Keresztanyu

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjátéksorozat, 2021

Értékelés:

229 szavazatból
Szerinted?

A Drága örökösök hatalmas sikere után január 3-ától érkezik Hámori Barbara showrunner új sorozata, a Keresztanyu, amely egy ukrán-magyar határon található községben, Makkosszálláson játszódó magyar filmsorozat. Róza mama, a “Keresztanyu” a csempész maffia vezetője, aki a történet elején, a 69. születésnapján elhatározza, hogy egy éven belül visszavonul, és annak adja a csempész maffia irányítását, aki képes arra, hogy megválasszák a község, vagyis Makkosszállás polgármesterének. A választás egy év múlva lesz esedékes, ezért a közeli családtagok és a község lakói is azon kezdenek ügyködni – több-kevesebb sikerrel -, hogy Róza mama kegyeibe férkőzzenek és minél nagyobb eséllyel szerezzék meg a polgármesteri címet. Mindent bevetnek. Nem ismernek határt! Se zárjegyet.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Rojita dec. 08. 00:04:33 8/10
Itt kicsit megkésve kíván Mikola Mikulást.

Jót nevettem a "kialakult hivatásos határon túliak rétegén. "
Nagyon sok tiszta-szívű felvidékit, tisztességes kárpátaljait és jó szándékú, (de iszonyúan erőszakos) erdélyi magyart ismerek. Sajnos, a dolgos, normális, hétköznapi, határon túli magyarok jó hírét elnyomja az a pár közszerepet vállaló és egy átlagos, mai NER-hívőt túlteljesítő betelepült ht-i mentalitása, aki úgy találja, h addigi nyomorúsága, üldözöttsége és el nem ismert tehetsége feljogosítja, h elfogadja a felkínált kinevezéseket, rózsadombi villát és minden földi jót. Cserébe nyal és tapos.
Egyetértek, h a vegyes kultúrájú falvak lakosai minden történelmi korban, jól megfértek egymással addig, míg egy új elöljáró (földesúr, jegyző, pap, polgi) össze nem ugrasztotta őket.
Az új lakcím-törvénnyel megerősítve a korábban is lejtős pályájú választási rendszerünket, sztem, a tavaszi választás már most eldőlt.
Így, a januárban folytatódó, talán húsvétig futó film talán fog néhány fricskát szétszórni e témában, de a kialakult politikai helyzetre nem lesz befolyása. Minden ugyanúgy fog folytatódni, mint eddig.
2/10
offtopic
Ordító egér dec. 07. 20:02:36 2/10 Előzmény Rojita
1. Nem vitatom, hogy kialakult a hivatásos ht. magyarok rétege, ami már a 90-es években elkezdődött. Ezek abból élnek messze a magyar átlag felett, hogy a Trianonban elcsatolt részeken, elsősorban a Romániának juttatott területeken születtek. Ugyanakkor rengeteg jó szándékú, tisztességes ember van, aki konokul ragaszkodik magyar voltához. Értem én a hátsó szándékot, de ha a magyar állam nem újít(tat)ja fel azokat a templomokat és iskolákat, akkor azok tovább pusztulnak, vagyis az erdélyiek stb. szempontjából teljesen indokolt a hála lerovása.
2. A több mint milliós új lakcím-bejelentettre márciusban térjünk vissza, mert addigra talán már rendelkezésre állnak adatok a ténylegesen (az esetek döntő többségében kamu címre, pl. présház/sufni/ 50-en ugyanoda) bejelentkezőkről. Utóbbiak közül csak az erdélyiek és a vajdaságiak számítanak, a felvidékiek és kárpátaljaiak NEM lehetnek kettős állampolgárok, tehát e szempontból (=mo.-i lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok) értéktelenek.
3. A KA-ra visszatérve minden hiszti és provokáció dacára a magyar-ukrán együttélés működik, az ellentéteket felülről szítják.
4. Kérdés, mikor kerül adásba a KA 3. évada, és mikor ér véget.
8/10
Rojita dec. 07. 15:59:41 8/10 Előzmény Sumomo_
Ezt én ukránnal hallottam.
Propaganda? Nem ismersz határon túlról jött nagyon kisembert, aki itt lett a kormánypárt kinevezett szószólója és ökle? Többet is ismerünk.
A propaganda nagyon fontos. Nem véletlen, h nálunk külön minisztériuma is van. Tavaly 130 milliárd forintot kaptak a kormánytól, ezért minden fórumon sulykolják a kp-i szólamokat.
(Innen ugyan kicsapnak minket, ha a filmről nem szólunk).
Szóval, sztem, ha a film húsvét utánra is kitart, akkor az ukrán - magyar csempész - téma kicsit fog kapni politikai fűszerezést is. Nem sokat, csak egy kis összekacsintást.
offtopic
Sumomo_ dec. 07. 15:15:17 Előzmény Rojita
Nem szeretnélek megsérteni, de ezek számomra nem tények, csak sunyi propaganda, mint a 29 millió román, aki elveszi a magyar nyugdíjas nyugdíját.
8/10
Rojita dec. 07. 14:27:58 8/10 Előzmény Sumomo_
Beszéltünk már sokat Gináról, a határon túl született hányattatott múltú nőről, aki a nála kb. 25-30 évvel idősebb Tivadarhoz ment férjhez és így lelt nyugalomra. Az ilyen "érdekházasság"gyanús frigyek mindig is voltak, nemcsak ma. De beszélhetnénk az egyének hasonló "érdekhonosításáról" is. Hány olyan fiatal és kevésbé fiatal, határon túli magyar települt át Mo-ra és vált "pápábbá a pápánál". Sokan rögtön hivatalt is vállaltak a kormánypártban és annak intézményeiben. Szülőföldjükön nem tudtak kiemelkedni, de itt bőszen, ha kell véres szájjal hirdetik hithű ősmagyarságukat és saját tehetségüket. Kiállásukért természetesen, mindent megkaptak a regnáló hatalomtól, (egyben egész, népes családjuk is). Igazgatóságot, minisztériumi hivatalt, tanári, alapítványi kinevezéseket, horribilis fizetéseket, villákat, tízmilliós kocsikat,... Nincs kétségünk, h a betelepültek gondolkodás nélkül hova fognak szavazni.

A különböző korábbi felmérésekről és statisztikákról pedig mindenki tudja, mit mondott egyszer egy híres ember...
Ja, az új lakcímbejelentési - törvénnyel pedig, több mint 1 milla határon túli szavazó már most biztosított.
2/10
offtopic
Ordító egér dec. 07. 11:06:46 2/10 Előzmény Sumomo_
Erre majd májusban térjünk vissza. A ht-i szavazók pártok szerinti megoszlását viszont meg lehet állapítani, ellentétben a 2019-es önk.-i választáson szavazásra jogosult, mo.-i lakcímmel rendelkező EU-polgárok voksainak megoszlásával.
8/10
Rojita dec. 06. 22:37:56 8/10
Németh Kristóf/ Bárány Jóska és egy régi ismerős
8/10
Rojita dec. 04. 18:25:08 8/10
Nem is tudtam, h Sárika / Dzsupin Ibolya is "Matulás" volt.
8/10
Rojita dec. 03. 20:56:14 8/10
Vikicske szüleivel
2/10
offtopic
Ordító egér dec. 03. 11:32:27 2/10
Mi itt joggal szidjuk a Barbie Dreamworks szuperprodukcióit, de akkor mit mondjunk az eleve nem is képernyőre szánt Nofilterről???
8/10
Rojita dec. 01. 19:31:12 8/10
Ha januárban kerülnek képernyőre, akkor a forgatást a közeljövőben be kell fejezniük és addig az ogy-i választás nem téma. Ha a 3. évaddal le is zárják a filmet (sztem igen), akkor a filmnek vége. (Vörös-márvány hol van? Kié lesz? Mi történt Pálinkás Gyurival? Mi van Sukorov szétágazó családjával? Sótonyi kinek az oldalán játszik?) Huh, most látom, elég sok gubanc van. Sőt, utoljára megtudtuk, h a rosszarcú Mikola is a családba került.......Lehet, h áthúzzák a filmet egy 4. évadba is?
Bár, a DÖ-t is olyan hirtelen lezárták, h néhány szálat máig se értek.

Ha lesz 4. évad tavasszal, akkor lesz benne politika. De természetesen, nem válthatnak műfajt, nem mehetnek át aktuálpolitikába, a vígjátéknak maradnia kell. (Úgy képzelem el, ahogy eddig is volt néhány aktuális beszólás a járványról, - "maszkkal is kellene üzletelni?" - kérdezte az elején Róza mama, vagy az ex-autocross-versenyző, amikor megtalálta a táskányi jent vmi olyat mondott, "Mi van? Ezek vakcinával üzletelnek?"
Mivel határ-menti település a helyszín, adott, h a mo-i szavazási rendszerre is reagáljanak. Nyilván nem olyan direktben, h egy pert kapjanak a nyakukba, de a vígjáték nyelvén.
Máig már 1 millió határon túli magyar kapott magyar állampolgárságot, (bár, 5 millió + főt vártak), ez a szám folyamatosan emelkedhet. Akinek van magyar állampolgársága, az szavazhat a magyar választásokon. Ha van mo-i bejelentett lakcíme egy külhoni magyarnak, akkor ugyanúgy szavazhat egyéni jelöltre és pártlistára is, mint egy hazai. Ha nincs mo-i lakcíme, akkor csak párt-listára szavazhat, de azt elküldheti levélben is. (Esetleg elküldi levélben és ide is utazik személyesen szavazni? Hess!) Természetesen, a levélszavazatok aláírását nem lehet ellenőrizni. Mivel 10 éve milliárdokat ajándékoz a m. állam határon-túlra "nemzetgazdasági", ill. pártgazdasági megfontolásból, minden határon túli magyar állampolgár kutya kötelességének tartja, h viszonzásként leszavazzon a mai kormányra. Ez érthető.
Pár hete olvastam, h már több mint félmillió határon túli m. állampolgár regisztrált a választásra, áprilisig meglesz az 1 millió külhoni magyar szavazata.
De ez van, ezzel nincs mit kezdeni. Sőt, az gyűlölt-félt-reményt-adó, emlegetett úriember is nagy barátja a határon túliaknak, nem szándékozik változtatni ezen a szavazási rendszeren. Marad a film, a vígjáték fegyvere. A Havasokon pásztorkodó Áron, bár életében nem járt Mo-on, nem tudja milyen körülmények között élünk, de ő, vagy a családja el fogja küldeni a szavazatát levélben, mert a faluja új templomot - iskolát kapott a m. államtól.
Az a legkevesebb, h a film a maga módján reagáljon a helyzetre, - Tatarenkóék is szerezzék meg a m. állampolgárságot gyorsítva és szavazzanak áprilisban. (Bár, említettétek, h Ukrajnában hol lehet, hol nem lehet kettős állampolgár az ember.)
Persze, ha csak lesz 4. évad.
2/10
offtopic
Ordító egér dec. 01. 11:20:28 2/10 Előzmény napraforgó
A DÖ-ben sem pártszínekben indultak a pm-jelöltek.
2/10
offtopic
Ordító egér dec. 01. 11:18:38 2/10 Előzmény Rojita
1. 2010-ben a határon túliak nem szavazhattak.
2. Ogy.-i választáson nem magyar állampolgár NEM szavazhat. Az önk.-i más dolog, de ott is csak az eus-ok, akiknek bejelentett mo.-i lakcímük van. A britek, svájciak, norvégok, ukránok, oroszok, szerbek stb. NEM.
5/10
napraforgó nov. 30. 07:29:48 5/10 Előzmény Rojita
Szerencsére eddig Makkosszálláson nem jelent meg a pártpolitika, nem tudjuk, hogy Józsi, vagy Timike milyen párt szineiben indul, na és Damil melyik párt támogatását élvezi, stb.
Sőt, még azt sem tudjuk, hogy Szemereki kormánypárti, ellenzéki, netán független polgi.
Sajnos a 2022-es választások rá fogják nyomni a bélyeget a képzeletbeli kis falu választási harcaira is. Nem szerencsés, hogy a két dolog össze fog esni.
8/10
Rojita nov. 29. 23:25:17 8/10 Előzmény Mark1993
Az évszakok változása szerint ősz, de az a filmen nem biztos.
Mark1993 nov. 29. 20:24:55 Előzmény Rojita
Most milyen évszak jön Makkoson ? Ősz ?
8/10
Rojita nov. 29. 19:07:10 8/10 Előzmény Mark1993
Jó lenne, ha a fk érintené ezt a 2 nagyon érzékeny, határon túli magyarokat érintő - témát is. Különösen, h közelít a tavaszi választás és a határon túliak 1 milliós szavazata, 10 éve mindig, elbillenti a szavazatokat. Nehéz helyzet, mert a film vígjáték, ez a 2 téma pedig véresen komoly. De bízom benne, h a produkció összeszedett pár fiatal, tehetséges írót. (Lsd. milyen jól összekapták magukat a 2. évad végére. Sztem, aki megírta Tivadar őrsparancsnok fogdai beszédét, az még sok mindenre képes.)

