A festett madár

Bakancslistához adom
The Painted Bird / Nabarvene ptace
18 éven aluliak számára nem ajánlott cseh-szlovák-ukrán filmdráma, 169 perc, 2019

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

A második világháború alatt a szülők egy vidéki rokonukhoz küldik kisfiukat, valahová Kelet-Európába. A nagynéni azonban váratlanul meghal, ezért a gyermek kénytelen teljesen egyedül és magára hagyva útnak indulni a vad és ellenséges világba, ahol csak a helyi szabályok, előítéletek és hiedelmek érvényesülnek. Útközben szörnyűségek sorozatát éli át, az emberi rosszindulatnak és gonoszságnak láthatóan nincs határa. Szó szerint a fizikai túlélésért vívott harcát a háború után egy másfajta harc váltja fel... A Festett madár egy mélyen drámai történet, amely egyik oldalon a szörnyűségek és kegyetlenségek, a másik oldalon az ártatlanság és szeretet közvetlen kapcsolatát elemzi.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
makitasunrise 2023 dec. 06. - 00:23:02 9/10
Talán nincs még egy film, ami ilyen akkurátusan végigvenné a világ összes nyomorát és gonoszságát, és szó szerint a sárba tiporja azt az idealizált képet, amit egyesek a K-európai egyszerű, "józan parasztokról" képzelnek. A képek fantasztikusak, és csak remélni tudom, hogy a főszereplőt nem traumatizálta ez a sok borzalom.

Érdekesség: a falusiak egy mesterséges nyelven, interszlávul beszélnek, ezért tűnhet néha úgy, mintha olvasnák a szöveget.
3/10
pihes 2023 jan. 14. - 15:13:43 3/10
3/10
5/10
guppi612 2022 febr. 17. - 20:59:32 5/10
SPOILER!!!! sűrűn vagyok ezen az oldalon ,...bár kb 6-7 éve már nem jelentkeztem be ,de most vettem a fáradságot hogy előkerítsem a jelszavam...
a filmről annyit hogy szerintem ,nagyon túl van tolva az egész..... ,szegény kisfiúval minden is megtörténik,...ami elégé elbagatelizálja a vélt mondanivalóját....hogy találkozik a gyerek mindenkivel,..gyilkosokkal stb de hogy .egymás után két pedofillal közvetlen egymás után ,az már elég szürreális volt ..meg úgy az egész film,..mikor rá találtam erre a filmre valami saul fia félére számítottam ,amit szerintem próbáltak is utánozni vALamilyen szinten ,de nekem nagyon nem jött be!
sexykex 2021 okt. 15. - 11:10:11

Művészi, kegyetlen, szinte embertelen és éppen ezért igazán emberi mozifilm egy kölyök sorsáról. Egy történet nem csak a háborúról, hanem a másságról. Nem hiszem, hogy létezne jobb film ebben a témában és azt sem, hogy ezt ettől jobban meg lehetett volna csinálni.
7/10
Böhöm 2021 szept. 03. - 23:59:21 7/10
Ez a film a mélyről jövő emberi kegyetlenségről szól. Amiket a főszereplő kisfiú átél, abból csak egy mozzanat is elég lenne egy embernek a végleges összeroppanáshoz. Gyengébb idegzetüeknek maga ez a film is elég lehet hozzá. Többször is arra gondoltam közben, hogy ennek a filmnek azért kellett fekete-fehérnek lennie, mert színesben bemutathatatlanul és végignézhetetlenül durva lenne. Nagyon megrázó film, a végén örül az ember hogy ez csak egy film volt. Csak sajnos ezek nagyon is valós emberi kegyetlenségek, nap mint nap hallhatunk hasonlóakat. Csak nem így egyszerre, letaglózó sortüzként két és fél óra alatt. Ez így elég megterhelő, talán túl is van azon a határon, amit bele kell zsúfolni egy filmbe. Szigorúan csak erős idegzetűeknek ajánlott, aki viszont bírja a pofonokat - mit pofonokat, faltörőkossal adott gyomrosokat -, az nem fog tudni fölállni előle. Erre én 10-est adnék, de csak a szerintem már nagyon túlzott, egy filmhez nagyon sok brutalitás miatt sajnos nálam pontokat veszt --> 7.
10/10
Csaba Marsi 2021 jan. 18. - 11:32:40 10/10
Nem volt rossz film. Durván beteg, nyomasztó. Mindenképp ajánlott megnézni. Mondjuk vannak benne azért képtelen, túlzó dolgok rendesen. .

Pl. arra befizetnék, hogy a valóságban hogy lehet valakinek mindkét szemét kivájni egy kanállal, szépen egymás után, úgy hogy az áldozat kezei szabadok, és nem szerényebb fizikumú annál, aki ezt csinálja. Olyan mint ha azt mondaná: - Na jólvan vazze, vakíts meg nyugodtan, úgysem akarok már látni. A másik meg a kissrác, az ok hogy háború van, és ő egy üldözött zsidó. De hogy ennek ellenére megtalálja a világ összes gonosz, aberrált, perverz pszichopatáját, az finoman szólva nem túl valószínű.


10/10
crash48 2020 aug. 25. - 21:04:48 10/10
Egy kisfiú tragédiája.(utalok a tartalomra de spoiler nincs benne)
Nagyon durva és megrázó már az elejétől fogva.De ez az igazi dráma dolga,ha a szív megszakad is közben!Ez itt nem tarantino-i durvaság,ez "valódibb",európaibb-no hollywood(ezen a tényen a kitűnő Harvey Keitel sem változtat), itt nincs kikacsintás,a hősök száma zéró,szerencsés véletlen és humor egy atomnyi sem...csak borzalom.Kevés filmben jelenik meg ennyire alaposan és szépítés nélkül bemutatva az irgalom nélküli mélyről jövő emberi gonoszság.Ahogy halad a film ez csak fokozódik,és balsejtelmekkel nézi az ember-mi jöhet itt még?!Ennyi fájdalmat!Négy év szenvedése összesűrítve 169 percben!Ha az első harmadánál vége lenne már az is sok,de jön még a háború...De végig kell nézni,át kell élni ezt a katarzist,hogy a végén,mint gyerekkorunkban már annak örüljünk,hogy hálisten "ez csak egy film volt"!
Nagyon jól elkészített,megvágott és fényképezett film.Talán nem túlzás,hogy mestermű,mert nem hatásvadász,hanem hatása van,súlyos.Itt művészi szépség van,nem öncélú művészieskedés,itt nem megy át a történet giccsbe-és ez már- valljuk be-egyre ritkábban sikerül az új filmeknél.
Le a kalappal a főszereplő kisfiú elött,mit vállalt,Te jó ég!!
Feliratosan láttam(interszláv nyelven amiről először azt hittem cseh vagy szlovák), a hatása alá kerültem,beégett az agyam barázdáiba a film,és nem fogom elfelejteni egy hamar az biztos,de azt nem tudom ,vajon megnézném-e mégegyszer?!
Akik nagyon kikészültek a Schindleren,az EdenLake-en,vagy az Árvácskán, azok vegyék fontolóra a film megnézését,és azt mondják,hogy a Kosinski könyv(1965.)még a filmnél is keményebb...
10/10
mondoka73 2020 márc. 05. - 01:22:02 10/10
Hosszan elkísérő maradandó élmény (vizuálisan és érzelmileg is): gyönyörűen fotózva, helyenként brutálisan kegyetlen, erőszakos jelenetekkel; egy időtlen történet az emberi természetről
10/10
mexicanstandoff 2020 febr. 21. - 06:39:03 10/10
Brutálisan jó!