Különleges életek

Bakancslistához adom
Hors normes / The Specials
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia filmdráma, 114 perc, 2019

Értékelés:

66 szavazatból
Szerinted?

Bruno és Malik közel húsz éve egy különleges feladatnak szentelik életüket. Olyan hátrányos helyzetű fiataloknak igyekeznek segítséget nyújtani, akik autizmussal élnek. Minden gyermek más és más területen küzd nehézségekkel, így mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, melyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetők és a mulatságosak.
Bemutató dátuma: 2019. december 26. Forgalmazó: ADS Service Kft.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
biffco márc. 21. 16:33:54 Előzmény sexykex
hát igen erre gondoltam hogy kb számtalan indok lehet, és egyik sem vicc kategoria, vagy "mert csak elvetetem" . szoval igazábol amikor nem szabadna abortuszt végezni az egy elég kis százalék lehet, és akkor jöhet képbe a vallási meg etikai indok stb és a vitázás rola.
Szerintem az más kérdés hogy "lenne kereslet a gyerekre" (jó értelemben) amugy, bár tulajdonképpen ha egy elég gyors rendszer lenne (vagy van?) arra hogy ha egy leendő anya megtudja hogy gyereke lenne, minden oké vele, de mégsem tartaná meg, akkor gyorsan (ameddig fennál az a pár hét amig biztonsággal elvetethető) keresni neki szülöt akiknél el lehetne helyezni ha megszületik, csak hogy nehogy elvetesse... létezik ilyen gyors rendszer? és akkor win(anya)-win(gyerek)-win(pótszülő)- win(társadalom) szituácio lehet. vagy ez is beleütközik bürokratikus marhaságokba....
7/10
offtopic
sexykex márc. 21. 16:18:02 7/10 Előzmény biffco
Van, amikor a magzat az anya életét veszélyezteti. Lehet az anya túl fiatal, vagy túl idős. Előfordul, hogy az anyát megerőszakolták, stb. Számtalan indok létezhet, de ha ezek légből kapottak és nem eléggé súlyosak, akkor igazán kár megölni az egészséges magzatot. Én ezt nem vallási okok miatt mondom és nem is szeretnék senkit sem kényszeríteni arra, hogy erőn felül neveljen fel gyereket. De!
„Mi nincs az országos örökbefogadási listán? Egészséges, fehér bőrű újszülött. Aki csak ebben gondolkodik, annak felesleges jelentkeznie az országos listára, ezek a babák mindig elkelnek a megyéjükben.” Szerintem sokan szívesen kifizetnék az anyaság során felmerülő költségeket is, ha nem lehet saját gyerekük és ezek a babák nem maradnának az „állam nyakán”, hiszen még külföldről is keresnek csecsemőket.
Viszont felelőtlenség az egyértelműen sérült, beteg babát megszülni. Biztosan találnék valami büntetést ezeknek az embereknek. Ha mást nem, akkor a gyerek után járó valamennyi állami támogatást megvonnám, ha az orvosi vélemény ellenére is szülni óhajtanak. (Ugye milyen szerencse, hogy nem én vagyok a miniszterelnök?)
biffco márc. 20. 12:04:51 Előzmény sexykex
[a filmet még nem láttam talán majd ma] Furcsa kettősség az indokolt (ugymond) szerintem, ha a baba egészséges lenne minden jel szerint, a szülö döntsék el hogy megszülik e vagy sem, mig ha beteg egyértelmüen ne a szülö döntse el. (hanem az orvos), mert ez utobbi esetben gyakran feljön ez a "akkor is szeretni fogjuk ha beteg" - naná majd gondoltam gyülölni fogják. Szoval ez ugye elég gyenge indok, mivel a szülök ilyenkor csak magukra gondolnak. Az első eset viszont tény hogy vitára alkalmas lenne amugy,mert szerintem ott a szülök eltudják dönteni mi legyen, általában nem viccböl csainálnak abortuszt, vagy vmi idiota okbol is szokták, hogy mert csak?(nem tudom).
erzsocica febr. 27. 16:45:01 Előzmény sexykex
Igen, utóbbiakban igazad van, ezt én is így gondolom. Van amiket ki tudnak mutatni, mégis vállalják a babát.
Mondjuk itt a filmben legtöbbjük autista volt autizmus spektrumzavarral plusz társuló diagnózisokkal, és mivel nekem is autista fiam van, érdemben ehhez tudok hozzászólni. Nem tudják mitől van, viszont nem is mutatható ki semmilyen genetikai vizsgálattal.
7/10
offtopic
sexykex febr. 27. 10:57:51 7/10 Előzmény erzsocica
Rövid és frappáns választ szerettem volna adni, de sajnos nem tudok. A legtöbb emberben, aki babát vár fel sem merül, hogy a kicsinye nem lesz teljesen egészséges. Kevés olyan család van, amelyik ismeri a kockázatokat és anyagilag is megteheti, hogy a szokott vizsgálatokon kívül például genetikai szűrésen is részt vegyen.
Sajnos ez a mi világunk közel sem tökéletes világ. Bármennyire próbálsz körültekintő lenni, előfordulhat olyan betegség – például az általad említett autizmus – amiről azt sem tudjuk, hogy mi okozza és gyógyítani sem tudjuk. Én nem is erre gondoltam, hanem olyan esetekre, amikor elég egyértelműen beteg a baba, de az anyuka mégis megtartja. Egészséges magzatokra, akiket az anyuka drogokkal, alkohollal, nikotinnal mérgez. Családokra, ahol eddig csak fogyatékos gyerekek születtek, de az emberkísérlet folytatódik.
erzsocica febr. 23. 14:34:56 Előzmény sexykex
A szellemi fogyatékosság sok fajta betegséget takar. Pl. egy autismus spektrumzavart nem tudnak terhesség alatt kiszűrni. Sőt, a gyereknek lehet csak pár éves korában derül ki hogy esetlegesen autista. Nálunk 3 évesen kezdtek egyértelmű jelei lenni, és még így is évekig egyik orvos sem merte egyértelműen kimondani, hogy a gyerek autista. Tehát nem tudhatod, hogy a gyereked milyen lesz, egészséges, vagy épp szellemi fogyatékos.
8/10
InteriorLulu febr. 20. 13:41:37 8/10 Előzmény itsme1
A film két főszereplője valós karakter, akik a végén a stáblista alatt fel is tűnnek pár pillanatra, így részben azért pont Casselt választhatták, mert életkorban is stimmelhet, és ezzel a fizimiskájával emlékeztet is az igazi Brunóra, részben pedig mert egy ilyen film sikere nagyrészt a főhős színészi kvalitásain múlik. Továbbá nyilván hasznos egy igazi húzónév, és végül mert miért ne lehetne pont Cassel a szerep megformálója? Csak mert jellemzően rosszfiúkat szokott játszani?...
Szerintem a muszlim főhős vallása semennyire nem volt karakteres, Bruno zsidó vallásának bizonyos elemei (kipa, és úgy általában a közeg) viszont valóban markánsan megjelentek, és gondolom egyszerűen pusztán azért, mert a valós karakter életében, abban, hogy pont ez lett a hivatása, a hitének kulcsszerepe lehet, amit így a filmben sem lehetett mellőzni.

