Magyar Golgota

Bakancslistához adom
Magyar Golgota / Darking Way
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar tévéfilm, 79 perc, 2021

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

Az osztrák császári és a velük szövetséges cári orosz csapatok által levert szabadságharc, különösképpen a világosi fegyverletételt követő kegyetlen leszámolás, a honvédtábornokok aradi kivégzése elevenen élt az utókor emlékezetében. Az emigrációban élő Kossuth "magyar Golgothának" nevezte el Aradot, ahol már 1861-ben gyűjtés indult egy méltó emlékmű felállítására. Az adakozók között sok román, német és szerb nemzetiségű polgár is volt. A kiírt pályázatot Huszár Adolf nyerte meg, kinek hirtelen halála miatt Zala Györgyre várt az országos érdeklődés középpontjában álló emlékmű végleges kivitelezése és befejezése. A harminchat láb magas monumentumot 1890. október 6-án leplezték le az aradi magyar színház előtti tágas téren. "Mikor a lepel lehullott és a szobor láthatóvá lőn, meghatottság vett erőt a tömegen. Az ősznek talán minden virágát letépték e napon. A talapzatot koszorúként övezte a tizenhárom vértanú nemes arczmása, kik értünk és alkotmányunkért bitófán és nemtelen golyók által haltak." A szoborcsoportozatot 1919 után bedeszkázták, majd 1924-ben az aradi vár sáncába szállították. Restaurálására, újraállítására az utóbbi évtizedekben többször látszott már remény. A két nép történelmi megbékélésének, baráti közeledésének, kölcsönös tiszteletének szép szimbóluma, jelképe lehetne az okos politizálással, türelmes diplomáciával, sok-sok remélt kölcsönös bölcsességgel megvalósítható esemény.

Stáblista:

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
wolfat 2021 okt. 08. - 08:19:12
Válaszodban a közöttünk felmerült vitával kapcsolatban ezt érzem kulcsmondatnak: „Csak tudod, kiveri a biztit a látatlanban pontozók siserehada.” Megértem, mert ez velem is elő szokott fordulni vagy ezért, vagy más okokból. Akik azért jelenünk meg az ilyen fórumokon, hogy azok jó értelemben agorák, és ne valamilyen Hyde Parkok legyenek, gyakran kerülünk olyan helyzetbe, amikor nehéz az eredeti szándékainknál megmaradni. Mindemellett a Port.hu egyenlőre még az olyan fórumok közé tartozik, ahol – én legalábbis – értelmét látom részt venni a disputákban.
Én is eléggé indulatból reagáltam, úgy hogy nincs miért részben sem megkövetned.
wolfat 2021 okt. 07. - 21:00:31
Részben találat! Addig néztem a filmet, amikor felidézésre kerül egy összejövetel, ahol a korabeli arisztokrácia tagja, középpontban Török Ignác a kedvesével, táncolnak -, de nem egy korabeli, korhű zenére, hanem egy mai modern szerzeményre, ami amúgy nem rossz, de nekem akkor hirtelenében ez sok lett. Röviden mondok még néhány érvet, amelyeknek szerepe lehetett e talán meggondolatlan döntésemben, hogy inkább nem nézem tovább a filmet. Azért röviden, mert a válaszból annyira kiérzek egy prepotens stílust, hogy tudom, abszolút semmi esélyem nincs, újból ki leszek oktatva és helyre leszek téve. Szóval röviden: lehet erőltetni ezt a nagyon erős trendet, hogy vannak a közönségfilmek, meg vannak a vájtfülüeknek szóló filmek, amelyeket a magamfajta eleve beszűkült, buta nézők úgysem képesek megérteni, csakhogy ebből sok jó nem jön ki, úgy értem, a színvonal tekintetében, (ami pl. a pénzügyi vonatkozásokat illeti, az más téma). Attól, hogy vannak körök, amelyek szinte belelovalják magukat, hogy ez vagy az az alkotás mennyire zseniális, még nem lesz valóban az, ha egyszer eleve középszerű. Ráadásul, hogy mintegy paravánként a magyar történelem valóban rendkívül emblematikus fejezeteit választják, inkább csak rontanak a hitelükön, mert nem tesznek sokat hozzá, hogy ezek a történések valóban élményszerűen, nem csak kevesek számára átélhetők legyenek. Másként, más külsőségek között az ilyen belterjes önajnározások bal-, és jobboldali irányzatok, csoportok képviselői között egyaránt működnek. Valamennyire ismerem a 20. század magyar gondolkodóinak nézeteit a magyar társadalomról. Nem lehet véletlen, hogy egy közös nevező mindenütt, mindegyiküknél előjön bal oldaltól jobboldalig, amit a rendiség fogalmával is meg lehet nevezni. Sajnálatos és rengeteg baj forrása, hogy a magyar társadalom ennek a módosult formáitól máig nem tudott legalább részben megszabadulni, mert rengeteg kárt okoznak az ide is sorolható jelenségek.
wolfat 2021 okt. 07. - 14:48:27
Az eddigi hozzászólások közül egyik sem a filmről szólt, ami nyilván nem véletlen. (Inkább én sem írok semmit, legfeljebb annyit, hogy nem fogott meg.)
riverside61 2021 okt. 06. - 21:04:21
És naná hogy egy időben megy a másik szintén idén készült okt. hatodikáról szóló film a Dunán.
offtopic
Cukros csirkecomb 2021 okt. 06. - 18:20:52
Az más, mert aktuálpolitikai vonatkozása van, és élő személyekről szól. Érthető a felindulás, lehet, hogy a mozikban még verekedés is lesz. :))
De a 48-as filmek elhunyt hősökről szólnak. Illene belegondolni.
Cukros csirkecomb 2021 okt. 06. - 18:07:27
Még le sem ment a film, és máris behúzta valaki az 1 pontot. Ez a harmadik film, amit október 6. "tiszteletére" lehúztak. Vajon miért utál valaki ennyire 13 kivégzett tábornokot? A hősök nyugodjanak békében. És jó lenne, ha a nemtelen lepontozók is lenyugodnának már.