálam 10/10.

  értékelése: 10/10
  február 10. 17:22:46

  Látom, semmit sem értettél meg a filmbõl. Nem az az üzenet. Nagyon jó film, de ahhoz, hogy megértsük, egy kicsit használni kell az agyunkat. Valszeg neked ez nem megy, ezért szóltad le így a filmet.

  értékelése: 1/10
  január 20. 22:52:57

  Dögunalom a köbön, egy pillanatig sem kötött le, vontatott, lassú. SPOILER Annyi az üzenet, hogy fogjanak össze a Föld országai (ezt ne is értelmezzük), mindezt egy papagáj is tudná kommunikálni. Ha akkora civilizáció, hogy ideáig eljöttek, nyilván simán tudnának kommunikálni velünk. Ehelyett a legkomplikáltabb, agyonkódolt, tintapacás megoldást választják. Nagyon logikus!

  2017 okt. 27. - 08:22:50

  Ha elgondolkodtatónak szánták, azért szar. Ha izgalmasnak, akkor meg pláne.

  Nálam az elsõ 10 percben elhasalt a film, attól kezdve pedig nézhetetlenné vált. Mi az alap szituáció? Jönnek a hiperfejlett ûrlények, és a kurva nagy ûrhajóikkal leszállnak a világ minden pontján egy árva szó nélkül, várva, hogy majd valaki oda megy, aki felveszi velük a kapcsolatot. Persze ezzel világméretû pánikot, lázongásokat váltanak ki, befeszül a világ teljes hadereje, hiszen látták a Függetlenség napját, az is így kezdõdött. Na, most ha logikusan végig gondoljuk... Ha egy értelmes faj, amelyik képes ûrutazásra, meg minden egyéb hightech huncutságra, az pont nem így fogja felvenni a kapcsolatot egy olyan fajjal, amelyik korábban nem találkozott bolygón kívüli lénnyel. A valóságban azt csinálnák, hogy tisztes távolságból elkezdenék megfigyelni a világot, ahova utaztak. Megkeresnék a módszert a kapcsolatfelvételre, tanulmányoznák az idegen faj kultúráját, elemeznék a lehetséges válaszreakciókat, majd alapos felkészülés után felvennék a kapcsolatot, de kizárólag csak a világ vezetõivel. Innentõl már több forgatókönyv van, de maga az alapkoncepció nagyjából így nézne ki. Na most egy olyan filmtõl, ami az akcióra, izgalmakra van kihegyezve, könnyen elsiklok egy ilyen logikai bukfenc felett, de egy olyan film, ami elvileg reálisan akar bemutatni egy ilyen kapcsolatfelvételt (már ha lehet egyáltalán realitásról beszélni ebben a témában), nem tudok elnézni semmilyen bakit, pláne nem ekkorát. azért végigkínlódtam, de bár ne tettem volna...

  értékelése: 7/10
  2017 okt. 13. - 20:46:15

  Hát egy szóval érdekes!:)
  Tényleg, csak azt mondhatom, hogy érdekes!

  ***SPOILER***

  Csatlakozva az elõttem szólókhoz, hát igen, az lett volna még érdekesebb, hogy mit kezd az emberiség az "ajándékkal".
  Bár volt már olyan film, ami nagyvonalakban errõl szólt: A felejtés bére

  Én nem szeretném látni a jövõmet!
  Szeretek úgy élni, hogy nem tudom mit hoz a holnap!

  A fõszereplõ csajnak is jobb lenne szerintem, ha nem tudná mi lesz.
  Tönkremegy a házassága, a lánya meghal, marha jó jövõ!
  Nem tetszett, hogy úgy végzõdött a film, hogy azt gondoljuk nem változtat majd rajta!
  Ezért: 6/10

  értékelése: 10/10
  2017 okt. 09. - 00:13:13

  Ez nem egy tipikus \"UFO-s film\", ezt már most közlöm azzal aki arra vágyik. DE, határozottan jobb a legtöbb átlagos értelemben vett ufo-s filmtõl. :) Én azért néztem meg ezt a filmet, mert egy kicsit félni akartam, \"olyan rég néztem ijesztõ filmet\"...hát...azért az is volt egy kicsit, fõleg az elején, amikor a fõszereplõ szemén keresztül láthatjuk, milyen érzés, nem evilági lényekkel találkozni.
  De ami sokkal fontosabb: hihetetlen ez a film, csodálatos. Más szavakkal nem is tudom illetni. Bennem olyan érzéseket keltett (és nem akarok túlozni, valószínûleg az alaphangulatom is rátett egy lapáttal), hogy hirtelen teljesen eltávolodtam az ismert világunktól, és én is úgy éreztem, mindent értek és látok, és amit nem, azt nem is kell. Felemelõ érzés, szinte megvilágosodtam a végére. Csodálatos üzenet a furfangos csavarok után. És az a legjobb benne, hogy rengeteg megválaszolatlan kérdést hagy maga után a film, kérdezhetné is az ember, hogy de most akkor kik is? mi van pontosan? miért? de mégis a film végére valahogy semelyik sem lesz fontos, és ez a technika, ez a mondanivaló-kiemelés szerintem nagyon egyedi és hatásos. :) Soha ilyennel nem találkoztam még, a színészi játék is hiteles, nem mondom, hogy mindenki zseniális, de hiteles. Mondanivaló, kivitelezés, egyediség, hangulat: 10/10

  értékelése: 10/10
  2017 szept. 21. - 06:31:09

  Csömöröm van már az olyan filmektõl amiben az ûrlények 5 perc alatt rommá lövik a világot, aki ilyesmire számít vagy ilyesmire vágyik annak tudom ajánlani a megszámlálhatatlanul sok, korábban megjelent sci-fit.
  Ez a film gyakorlatilag tökéletesen viszi vászonra H.P Lovecraft: Shadow out of Time címû novellájának lényeit és mondanivalóját.
  Nálam ez a film 10/10

  értékelése: 8/10
  2017 aug. 20. - 20:23:39

  Érdekes film volt az biztos de még is hi`anyérzetemaradt a film ut`an .Nekem túl egyszerû volt és lassan vontatott volt igaz egy kerek történetet mutatott be.10/7

  értékelése: 9/10
  2017 júl. 31. - 17:39:34

  Érdekes volt. De ha már a nyelvmegértés, akkor más megközelítésben az az igaz, hogy sok sok éve \"szennyezzük\" a világûrt a Földrõl származó információkkal, nem kell itt leszállni ahhoz, hogy mindent tudjanak errõl a bolygóról, idejük is volt bõven a megfejtéshez. És ha végig nézik, hallgatják, akkor inkább elkerülnek minket:-)

  értékelése: 6/10
  2017 júl. 30. - 22:38:47

  6 / 10 Nézhetõ és ennyi.

  értékelése: 10/10
  2017 júl. 30. - 21:54:40

  Remek film, nem szokványos, elgondolkodtató. Mindenképpen elolvasom a novellát, amely alapján készült.

  2017 júl. 30. - 21:51:31

  Hát..most szenvedtem végig..bár ne tettem volna... :-( Unalmas..felettébb szar, számomra semmi izgalom...nem ajánlom..

  2017 júl. 11. - 21:13:51

  Nekem nem nyújott sokat.

  SPOILER

  Unalmasan ismétlõdõ, hogy csúcstechnikával jönnek az "idegenek", mégis úgy néznek ki mint egy polip (behelyettesítheted akármi Földön ismertre).
  Ha már ezt a bolygót választották valamiért, ismerhetnének a nyelvünket is.
  Gondolhatnának arra, hogy ellenséges lesz a fogadtatás, ha nyekeregnek X ideig, lebegve a levegõben.

  A nõ megértette a nyelvüket? Más is? És akkor mi van? Az érdekesség itt kezdõdött volna, hogy mit kezdenek az emberek ezzel az ajándékkal, valószínûleg jobban összezavarja õket, mint a köddé vált idegenek.

  A film is ezzel köddé vált.

  2017 jún. 27. - 19:34:22

  Szépen leírtál mindkettõnket, most csalódott vagyok... Ezek szerint veled is elõfordult, hogy nem tudsz valamit szó nélkül hagyni. ;)

  2017 jún. 26. - 21:35:18

  Egyedi film, remek ötlettel, nekem nagyon tetszett. Bár a felénél még azt hittem, kicsit thrilleresebbre veszik a cselekményt, és nagyobb hangsúlyt kap a nyelvi konfliktus.

  Off:
  "Ez egy sz*r film. Mondom ezt Mensa HungarIQa tanúsítvánnyal rendelkezõként".

  Figyelem, intelligens véleményt olvastunk!

  Szerintem egy igazán intelligens ember nem érzi semmi szükségét, hogy hivatkozási alapnak használja a mért adatok alapján kimagasló intelligenciáját.
  És szerintem nem nyilatkozik úgy valamirõl (ami a mûvészet egy ága, ily módon szubjektív), amikor az neki történetesen nem tetszik, hogy: "ez egy sz.r". De mit tudhatok errõl, ha nem vagyok menzatag.

  2017 máj. 13. - 07:58:34

  "Régi" film, de csak most néztem meg. Olvastam a novellát elõtte, így némi plusszinformációval néztem.
  -SPOILER
  A filmben nincs semmi idõutazás. Amit látunk, azt Luise szemüvegén keresztül látjuk, márpedig õ átvette az idegenek idõnélküli gondolkodását. Abban pedig nincs olyan hogy múlt, jelen meg jövõ - így értelmetlen is azon gondolkozni miért akarta a gyereket ha tudta hogy meg fog halni. Az õ felfogása szerint a múlt, jelen és jövõ egyszerre történik, ezért szükségszerûen úgy a jövõrõl szóló emlékképe alapján dönt.
  A kínai mondja is hogy sosem fogja megérteni a gondolkodását.
  Az idegenek egy dologért jöttek: hogy átadják a nyelvüket (és a gondolkodásmódjukat) az embereknek. Maga a nyelv volt az ajándék.

  Egyedüli bajom a filmmel hogy maga a nyelv megfejtése túlságosan elnagyolt volt, ráadásul a beszélt nyelvet teljesen ki is hagyták - pedig Luise gondolkodására az tett nagyobb hatást. Pedig a film hosszába bõven belefért volna.

  2017 máj. 04. - 17:42:40

  Szalámitaktika.