Foglyok

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dráma, 100 perc, 2019

Értékelés:

103 szavazatból
Szerinted?

1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik…
Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit.
Egy hihetetlen, de igaz történet az Oscar díjas Deák Kristóf rendezésében.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
nádassy józsef febr. 14. 22:14:49
Nádassy József:
MEGMUTATHATTA Eliza Sodró is hogy mit tud... feleségem Abrankó Erzsébet nagybátyja is recski kínzott fogoly volt Abrankó András.. a film végén felolvastatott..
10/10
Pisti 1995 jan. 13. 11:00:52 10/10
Jó film.
filoszemitabéluska jan. 12. 08:07:15 Előzmény pistipistipisti
A hozzászólás moderálva lett.
nádassy józsef jan. 07. 14:13:47
ABRANKÓ ANDRÁS NAGYBÁTYÁM, VOLT ELSŐ SZÁMÚ RECSKI FOGOLY A FILM VÉGÉN... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -Abrankó Erzsébet
10/10
Anna Dé jan. 05. 17:38:57 10/10
Hú, de jó volt. Nagyon jól visszaadták a kor hangulatát, meg a díszletek is meg minden. A színészek is nagyon jók voltak. Sodró Eliza már a Tóth Jánosban is feltűnt hogy nem egy másodosztályú színésznő, ebben a filmben meg aztán nagyot domborított. Jól állt neki ez a szerep. Megemelem a nemlétező kalapom a film készítői előtt, ez végre egy jó magyar film . Sajnos elég rossz minőségben láttam, de ha kiadják DVD-n újra megnézem. Nem is adhatok rá más pontot, csakis egy 10-est.
filoszemitabéluska jan. 04. 22:55:57
Hét végén nem működik a cenzúra. Különösen szombaton:))) Majd hétfőn kiürül a poszt.
filoszemitabéluska jan. 04. 20:03:31 Előzmény Edmond Dantes
A hozzászólás moderálva lett.
Edmond Dantes jan. 04. 15:31:47 Előzmény filoszemitabéluska
Alábecsülöd a reakcióidőmet: a "rögtön" nálam nem egy hét lenne mint most, de mivel más is visszaírt a beírásodra, régi barátságunk alapján vettem a bátorságot és én is. Amúgy senkinek nem keltem védelmére, csupán a kettős mércét igyekeztem helyre tenni, csekély sikerrel, mint észlelem. Továbbá a 80-as években tudtommal kissé más volt már a helyzet mint a filmbéli 1951-ben, ez talán átjön a filmből, értsd: a túléléshez már nem kellett (volna!) szt-tisztnek lenni. A hölgy jobban tette volna, ha komcsizás helyett hallgat. Nélküle is csinálják elegen..khm..néha én is,karriervágy nélkül.
filoszemitabéluska jan. 04. 10:15:45 Előzmény Edmond Dantes
A hozzászólás moderálva lett.
offtopic
Edmond Dantes jan. 04. 09:46:45 Előzmény filoszemitabéluska
A hozzászólás moderálva lett.
filoszemitabéluska jan. 04. 09:13:34 Előzmény pigor11
A hozzászólás moderálva lett.
wolfat jan. 04. 09:08:38
Nekem nagyon tetszett a film! Egytől-egyig remek szereplők, nagyszerű dramaturgiai megoldások, kiváló operatőri munka és zenei háttér. Sokszor hallani - a saját tapasztalataim is ezt erősítik -, hogy a mai fiatalabb, 90 után szocializálódott generációkkal nehéz megértetni, milyen volt a 90 előtti időszak, különösen a hírhedt ötvenes évek, amelyet a mai idősebbek közül is kevesen éltek meg. Azt hiszem, ez a film alkalmas arra, hogy az értelmesebb, érdeklődőbb fiatalok számára érzékelhetővé tegye ezt a korszakot. Az ún. kádári konszolidáció tényleg jóval puhább volt, de csodálkoznék, ha azok közül, akik azt megélték, a film egy-egy találó jelenete ne idézne fel emlékeket.
Tisztában vagyok azzal, hogy a szakértő hozzászólók többségéhez képest laikus vagyok. Mentségemre azt tudom felhozni, hogy a film potenciális nézőinek a többsége is laikus -, szerencsére! Ezért ahelyett, hogy a kákán is csomót keresne, képes a filmben elsősorban a pozitívumokra figyelni, és ebben a filmben nagyon sok pozitívum van.
10/10
pigor11 jan. 03. 22:55:03 10/10 Előzmény filoszemitabéluska
És ezt most miért tetted ide? Ha a te apád gyilkos, akkor téged is utálni kell emiatt???
Ok90 jan. 03. 13:20:14
nagy volt mikor vitte a kisfiú a zsíros kenyeret az ÁVO-snak: " a vendégeket is meg kell kínálni"
7/10
Trivia Showtime jan. 03. 11:12:42 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Igen.
Az eredeti, valós történet több, a filmben kiaknázatlan lehetőségért kiált.
A feszültségfokozás például számos kívánnivalót hagy maga után. A "bejön valaki, aki nem mehet ki" ily módon történő ábrázolása egy idő után monotonná, unalmassá válik. A sok üresjárat helyett pedig több gondot fordíthattak volna az alkotók a karakterek részletesebb kidolgozására, árnyalására.
Sára (Sodró Eliza) és Ilona (Szamosi Zsófia) alakjának jelentősége alaposan túl lett hangsúlyozva, míg például a családfőről (Fekete Ernő), az ÁVH-s elvtársakról, vagy a bolond Borisról aránytalanul keveset tudunk meg. A pitiáner házmester (Molnár Levente) és Guszti (Porogi Ádám) is gyakorlatilag ugyanazokat a köröket futja mindvégig.
A sztori mindazonáltal így is működik; említésre méltó, összességében értékes alkotás született, amin nagyot dob a Los Angelesben szocializálódott Balázs Ádám profi filmzenéje és a díszlet- és jelmeztervezők munkája.
Deák Kristóf pedig újra bizonyította, hogy a legnagyobbak felé tendál...
LajtaJ jan. 03. 09:58:13 Előzmény filoszemitabéluska
Még a törlés előtt megadom a két pontot!
filoszemitabéluska jan. 02. 20:42:10 Előzmény pistipistipisti
A hozzászólás moderálva lett.
10/10
pistipistipisti jan. 02. 20:23:19 10/10
Akkor még egyszer megkérdezem, hogy miért lett moderálva a hozzászólásom. Az, ha a moderátor magyarázat, de leginkább ész nélkül moderál és teszi a topicokat olvashatatlanná több mint röhejes. Az eljárásmód pont olyan, mint az ávosoké a filmben.
9/10
martinelgore jan. 01. 23:01:49 9/10
Szenzációs film. Korhű design, ruhák, hangulatos zene és elképesztően finom humor. Szuper karakterek, nagyon jó színészek. Csocsó szintű alkotás. Az Örök Tél-lel szerintem az utóbbi 20 év legjobb filmjei közé tartoznak.

Gyarmathy Lívia Szökés c. filmjéből ismertem meg Michnay Gyula történetét, ami nagyot üt. Külön öröm, hogy ebben a filmben is visszaköszön az ő karaktere.

5/10
pihes jan. 01. 14:39:41 5/10
Hazánkba is sokszor alakították úgy a dolgokat, hogy abból, lehetetlen helyzetek alakuljanak ki. Akkoriba meg főleg!
Lehet, hogy a helyén volt a film, de nem éreztem különösebben ezt!

5/10
Összes hozzászólás