Film

Jó estét, Mr. Waldheim!

/Waldheims Walzer/
osztrák dokumentumfilm, 93 perc, 2018
    • eny

"Waldheim – nem! Waldheim – nem!" – skandálta a tömeg Bécs központjában 1986-ban. Ruth Beckermann aktivistaként maga is próbálta megakadályozni Kurt Waldheim megválasztását, emellett kamerájával dokumentálta a politikai eseményeket. Több, mint 30 év után újra elővette az archív tekercseket, és tévés anyagokkal kiegészítve próbálja elemezni az osztrák politikai kultúra eme fordulópontját. A film bemutatja, hogyan kapálózik a hazugságból szőtt hálóban csapdába esve a korábbi ENSZ-főtitkár, aki két háborús évet "kifelejtett" az életrajzából.

A hátborzongatóan aktuális dokumentumfilm a múlttal való szembenézésről szól, valamint az egyéni és kollektív felelősségvállalásról, és azt is elemzi, hogy hogyan omlott össze a nagy illúzió, hogy Ausztria csupán a nácik első áldozata volt. A Jó estét, Mr. Waldheim! elnyerte a 2018-as Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó Glashütte Original díjat.

Bemutató dátuma: 2019. március 7. (Forgalmazó: ELF Pictures)

Stáblista:

Szereplők

Alkotók


Vélemény:

február 08. 18:08:28
február 08. 18:08:28
Szerintem érdekes és érdemes megnézni. Elgondolkodtató az egész elnökválasztási kampány, maga Waldheimer, a választók és a Waldheimert támogató politikai erők hozzáállása ill. hogy később Waldheimer mennyire volt "sikeres" államelnök. Végig lekötött.