Film

Örök tél

magyar történelmi dráma, 2018
    • mb

Értékelés:

159 szavazatból
Szerinted?

1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony - akinek férje a fronton harcol - kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának - a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak - akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?
A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak új filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza.

Stáblista:

Kapcsolódó cikkek:


Vélemény:

szavazat: 1/10 2018 dec. 27. - 15:12:37
2018 dec. 27. - 15:12:37
Szégyen ez a film. Bárgyú, buta és hamis. Történelem hamisítás a köbön. Szörnyű szinészi munka. Koedukált táborok? Andalgás a barakkok között? Szerelmi viszony? Legundorítóbb kép amikor a két főhős sztálin nyakában tükröződően szexel - kiéhezetten, kidolgoztatva mikor volt az embereknek szexuális ingere?? Kápók a táborban - a zsidóknál voltak a kegyetlenkedők a fajtestvéreik, a Gulágon már nem éltek ilyen módszerekkel. Belinkelem egy valódi szemtanú beszámolóját: https://mno.hu/migr_1834/elrabolt-ifjusag-avagy-egy-serdulo-lany-a-gulagon-840793
Érthetetlen, hogy miért nem ez alapján írták a forgatókönyvet?! A filmben a 2000 km-t olyan úton tesznek meg vonaton, mintha Budapestről Érdalsóra tartana a vonat. Aztán a kellemetlen buta képek: a cigánylány tud olvasni a sváb nem. A cigánylány visszaadja a hullarablással (még az élőktől elszedett) cipőjét. A vmire jó Biblia majd jó lesz cigisodrásra, igaz Szolzsenyicin szerint mindenkinek volt cigi fejadagja, amivel üzletelhettek de itt csak az egyik rabnak van, konkrétan egy egész dohányföldje. 5 év után úgy mennek el, mintha szanatóriumba lettek volna. Szó sincs különböző táborokról. A forgatókönyv író és a rendező valószínűleg fel voltak mentve történelemből, oké tényleg sok a vad kommunista tanár deha már erről csinálok filmet elolvasok pár könyvet stb. Miért nem tette meg ezt senki? Miért adnak erre pénzt az adónkból???
szavazat: 9/10 2018 jún. 23. - 09:33:46
2018 jún. 23. - 09:33:46
Ritkán adok 9 est!Ez a film megérdemli!Ezt a filmet az iskolákban levetíteném,hogy legyen fogalma a fiataloknak,milyen borzalmakat kellett átélnie a magyar népnek a szovjet diktatúra hatására!Kiválóan ábrázolja és átadja ez a film ennek a kornak a borzalmait!
szavazat: 10/10 2018 márc. 22. - 13:29:02
2018 márc. 22. - 13:29:02
Hiánypótló, kiváló film, már nagyon kellett egy ilyen! Pedig őszintén szólva komoly fenntartásokkal ültem le megnézni, mert Szász Attila eddigi alkotásai számomra a majdnem-jó-lett kategóriába tartoztak. Ráadásul borzasztóan unom, hogy minduntalan Csányi Sándort kell elviselnem (ahogy anno Cserhalmi Györgyöt is) az ügyeletes főhős szerepében, legyen az szépfiú, málészájú tyúktolvaj, vagy látens hetero...
De az Örök tél esetében valahogy mégis minden szerencsésen összeállt. Mivel a téma - ahogy sokakat - engem is érzékenyen érint, ezért különösen haragudtam volna, ha túlspilázzák, vagy hiteltelenné teszik a magyar filmekben mostanában rendre tapasztalható tipushibákkal.
Szerencsére jó érzékkel adagoltak mindent az alkotók. A fájdalom, a feszültség, és a remény is érezhető, a néző számára is átélhető volt. Persze ehhez kellett Gera Marina remek alakítása, érzelemgazdag arca és finom személyisége, ami kiválóan kiegészítette Csányi szokásos rutinmozdulatait.
Külön dicséret Nagy Andrásnak az operatőri munkáért, a szépen fényképezett természeti képekért és a hatásosan felvett bányában játszódó jelenetekért.
És végül elismerésem Szász Attilának, aki ezzel a mozival végre felnőtt filmrendezővé avanzsált...
szavazat: 10/10 2018 márc. 21. - 18:55:34
2018 márc. 21. - 18:55:34
Nagyanyám, nagyapám és mindazok emlékére akik ott jártak, köszönöm ezt a filmet!
2018 márc. 11. - 19:23:57
2018 márc. 11. - 19:23:57
Oscar díjat érdemelne! 10/10
szavazat: 9/10 2018 márc. 07. - 05:47:58
2018 márc. 07. - 05:47:58
Nekem nagyon tetszett ez a film. Végig érdekes volt, nem találtam benne üresjáratot. Fenntartotta az érdeklõdésemet, az utolsó percig izgultam a fõhõsökért, s mindenkiért akit megismertem. Nagyon jól be volt mutatva a körülményük, az életük, a szenvedésük, a mindennapi harcuk a túlélésért, a falatnyi ételért, s a kapaszkodás valakibe, akivel, aki mellett túl lehet élni. A karakterek jók voltak, s a zene is tetszett.
Hogy írjak negatívot is, az 2 lenne. Mégpedig. Egy picikét több szõr jó lett volna látni a tájat. A másik pedig a fõhõsünk pontjai voltak, amiket betartott. Volt egy pont amit nem éreztem logikusnak, s az a \"Ne gondolkodj!\". S ez nem fedte a karakter viselkedését, hiszen csak gondolkodva tudta a picike stikliket megjátszani, csak gondolkodva tudta kiismerni az embereket, s azok gyengéit. Illetve mindennel való kereskedéssel tudta fentartani életét. Ha nem gondolkozik, ha nem használja csavaros eszét, akkor a pici trükköket, a kiskapukat nem tudja kijátszani.
2018 márc. 06. - 19:33:11
2018 márc. 06. - 19:33:11
Nagyon jó film!! Oscarra kellett volna jelölni a Saul meg a Lèlek helyett.
szavazat: 10/10 2018 márc. 05. - 00:24:37
2018 márc. 05. - 00:24:37
10/10

