Misanthrope

Bakancslistához adom
amerikai krimi-dráma, misztikus film, 2022

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
mojangfair szept. 11. 09:11:53 10/10
Ez egy "misztikus film" odafent. Ha nem az a tény, hogy a tipikus amerikainak elmagyarázza a hamburger mechanikáját, nem mondanám. Ez egy kiváló krimi, thriller és dráma (egy sorozatgyilkos személyazonosságának vizsgálata során mesélik el). Érdekes, ravasz és meglepő. Damian Szifron névre érdemes emlékezni. https://minicrossword.io/
10/10
anonymus75 júl. 25. 11:27:04 10/10
Fentebb az olvasható, hogy "misztikus film". Nem mondanám (ha csak nem azért, mert feltárja a hamburger útjának misztikumát az amerikai átlagemberek számára). Ez egy egészen remek krimi, thriller, dráma (egy sorozatgyilkos felkutatásának története). Izgalmas, okos, megrázó. Meg fogom jegyezni Damián Szifron nevét. A színészi alakítások nagyon jók. Ben Mendelsohnt általában negatív mellékszerepekben szoktuk látni - így most jó volt látni egy kiváló főszerepben. Shailene Woodley-ra sem lehet panasz. Mostanság több jó alakítását láttam. Ez is az. A fényképezés valóban zseniális - a másik nagyon megjegyezendő név: Javier Julia. A medencés jelentekben Luc Besson Atlantiszának képei elevenedtek fel bennem. A történetben van valami hasonlóság - egy vékony szál - mely a Bárányok hallgatnak Starlingja és a főnöke, Jack Crawford között húzódik (a kivételes bizalom és a bizonyítási vágy okán).

A film egyik kritikus pontján egy vágóhidat mutat be Szifron (erőteljesebben mint az a Testről és lélekről c. filmben láttuk), ami nagyon meglepett. Azon gondolkodtam, hogy nem fogják-e betiltani ezt a filmet az USA-ban. Évekkel ezelőtt láttam egy dokumentumfilmet az amerikai élelmiszerlobbiról, melyben azt tárgyalták, hogy törvényekkel és ügyvédek hadával védik a hamburgert, mint az egyik legolcsóbb "alapélelmiszert" - figyelmen kívül hagyva annak környezetkárosító hatásait, nem beszélve az állatkínzásról. Elérték, hogy tilos legyen mutatni, hogyan készül a hamburgerhús... az állatfarmokat és leginkább a vágóhidakat. A folyamatot, hogyan kerül a gyorsétteremben vagy az otthonokban a hús a fogyasztó elé. Az ebben érdekelt nagyvállalatok, multik perrel fenyegetnek illetve be is perelnek mindenkit aki csak ebben-abban megkérdőjelezi az amerikaiak legfőbb és legolcsóbb élelmiszerforrását. Adott esetben olcsóbb egy hamburgert, mint a egy nyers brokkolit megvásárolni. Szóval, a film legfontosabban háttérben meghúzódó szála, burkolt szándéka lehet, hogy felnyissa az Egyesült Államokban élők szemét, egy rejtett világról - egy argentin rendezőtől, aki nyilván tisztában a marhatenyésztés hatásaival, hiszen Argentína egy fők exportcikke a marhahús.

A film így minden szempontból csontig hatol... mint thriller, mint dráma, mint ismeretterjesztés.