Oppenheimer

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai-angol életrajzi dráma, történelmi film, 180 perc, 2023

Értékelés:

188 szavazatból
Szerinted?

A film J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival - köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval - a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. A találmány a II. világháborúban megváltoztatta a történelem menetét, és a bombának köszönhető valószínűleg az is, hogy a 20. század második felében a két nagy szuperhatalom szembenállása, a hidegháború nem fajult valódi fegyveres konfliktussá.
Bemutató dátuma: 2023. július 20. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
offtopic
capt.nemo szept. 21. 12:49:13 3/10 Előzmény nick név
vele igazán nem kellene törődnöd.. már az is sokat elárul róla, hogy azzal hízeleg magának, hogy rajta kívül senki más nem tudja követni a vitátokat, merthogy annyira magaskultúrás.. uram atyám.. :DD
4/10
offtopic
nick név szept. 20. 11:18:25 4/10 Előzmény Rotovics Kázmér
Nézd, a tiéd is egy felfogás. Nem gondolom, hogy a nézőnek, ne fogyasztónak nevezzük, különösebben befogadónak kellene lennie. Legyen egy film, sorozat, vagy zene olyan, hogy az az adott embernek befogadható legyen. Egy film kritikája, vagy egy jelenség kritikája sem pusztán önigazoló huppogás, erősen leegyszerűsítő sarkítás ennek nevezni.
A vitával szembeni általános viszony nem gondolom, hogy a vitázókról mondana el bármit, inkább arról a korlátos online világról, ami valaha a szabadság földjének lett meghirdetve. Nem értesz egyet egy gondolatmenettel? Na bumm. De legalább te jól szórakoztál rajta, számodra feltételezem ennyi lett az értelme. Ki mit szűr le belőle.
6/10
offtopic
Rotovics Kázmér szept. 20. 10:28:41 6/10 Előzmény nick név
A kulcsszó a "befogadó". Ezt a fajta mocsárszagúan belterjessé vált, görcsösen magaskultúrás, önigazoló huppogást, amit ti ketten műveltek, nullától gyökháromig számú olvasó tudja befogadni, benneteket is beleszámolva. Egyébként én átfutottam (épp ezért is tudok nyilatkozni) szóval akár folytathatjátok is. Kár hogy vége. Én jól szórakoztam.
gmanarts szept. 13. 15:55:20 Előzmény Ahoj poplacsek
Eleve ez az egész ott kezdődik, hogy rengetegen mélyen áthatott individualizmusból kommentelnek. Hányszor hangzik el egy-egy film, vagy rendező kapcsán a “túlértékelt” kifejezés például? Ebben a szóban ab ovo nem a film érdemi minősítése húzódik meg, hanem a közösség ostorozása, azon téveszméből kifolyólag, hogy a többség rám akarja erőltetni a véleményét. Tehát nem kritikáról van szó, hanem szabadságharcról - a film csak arénát szolgáltat ehhez.
4/10
offtopic
nick név szept. 13. 15:16:34 4/10
Egy vitának nem feltétlenül az a lényege, hogy győztest hirdethessenek utána, hanem hogy bizonyos kérdéses pontokat tisztázzon a befogadó számára. Kizárólag azért írtam rád a mondatod után, mert indokoltnak találtam, egyébként semmi vitám nincs a 9-eseddel. Lévén, hogy ez itt egy nick név, nem pedig Asztalossy Alfréd, nem érzem azt, hogy bármiféle személyes dicsőséget értem volna el a nyilvános térben (meg ez akkora is volna...), torzításnak gondolom így lefesteni a kulturált mederben folyó viták értelmét. És nem kérem a sajátomnak, köszi. Egyébként meg nem választanám szét a beszélgetést a vitától, egyik nem zárja ki a másikat, sőt bizonyos beszélgetésekben elhangzó állításokból jó vitákat lehet lefolytatni. Persze ehhez vitakultúra is kell.
9/10
Ahoj poplacsek szept. 13. 14:45:12 9/10 Előzmény nick név
Szerintem nem ugyanazért jöttünk. Én beszélgetni. Te vitát nyerni. Készséggel átadom neked ennek a dicsőségét, csináljuk azt, hogy nyertél, amihez szívből gratulálok. Eddig azért fektettem bele ennyi energiát, mert azt hittem, meg akarod érteni, amit írtam. Mivel világossá vált, hogy nem ez a helyzet, elengedtem a témát. Nem vagyok a vita edzéspartnered, fogadd el, hogy nem vállalom a munkát. Amit eddig beletettem, az már a tiéd, használd.
4/10
offtopic
nick név szept. 13. 14:11:51 4/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Biztos vagy az első felében? Azaz tettél egy megjegyzést az átpolitizált hazai és a jobb nagyvilági értékelések kapcsán, amit nem tudtál visszaigazolni, majd amikor ezt firtatom azt mondod, hogy igazából én vagyok vakvágányon. Nem az általánosítással van a baj, mert vannak általános igazságok, de ebben az esetben nem erről volt szó.
Egyébként nem csak nem gondolom, hogy a nagyvilági értékelések összessége jobb lenne, de a hazai értékelést sokkal diverzívebbnek is gondolom, mint a nemzetközit. Sok esetben pedig mind a kettő átpolitizált.
A második mondatrészeddel azt hiszem én is egyetértek ennyi kör után.
9/10
offtopic
Ahoj poplacsek szept. 13. 13:57:22 9/10 Előzmény nick név
OK, én mindenesetre megpróbáltam, elfogadom, hogy ez nem fog menni.
4/10
offtopic
nick név szept. 13. 11:33:23 4/10 Előzmény Ahoj poplacsek
,,A port.hu értékelést ne keverd a nemzetközi megítéléssel, a nagyvilágban köszöni, jól van a film az elképesztő magas értékelésével. A port.hu-n sok user kezd eléggé elmenni a full kreténig átpolitizált irányba...''.
Erről írtál, ezért kérdeztem a korábbiakat, szerintem nem én értettelek félre téged. Megkérdeztem, hogy itt mik voltak a lehúzás okai, miben öltött testet a sok user kezd eléggé elmenni a full kreténig, erre adtál egyetlen példát. Szóval itt vagyunk, hogy ez mégis hogyan kapcsolódik az eredeti gondolatmenethez, mert így nem látok összefüggést.
A film értékelése egyáltalán nem alacsony, egy 7.5-ös film egy nagyon jó filmet jelent, egyébként szerintem még messze is van ettől. A média jelenleg mindent felszop, vagy démonizál, érzelmi alapú és nem racionális lett sajnos a nyilvánosság, viszont a megjelölt másik okot, a "gondot" ebben az esetben még mindig nem jelölted meg, akkor kerekebb volna.
9/10
offtopic
Ahoj poplacsek szept. 13. 01:02:24 9/10 Előzmény nick név
"Ilyenformán még mindig nem értem hogy kapcsolódik ez az egy eset az összpontszámhoz, vagy a sok júzerhez."

