Meggyőző érvek

Bakancslistához adom
Persuasion
amerikai romantikus dráma, 109 perc, 2022

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Nyolc éve Anne Elliotot meggyőzték, hogy ne menjen férjhez egy szerény származású, jóképű férfihoz. Amikor újra találkoznak, vajon megragadja a második esélyt az igaz szerelemre?

Stáblista:

Szereplők

Anne Elliot
Frederick Wentworth kapitány
Mr. Elliot (Anne apja)
Mr. Elliot

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Canben nov. 24. 19:06:58
Nekem ez a kedvenc Jane Austen regényem,de ennek a feldolgozásnak semmi köze a könyvhöz. Értem, hogy minden rendező másképp dolgozza fel a történetet(az adott korban),de teljesen érthetetlen, hogy miért írja át gyökeresen a karaktereket. (Semmi bajom a négerekkel, de ez a regény az 1800-as évek elején játszódik Angliában,ahol a történetet szempontjából nem életszerű a megjelenésük.)
Egyáltalán nem jött át a film. Nem is érteném,hogy mi miért történik,ha nem ismerném a cselekményt.
A szereplők nem szimpatikusak, Dakota Johnson rokonszenves színész, de ebben nagyon idegesítő, főleg amikor a nézőkhöz "beszél " -kommentálja az eseményeket. Az ilyenek, meg a többi csapnivaló jelenet miatt sem tudtam beleélni magam a történetbe.
Wentworth kapitány sokszor csak borjú szemekkel bámul, semmi kémia nincs közte és Jane között.
Egyszer nézhető film, de csak annak ajánlom aki nem olvasott Jane Austen regényt és nem ismeri az ő "világát ".
6/10
Efggyhi nov. 20. 20:38:03 6/10
Nekem nem igazán volt átütő, de azért egyszer megnézhető. Aki csak a szereplők bőrszínére tud koncentrálni, annak megsúgom: a Netflixen kívül van még jópár hasonló streaming szolgáltató. ;)

Illetve megkérdezném, hogy mit gondolnak, őszintén, ha egy gyerek abban szocializálódik, hogy minden kontextusban lát különböző bőrszíneket, az nem lesz-e nagyobb eséllyel toleráns, mint aki nem.