Az alkotók botor bátorsága miatt, hogy rendszerkritikus filmet csináltak úgy, hogy ez a rendszer a tenyerén hordozza õket, jelen esetben Balog Zoltánnal és Rétvári Bencével az élen, kapnak pénzt, paripát, fegyvert, õk meg…
Bocsánat, akik szerint ez a film apolitikus, óriásit tévednek, mert ez a film színtiszta aktuálpolitika. Definíciószerûen is, egy ilyen film kell, hogy a jelenre reflektáljon. És ezt meg is teszi, remek metaforákban.
Tudom, hogy e fórumban nem szabad politizálni, így nem is teszem, de azt csak meg lehet említeni, hogy ez a film a jelen éra szomorú A Tanúja (bár ezt mondják a Kojotról is, az is fura, hogy Vajna egyik bizalmasa írta, a másik bizalmasa meg legyártotta, aztán most majdnem nem engedi ki a dobozból, mert észbe kapott) - akinek van szeme, látja, akinek van füle, hallja.

És nem a Gulagra elhurcoltak emlékérõl, vagy azok családjáról, a szenvedésrõl, a fájdalomról beszélek!!! Elsõ síkján ennek méltó módon állít emléket a film.

Pusztán arról beszélek, amilyen eszközöket a film készítõi e szörnyû történelmi esemény fiktív történeti elmeséléséhez ÖNKÉNT választottak. Én nem fogom, mert nem is lehet, összekeverni a kettõt.

Még egyszer gratula az alkotóknak! Nyócév után, a választások elõtt, muszáj volt már váltaniuk, megtették. Nekik is túl kell élniük, mint a film szereplõinek. Hogyan? Tépd szét a Bibliát! És ebben a képben minden benne is van, sokszorosan, minden idõsíkon.
szavazat: 3/10 2018 márc. 04. - 16:44:07
2018 márc. 04. - 16:44:07
Tökéletes példája annak, hogy miért sz.ok a magyar filmek. Ennyire 0 színészi játék, illetve a tökéletes hiánya kb. a Barátok köztben van.

- Te nem ilyen voltál.
- De most már ilyen vagyok.

Aki ilyet le mer írni egy forgatókönyvben, az bujdosson el nagyon messze!
Az nem elég, hogy egy súlyos témát dolgoz fel a film, az nagyon kevés ahhoz, hogy jó is legyen.
2018 márc. 03. - 15:08:40
2018 márc. 03. - 15:08:40
Látszik, hogy mennyire kevés büdzsé volt kénytelen dolgozni az alkotó brigád.

Azt nem lehet a szemükre vetni, hogy szinte látni a szélgépet ahogy hordja a mûhavat, az egyetlen csóró, vicsorgó farkast és sorolhatnám... Nem vetem a szemükre, mert erre volt pénz, kis pénz kis foci, ugye.

Az már viszont bosszant, hogy van látványos gõzmozdonyos drón-felvétel és olyan jól táplált rabok, -Csányival az élen- hogy sokszor nem csak, hogy sajnálni nem tudtam õket, de mosolyognom kellett a szenvedéseiken. Most komolyan, nem tudtak volna a szerep kedvéért lefogyni legalább a kulcsszereplõk, akiket sokszor nagytotálban szenvedtet az operatõri gárda.

Jóindulatú: 7/10
szavazat: 10/10 2018 márc. 01. - 16:21:34
2018 márc. 01. - 16:21:34
Mellbevágó volt így jóllakva a meleg szobában. Örülök hogy eddigi életemben nem kellett megérnem háborút és reménykedem hogy így is marad.
2018 márc. 01. - 14:57:13
2018 márc. 01. - 14:57:13
A vélemények alapján megnéztem és csalódtam a filmben.

* SPOILER *
Rajmund túlélési pontjai (\"tippjei\") lélekrombolók és más források alapján úgy látom nem is valósak, nem jó túlélési tippek. Van aminek maga a film is ellent mond: Pl. ne gondolkozz, csak tedd a dolgodat. Rajmund ennek ellenére elég jól megtalálta a rendszer gyengéit és ki is használta azokat. Tehát nem csak a dolgát tette, hanem gondolkodott is.
A filmben voltak jelenetek, amivel a pontokat igyekeztek megerõsíteni (pl. amikor majdnem belehal, hogy segít másnak vagy amikor a fényképet bámuló nõ mellõl a cigány lány elviszi a cipõt).
Ez a lélekrombolás azokra a magyarokra is rossz hatással van, akik az eseményeket szeretnék feldolgozni és ezért nézik meg a filmet. Ez akkor is így van, ha a végén Irén kimondja, hogy \"Nem a pontjaid mentették meg az életemet, hanem a szerelmed.\"
szavazat: 10/10 2018 márc. 01. - 13:09:36
2018 márc. 01. - 13:09:36
Nagyon jó film.És igaz.Egy ismerõsöm azt mondta, nem nézte meg, mert politizálást nem akart látni. Ez nem politizálás, hanem szomorú történelmi tény.Vittek darabra nõt, férfit nemzetiségre való tekintet nélkül.Az én családom többszörösen is érintett ebben. Apám, nagybátyám, férjem édesapja is átélte /szerencsére túlélte/ a "malenkij robot"-ot. Hálás vagyok a sorsnak, hogy két évvel ezelõtt, Kárpátalján, Szolyván harangozhattam az elhurcoltakért, azokért is. akik soha nem tértek vissza.A film azért is tetszett, mert nem erõltette rá a nézõre a gyûlölködést, hanem emléket állított.
szavazat: 10/10 2018 febr. 28. - 22:30:37
2018 febr. 28. - 22:30:37
Hát ha valamit inkább oscarra jelölnék az ez a f lm. Persze inkább mégsem mert nem érdemli meg hogy olyan színvonaltalan alkotásokkal említsék mint a Saul fia vagy ,a Testrõl és lélekrõl . De hát világ már csak ilyen lett az értékek devalválódtak ,igényteleneké a világ. Gratulálok a rendezõnek a hitelességért ,csillagos 10-es!
szavazat: 10/10 2018 febr. 28. - 01:05:27
2018 febr. 28. - 01:05:27
Elképesztõen jó film!
szavazat: 6/10 2018 febr. 27. - 13:23:09
2018 febr. 27. - 13:23:09
Túlélésrõl, emlékekrõl, szeretetrõl is szól ez a film.

6/10
szavazat: 10/10 2018 febr. 27. - 11:06:21
2018 febr. 27. - 11:06:21
Hát igen. Adhattak volna több pénzt rá, hogy ne "csak" egy tévéfilmre fussa. Azért is, hogy minél szélesebb körben felkeltse az érdeklõdést, ezáltal megismerkedni a történelmünk eme nem túl gyakran emlegetett borzalmával. Középiskolában mindenképpen ajánlott idõt szentelni ennek. Remélhetõleg lesz rá lehetõség és élni is fognak vele.
szavazat: 10/10 2018 febr. 26. - 12:49:47
2018 febr. 26. - 12:49:47
Ez nem holokauszt film, és nem kötelezõ megnézni, mint a sorstalanságot.
Ezért sem kerülhetett a mozikba...sajnos...
szavazat: 10/10 2018 febr. 26. - 12:26:25
2018 febr. 26. - 12:26:25
Szekcsõi sváb családból származóként: KÖSZÖNÖM!
Összes hozzászólás