Júdás és a Fekete Messiás

Bakancslistához adom
Judas and the Black Messiah
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 126 perc, 2021

Értékelés:

40 szavazatból
Szerinted?

William O'Neal (LaKeith Stanfield) FBI-informátor, beépül a Fekete Párducok illinois-i szervezetébe, és megfigyeli a vezetőjüket, Fred Hampton elnököt (Daniel Kaluuya). A dörzsölt tolvaj örömmel lubickol abban a veszélyes helyzetben, hogy egyszerre manipulálja társait és kapcsolattartóját, Roy Mitchell különleges ügynököt (Jesse Plemons). Eközben Hampton egyre ügyesebb politikussá válik és beleszeret forradalmártársába, Deborah Johnsonba (Dominique Fishback), O'Neal lelkéért pedig harc folyik. Vajon a jók oldalára áll? Vagy bármi áron is, de legyőzi Hamptont és a Párducokat, ahogyan azt az FBI igazgatója, J. Edgar Hoover (Martin Sheen) parancsolja? A film valós események alapján készült.

Stáblista:

Szereplők

Fred Hampton
Roy Mitchell
Deborah Johnson
Jimmy Palmer
J. Edgar Hoover

Alkotók

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2021
    Legjobb eredeti filmdal
  • BAFTA-díj

    2021
    Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya
  • Golden Globe-díj

    2021
    Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya
  • Oscar-díj

    2021
    Legjobb férfi mellékszereplő: Daniel Kaluuya

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
KeyAccountManagerkovács 2023 nov. 26. - 15:19:00
Az HBO és a Cinemax hónapokon keresztül minden héten több napon, különböző időpontokban adta. Ez sokat elmond róla, de hála Istennek, most már a nem-fizetős "köz"tévébe is elért... Mert nekünk, itt Közép-Európában erre van szükségünk!
3/10
offtopic
sexykex 2022 nov. 20. - 14:15:09 3/10 Előzmény InteriorLulu
Szomorú lettem. Ezek szerint még nem tűnt fel, hogy az utóbbi időben igyekszem képméretűre fogni (max. 460 karakter) a szöveget és ez a legtöbbször sikerül is. Mindent az olvasókért kedves Lulu.

Az igaz, hogy egy kis hülyeségért nem megyek a szomszédba, DE! Mindig a filmről beszélek. Vagy próbálok kedvet ébreszteni másokban a film megtekintéséhez, vagy virágnyelven szólok, hogy kevésbé legyen spoiler, vagy olyan példabeszédhez folyamodok, ami lényegében a filmre nézve is igaz. Probléma csak akkor lehet, ha felbosszant a mozi (pl. hazug, szó szerint idióta, unalmas), mert akkor esetleg egyetlen mondatára, jelenetére, a film stílusára gondolva jön a locsi-fecsi. Hiszen a 460 karaktert akkor is ki kell tölteni. (Csakhogy az idő a legtöbbször engem igazol! Attól, hogy locsi-fecsi attól, hogy blabla: „Nem mese az gyermek”.)
7/10
offtopic
InteriorLulu 2022 nov. 19. - 18:36:05 7/10 Előzmény sexykex
(Természetesen) csupán az utolsó, rövid bekezdésedre reagálva: nem, jellemzően sajnos nem szeretem olvasni az írásaid, ennek okáról már többhelyütt írtam, vagy minimum utaltam rá, így aztán a hosszabbakat már régóta nem is olvasom el, maximum gyorsan, 2-3 mp alatt átfutom, de gyakran azt sem teszem... (A rövideket pedig ugyanúgy elolvasom, ahogy másokét is, viszont mások hosszabbjait gyakran elolvasom).

És még csak azt sem mondanám, hogy szeretek a hsz-eiddel vitatkozni, mert nem. Egyrészt azok csupán töredékével állok le vitázni, olyanokkal, melyekben a hülyeség szerintem már égbekiáltó, mint e film alatt is, másrészt másokkal is vitatkozom, mások hsz-eiben is gyakran vitatok dolgokat; igaz, azok szinte kizárólag szorosan a filmhez kapcsolódóak, ontopikok.
3/10
offtopic
sexykex 2022 nov. 16. - 13:58:57 3/10 Előzmény InteriorLulu
A végtelenségig leegyszerűsítve!
Kapitalizmus: A termelőeszközök, a bankok és a világon minden fontos dolog pénzes pacákok magántulajdonában van. Kismócsing azt hiszi, a szavazatával módosíthat bármit, de egy gazdasági-politikai elit irányít. Kismócsing is kap némi lóvét, mert ha nincs fogyasztás, megáll az élet. Kénytelenek lerombolni mindent, feláldozni akár a Földet is, hogy az elit és a tőkés kedvére dőzsölhessen. Jól illik az ember harácsoló és kegyetlen természetéhez, ezért rendkívül népszerű.
Szocializmus: Társadalmi egyenlőséget és az anyagi javak igazságos elosztását akarja, akinek semmije sincs vagy kevesli, amije van. Milliárdosok szájából röhejesen hangzik és a folytatása is erősen kérdéses. Egyrészt korlátozza az emberi jogokat, amit sokan hamar megunnak, másrészt senki se akar igazán kommunizmust. Mihelyt kismócsingnak is lesz valamije, azonnal beleszeret a magántulajdonba és a fogyasztásba.
Liberalizmus: Nagymócsing szereti a nyugalmat, ezért amikor már számolatlanul ömlik hozzá a lóvé, kismócsingnak is egyre többet lök. A sok senkiházinak rengeteg szabadideje és viszonylag sok pénze lesz. Ezt a két dolgot szeszeléssel, drogozással, kurválkodással és a lehető leg haszontalanabbul kívánja eltölteni és elkölteni, amibe nem tűr beleszólást. Amit az emberi jogok nevében művel, az egyre többször lealjasítja.
Konklúzió!
A liberalizmust csak egy jelzőcskével egészítettem ki, lényegében ugyanazt mondtam, mint te. A szegénység és a szélsőségek kapcsolatával egyet értek, de hozzátenném Hitler nem véletlenül vezette a Nemzetiszocialista Német Munkáspártot. (Szocialisták voltak, majd elnemzetiesedtek kőkeményen ezek az árja munkások.) Továbbá napjaink legveszélyesebb szélsőségesei a vallási szélsőségesek, ahol a szegénység és a tudatlanság kézen fogva jár.
Végül: hülyeség vagy nem hülyeség, szereted olvasni az írásaimat és szeretsz vitatkozni azokkal. Én nem tudom, hogy az egyéni látásmódon és érdekességen kívül ennek mi lehet az oka, de te biztosan tudod.
7/10
InteriorLulu 2022 nov. 14. - 12:52:27 7/10 Előzmény sexykex
Ha már nem beszélnél a filmről, akkor nem is nagyon érdemes beszélned, és ha ehelyett hülyeségeket beszélsz, akkor nem is kéne beszélned.
Amikor kibírhatatlan a szegénység és az elnyomás, a szélsőséges eszmék törnek elő, akár bal-, akár jobboldaliak azok. A "baloldali eszmék" egy része - például szociáldemokrata formában és jóléti államokban - köszönik szépen, élnek és virulnak. Amit pedig "szivárványos liberalizmusnak" hívsz, az szintén a jóléti államokban - ide nem értve mondjuk a jelenkori magyar államot - a liberális demokráciát, a liberális alapelvek mentén kialakult társadalmi berendezkedést jelenti.

Bocs mindenkitől az off-ért!
1/10
Atis88 2022 júl. 29. - 19:49:25 1/10
Olyan unalmas, hogy végig sem néztem, pedig nem szokásom félbehagyni filmeket. De ezt nem bírtuk tovább az asszonnyal. Alapjáraton sem nagy durranás a sztori de még ráadásul el is van nyújtva.
3/10
sexykex 2022 jún. 05. - 14:54:55 3/10
Túl nagy értelme nincs a történelemről beszélni, mert kevesen hiszik el, hogy a kapitalizmus zsákutca. Sajnos a szocializmus még inkább az. A baloldali eszmék mindig akkor jönnek elő, amikor kibírhatatlan a szegényég és az elnyomás. Attól tartok ez a szivárványos liberalizmus se vezet sehova, mert csak addig működhet, amíg a nemi életükön kívül másra sincs gondjuk az embereknek. A filmről meg azért nem beszélnék, mert szörnyen unalmas és érdektelen.
7/10
tesz-vesz 2022 máj. 16. - 13:20:46 7/10
nem olyan rossz film ez, hogy 4,6-on álljon. 5-6-7-et azért simán megérdemel. a magyar szinkron egész jól sikerült. Jesse jót alakított.