Igen, úgy a film feléig nekem is hiányzott egy határozott történeti ív, de aztán rájöttem, nem lesz ilyen, mert ez nem olyan film, és egyetlen kvázi vezérfonal, a két hivatalnok általi hatósági vizsgálat mentén, annak kezdete és vége közötti pár hét alatt játszódik, mintegy bemutatva a főhős életéből-munkájából egy tetszőlegesen kiragadott szeletet.
Így aztán a karakterfejlődések, vagy a valahonnan valahova tartások hiánya sem csoda. Nem ezen van a hangsúly. Még ha valóban, nekem sem tetszett, hogy az ápolócsaj és a fekete srác kezdeti románcába ha már belekezdtek, nem vitték végig.
6/10
itsme1 febr. 09. 08:48:17 6/10
Ha dokumentalista filmre számítok, valószínű jobban tetszett volna. Így viszont folyamatosan kerestem a drámai ívet, hogy miként alakul főhős személyes sorsa, vagy a fekete srác románca az ápolónővel. Mi a szerepe a vallások ilyen karakteres megjelenésének a történetben, és végül, hogy miért éppen Vincent Casselt választották erre a szerepre?
7/10
sexykex febr. 08. 17:41:26 7/10
Nem akarom titkolni: ha döntési helyzetben lennék, mindent elkövetnék azért, hogy az egészséges kisbabák anyjuk akarata ellenére is megszülessenek, a betegek – többek között a szellemi fogyatékosok – viszont ne. Igen, az apróságok lehetnek aranyosak egy-egy mosolyuk, simogatásuk adhat további erőt a szülőnek, de ezek a gyerekek is felnőnek és akkor már mondogatniuk kell, hogy „ne bántsd a mamát” a legtöbben mégis megteszik. Amikor megöregszik, meghal a szülő – sokszor sokkal hamarabb – a társadalom nyakába szakad a megoldás: ami általában kimerül a gyógyszeres szedálásban és zárt osztályokon megvalósuló bebörtönzésben. Minderre próbál alternatív megoldást találni egy hivatalos engedélyekkel nem rendelkező különleges emberekből álló társaság. A filmnek inkább a témáját értékelem, mert amúgy nem voltam elragadtatva tőle, noha voltak valóban szép pillanatai: az ujjongást inkább meghagyom az emberbarátoknak.
9/10
Ildikó Nóra 2020 szept. 07. - 21:13:21 9/10
A film nagyon tetszett, Vincent Cassel-nek nagyon jól állt ez a szerep (is).
9/10
dandelion83 2020 júl. 03. - 15:59:44 9/10
A film különös érzékenységgel mutatja be az autizmust. Megdöbbent, néha elszorul a szívünk, de mégsem hagy szomorúságot maga után, csak szeretetet. Kiváló szereposztás, nagyon szép zene, remek alkotás.
10/10
FilmExpert 2020 jún. 24. - 15:34:07 10/10
Néha nagyon jó látni ilyen szívmelengető alkotásokat.
Talán még az Életrevalók-nál is finomabb, társadalmilag érzékenyebb mű.
A jól megválasztott filmzene nélkül is az lenne.
Kétféle ember van a világon: aki nem hall és nem lát.....és a többiek.
Elgondolkodtató.
10/10
bundi8 2020 jún. 20. - 15:59:30 10/10
:(
7/10
pihes 2020 jún. 11. - 16:13:19 7/10
Nem kis kihívás ápolni, kezelni, gondozni a hasonló betegségekkel élő embereket. Szerintem egész jól mutatja a film az életszerűséget.
Jó film, jól átgondolt!

7/10
10/10
B. Ibolya 2020 febr. 28. - 21:30:36 10/10
.
10/10
naggi 2020 febr. 26. - 18:40:20 10/10
Az utóbbi idők legkomolyabban remek filmje a maga szociális témakörében. Vincent nagyon jól hozza a szerepét, de tulajdonképp mindenki erős. Minél többeknek látnia kéne a filmet!
9/10
funfun 2020 febr. 02. - 13:58:31 9/10
Azért "csak" 9 pontot adtam, mert dokumentarista eszközökkel igyekezett a film bemutatni a legalitás és illegalitás határán ténykedő, valóban segítő csoport működését, az ellenőrző bürokráciát (ami az én olvasatomban emberséges volt, nehéz lavírozni a törvény betűje és a valós élet hozta megoldások között, mikor tényleg emberek sorsa a tét)*, viszont amit hiányoltam, a Fészek csoport fiataljainak motivációja (miért is ragadnak ott, miért nem mennek ki az ajtón a velük folyton keményen beszélő Malik csesztetései miatt), valamint amit szintén nem tudtam lekövetni, miből finanszírozzák az alkalmazottakat (ugyebár el is hangzik egy jelenetben, hogy a dolgozók már hiányolják a fizetést). Ennek ellenére magával ragadó a film mondandója, az ábrázolt karakterek hősies kitartása.

* A film utolsó perceiben olvashatjuk, megkapták az ideiglenes működési engedélyt, tehát az alaposan ellenőrző (családtaggal történő interjú, kórházi interjú) bürokraták igyekeztek nem rombolni, csak hogy a hatóság tekintélye megmaradjon. Itthon ez a fajta vizsgálati mód és hozzáállás még nagyon hiányzik, ahogy tudom.

A lényeg: a film érdekes, drámai, de humorba csomagolva mutatja be a történetet.
10/10
Vhrfjk 2019 dec. 31. - 21:42:15 10/10
Fantasztikus történet és magával ragadó alakítás. Mindenkinek nagyon ajánlom.
5/10
bogotizsolt 2019 dec. 26. - 23:06:54 5/10
Hogy ez nem vígjáték, az tuti. Aki ilyesmit vár, az csalódni fog. Nem kicsit. És még csak nem is játékfilm. Nincs eleje , nincs vége. Nem visz el A-ból B-be. Nincs igazából semmiféle cselekmény sem. Ez egy spotfilm. Rávilágít az autistákat körülvevő világra, a problémáikra... Teszi mindezt árnyaltan, finoman , nem tolakodóan, őszintén, kicsit fájón, kicsit vidáman. Nehéz a téma, nehéz is filmre vinni. Még nehezebb moziba vinni. Azt mondom , hogy mégis sikerült. Kiválóan. De figyelmeztetek mindenkit aki jegyet vesz, hogy ne klasszikus mozidarabra számítson! Annyira más a többi filmtől, hogy nem is tudom pontozni . Nagy tévedés lenne, ha megpróbálnám.
Szõke Bálint 2019 dec. 04. - 10:35:30
Köszi a választ!
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu