Katie Fforde: Ház a tengernél

Bakancslistához adom
Katie Fforde: Ein Haus am Meer
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német romantikus film, 90 perc, 2020

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Anne Clark szereti ügyvédi hivatását, ám elérkezik számára a nagy nap, amikor kollégái búcsúztatják. Nyugdíjba vonulásakor úgy dönt, hogy vesz egy házat a tengerparton. Lánya, Holly új párjával meglátogatja, azonban mikor megérkeznek, nem várt meglepetésben lesz része Anne-nek.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Joe Coleman
Holly Clark
Leonard Morris
Mike Birnbaum
Sophie Birnbaum
Steve Bernstein
Miss Darling

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
grosz_i 2022 jan. 05. - 13:05:36 1/10
Katie Fforde (*London Nagy-Britannia 1952. szept. 27. - leánykori neve: Catherine Rose Gordon-Cumming) brit írónő - férje 1972-től Desmond Fforde

Három gyermeke van: Guy, Francis és Briony, és csak a legkisebb gyermeke megszületése után kezdte meg az írói karrierjét. A műveit a férjezett nevével jelenteti meg. Unokatestvére, a szintén író, Jasper Fforde.

1952-ben született London Wimbledon városrészében, ahol a gyermekkorát is töltötte. 1972 óta házas, a férje Desmond Fforde, az egyik unokatestvére szintén ismert író: Jasper Fforde.

A házasságukból 2 fiú és egy lány született. Csupán a legkisebb gyermeke megszületése után kezdett írni, első műve az 1995-ben megjelent regénye: Living Dangerously (Veszélyesen élni). Műveiben számos önéletrajzi vonatkozású történetet is feldolgoz, amit romantikus környezetbe ágyaz. A „Going Dutch” regénye 2007 júniusában felkerült a Sunday Times top 10 bestseller listájára.

Alapítója a Katie Fforde Bursary - ösztöndíjnak, mellyel fiatal tehetségeket támogat az első könyvkiadás-szerződés eléréséig. Hosszú éveken keresztül tagja volt a Brit Romantikus Regényírók Szövetségének, 2009 - 2011-ig annak 25. elnöke. Majd az első Nemzeti Novellák Hete (National Short Story Week) védnökének nevezték ki.

2009-től a német filmgyártó Network Movie a ZDF megbízásából a regényeit megfilmesíti, és a szombat esti főműsor időben sugározza. A filmek forgatási helyszíne: New England, USA.

Katie Fforde a családjával Stroudban, Gloucestershire-i grófság dél-nyugati részében él.
hoyabella 2021 aug. 15. - 11:14:17
grosz_i ismertetője már majdhogynem spoiler, és tele van fordítási hibával, de most ettől eltekintve van néhány mondandóm a filmmel kapcsolatban. Úgy tűnik, a csodás nyugaton sem minden fenékig tejfel. Egyes cégek saját szabályokat állítanak fel függetlenül az állami előírásoktól - ebben az ügyvédi irodában az a szabály, hogy 60. évét betöltött nő nem dolgozhat ott tovább, és mivel nagyon kicsi az esélye, hogy ebben a korban bárhol lehetőséget kap, előnyugdíjazzák. A film cselekménye felvet bennem néhány kérdést: a nő alkalmazott ügyvédként dolgozott több, mint húsz évig ebben az irodában, ráadásul munkajog a szakterülete - ennek ellenére nem tudott kiállni magáért, akár felsőbb szinten? Másik dolog: 60 éves korára ügyvédként nem tudott annyi pénzt félretenni, hogy megtartsa a városi lakását, és kénytelen egy lepukkant, erősen felújításra szoruló tengerparti házat venni? Ez azért elég szánalmas. Harmadik dolog: az előnyugdíjból nem tudja lánya további tanulmányait illetve életkezdését finanszírozni - és persze itt is kiüt a dolog, hogy nincs megtakarítása. Negyedik: az előnyugdíj összege a banknak nem megfelelő fedezet felújítási hitel nyújtásához - ez is elég durva. De az, hogy a lány az anya volt pasijával állít be, akivel szerelmi viszonyt folytat, majd Ide írd a spoileres tartalmat [az anya újra összejön vele], ez nálam mindig kiveri a biztosítékot. Családon belül bárkinek a partnere számomra tabu!
10/10
surildi 2021 ápr. 24. - 18:56:30 10/10
Aranyos film ☆☆☆☆☆
1/10
grosz_i 2021 jan. 26. - 10:26:09 1/10

Fforde - Ház a tengernél (2020) - 39. epizód

A bosztoni ügyésznő, Anne Clark még soha nem érezte ennyire a korát: ugyanis az ügyvédi kamara korára hivatkozva megszüntette a hivatalát, illetve a kamarai státuszát. Amikor pedig találkozik az ifjúkori szerelmével, Joe-val, úgyszólván fel sem ismeri. Tehát, ha az ember elmúlik hatvan, akkor mindennek vége?

Aki betöltötte a hatvanat, az távozzon tőlünk - így szól a cégük mottója, ahol Anne 25 évet ledolgozott. Pontosabban véve ez a fiatalkor-őrület csupán a nőkre vonatkozhat, ugyanis a majdnem azonos korú férfi kollegáját, Leonardot felveszik az ügyvédi kamarába társnak.

Anne kényszeredetten kiszáll a szakmai életből, és máris jelentkeznek nála ilyen-olyan pénzügyi gondok.

Hivatalosan csak annyit látni, a nő megvalósítja élete nagy álmát: vesz egy kis tengerparti házat. Nem hivatalosan pedig Anne-nek elképzelése sincs miből is finanszírozza a felújításra szoruló ház iparosok által benyújtott számlák tömkelegét. A lánya, Holly több-kevesebb sikerrel befejezte a jogi tanulmányait, neki sem kell és már nem is tudna havi rendszerességgel pénzt utalni.

Leonard annak ellenére, hogy Anne-t elbocsátották, mégis egy folyó ügy kapcsán felkeresi, segítségét kérve. Anne itt lehetőséget szimatol arra, hogy a pályakezdő lányát élete első állásához hozzásegítse. Fellelkesülve hívja meg Anne Leonardot is a közelgő anya-lánya együtt töltendő hétvégére.

Holly viszont nem egyedül érkezik, hanem provokatív, sokkoló kísérettel: az új barátja társaságában. Az új barátja pedig nem csupán olyan idős mint az anyja, hanem ő Anne ifjúkori szeretője, a fittnek kinéző Joe. A férfi szemtelenül meg is játssza, hogy nem is ismeri fel Anne-t, sőt még fel is húzza a nőt azzal, hogy no lám, Anne már hatvan évesen mellékvágányra került.

Joe, akiről 40 év után is Anne kifejezetten rossz emléket őriz, mégis reméli, ezen a jelentős hétvégén nem torpedózhatja meg Joe a lánya szakmai jövőjét. Joe viszont nem lenne Joe, ha nem éppen azt tenné.

Katie Fforde - Helmut Metzger - vagy csupán aki megnézi, de a csalódás garantált. Mi állhat e film elkészítésének szándéka mögött?