Azt olvastam, h a "nyugdíjkilopási "-téma megmásíthatatlan. SZU és Mo közötti államközi szerződést ma is be kell tartani. Ezek az ukrán emberek itt, vagy otthon, de magyar cégeknél dolgoztak éveket, ezért jár nekik azokra az évekre nyugdíj. (Biztos, h Mo-on is él egy csomó ember, aki meg egy gazdag, nyugati országban dolgozott éveket és ma onnan kap nyugdíjat. Ugyanaz.)

A szavazatvásárlás, az a disznóság. Akár itthon egy zsák krumpliért, akár közmunka-szerződés felbontásának zsarolásával - piszokság. De uilyen szörnyű a nem itt dolgozó, az itthoni életet nem ismerő, határon túliak leszavaztatása is, - akár hazafias jelszavakkal való felhergelésükkel, akár kifizetve őket az otthoni templomuk - iskolájuk tatarozásával.

A külföldi lakosok tömeges, kamu bejelentését egy magyar weekendházba, a választás 2 hónapjára, vagy a magyar lakcímek szervezett átküldése más településre, az a törvényesített törvénytelenség.
El tudom képzelni, h a Tatarenkó-család előadja, h ők is szeretnének Mo-on szavazni, bár ukrán állampolgárok, de bejelentkeznek egy hónapra Makkosra. Akkor megjelenik egy messziről jött ember fekete autóval és ráveszi Oleget, h még hozzon 60 ukránt az utcájukból és mindenkit bejelentenek egy házba. A bejelentkezésért mindenki kap x összeget. Oleg a szervezésért 2 x annyit.
Meg merné ezt rendezni a Fősó Hölgy?
5/10
napraforgó nov. 29. 17:47:34 5/10
2021.09.14. · Külföld Az ukrán kormányfő szerint szükség van a kettős állampolgárság engedélyezésére

Olvasd tovább itt: https://hellomagyar.hu/2021/09/14/az-ukran-kormanyfo-szerint-szukseg-van-a-kettos-allampolgarsag-engedelyezesere/ | Helló Magyar
5/10
napraforgó nov. 29. 17:21:29 5/10
Reméljük, hogy a sófuttató asszony utánanézett a kettős állampolgárságnak Ukrajna és Magyarország között.
https://www.ludovika.hu/blogok/ot-perc-europa-blog/2021/04/21/kettos-allampolgarsag-az-elet-hol-ad-hol-elvesz/

"Ukrajna 2021. március elején elnöki rendelet által tiltotta meg a kettős állampolgárok bármilyen hivatalviselését az országban. Zelenszkij elnök rendelete alapján az SZBU két hónapon keresztül méri majd fel az országban élő kettős állampolgárok számát és átvizsgálja a kettős állampolgárságra vonatkozó szabályozást, majd fél éven belül törvényjavaslatot terjeszt be, amely megtiltja a kettős állampolgároknak, hogy állami hivatalt, önkormányzati tisztséget, stratégiai fontosságú állami vállalatokban vezető pozíciót töltsenek be, valamint államtitkokat sem ismerhetnek meg. A rendelkezés rendkívüli mértékben érinti a kárpátaljai magyarokat is, hiszen nagy részük rendelkezik magyar állampolgársággal is.

Ukrajna 1996-os Alkotmánya egyébként egy állampolgárságot ismer el, ugyanakkor kimondja azt is, hogy az ukrán állampolgárt nem lehet megfosztani állampolgárságától és attól a jogától, hogy megváltoztassa állampolgárságát."

Nem tudjuk, hogy Krisztina a házasságával felvette-e az ukrán állampolgárságot, avagy az automatikusan megilleti-e. Mindenesetre Ukrajna csak arról rendelkezhet, hogy más, mondjuk magyar állampolgár az ő országukban nem vállalhat köztisztséget, arról nem rendelkezhet, hogy a kettős állampolgár Magyarországon vállalhat-e köztisztviselőséget.


Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu