Joker

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai krimi-dráma, 122 perc, 2019

Értékelés:

536 szavazatból
Szerinted?

Gotham City a bűnözés és a szegénység hálójában vergődik az 1980-as években. A mentálisan sérült Phillips Arthur Fleck bohócként dolgozik, és arról álmodik, hogy stand up komikusként arat sikert. Ám a betegsége megakadályozza ebben, az apátia és a kegyetlenség váltakozik benne. Amikor összeverik az utcagyerekek, az egyik munkatársától fegyvert kap, hogy megvédje magát. Hamarosan használja is a fegyvert, amivel nemcsak saját életét, de a várost is káoszba sodorja. Megszületik az antihős Joker.
Bemutató dátuma: 2019. október 3. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2020
    Legjobb eredeti filmzene
  • Oscar-díj

    2020
    Legjobb férfi főszereplő: Joaquin Phoenix

Hozzászólások

Szerinted?
DrumWednesday 2021 dec. 29. - 08:39:39
Szerintem remekmű! Nekem nagyon tetszett! Pusztító és elgondolkodtató. Nagyon átjön a fájdalom.
Pont a bemutatása előtt néztem meg (újra) a Scorcese rendezte A komédia királya c. filmet. A kettő együtt csak emel a hatásfokon.
Szúzün Néni 2021 dec. 28. - 22:52:37 Előzmény Sindelar
Egyetèrtek.
1/10
DUNAWÖLD 2021 dec. 28. - 22:44:13 1/10
A * rémisztő fehér heteroszexuális képződmêny * ismerős? Erről szól a film. Azazhogy ellenük.
9/10
andru1@freestart.hu 2021 júl. 19. - 16:08:32 9/10
Nagyon nagy film és eszméletlenül jó színészi játék!
ControlAlt 2021 júl. 14. - 15:27:31
A film maga nekem sem tetszett. Joaquin Phoenix viszont jó benne. Bár sztem ő mindenben jó, nagyon tehetséges.
10/10
Sindelar 2021 jún. 23. - 14:03:26 10/10
Szó sincs róla a filmben, hogy egyik napról a másikra, véletlenül vált volna pszichopatává, csak mert egy pisztoly elsült. Már a film kezdetén bőven benne volt a folyamatban, és a film első legelső jelenete is egy eset a sok közül, ami ebbe az irányba sodorta. Már akkor orvoshoz jár, ami némileg féken tartja, majd az elitista, neoliberális, anti-szoc kormányzat megvonja tőle ezt a lehetőséget (amivel utóbbiak hosszú távon saját maguk alatt vágták a fát). Ezzel párhuzamosan persze a mindennapi élet folyamán is szedi a keserű tapasztalatokat, de világossá válik az is, hogy nem kell a végletekig lecsúszni ahhoz, hogy az ember felismerje a közte és az "elit" közötti érdekellentéteket. Emberek tömegei állnak a mozgalom mellé, mert ők is ugyanolyan vesztesei a rendszernek. Akik nem pszichopaták, hanem teljesen hétköznapi emberek, csak lehullt az álarc az "elitről", akik a saját kasztjukat leszámítva mindenki mást bohócnak titulálnak. Egy neurotikus ember sokkal érzékenyebb az ilyenekre, ő a rendszerszintű problémákra már hamarabb rezonált, de nem kell ahhoz neurotikusnak lenni, hogy az ember előbb-utóbb felismerje az érdekeit, és ez a film lényege, Arthur teljesen egy csónakban evezett azokkal, akik lábtörlőként használták. Az emberek nagy többsége egy csónakban evez, és az "elit" érdeke pont az, hogy ezt a többség ne ismerje fel, hanem egymást szekálják. Ez működött is, mindaddig, amíg le nem hullt a lepel az "elitről", ami egységbe kovácsolta a többieket, pszichopatát és nem pszichopatát egyaránt.
1/10
fervadag 2021 ápr. 05. - 23:16:58 1/10
Általában a pillanatnyi hangulatom alapján választok filmet, ezt azonban a felkapottsága miatt néztem meg pár hónapja. Megbántam. Egyetértek azzal, aki azt írta, hogy nem így lesz valakiből pszichopata, kvázi egyik napról a másikra, sőt, jóformán véletlenül, csak mert elsül egy pisztoly... Kevés olyan film van, ami egyáltalán nem tetszett és sajnálom a megnézésére fordított időt... ez ilyen.
10/10
Sindelar 2021 jan. 29. - 04:05:41 10/10
Érdekes, hogy a történelem milyen szinten a filmet igazolta, ráadásul ilyen gyorsan, gyakorlatilag egy éven belül. A járvány kíméletlenül rámutatott az USA berendezkedésének minden rákfenéjére, leginkább a mindenki által elérhető, díjmentes egészségügyi rendszer hiányára, ami miatt a járvány kb. minden más országnál durvábban sújtja az USA-t. Hihetetlen, mennyire a hétköznapi valóságba van ágyazva a film, ezért is ilyen népszerű, mert rengeteg ember tud vele azonosulni. Amikor tízmilliók veszítik el az állásukat és a biztosításukat, nem mernek a méregdrága egészségügyi rendszerhez fordulni, mert rettegnek a kórházi számlától. Ez a járvány terjedésének melegágya. A közszolgáltatások hiánya, a szociális programok hiánya, a mindenki számára elérhető, díjmentes egészségügyi rendszer hiánya elképesztően mély válságba tud taszítani egy társadalmat, a válság pedig kíméletlenül felszínre hozta ezeket a problémákat. A film profetikus, ezek a problémák és hiányosságok a természetesen válság előtt is megvoltak, csak nem kerültek ilyen szinten a felszínre. A mélyben lappangó problémákat ragyogóan dolgozza fel a film, hihetetlen, mennyire a valóságba van ágyazva, bemutatva egyben a szupergazdagok cinizmusát, képmutatását és társadalom-ellenességét is.
10/10
Cl@udi@ 2021 jan. 10. - 21:52:49 10/10
Nagyon jó!
9/10
The Cortez 2021 jan. 06. - 15:21:54 9/10 Előzmény kettyo
Ez egy különálló film. Nem kell a korábbiakhoz mérni.
6/10
kettyo 2021 jan. 03. - 16:12:59 6/10
Tetszett Phoenix játéka mint mindig.

Jól megcsinált film amúgy de a pszichológiai alapötlettel nem tudok egyetérteni. Pszichopaták nem lelki bántalmak hatására válnak azzá amik hanem defektesen születnek, a szociopaták pedig érzelmileg visszamaradottak mert elhanyagolta a családja stb., ezért nem tudnak normálisan átélni érzelmeket, mert nem tanulták meg azt gyerekkorban (meg kell tanulni azt is mint járni stb.). A pszichopatákban pedig az érzelmi mechanizmus eleve hibás, nem működőképes. A Joker figura viszont itt láthatólag nagyon is átéli az érzelmeket, jellemzően persze negatívakat, de átéli őket, illetve a képzeletbeli barátnőjét szereti. Egy igazi pszichopata igazából keserűséget, csalódottságot, szomorúságot, stb. sem tud érezni, legfeljebb megjátszani azokat.

A mesebeli Joker számomra egy pszichopata figura, akinek az őrült nevetése is csak egy póz, valójában érzelemmentes karakter. Ebben a filmben a Joker viszont egy lelki sérült ember. A filmben ez a karakter jól működik, viszont nem passzol a képregények és a korábbi filmek (Nicholson és Ledger) Jokeréhez.

Szóval azt mondanám, hogy különálló filmként jó, de a kánon részeként nem igazán működőképes.
10/10
Ginoo 2020 dec. 11. - 04:58:04 10/10
“Bator kritika ami szembemegy az arral:

https://filmdroid.hu/2019/10/joker-rendhagyo-kritika/#more-4968226

Túl sok bátorság nem kellett hozzá. Mindig van egy kritikus akinek nem tetszik egy film ami a többinek igen.
Amit viszont nem tudtam szó nélkül hagyni az, hogy ebben a kritikában az illető a filmet a következő filmekhez hasonlítja:
Ponyvaregény, Harcosok klubja, Keresztapa trilógia.
A poén most következik!
Ami szerinte közös az aktuális filmben és ezekben a filmekben az az, hogy hasonlóan sz@r filmek amiket csak divatból szeretnek az emberek 😂
Rotlf
“Igaza van. “ Ez a Joker a fent említett filmekhez hasonló kaliberű remekmű.
/A Harcosok Klubja pedig a filmtörténet egyik legmélyebb társadalomkritikája. 😉/
10/10
Ginoo 2020 dec. 11. - 04:25:31 10/10
🤡 Nagyon intelligens alkotás. Minden egyes perc tű pontosan megkoreografált és jelentéssel bír. Zseniális lélektani dráma. A film tempója és dinamikája rendkívül jól felépített. Szinte nyomasztóan lassan indul be és ezzel eléri célját. Belepasszíroz a karakter nyomasztó lassan gördülő életébe, szenvedésébe és amikor már mi is olyan nyomorultul érezzük magunkat mint ő maga, akkor beindulnak az események. Phoenix zseniális játékának köszönhetően minden pillanatban érezzük mi játszódik le a karakter lelkében. A film ettől nem könnyű. Nem csoda, hogy sokan nem értik illetve félre értelmezik. Hiszen kell hozzá egyfajta érettség, élettapasztalat és Eq, Iq. Az érti igazán aki megfelelő erkölcsi alapokkal rendelkezik és maga is megélt már bizonyos mélységeket. A rendező jól adagolja a válaszokat a kérdéseinkre, amelyek a karakter kérdései is egyben. Nem szájbarágósan, mint inkább motívumokkal érezteti a “jellem fejlődést” és ez nagyon jól működik. A filmben nem Jokert látjuk ugyanis a karakter a film legutolsó jelenetére válik csak azzá. A fő elem a karakter dráma, azonban a rendező remekül húzza be mellé a társadalomkritikát és mindvégig jól egyensúlyoz e kettő közt, hogy ez utóbbi ne legyen tolakodó. Ugyanakkor az utolsó előtti jelenetben egyesül a két szál és ezzel megszületik Joker aki önmagára talál és mögé beállnak az anarchisták. Így értelmet nyer a karakter létezése és megkezdődik az igazi ámokfutása, remélhetőleg a következő részben, ugyanezzel az alkotógárdával.
Respect!🎭
1/10
DUNAWÖLD 2020 dec. 07. - 00:26:28 1/10 Előzmény chuck1212
Pontosan... A kiràly meztelen. A film egy nulla.
1/10
DUNAWÖLD 2020 dec. 07. - 00:24:37 1/10
Ez egy szànalmas, üres nulla. Kiégett kamaszok vàrjàk tàtott szàjjal, síri csendben az eseményeket, és velük el lehet hitetni, hogy van benne tartalom, mert bizarr, és sok a folyó vér.
10/10
NADAL14 2020 nov. 25. - 18:23:39 10/10
hát ez nagyon jóra sikeredett meg is lepődtem . féltem és nem gondoltam hogy egy kommersz témából ilyen jó kisülhet ha már az Hbo műsorra tüzte megnéztem. nem vagyok oscar barát de ez ott van a szeren. Phonix zseniálisian hozta az elmeháborodott figurát megérdemelte a díjat.
3/10
itsme1 2020 nov. 18. - 20:52:19 3/10
Sajnálom, hogy ezt kell írnom egy Uszkár-díjas filmre, de ez tök szar.
3/10
sexykex 2020 nov. 17. - 08:34:09 3/10
Nem vagyok igazi képregény szakértő, sőt a DC és Marvel filmeket sem szeretem. Úgy tudtam, vagy leginkább úgy gondoltam, hogy a képregények Jokere valódi Jolly Joker figura. Egy időben igazi bűnözőzseni, később bolondos, szerencsétlen rabló, majd ismét keménykedni kezd. Általában pszichopata és szadista, de többnyire céltalanul, pusztán a móka kedvéért öl.
Ehhez képest ez a film nagyon meglepett. Szemernyit sem volt mókás, sokkal inkább idegesítő az idiótán röhögő szerencsétlen fajankóval a főszerepben. Végig szenvedhetjük, ahogy az agybaj elhatalmasodik egy kisemberen, aki bosszúszomjas, elmebeteg gyilkossá válik, és akiből a tömegpszichózis végül negatív hőst fabrikál.
9/10
gm262 2020 nov. 15. - 20:35:43 9/10
Nagyon jó dráma, szuper szinészi alakítással. Nyomokban sem tartalmaz "szuperhős film" elemeket, csak a nevek vannak a Batmanből.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu