Lehár Ferenc: Luxemburg grófja

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar művészeti műsor, 170 perc, 2019

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A mű címe eredetileg Luxenburg grófja volt, hogy a hasonló nevű nagyhercegséggel még véletlenül sem vonjon párhuzamot a nagyérdemű, de miután a közönség amúgy is Luxemburgként emlegette az operettet, Lehár is beleegyezett a betűcserébe. A premierre 1909. november 12-én került sor és nem várt sikert aratott, hiszen Lehár, saját bevallása szerint, minden különösebb műgond nélkül néhány Bad Ischlben töltött hét alatt "összecsapta"e remekművet. A kritika is kedvezően fogadta az operettet, de megjegyezték, hogy Lehár korábbi műveinek kamataiból él, azaz nem vitt forradalmi, újító megoldásokat művébe. A viták most már nem csupán az új produkció körül zajlottak, hanem napirendre került a Lehár-operett fölötti vita. Nem véletlenül szólt az egyik kritikus az erotikus-operett vonzerejéről és izgatóerejéről, akarva-akaratlanul megteremtve azt a műfaji meghatározást, mely ráillik a Lehár-operettek többségére. A Luxemburg grófja az operett irodalom egyik legmulatságosabb története, amelyben a gazdag, szenilis vénember, Sir Basil szerelmével üldözi az ünnepelt énekesnőt, Didier Angele-t, akit persze sokkal jobban érdekelnek az éhenkórász, fiatal művészek. Közülük is leginkább René, aki váratlanul értesül róla, hogy Luxemburg grófja lett, s ezt a címet egy névházasság formájában azonnal el is adja Sir Basilnak... A meglepetésekkel, cselszövésekkel és szerelmi párviadalokkal teli, szellemes és fordulatos történet Lehár Ferenc olyan örökzöld melódiáinak szárnyán jut el a kötelezően boldog végkifejletig, mint például a Polkatáncos, vagy a Szívem szeret.

Stáblista:

Szereplők

Lord Lanchaster
Lord Winchester
Lord Worchester

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
mariposahercegno 2021 aug. 10. - 09:58:55 10/10
A Rómeó és Júlia a kedvenc musicalem, ez pedig a kedvenc operettem, ezzel a szereposztásban. Azért Kálloy Molnár Péter magasan a legjobb volt, bár neki humorért nem kell a szomszédba mennie :D
9/10
Mbaribar 2019 júl. 21. - 00:57:36 9/10
Gyönyörű kosztümök, a korszakot idéző díszletek némileg modernizált köntösben, operett a XXI. században. Jó volt egy kis színházat látni. Jöhetne több is az Operettből.
Nimzo Nimzovics 2019 júl. 20. - 21:08:27
Hülye rendezés, hülye díszletek, szegény Lehár forog a sírjában. Javasolnék 10 év börtönt a rendezőnek!