Két királynő

Bakancslistához adom
Mary Queen of Scots
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol életrajzi dráma, történelmi film, 118 perc, 2018

Értékelés:

72 szavazatból
Szerinted?

Ez az új kosztümös történelmi dráma a karizmatikus Stuart Mária viharos életének krónikája. Mária 16 évesen francia királyné lesz, majd 18 évesen megözvegyül, és ellenáll a nyomásnak, hogy újból férjhez menjen. Ehelyett visszatér szülőföldjére, Skóciába, hogy visszakapja jogos trónját. Ám Skócia és Anglia az ellenállhatatlan I. Erzsébet uralma alá tartozik. A két fiatal királynő egyszerre bűvöli el és félemlíti meg egymást. Riválisok a hatalomban és a szerelemben is, és női uralkodók a férfiak világában, ezért el kell dönteniük, hogyan játsszák le a játékot, melynek neve: házasság kontra függetlenség.
Mária elhatározza, hogy nem lesz bábfigura, és kinyilvánítja igényét az angol trónra, fenyegetve ezzel Erzsébet hatalmát. Árulás, lázadás és összeesküvések veszélyeztetik mindkét udvarban a trónt – és változtatják meg a történelem menetét.
Bemutató dátuma: 2019. január 31. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Bess of Hardwick
Queen Elizabeth I
Mary Stuart
John Knox
Sir William Cecil
Robert Dudley
Lord Maitland
Lord Darnley
Earl of Lennox
Earl of Bothwell

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Cukros csirkecomb márc. 08. 23:08:17 8/10 Előzmény Sátán_Követe
Nem, a koruk úgy volt a valóságban, ahogy a filmben is: Erzsébet volt az idősebb, 1533. szeptember 7-én született, Mária 9 évvel később, 1542. december 8-án. Nekem a film elsősorban Saoirse Ronan alakítása miatt tetszett. A film modernes megoldásai nem annyira jöttek be (vagy át). De Mária és Erzsébet meggyőző királynők voltak, ezért megérte megnézni. Kár, hogy nem írtak legalább egy valamire való férfiszerepet is a filmbe.
9/10
offtopic
Nótárius 2023 aug. 14. - 21:57:15 9/10 Előzmény Atis88
A letiltások előtti záróösszegzésem:
- Itt senki nem beszélt semmiféle tetszésről, én sem. Ugyanis nem arról volt szó.
- Jonaska81 egyáltalán nem általánosságban írt, hanem nagyonis konkrét rasszizmussal.
- Aki ezt cinizmusnak nevezi, az nincs tisztában a szavak értelmével.
- Egyáltalán nem elmélkedtem azon, hogy mire gondolt Jonaska81, mert bőven elég volt belőle a visszataszító szóhasználata.
- Atis88 irányomban megnyilvánuló tántoríthatatlan értetlenségén és a végleg történt elköszönésemből sem értő kommunikációs kulturálatlanságán már csak a a derűs nyugalmú letiltása segíthet; és a védelmébe vett rasszista is ugyanezt érdemli.
A jótékony feledés pora fedje soraikat!
5/10
Atis88 2023 aug. 14. - 19:21:03 5/10 Előzmény Nótárius
De, én elolvastam, viszont ő nem azt vitatta, hogy önnek ez nem tetszhet. Állatlánosságban gondolta szerintem és persze cinikusan. De felesleges ezen nekünk elmélkedni, úgy is csak őt tudja, mire gondolt pontosan.
9/10
offtopic
Nótárius 2023 aug. 14. - 19:16:06 9/10 Előzmény Atis88
Láthatólag ismét, továbbra sem olvasta el figyelmesen a hozzámszólása előzményeit. Ugyanis amit ír (az amellett, hogy nem igaz) az semmibe veszi, hogy eredetileg mi volt ehelyt a vitatott kérdés; ekként értelmetlenül olyan irányba viszi félre a dolgot, ami számomra teljesen érdektelen.
Itt ugyanis nem az volt a kérdés, hogy voltak-e Angliában* színesbőrűek nemesi rangban, hanem a rasszista (!) hozzámszóló azt próbálta hangsúlyosan fenekedő nyelvhasználattal elvitatni tőlem, hogy számomra "hiteles érzetű" volt e remek film.
Én mindvégig csak erre az utóbbira reagáltam; így aztán az előbbit pedig, ha mégis ragaszkodna hozzá, kérem olyan valakivel beszélje meg, aki szívesen lenne partnere benne.
Bízva abban, hogy immár végre megértett: végleg (!) elköszönve, maradok tisztelettel.
5/10
Atis88 2023 aug. 14. - 18:12:37 5/10 Előzmény Nótárius
Én sem mondtam, hogy ellentétben állna azzal, hogy ön meg elfogadja. Csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy simán meg tudom érteni, azt, aki ezen fennakad. Mert mindamellett, hogy önnek ezzel nincs baja, attól az még történelmi tény, hogy Angliában akkoriban nem voltak négerek nemesi rangban...
9/10
offtopic
Nótárius 2023 aug. 14. - 15:17:56 9/10 Előzmény Atis88
Sajnos nem ritka eset ez itt Port.hu-n (sem), hogy valaki a saját szubjektív rögzültségével, mint az egyedül érvényes objektív igazsággal próbál házalni. Ezt most könnyen elkerülhette volna, ha a megválaszolt és a korábbi itteni hozzászólásomat értő figyelemmel olvasta volna el, és akkor tán mégiscsak különbséget tudna tenni a hiteles és a személyes érvényűen hiteles érzetű között. Tehát, azt írhatja ugyan, hogy a bőrszínnel hitelességi problémája van e filmben, de ez nem áll ellentétben avval, hogy nekem pedig egyáltalán nincs. Ugyanis ez a film részleteiben és az élményének teljességében is, "rendkívül hiteles érzetű" számomra (!), és ezt nincs miért megvitatnom senkivel! Már csak azért sem, mert én vita nélkül tiszteletben tartom az enyémtől mégoly eltérő véleményeket is; kivéve az olyan nyíltan fenekedő rasszizmust, mint pl. Jonaska81-é.

Mindemellett én (jelen esetben pl.) Anglia* történelmi előzményei alapján, az azok összességéből természetesen adódó, jelenkori multietnikus népességszerkezete alapján, több szempontból és megközelítési irányból (pl. a Meghan Markle jelenség!) sem látok semmi érdemi kivetnivalót e filmben a bőrszínnel kapcsolatban.
5/10
Atis88 2023 aug. 12. - 18:41:13 5/10 Előzmény Nótárius
Azért a hitelességnek is van alapja, nem teljesen a szabad szellemre van bízva! Például abban igaza van a hozzászólónak, hogy akkoriban nem voltak négerek ilyen rangban. Sem skóciában, sem Angliában és ez nem hit és nem "személyes érvényesség" kérdése, hanem tény. Max rabszolgák lehettek akkoriban, nem nemesek. Attól, hogy ma már trendi ilyeneket kitalálni, még történelmileg nem lesz hiteles, hiszen a múlt attól nem változik meg.
9/10
Nótárius 2022 febr. 14. - 14:27:55 9/10 Előzmény Jonaska81
Segítek: a hiteles érzetű az nem azt jelenti, hogy minden létezhető tekintetben, mindenki számára hiteles.
Tehát azt, hogy kinek mi hiteles érzetű, azt személyes érvényességgel, nagyrészt mindenki maga dönti el. Számomra például a régmúlt (műveinek) kortárs feldolgozásában nem feltétlenül jelent hitelességi problémát a színészek bőrszíne.
Egyébként pedig régebben, néhány jellemző esetben egészen máig húzodóan, az volt a gyakori, hogy a filmekben, színdarabokban és az operaelőadások (Porgy és Bess stb.) alkalmával, sötétre sminkelt fehér bőrű színészek játszották a színes bőrű karaktereket.
2/10
Jonaska81 2022 febr. 14. - 11:18:09 2/10 Előzmény Nótárius
Hiteles èrzetű.....Ahha fekákkal az udvarba..Nagyon hiteles
2/10
Jonaska81 2021 okt. 10. - 13:16:30 2/10
Amennyiben ez törtènelmi film,ès nem fantasy,mi a f@szt keresnek a kiràlyi udvarba niggerek ès ferdeszemüek? Ettöl mèg lehetett volna jó is,de nem volt...
9/10
Nótárius 2020 júl. 18. - 11:14:49 9/10
Stuart Mária életének számos (köztük kiváló filmes, színpadi és irodalmi) feldolgozásával találkoztam már, de nyugodtan kijelenthetem, hogy szerintem ennek ott a helye a legjobbak között!

Történelmin emelkedett zenei aláfestésű, (a történészi hibajegyzékével együtt is!) rendkívűl hiteles érzetű, szinte festőien szép látványvilágú, múltba visszarepítő nagyszabású film: a két uralkodásra született királynő pszichológiailag árnyaltan drámai feszültségű szembenállásával, ugyanők összetett ellentmondásosságúan remeklő karakterével, szellemes párbeszédekkel, viszálykodással, intrikával, szerelemmel, érzékiséggel, vágyódással és szenvedéllyel, valamint megrázó forgandóságú történésekkel.

Erzsébet: "Adottságod egyben végzeted!"

"Életem vége, hírnevem kezdete." - Stuart Mária a halála előtt évekkel hímezte brokátba, ezt az akkor még nagyon talányos értelmű mondatot. 

"Tőle származik az összes őt követő skót, 1603-tól minden angol, 1707-től pedig valamennyi brit uralkodó egészen napjainkig."


4/10
nikato 2019 nov. 23. - 19:10:57 4/10 Előzmény BigBlueI
Nem illik bele történelmileg!
9/10
BigBlueI 2019 nov. 22. - 21:23:08 9/10 Előzmény nikato
Az a baj, hogy azt látod, hogy melyik színész milyen "színű".
10/10
örZSEH 2019 okt. 06. - 21:56:04 10/10
Saoirse Ronan fantasztikusan játszott, hihetetlen tehetség. A film is nagyon tetszett.
1/10
Loránd Ternesz 2019 szept. 30. - 15:55:24 1/10 Előzmény Emőke
Ebben a filmben semmi történelmi nincs, csak propaganda és "whiteface". Komolynak csak a gender propagandát láttam benne, de nem mint történelmi film.
1/10
Loránd Ternesz 2019 szept. 30. - 15:52:50 1/10 Előzmény DeathAdder
Fordítva megy a sivalkodás, lásd Porgy és Bess a magyar Operában. Mekkora hisztit csináltak körülötte.
Mf7hd 2019 júl. 02. - 00:35:26
Kár ezért a filmért, mert sokkal több volt benne. A forgatókönyv rémes , igaz a film még így is bőven a nézhető kategóriába tartozik, mert a remek színészgárda és a viszonylag nagyszabású megvalósítás viszont valamelyeset megmenti a filmet. A két főszereplő kihozza a szerepből, amit a gyengén megírt forgatókönyv ellenére ki lehet hozni. Érdekes a felállás, mivel a szépnek csak nagyon, de tényleg nagyon erős jóindulattal mondható, ellenben szinte mindent hibátlanul eljátszó Saoirse Ronan alakítja a fiatal és nagyon vonzó Máriát és annyira jól, hogy simán elhiszük neki, tényleg minden valamit is számító lord, herceg, főnemes meg akarta hódítani (és persze ágyba vinni). A gyönyőrű Margot Robbie-t pedig nem egyszerű elrondítani, de most sikerült, ő is jól játszik, bár sokkal kevesebb játékidőt kapott, mint Ronan. A díszletek alapjában rendben voltak, és néha még nagyobb statisztéria is megjelenik, elkerülve a történelmi filmek halálát, a vászonról ordító olcsóságot, bár teljesen megmagyarázhatatlan a színes bőrű, vagy ázsiai színészek szerepeltetése egy 16. század közepén játszódó kosztűmös filmben, történelmileg teljesen hiteltelen, polkorretségnek meg értelmezhetetlen. Tényleg kár ezért a filmért, egy jó forgatókönyvvel és komolyabb költségvetéssel (a film hollywoodi mércével mérve filléresnek tételnek számító 25 millió dollárból készült) egészen kiváló alkotás is születehetett volna, a két királynő és a két remek színésznő ennél többet érdemelt. Nem elvesztegett idő megnézni, de mély nyomot nem fog hagyni.
DeathAdder 2019 jún. 14. - 00:30:48
Egészen addig komolyan kezdett lekötni ez a 16. században játszódó film, amíg a képembe nem tolták a néger nemesembereket. De a harmincas évek Londonjában játszódó Mary Poppins visszatér után én már semmin nem lepődök meg, ott speciel egy magas tisztű bank egyik ügyvédje volt a fekete (a jólelkű, a rosszlelkű az fehér volt), meg a bank igazgató titkárnője is fekete volt :)
5/10
Sátán_Követe 2019 jún. 11. - 10:07:31 5/10
Én még csak a feléig láttam a filmet, de nem tudom, hogy tovább nézzem... Nekem kicsit erős és nem túl történelem hű, hogy a királyi udvarban színes bőrű, ázsiai meg transz nemesek, udvarhölgyek szerepelnek. Nagyon jó irányba haladunk, hogy manapság végre nem csak fehérekből meg heterókból áll a színészgárda, de egy történelmi filmben, ha ez a cél, akkor legalább jól csempésszék bele ezeket a szereplőket (pl Afrikából, Ázsiából elfogott, elhurcolt egzotikumként jelenjenek meg ezek a karakterek, ami még belefér a nézőnek, Pl szolgálólány vagy inas formájában, de hogy színes bőrű gazdag, nagy hatalommal, befolyással rendelkező nemes emberek? Ilyen biztos nem volt abban a korban! Meg amúgy nem Erzsébet volt a fiatalabb és Mária az idősebb? Sok itt a furcsaság.
4/10
nikato 2019 jún. 03. - 11:22:37 4/10
Fele nagyon unalmas volt, utána azért beindult, rossznak nem mondanám, de nem is nagyon kötött le. Elizabethről az Alice csodaországban Vörös királynője jutott az eszembe. Ja, és a vezetőségbe, hogy került színes bőrű? És ázsiai is mit keresett ott? Mai filmekben muszáj őket betenni, na, de kérem hol marad a hitelesség?
Összes hozzászólás