Valójában nem egy eset, de ez most mellékes. Ahol félreértettél engem az az, hogy nem is beszéltem összpontszámról. Lehet, hogy én voltam pontatlan. Az "A port.hu értékelést ne keverd a nemzetközi megítéléssel" alatt nem az átlag pontszámot értettem, hanem a hozzászólások összességét mint általános szöveges értékelést, ahol pedig hemzseg a politikai indíttatású fanyalgás, nyilván te is látod ha megnézed.

Emlékeztetőül az alap kiindulás az volt, hogy "Ha a média nem értékeli jelentősen túl a filmet "az évszázad filmje" ...stb. szlogenekkel, talán sokkal kevesebb negatív visszhangot kapna most a nézőktől.", ami technikailag azt jelenti, hogy a szerző (Andriska07) szerint a média tehet arról, hogy sok a negatív értékelés. Erre írtam, hogy szerintem más a gond (ti.: "A port.hu-n sok user kezd eléggé elmenni a full kreténig átpolitizált irányba").

Innen indultunk. Így már kerek?
4/10
offtopic
nick név szept. 12. 23:59:25 4/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Ennél a filmnél érdekelt, mert ide vontad a hazai alacsony és a külföldi magasabb értékelések kapcsán. Ilyen hozzászólók nyilván mindig voltak, vannak és lesznek, szerintem a legtöbbje csak troll és a céljuk a hergelés, a hatás kiváltása, hogy a saját belső nyomorukat kompenzálják, de a lényeg, hogy ők itt nem alkotnak olyan tömeget, ami szerinted túl alacsonyra tolna egy átlagértékelést, tehát az itteni 7.4 sokkal inkább az egyéb gondolkodású emberek értékeléséből fakad. Akik alapvetően sem antiszemiták, sem újmarxisták. Ilyenformán még mindig nem értem hogy kapcsolódik ez az egy eset az összpontszámhoz, vagy a sok júzerhez.
9/10
offtopic
Ahoj poplacsek szept. 12. 23:25:04 9/10 Előzmény nick név
Hát, ha nyitott szemmel jársz, akkor nem csak itt, hanem minden második filmes témában fogsz találni bőven politikai véleménytől csöpögő hozzászólásokat. A szélsőségekig felajzott kommentelőket, akik a filmet már nem is látják, csak a fejükben létező katyvaszt.

