Fekete pillangó

Bakancslistához adom
Black Butterfly
15 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 89 perc, 2017

Értékelés:

123 szavazatból
Szerinted?

Paul az egykor szebb napokat látott író most egy forgatókönyvön dolgozik a hegyek közt megbújó házban, ami ha bejön, talán újra felpörgetheti karrierjét. A férfi egy nap felvesz az autójába egy vándort. A vacsora után Paul felajánlja Jacknek, hogy befogadja a házába, maradjon nála. A fiatal Jack inspirálja és segíti az írásban, és nem mellesleg súlyos titkot hordoz, valójában brutális sorozatgyilkos. Nemsokára hatalmas vihar csap le, megszűnik az áramellátás. A két férfi magára marad a házban.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
InteriorLulu máj. 23. 18:01:31 8/10
SPOILER! -------------------------------

Szerintem semmi probléma nincs a duplacsavarral, pontosabban ezzel a "csak álmodtam"-dologgal. Túl azon, hogy ad egy határozott keretet a filmnek, még csak nem is a vérciki dallasos megoldás ez, ahol utólag, derékig izzadtságszagban erőltették rá a történésekre, hogy mindaz valójában meg sem történt. Nem, ez itt egy logikus, kézenfekvő ötlet, ami nélkül ugyan a film a maga csavaros fordulatával szintén bőven megállna a lábán, ám ad neki egy új réteget, amitől semmiképp nem lesz a film sem rosszabb, sem kevesebb. Alkotói válságban szenvedő hősünk álmodik magának egy jó sztorit, saját magával a főszerepben - ennyi. Ha ez neked bármi miatt is, de nem tetszik, vonatkoztass el, vedd le a filmről ezt az amúgy igen könnyen lepattintható keretet, és máris ott egy csavaros thriller!... Ha a kerettel együtt nézel vissza rá, a csavaros thriller ugyanúgy megmarad: most komolyan, nem mindegy neked, hogy ezt a kitalált sztorit ki álmodta meg, ki ötölte ki: a film alkotói, vagy maga a főhős?!....

@JohnnyBGood: kérdezed, Paul mikor ébredt fel, mert hogy Jack így meg úgy, meg hogy Paul valóban gyilkos... Pedig tök egyértelmű: mindent álmodott. Az írógépe felett ülő író - vélhetően annak a hírnek az ismeretében, hogy a közelben újabb nőt raboltak el! - teljesen elakad, semmi ötlet, pedig kéne már írnia valamit, bealszik, majd felébredve elkezdi írni azt a komplett sztorit, amit a hír és saját maga köré álmodott... ennyi.

@21Vick: írod: "Viszont nekem pont a legutolso jelenet hozta meg az egesz tortenet ertelmet, mert sokkal inkabb varok egy ilyen tortenetet egy thriller konyvtol, mint a valosagtol. Ha ugy probaltak volna meg eladni a keszitok, hogy ez a tortenet a valosagban tortent meg, az nekem tul nyakatekert lett volna es bonyodalmas. De hogy alomkent jelenik meg az iro fantaziajaban, ez tette helyere a tortenet elejetol jelenlevo valoszerutlensegeket. "

Valóság? Hogy jön ide a valóság?! Senki nem állítja, hogy a sztorinak bármiféle valóságalapja lenne. Ami persze nem okvetlen jelenti, hogy egy nagy mese lenne az egész: egy FBI-nyomozás akár így is történhet, így is folyhat. Nincs a filmben egyetlen annyira valószerűtlen mozzanat sem, hogy az némi (FBI-os) szerencsével ne történhetne meg. Egyetlen ilyen dolog sincs.

@Edmond Dantes: írod: "Ha valamit még utólag visszanézve sem értek, az inkább a legelsõ jelenet az erdei tisztáson. Nincs hová rakni."
Nekem az a furcsa, hogy pont te nem érted, aki a sok kommented alapján már nyilván igen sok filmet láttál. Egy asszonyka eltűnik ott a tisztás szélén, és igen hamar kiderül, ő az egyik - valószínűleg a legutóbbi - elrabolt és meggyilkolt nő. E jelenet nélkül is ugyanúgy teljes lenne a film, de ez egy amolyan tipikus műfaji megalapozás. Millió thriller és krimi kezdődik így.

A Játsz/ma végén lévő csavarnak pedig semmi köze ehhez az álom-csavarhoz. Éppen te magad adod erre az érvet: "...azaz valójában nem történt semmi, minden csak játék volt". Mármint ugye a Játsz/mában. Hogy nem történt volna benne semmi?! Minden megtörtént a főhőssel, menekült, ezerrel stresszelt, végig úgy érezte, az életéért küzd!... Igen, utólag kiderült számára, hogy "csupán" egy olyan játék volt az egész, melynek során persze vigyáztak rá, ám ő ezt végig pont ellenkezőleg élte meg. Ellentétben ennek a filmnek Pauljával, akivel valóban (!) nem történt az égvilágon semmi... Továbbá ez az álombéli csavar nem értelmezi újra az addig történteket, míg a Játsz/ma csavarja igen, mint ahogy például pont ennek a filmnek a "szimpla", FBI-os, Paul-sorozatgyilkosos csavarja is teszi.

@Filmgusztália: írod: "valaki magyarázza már el, miért kellett napokig sakkban tartani a sorozatgyilkost színészkedni ... ahelyett, h egyszerûen rátörnek, ahogy a film végén úgy is. A bizonyíték ugyanígy meg lett volna."
A beismerő vallomás okán, amit titokban fel is vett a srác. Az nyilván nem lett volna meg, ha csak úgy simán rátörnek, arra csakis egy ilyesmi csalétek-helyzetben volt esély, hogy kibukjon Paulból. Beismerő vallomás pedig mindenképp kellett, túl kevés volt a bizonyíték, ez a végén szóba is került.

@antibond: írod: "és bár elég valószínű, hogy ezt nem hagyja "megtorlás" nélkül Banderas, azért az mégsem biztos." Mármint ugye a kamionos vele való úti szórakozását.
Valóban nem teljesen biztos, ám vélhetően elég jól ismerte már addigra az FBI hősünk személyiségét, attitűdjeit, így igencsak valószínűnek tartották azt a bepöccenését, ami valóban meg is történt. Általuk nem ismert emberekről is képes minden komolyabb nyomozati szerv pusztán a tetteik alapján halálpontos személyiségprofilt alkotni, nem hogy olyan konkrét személyekről, akikről már két éve gyűjtenek titokban információkat...
antibond máj. 09. 12:56:59
Nem bírom ki, hogy ne osszam mg egy észrevételemet a film elejével kapcsolatban, így, aki még nem látta ne nagyon olvasgassa el!
SPOILER..........SPOILER..........SPOILER
Tehát: a történet szárba szökkenéséhez kell és fontos, hogy a kamionosnak, aki feltartogatja az erdei úton, bemutasson főhősünk, ebből a csehóban balhé kerekedik, stb.
A kamion - ugye - tervezetten szórakázik vele, és bár elég valószínű, hogy ezt nem hagyja "megtorlás" nélkül Banderas, azért az mégsem biztos. Ha tehát nem reagál sehogyan, kútba esik a szépen kidolgozott folyamat.
Persze, Antonio olvasta a forgatókönyvet, s tette, amit kellett.
antibond márc. 25. 09:49:54
Addig rendben van, hogy a PORT.hu- ismertető ne árulja el azokat a csavarokat, amitől érdekes a történet, de miért írnak olyat, ami egyszerűen nem igaz?!
Aki látta a filmet, érti miről beszélek. Vajon, aki elkövette, az is érti????
sexykex 2018 dec. 11. - 20:00:14
Uncsi film, valódi meglepetésekkel. Ha rászántak volna egy kis pénzt, akár jó is lehetett volna.
olahmiki1959 2018 dec. 11. - 11:35:32
Nagyon izgalmas, feszült, végig élvezetes, egy pillanatig sem unalmas film, egészen az utolsó 2 percig.
Hogy miért kellett elbaltázni a végét, számomra rejtély...:)
3/10
Owl 2018 okt. 15. - 17:35:45 3/10
Zárójeles film. Az utolsó 30 másodperc egy naaaagy zárójelbe teszi az egész másfél órát! Tehát aki a Dallasnál agybajt kapott attól, hogy Pamela felébredt és Bobby feltámadt, annak nem ajánlom. Jó is lehetett volna, de szerintem ezzel elrontották.
10/10
MaZsola_Megmondja 2018 jún. 04. - 04:06:47 10/10
Ez egy remake, egész jól sikerült, érdemes volt elkészíteni: https://www.imdb.com/title/tt1152138/