Akik történelmi hűségről beszélnek, azok persze bizonyára tökéletesen ismerik a történelmet, bármely korszakból bármikor kikérdezhetőek lennének. Vagy ha nem, akkor esetleg lehet csendben is maradni. Ez a film nem dokumentumfilm.
1/10
e-baby aug. 27. 22:18:43 1/10
Borzasztó! Nem vagyok fajgyűlölő, de mit keresnek feketék Jane Austen idejében Angliàban???? Na mindegy, ezt leszámítva is katasztrófa….
mankosy júl. 22. 11:15:29
De az eddigi tapasztalatok alapján az biztos, valahogy a Netflix és kosztumös filmek nagyon nem egy univerzumba valók. Egy erotikus ponyvából (Bridgerton)is képes volt egy nézhetetlen fost csinálni. A kosztümös filmek/sorozatok készítése maradjon azoké, ekik értenek hozzá. ( Lehet mondani, hogy boomer vagyok, nekem még mindig a 1995-ös P&P a kedvenc és utáltom a KK-MM féle adatptációt ) A 2007-es Persuasion filmet szeretem, és az elműlt 10 évben is születtek jó kis kosztümös filmek/sorozatok (Poldark, Sanditon, Tom Bateman féle Vanity Fair is tetszett, de a JP féle 2004-es is és még van egy csomó régebbi és/vagy talán kevébé ismet). Nem streamelek, hanem töltögetek, így azt nézem, ami érdekel, mindenféle gyártó elérhető, felirat mindig van valahol. És nincs bosszankodás. Az eddig látott filmek/sorozatok (ami teszett) legnagyobb része nem Netflixes gyártású volt.
Sajnos ez az egész túltolt PC nem igazán tud együtt mozogni egy könyvhű kösztümös adaptációval, úgy hogy mind a két fél ki legyen elégítve. Mert akkor az volt és olyan volt a társadalom amilyen.
Főleg az arisztokrácia, zárt és kirekesztő. Attól már nem lehet visszamenőleg senkinek jobb, ha ezt máshogy mutatják be 200 év múlva. (A 2013-es Belle film sztem tök jó ilyen szempontból)
2/10
dohi35 júl. 22. 09:46:03 2/10 Előzmény zazee
Pontosan! Mondjuk ezért is egyre népszerűtlenebbek,de úgy látszik nem igazán tűnik fel nekik.
2/10
dohi35 júl. 22. 09:44:29 2/10 Előzmény nmary37
Inkánbb Lydia Bennet stílusra,az viselkedett ennyire kínosan társaságban.
2/10
dohi35 júl. 22. 09:42:51 2/10
Egy jó szó van erre az adaptációra,még pedig az,hogy: Kínos! Nen is kicsit,ugyanis ez a szó teljes mértékben leírja a párbeszédek és az egész történetvezetés módját,amit csak megfűszereznek Dakota egyre jobban szürreálissá váló cselekedetei. Jane Austen rajongóként csak azt tudom mondani,hogy nézhetetlen kategória. Azt pedig nőként ki kérem magamnak,hogy a jelenlegi olcsó feminizmus úgy határozza meg az "erős, független nők fogalmát",mint vállalhatatlanul viselkedő, alkoholista Bridget Jones hasonmások....Ez a film modern korban játszódó feldolgozásként csak szimplán rossz lett volna, de mivel hogy PC-ségi lázadás miatt a 19. századba próbálták bele erőltetni, így inkább a botrányosan rossz és gyatra kijelentés sokkal találóbb rá. Remélem a rendező nem próbálkozik több film gyártásával,mert ha csak ezt a minőséget tudja,akkor kár újba kezdenie. Mondjuk a Netflixtől már nem is igazán várok semmit, főleg mióta láttam a Death Note értelmezésüket,ami szintén ilyen hulladék volt....
unokás júl. 21. 17:26:44
A könyvet nem olvastam, minden ismeretem a Tóparti ház többszörösen megnézett filmből van. Ahogy ott a két főszereplő a szülinapi bulin, a teraszon beszélgettek, végén mindketten nevettek a "várakozás szép" gondolaton, nem is éreztem olthatatlan vágyat olvasásra. Nekem tetsztett, talán éppen ezért.
8/10
nmary37 júl. 19. 19:03:18 8/10
A kedvenc Austen regényem, minden mondata balzsam a léleknek, de a filmet elvárások nélkül néztem végig. Aki könyvhű verzióra kíváncsi, annak ajánlom a 95-ös BBC feldolgozást. (Nem tudom, van-e magyar verzió…) Nekem a 2007-es okozott némi hiányérzetet, Anne “kivirulását” egyáltalán nem sikerült érzékeltetniük benne.
Szerintem kifejezetten friss, üde, ugyanakkor teljesen újraértelmezett adaptáció lett a netflixes, (ahogy az új Emma is). Bár ez az Anne Elliot inkább egy újabb Elizabeth Bennet, de aki aztán a kádas monológban kifejti a lényeget, és szerintem ezzel új megvilágításba helyezik a könyvben sokszor lényegében a saját kárán is makulátlanul viselkedő karaktert. Én bírtam a kikacsintásokat is. Az utolsó zene (Quietly yours) pedig elképesztően éteri. Szerintem érdemes adni neki egy esélyt. És most újra el kell olvasnom a könyvet. ☺️
9/10
simosoft júl. 17. 11:44:16 9/10
Nagyon jo film, erdemes megnezni.
1/10
zazee júl. 16. 14:55:30 1/10
Ez a film egy förmedvény. Jane Austinhoz semmi köze. Ostoba történet gyenge színészekkel, de persze a PC ideológiáját maximálisan kiszolgálja. Talán éppen ezért gagyi, végignézni lehetetlen volt számunkra. Sajnos a 2020 óta gyártott filmek jó részére ez jellemző! A Netflixen lassan már nem lehet nézhető, mostanában gyártott filmet találni.
Szomorú, hogy egy beteg ideológia miatt így tönkretesznek egy nagyszerű művészeti ágat!
1/10
Klaree júl. 15. 23:40:03 1/10
Hatalmas csalódás. Több Jane Austin feldolgozást is láttam többször is, a regényeket is olvastam, így nagyon vártam ezt a filmet. Azt gondoltam ezt nem lehet elrontani. Tévedtem. A főhős annyira bárgyú lett, hogy a néző szinte szurkol, hogy Anne maradjon inkább hajadon. A cselekmény sorrendjének nem célja sem a karakterek, sem a kor bemutatása, ami emiatt szintén elég bugyuta az egész.
Aki szereti Jane Austint, vagy akár a jó filmeket, annak nagyon nem javaslom a megnézését.
1/10
sansgene júl. 15. 21:17:33 1/10
Borzasztó! Mindennek a megcsúfolása.