Extrémebb példa lehetne erre lejjebb augusztus 14-én az, ami már nem látszik, ott épp magammal beszélgetek, mert csalódott nevű "vitapartnerem" ki lett törölve (kicsit sajnáltam is, mert az ilyenekre nézve az a legkellemetlenebb, ha látható marad a produktumuk). Ő például behányt egy olyan komoly zsidózást néhány hosszú bekezdésben, meg hogy mit remél, ki hogyan lesz kiirtva, hogy abba bármelyik átlagos hitlersimogató belesápadt volna. Figyelemreméltó epeömlése volt. Amikor azt írtam, hogy rendezze össze magát, akkor rám irányította a beteg indulatait, és én is kiirtandó zsidó lettem, akivel megosztotta az összes reményét, hogy ki hogy fog kipusztulni stb. Még szóltam neki, hogy sajnos nem találta el a származásomat vagy fajomat, minek hívják, erre még hányt egy kört aztán kibaszták.

Na ő egy extrém eset, de szerinted ő mit érzékelt a filmből? Nem nevezhetjük-e full kreténnek, amit leművelt? Ő volt a 10-es skálán a 10-es kretén. De vannak 9-esek, 8-asok, 7-esek szép számban, nekik itt is marad a nyomuk.

Hagyjuk most szegény Oppenheimert, nézzünk példákat kreténségre más film alatti beszélgetésből, kicsit körbekattintok:

"Teljes mértékben egyetértek. Akinek ez 10 pontos, az nem is érdemel jobb filmet." - ez nem kreténség? De.

Itt egy másik (magyar, kurzus) filmnél valaki leírta, hogy nem tetszik, ezt kapta: "Kíváncsi lennék, mi volt utoljára, ami tetszett? Csak nem valami hányinger agitprop holivúdi trendi sz@r, amit dollarmilliókból tákoltak össze?" Bravó. Kretén? Az.

De hogy maradjunk Nolan filmjeinél, egy másik alól: "na jonnek már nolan ***moderalva*** :D mindegy mit csinal, az a szerencsétlen túl hájpolt kocsog, az tökéletes filmélmény :DD" és bebassza az 1/10-et, pedig akkor még meg se jelent a film, csak volt neki adatlapja már. Kretén? Naná.

Elég ennyi példa? Na lendüljünk tovább, biztos neked is van életed a fórumon kívül is, totál kitárgyaltuk a témát.
4/10
offtopic
nick név szept. 12. 22:24:59 4/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Megtisztelő, hogy hozzásegítesz a teljes megértéshez, bár az értelmezésemben alapvetően megbízom, ha természetesen nem is vagyok tévedhetetlen.
Az a baj a sok user-es mondatrésszel, hogy konkrét példákat nem írva rá igazából bárkire ráfogható aki alacsonyabban pontoz a vártnál, illetve akire tetszik (ez az alacsony pontozás kontextusába volt helyezve, szemben a nemzetközi, magasabb, feltételezem kevésbé elfogult átlagokkal). Ha jelenségről beszélünk, akkor érdemes megemlíteni mindkét végletet szerintem, ahogy a második hozzászólásodban már te is megtetted, máskülönben a saját értékelés alátámasztási kísérletének tűnhet.
Abban teljesen egyetértünk, hogy a saját ízlésből fakadó véleményalkotás és értékelés legitim dolog, még a politikai vágányra állított vélemény is lehet legitim, csak mint magánember, nekem sokszor fullasztó és visszataszító. Bár én azt sem tartom üdvös dolognak, ha valaki a vele ellentétes véleményezőket kritizálja és nem a filmeket, vagy a filmekről tett állításokat.
Azért kíváncsi lennék, hogy itt például mit találtál olyan szinten politikailag elfogult véleménynek, ami szinte elment a full kreténig.
9/10
offtopic
Ahoj poplacsek szept. 12. 21:30:42 9/10 Előzmény nick név
Figyelmesen olvastam az okfejtésedet, tudlak követni. Azért adalékolnék még valamennyit a teljes megértéshez, ha megengeded.

Nem, nem. A "sok user kezd elmenni a full kreténig'' nem egy "ellentétes véleményt alkotó, nem koherens csoportot" takar, hanem azokat, akik a filmeket nem nyitott szemmel fogadják be, hanem a politikai rögeszméiken átszűrve. Nálam ez kimeríti a full kretén fogalmát. Mondjuk persze az ő bajuk, nekik szar ettől.

"Ez pont olyan, mintha valaki azt írná a 8-9-10-esekre, hogy sok felhasználó kezd elmenni az agymosott kritikátlanság irányába." Nos, szerintem talán nem ilyen egyszerű. Ha azért pontoz fel egy filmet, mert az a világnézeti rögeszméjét alátámasztja, az ugyanolyan kretén, mint aki azért húz le egy filmet, mert az sérti a politikai rögeszméjét. Ha egy néző azért pontoz fel valamit, mert tetszett neki, akkor pedig azt nyilván helyesen teszi, egy amúgy közepesnek tekinthető film esetében is. És fordítva. Egy film az egyik embernek így tetszik, a másiknak úgy. Kinek jobban, kinek kevésbé. Az ő ízlése, az ő véleménye. Nem erről írtam. Hanem arról, hogy ha valaki megfosztja magát attól, hogy egy filmet előítéletmentesen be tudjon fogadni, ha nem tudja kikapcsolni az ideológiai korlátait, akkor saját magát teszi szegényebbé. Ezt a céltévesztést akartam kifejezni a kétségtelenül leegyszerűsítő kreténség szóval. Na hátha így már követhető.
4/10
offtopic
nick név szept. 12. 20:55:36 4/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Jelenleg az egész tömegkultúra átpolitizálódott, agresszíven beleette magát a mindennapjainkba, ez pedig sokakat zavar, nem csak itthon. Van, aki adekvátan és van aki profánul reagál erre a jelenségre, de az utóbbiak fényében az egész kérdést a szőnyeg alá söpörni, miszerint nincs itt semmi látnivaló, nem túl tisztességes dolog. Egy film lehet attól is rossz, hogy az amerikai hőseposz jellege mellett éppen nem lmbtqrszt-s, vagy nemi- és feketekvótás. A vélemények persze változhatnak, ez abszolút legitim dolog és ahogy a szimpatizálóknak is van, úgy a fenntartásokkal reagálóknak is akad. Bár kérdés, hogy érdemes-e egy ellentétes véleményt alkotó, nem koherens csoportot ,,sok user kezd elmenni a full kreténig'' mondatrésszel illetni. Ez pont olyan, mintha valaki azt írná a 8-9-10-esekre, hogy sok felhasználó kezd elmenni az agymosott kritikátlanság irányába. Az ilyen mondatoknak az identitáserősítő kinyilatkoztatáson túl nem biztos, hogy van értelme. Egyébként pedig a személyes véleményem szerint túl magas, jelenlegi 7.4-es összértékelés egyáltalán nem alacsony.
9/10
Ahoj poplacsek szept. 08. 19:15:42 9/10 Előzmény Andriska07
A port.hu értékelést ne keverd a nemzetközi megítéléssel, a nagyvilágban köszöni, jól van a film az elképesztő magas értékelésével. A port.hu-n sok user kezd eléggé elmenni a full kreténig átpolitizált irányba, minden film megkapja a lehúzást, ami liberális-, lmbtq- vagy mocskosprüxel-gyanús. Van, hogy egy beszélgetés nem a beszélgetés tárgyáról, hanem a beszélgetőkről mond el többet.
3/10
Lámai Dala szept. 08. 13:20:31 3/10
Te mondd, hogy szar lett az Oppenheimer, a te hangod mélyebb!
De viccet félretéve az eredeti teszt HD-ben.
https://www.youtube.com/watch?v=18ZFUCOT8Xc
és filmen:
https://www.youtube.com/watch?v=emVaK5MoPBg
3/10
Andriska07 szept. 08. 11:54:42 3/10
A film egyetlen pozitívuma Matt Damon volt, pedig őt messze hollywood legunalmasabb színészei között tartom számon.
3/10
Andriska07 szept. 08. 11:52:29 3/10
Ha a média nem értékeli jelentősen túl a filmet "az évszázad filmje" ...stb. szlogenekkel, talán sokkal kevesebb negatív visszhangot kapna most a nézőktől. Sosem olvasom el a film nézése előtt a kritikákat, hogy kialakíthassam a sajátomat, de sajnos az ilyen hangzatos címek automatikusan rögzülnek az olvasóban, szinte lehetetlen kikerülni őket. Biztos bennem van a hiba, de engem semennyire sem ragadott magával a film. A tudósokat nem lehet a tudomány iránti rajongás mögé bújtatni a felelősségük elől. Kurva nagy bombát készítenek, mérnöki bravúr, de a bomba által okozott pusztításához persze semmi közük... Ez a film egyszerre szerecsenmosdatás is volt. Egyébként Nolan akkor nőtt volna nagyot a szememben, ha legalább a film végén valamilyen módon bocsánatot kér a japánoktól, amire a politikai vezetőik '45 óta nem hajlandóak.
3/10
Kapucinus szept. 05. 21:34:13 3/10
Jaj, meg a kedvencem, hogy úgy állítják be ezt az Oppenheimer embert, mint aki nem tudta volna már az elejétől fogva, hogy egy bomba lesz a végtermék és azt fel is fogják használni. "jaj hát én ezt nem is tudtam, hogy ilyen nagy bomba lesz és hogy a bombát azt nem múzeumba teszik, meg emberek halnak majd meg, jaj mi lesz, én ezt csak most tudtam meg..." lófsz meg esti fény! istenem, mekkora giccs...
Összes hozzászólás