*** SPOILER *** (CSAK HA MÁR LÁTTAD A FILMET)

Jó volt ez a csavargatás, mégha egy kicsit erőltetett is volt. Paul házát a potenciális vevők átkutatták (rendőrök), de nem találtak semmit. Így megúszta volna. Ergo kellett egy személy, aki előszedig belőle a dolgokat és persze nem engedi el sehova. Jack még visz saját gyilokcuccot (valami fogót), hátha Paul bepöccen és újra ölni akar és bevonja Jacket. Aztán az utolsó pillanatig húzzák, hogy legyen bizonyíték. Ehhez nem kellett volna Jacknek erőszakosnak lennie, elég, ha egy szerény suttyó. A végén az injekció általi halálon való alkudozás viszont méltatlan, biztos ezen volt a forgatókönyv kapcsán a legtöbb vita a film készítői között. Akár ezt a részt ki is lehett volna vágni. Nyilvánvaló, hogy Jack kérdéseivel szemben Paul csak mimikával kellett volna feleljen, aztán összeverekszenek és Jacknek folyamatosan őrjöngeni kellett volna: akkor is lebuktatja, akkor is lebuktatja és meg fogja találni a holtesteket... Aztán, ahelyett, hogy megtudnánk, hogy sikerül-e, jön az ébredés, így lett volna teljes a csavar.

*** SPOLIER VÉGE ***


Az a gond velünk XXI századi nézőkkel, hogy sokkal nagyobb a média-fogyasztás sebességünk és így annyi mindent láttunk már. A legcsavarosabb történeten is megy a fanyalgás. Bezzeg a 90-es években a közönség elalélt egy jól konstruált krimitől is. Akkoriban még a Bárányok Hallgatnak is kaphatott OSCAR-t. Tíz év homályában van az utolsó krimi-OSCAR (A nem vénnek való vidék 2007-ben, előtte évben meg a Tégla).

Úgyhogy marad a LaLaLand, vagy a Víz Érintése, meg a Spotlight, vagy a Holdfény. Itt tartunk.

Ez romlani fog, a gyilkosság a való életben divatos, a moziban nem az. A gyilkosság helyett egy alacsony költségvetésű, de jól eltalált horror, vagy méregdrágavalamiszuperhősösizé arat. Az ölés emberi leleményessége átkerült témaként a sorozatokba, ott meg már csilliárdnyi forgatókönyv megvolt, már csak másolatokkal lehet elérni valami nézettséget.
10/10
UncleSam 2018 ápr. 21. - 22:51:33 10/10
Jóóó.
9/10
rafadelpo 2018 ápr. 02. - 09:16:02 9/10
Az elejétől a végéig nagyon tetszett.
9/10
rafadelpo 2018 márc. 31. - 12:45:55 9/10
Nekem nagyon tetszett, a dupla csavar kell ebbe a filmbe.
Rourke 2018 márc. 06. - 08:33:43
A végére jó film lett belõle érdemes végig nézni. Aki még nem látta az ne olvassa a lenti hozzászólásokat mert agyon spoilerezik a filmet és úgy már nincs értelme megnézni. Kellett fantázia a filmhez, a film elsõ 2/3-a kifejezetten idegesített de megérte végig nézni. jó indulattal 7/10.
Filmgusztália 2018 jan. 08. - 18:40:25
SPOILER
2. Azaz a bizonyíték a rátörés után került elõ, minek is kellett az elõjáték?
Tetkó...bocs b+, de azt egy olyan "jelentõs" pillanatban lehetett biztos látni, h lemaradtam róla.

Nem kell kerülgetni a forrókását szar volt és kész.
Edmond Dantes 2018 jan. 08. - 16:41:45 Előzmény Filmgusztália
***SPOILER***
1) Ha egyszerûen rátörnek, nincs film, nincs sztori, nincs min eltûnõdnöd.
2) Ha egyszerûen rátörnek, NINCS bizonyíték. Bizonyíték utolsó elõtti pillanatban kerül elõ (fotó a tóval, benne valszeg a hullákkal)
3) Minden csak álom volt = így elejét veszik bizonyos kukackodásoknak + író újra gazdag lesz, mert álmáról sikeres regényt ír.
4) Cím = tetkó Jack hátán = fekete pillangó. Ez talán tényleg nem bonyolult :-)
***SPOILER VÉGE***
Filmgusztália 2018 jan. 08. - 15:48:32
Nehezen szántam rá magam, mert már sok ilyen filmet láttam, amiben az idegen, a vándor, miután befogadják segítõje ellen fordul, sakkban tartja stb...

SPOILER
Viszont a film végén van egy fordulat, ami akár qrva jó is lehetne, de valaki magyarázza már el, miért kellett napokig sakkban tartani a sorozatgyilkost színészkedni (pl. a csaj, aki az ingatlanost már korábban is játszotta), ahelyett, h egyszerûen rátörnek, ahogy a film végén úgy is. A bizonyíték ugyanígy meg lett volna.
Az egész film értelmetlenné válik a végétõl. És amikor azt hiszi a nézõ, h ez már így is egy irgalmatlan nagy szar, akkor felébred a fõhõs....rémes.
A címválasztást pedig nem tudom hová tenni.

10/2 (de csak Banderas miatt)
Edmond Dantes 2018 jan. 08. - 10:04:25
Szórakoztató film, már az elejétõl fogva tippelni lehet, milyen fordulat vagy fordulatok várhatók. 2017-ben már nem lehet(ett) szimpla thrillert eladni. A záró csavar, amit itt többen kifogásolnak, tehát a záró csavar pedig azért szükséges, mert nélküle egy csomó elõzõ fordulat védhetetlen vagy érthetetlen vagy támadható lenne. Ha valamit még utólag visszanézve sem értek, az inkább a legelsõ jelenet az erdei tisztáson. Nincs hová rakni. Engem a film vége egy 1997-es filmre emlékeztetett, de amazt sokan láthatták, úgyhogy:


***SPOILER***
David Fincher A játsz/ma https://port.hu/adatlap/film/tv/jatszma-the-game/movie-1206 c. kitûnõ filmjének végén, ha jól emlékszem, az a nagy csavar, hogy az egész addig látott történet csak játék volt, a fõszereplõ (Michael Douglas) barátainak-kollégáinak az õ számára kitalált meglepetés-játéka volt azaz valójában nem történt semmi, minden csak játék volt...pont úgy mint ebben a filmben, csak itt játék helyett álmot láttunk.
***SPOILER VÉGE***
10/10
21Vick 2017 dec. 03. - 23:40:16 10/10
Zsenialis, nagyon tetszett. Sokaig nem neztem meg ezt a filmet, mert hogy nincs benne egy jo csaj, jo pasi (bocsi Antonio es Jonathan), meg Banderas amugy is lefele tart, etc. Szoval hangulatban kellett lennem, hogy ezt a filmet valasszam es bizony nem bantam meg. Vegig fenntartotta az erdeklodesemet a tortenet, meg ha folyamatosan kerdeseket is tettem fel magamban, hogy ez miert, meg az miert, meg hogy ez hogy lehet, stb. Fura volt a ket foszereplo viszonya, sejtelmes. Spoiler: azt gondoltam, hogy Jack rosszban santikal, az elejetol fogva. De ha belegondolunk soha nem bantotta Pault. Viszonylag az is hamar felmerult bennem, hogy a csaj is benne lehet, elvegre elso ugyfele. Amikor szemtol szemben alltak egymassal a szobaban es Jack hagyta, hogy Paul rafogja a puskat, akkor kezdtem el gondolkodni, hogy ez a fiu nem olt meg senkit, es hogy az a puska ures vagy vaktoltenyes. Aztan amikor kiderult az Fbi buli, akkor kicsit tulzonak talaltam, hogy az Fbi ilyen tortenetet kerekit egy nyomozashoz, amihez raadasul rengeteg veletlen es szerencse kellett. Egy blogger szerint az utolso 30 masodperces jelenet nelkul ez lehetett volna egy 8/10 thriller. Viszont nekem pont a legutolso jelenet hozta meg az egesz tortenet ertelmet, mert sokkal inkabb varok egy ilyen tortenetet egy thriller konyvtol, mint a valosagtol. Ha ugy probaltak volna meg eladni a keszitok, hogy ez a tortenet a valosagban tortent meg, az nekem tul nyakatekert lett volna es bonyodalmas. De hogy alomkent jelenik meg az iro fantaziajaban, ez tette helyere a tortenet elejetol jelenlevo valoszerutlensegeket. 9/10
ludmilla 2017 nov. 21. - 18:25:08 Előzmény Tünde Kövesdi
SPOILER szót ismered?
sazoo 2017 nov. 14. - 20:36:07 Előzmény sawyerx
Jó hogy nem nézted végig... Angol Linux rendszergazda vagy!
7/10
Yldykoka 2017 nov. 04. - 22:43:56 7/10
Összességében nem rossz. Az eleje vontatott. Ha nagyon gondolkozunk film közben, hogy mi lesz vajon a vége, akkor nem lepõdünk meg. Szóval nagyon kellett a végére a dupla csavar.
10/10
caomilla4 2017 okt. 22. - 20:40:32 10/10
Eszméletlen jó film, nagyon meglepett a vége. 10/10
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás