Magyarázat mindenre

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar játékfilm, 151 perc, 2023

Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.
Bemutató dátuma: 2023. október 5. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

    2023
    Legjobb film

Játszási időpontok

Hozzászólások

offtopic
picipc szept. 29. 14:43:18 Előzmény Judit Bayer
Pl. 3 nap múlva Szentendrén https://partmozi.hu/film/magyarazat-mindenre-132
Eflek szept. 28. 10:55:41
Ez a film kétféle embernek nem fog tetszeni: elvakult fideszeseknek és elavult ellenzékieknek, ami látszólag két szűk csoport, de ha az ember hosszabb időt eltölt politikával, akarva-akaratlanul belesodródik valamelyik szélsőségbe, és ezer meg ezer érve lesz, hogy miért az a normális, amit ő gondol, és hogy a másik tábor mennyire rosszul látja a dolgokat.

Egy ideje már nem követem a politikát, pont ezért. Elegem lett a köszpénzen fenntartott nerlovagokból, meg a kormányt mindenben kritizáló ellenzéki lapokból. Toxic ez az egész légkör, ami kialakult. Valamilyen szinten mindenkinek igaza van, de ez már rég nem az igazságkeresésről szól. A filmet viszont mindenkinek ajánlom, különösen azoknak, akiknek gyerekük van.
pop3 szept. 26. 12:33:08 Előzmény anonymus75
köszi, ezzel egyet is tudok érteni.
De sajnos az itteni mocsoknak sosem lesz vége, mert ez ebből a népből belülről fakad. Nem idegen hatalmak ültették a nyakunkra, hanem saját termék. Ez nem leváltható, mert csak ugyanilyen jön helyette.
anonymus75 szept. 25. 20:25:54 Előzmény pop3
Úgy gondolom, hogy a film vége

nyitott maradt, és ez nem véletlen. A végén nem egy szokásos pótérettségit látunk, hanem egy sajtó-nyilvános, megismételt történelemérettségit; mert György (az apa) a kapcsolatai révén el tudta intézni. Amit a tanár (Jakab) sérelmez is. Ez részben kiderült egy korábbi beszélgetésből. Amint nyilvánosságot kapott az ügy; már nem is Ábelről szól a történet, mert ő csak belesodródott a felnőttek piszkos politikai csatáiba. Nem hagyták meg neki a lehetőséget a javításra (egy normális nyári pótvizsgára), hanem egy óriási nyomást helyeztek rá: A szülei, a tanárai, a sajtó, a politika, a közvélemény. Így elrohan inkább. Mindenki értse úgy ahogy. Itt be is fejeződhetett volna a film, de a rendező még ráerősített egy "néma" (vagy inkább zenés) jelenettel (érdemes a zenére, dalra figyelni)... hogy mindenki értse meg, hogy valójában az élet megy tovább, nem történt semmi különös... csak egy fiatal megbukott az érettségin... vagy utólag mégis átment (ki tudja? de mindegy is). Egy olyan ideális állapotot mutat be Reisz a balatoni jelenetben, hogy a fiataloknak fiataloknak kell maradnia, nem kell foglalkozniuk még a politikával... nekik még meg kell élniük a fiatalságukat, a szabadságot. Szórakozni, nevetni, örülni, szeretni kell. Önfeledten. És nem a gusztustalan politikai csatározásokkal foglalkozni, a nagyok "bábjaként" létezni - tüntetésekre járni, ülő-sztrájkolni vagy éppen őrködni a politikai csatározások romjai felett, ami még éppen maradt. De lehet úgy is értelmezni; hogy keljetek fel, cselekedjetek, barátkozzatok, ismerkedjetek, engedjétek közelebb embertársaidat és váltsátok meg a világot!

A fiataloké a jövő - és ugyan generációk mennek tönkre, de a spin-diktátorok ideje véges.
Attila898 szept. 25. 10:48:54
Tegnap este neztük Szombathelyen, nagyon tetszett mindenkinek csak ajnlani tudom...
Attila898 szept. 25. 10:48:11 Előzmény Judit Bayer
2023 oktober 05.-töl kerül a magyar mozikba
pop3 szept. 24. 22:48:09 Előzmény anonymus75
Jó elemzésed volt. Az eleje tényleg súlyosan lassú és fárasztó. Viszont végre igazi hús-vér hiteles figurák egy magyar filmben, teljesen reális karakterek, jól megírva.

azért a megismételt érettségi elég irreális húzás volt - itt már elmentünk utópiába. A film végét nem értettem, most akkor átment a pótérettségin? aug.26-a az már utána volt? Emiatt nem tetszett a film befejezése... olyan semmilyen nem lett.


anonymus75 szept. 24. 13:03:22
Egy valóban precízen megírt, kifinomult, intelligensen reflektáló film a mai kétpólusú Magyarországról. Erősen megmondó, nyílt politikai állásfoglalásokkal, melyek nem kímélik és nevén nevezik az éppen regnáló politikai elitet. Hosszú (2,5 óra) és lassú film; kicsit túl kell élni a film elejét, de szükséges, hogy teljes képet kapjunk a történetről és a szereplőkről. Egy idő után a film viszont magával ragad és sodródunk benne, ahogy a mai életünkben is. Hiszen ennél aktuálisabb mozifilm ma nem létezik. A szereplőknek, ahogy a mai magyar embernek is a saját útjukat kellene járniuk, a hosszabb-rövidebb életüket megélni, kiteljesedve a párkapcsolatokban, barátságokban, családokban, munkában, szabadságban - ám a napi politika, a közbeszéd tönkreteszi, lezülleszti ezeket a kapcsolatokat, viszonyokat; akadályt képezve, hogy pl. a fiatalok megéljék a fiatalságukat, a szabadságukat (pl. ne tüntetésekre kelljen járniuk, vagy aggódniuk kelljen a jövőjükön), hogy ne legyenek az aktuálpolitika miatt feszültségek a barátok, családok, munkatársak között. Nem véletlen hogy Olaszországban is díjazták ezt filmet, hiszen ott is jelentős politikai, társadalmi megosztottság van. Mégis elsősorban arról szól a film, hogy hogyan is működnek idehaza nálunk most a dolgok. Magyarországi látkép, "anziksz". Olyan ez mint néhány jobb ARC plakát, 150 percben. Ilyen magyar mozifilmet még biztosan nem látott senki. A korábbi, az adott korról éles kritikával élő filmeket vagy a túlságosan is átlátszó propagandagépezetek működtették, vagy olyan burkolt mondanivalók, parabolák, hogy kijátsszák a cenzúrát. Persze van ebben is "áthallás" - de itt, ma és most mondják ki, hogy milyen nagy baj van; és ez nem véletlen. Ráébreszti a nézőt, hogy változtatni kell (Föl kéne támadnia a tengernek!), mert nem szabadna így működnie a világunknak!
Reisz Gábor így alkot (legyen szó szövegírásról, zenéről, rendezésről): Alapvetően abból dolgozik ami zavarja a világban és valamin változtatni akar - keresi a bonyodalmat vagy konfliktust, saját magával vagy a világgal.
Politika, de nem ellenzéki vagy kormánypárti film; nem akarja szánkba rágni, hogy valójában mindkét oldal ugyanolyan rossz. A átlagemberekkel foglalkozik, akiknek mérgezi az életét a politika.
Nyilvánvalóan ez nem egy közpénzen támogatott, független film; amit szerencsére felkarolt egy forgalmazó és minden nagyobb vidéki moziban fogják játszani. A világot nem fogja megváltani, de sok embert el fog gondolkodtatni. És végre nem egy vígjátékkal kell bemutatni a hazánkat - amin 50 év múlva ismét kínkeservesen röhögni kell.
Ez a film jól megmutatja, hogy szerény pénzből (szinte költségvetés nélkül), de kiválóan megírt forgatókönyvvel, érzékeny alkotókkal, elhivatott stábbal, akár még mobiltelefonnal is lehet jó filmet készíteni (a dogmafilmektől Ridley Scottig) - csak legyen aki felkarolja a végeredményt -, és akkor a siker nem marad el. Ez is egyfajta reflektálás a világunkra. Bátorítsa ez a film a mai ifjakat, hogy alkotni, gondolkodni érdemes, még akkor is ha nem adnak kellő teret hozzá.
Ahoj poplacsek szept. 12. 14:47:07 Előzmény Judit Bayer
Bemutató dátuma: 2023. október 5.
Judit Bayer szept. 11. 15:55:34
Mikor és hol lehet megnézni?