Góliát

Bakancslistához adom
Goliath
16 éven aluliak számára nem ajánlott svéd krimi-dráma, 88 perc, 2018

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Egy kis svéd iparvárosi közösségben, ahol a helyiek nagy része bűnözésből él, a 17 éves Kimmie apja drogkereskedelem miatt börtönbe kerül. A fiúra hárul a feladat, hogy gondoskodjon a megszokott életéből kibillentett család megélhetéséről. Kőkemény választás elé kerül: tovább viszi-e apja üzleti ügyeit, aki igazi férfit faragna belőle, vagy egy jobb élet reményében barátnőjével elhagyja a várost. A film a fiú felnőtté válásának brutális történetéről szól egy hagyományosan patriarchális társadalomban, a mai, változó Svédországban.

A film írója és rendezője, Peter Grönlund elsősorban mai társadalmi és politikai problémákra reflektál filmjeiben. Számos díjnyertes rövidfilmje után első nagyjátékfilmjével (Drifters) az ’A’ kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon nyert különdíjat az elsőfilmes rendezők kategóriájában. A Góliátot hat kategóriában jelölték a Svéd Filmakadémia díjára, többek között az év svéd filmje elismerésére. A film végül négy díjat kapott, s elnyerte a legjobb színész, forgatókönyv, vágás és zene Guldbagge-díjait.
Bemutató dátuma: 2019. augusztus 8. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
3,14159 2021 máj. 08. - 14:54:33 1/10
Sajnos csak 1 pontot tudtam adni arra a 8 perc 34 másodpercre, amit végig bírtam nézni ebből a kritikán aluli kamera ráncigálásból.
6/10
Trap 416 2021 jan. 30. - 11:11:06 6/10
Igazából nem lenne ez rossz film, és így sem az, de a legfőbb probléma vele, hogy egyszerűen nem érdekes, és nem tudott érzelmileg bevonni. És nem azért, mert nem azonosulhatóak a karakterek, mert ez nem feltétlenül szükséges ebben a műfajban, hanem egyszerűen nem izgalmasak (kivéve a fatert), és nekem nagyjából mindegy volt, hogy mi történik. Illetve hiányoznak a csúcspontok, a katarzis. Maga a történet elképesztő lassúsággal gördül előre, és végig azt vártam, hogy mikor indul be, de nem igazán váltott sebességet a teljes játékidő alatt. Amikor negyven percnél jártunk, márt azt éreztem, hogy hetven telt el, maga a film 1óra20perces csak, de bőven többnek érződik.
Tudom, hogy nem erre ment rá a direktor, és hogy ez szándékosan van így felépítve, de ettől még nem lesz jobb. Ha gengszterfilmek közé soroljuk, nagyon messze elmarad az élmezőnytől, de még a szimplán "csak" jó maffia filmek is leiskolázzák. Szociológiai tanulmánynak talán rendben van, de teljes értékű, élvezhető filmként kevésnek tartom.