Örökség

Bakancslistához adom
Hereditary
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai horror, 126 perc, 2018

Értékelés:

131 szavazatból
Szerinted?

Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Bemutató dátuma: 2018. június 7. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Patafizikus nov. 10. 19:42:24 5/10
Hát, nekem ez a film hatalmas csalódás. Pedig szeretem az elvont, a mainstreamtől eltérő filmeket ( örök kedvencem a Donnie Darko - a zsánerben pedig kifejezetten tetszett pld. a A ház amit Jack épített, vagy az Széttörve, és kimondottan utálom az agyatlan hentelős filmeket). Unalmas volt, vontatott - minimum fél órát lehetett volna húzni rajta -, zavaros történet. Ami pozitívum az a színészi játék, és a hangulat. 5/10
4/10
Atis88 aug. 28. 16:43:58 4/10
Nekem ez nagyon votatott és unalmas film. Ha nagyon nem tud az ember mit kezdeni magával, akkor elmegy egynek. Vannak benne jó részek, de ezt a több mint 2 órás játékidőt nem tudták kitölteni. 1.5 órában ütősebb lett volna.
1/10
macska78 júl. 23. 18:28:26 1/10
Kedves Wannabeflo!Érdekes következtetés ha vkinek ez a remekmű nem tetszik annak csak az Adam Sandler film jöhet.A kettő közt nincs is semmi?Hangsúlyozom ez csak az én szerény véleményem mi után én se volnék filmszakértő de ez van akkora hülyeség mint az Adam Sandler filmek csak hát az nem is akar többnek látszani mint ami.Nincs belegyömöszölve ilyen túlművészieskedő(túllihegett)csomagolásba.Mint a Lars von Trier filmek,annyira különleges akar lenni,hogy az már szinte nézhetetlen az egyszerű simán csak filmrajongó és nem filmszakértő embernek mint én is. Nekem nagyon nem tetszett.Horrornak se nagyon nevezném.
7/10
asztroglx júl. 23. 10:43:24 7/10
Ritkán látni, a végét is már ismerve, ennyire jó csattanóval bíró filmet. Szerintem a film a besorolása szerint inkább a misztikus horror alá esik, és van értelme a vontatottságának is.
Nálam 10\7, és a jobb osztályzat pár banán héj miatt csúszott meg.
SPOILER
Szerintem a kulcs az Apa, túlzott visszafogottsága, a család történéseire nézve. Mintha nem is lett volna kapcsolata velük, vagy nagyon felszínes. Talán ezzel magyarázható, hogy egy szekta teljesen behálózva a családját, és erről semmit sem (?????!) tudott. ....nos ez kissé meg is égette.

Tudom, nem egyszerű egy filmet jópár szempontot figyelembe tartva végig vezetni. Ám amikor itt egy ilyen remekmű, akkor utólag sajnálatos, hogy két óra is kevés volt , hogy a nézővel is jobban, életszerűbben foglalkozzanak. Az utóbbi idők messze legjobb filmje lehetett volna! Ha nem csak a képi világra, de a forgatókönyvre is nagy hangsűlyt raknak, akkor ez a film, kiváló, ...így csak jó lett!
10/10
csomolungma júl. 16. 16:05:14 10/10
Tényleg húzós film, az egyik legfelelmetesebb horror amit lattam, nagyon para volt napokig...A maga nemeben jo, pedig ezt a tipusu horrrort, a

spoiler


a demonos , ordoguzoset

nem csipem :D
10/10
Zolii98 júl. 04. 22:41:10 10/10
Hihetetlen dráma és horror keveréke! Lelkileg húzós a film, a vége pedig... Csak ajánlani tudom!!!
1/10
wunderlich ápr. 19. 00:35:58 1/10
Ökörség.
7/10
wannabeflo márc. 11. 00:23:29 7/10
Az itteni értékelése nem releváns. IMDB-n 7.5 és kb. annyit is ér. Ti nézzétek csak az Adam Sandler filmekef inkább, akik leszavaztátok. :D Sok “filmszakértő”... se.
5/10
Józan Paraszt márc. 04. 23:09:17 5/10 Előzmény brigante7
józanon nézted? :-)
5/10
Józan Paraszt márc. 04. 23:04:38 5/10
Hát őőőőőő...Vannak benne jó részek, néha még meg is ijedtem, de alapjában egy vontatott, unalmas ökörség.
Sharxxx febr. 13. 13:54:54
Amikor felálltam előle, őszintén nem tudtam eldönteni, hogy ez most egy rossz film volt, vagy csak én nem értettem... azt hiszem ez az előbbi kategória lesz. Innentől spoiler!

Hiányoltam a filmből a rendőröket, és semmi nem adta át, hogy itt a gyerek halálával szembesül a család. Az apa hidegsége, merevsége. Mindegy mi történik, csak ne veszekedjünk, stb... senkit nem zavar, hogy alig a lánya halála után dolgozni van?! Peter mellé miért kellett az a csajos szál?! Miért kellett erőltetni azt a bulit, mikor a lány nem akarta, és láthatóan nem volt ott egy korabeli sem?! A bátyó nem tudott az allergiáról, vagy annyira elvakította a lehetséges lyuk, hogy elfelejtette, hogy attól a huga meghalhat?! Elvileg a közelbe mentek bulizni, de a baleset a semmi közepén történik. Miért pattan autóba egy befüvezett tizenéves ahelyett, hogy mentőt hívna?!


3/10
Kexo87 febr. 08. 15:40:11 3/10
A karakterek rém ellenszenvesek, tulajdonképpen az egész család az. Általában horrorfilm nézése közben kialakul bennem egy drukkolás, hogy x vagy y legalább élje túl, mert megérdemli, ahogy küzd vagy szimpatikus stb. Valamiért kialakul. Általában. De ebben a filmben olyan antipatikus a lány és az anyja, hogy igazából első fél óra utána úgy éreztem, tök mindegy mi lesz a sorsuk, csak érjünk már a film végére. Van egy olyan rossz tulajdonságom, hogy legyen bármilyen szar, nem szoktam filmet úgy félbehagyni, hogy soha nem fejezem be, maximum másnap folytatom. Ezt végül egybe néztem meg. 2 napig érlelődött bennem a kritika, hagytam időt leülepedni a filmnek. Utólag pár kritikát is olvastam róla, melyek többnyire a női szereplőkre fókuszáltak.

Így most megpróbálom új megközelítésből értelmezni az apa szerepét, viszont így innentől SPOILER. Mert, hát hiába írják azt sokan, az apa sem teljesen százas, az ő viselkedése sem normális. Úgy tűnik, hogy neki mindegy mekkora tragédia érte a családot, az apa szerint az a fontos, hogy ne veszekedjenek. Hogy sose legyen semmilyen konfliktus, ezáltal sose legyen kibeszélve a fontos dolgok.
Azt írják a kritikusok, hogy a férj a realitások talaján áll, és próbálja egybetartani a családot. Na már most a kislánya halálakor egyáltalán nem volt kérdőre vonás az apa részéről, nem volt kioktatás, semmi. De mondjuk nem is segít különösebben feldolgozni a történteket a család tagjainak. Anya is csak egy elborult pillanatában, vita hevében olvasott be a fiának. Apát az sem érdekelte, hogy a felesége esténként eljár, állítása szerint „moziba”. Egyszer sem ment utána titokban, nem akarta elkísérni a moziba, nem is érdekelte, hogy valójában hol van. A végén pedig meglepődik, hogy kerül a nagyi a padlásra. :)
Egy 2 órás filmbe, aminek nagyobb része inkább családi drámára hajaz, szerintem pont belefértek volna ezek a beszélgetések.
Talán a fiú a legnormálisabb, de ilyen mezőnyben ez nem nehéz. Ennek ellenére a baleset után nem tanúsít megbánást, csupán fél a húga szellemétől. A hatóság nem szerepel a filmben. Nincs rendőr, aki a baleset után nyomozna, holott a kislány feje az országút mellett hevert, tehát egyébként eltussolni is elég nehéz lenne a halálát. Az iskolában sem cikizik, csúfolják sem a lányt, sem a fiút, pedig a furcsa dolgaik miatt azért lehetne őket bőven. Sorolhatnám, hogy minden fért volna bele ebbe a 2 órás játékidőbe, amitől talán nem lett volna ennyire vontatott, végig szenvedős.
A kritikákat olvasva pedig a film vége (utolsó 15 perc) pedig azoknak sem tetszett, akik szerint egyébként jó film és érdemes megnézni. Picit off téma, de az Örökség megnézése után 1 nappal megnéztem A góré című, két órás börtönkrimit, amelynek szintén elég erős drámai oldala van. Nem célom összehasonlítani a két filmet, mert igazságtalan lenne, hiszen a két drámai vonal alapvetően más műfajban és sztoriban lett ábrázolva. De A góré úgy álltam fel, hogy hűűű, milyen jól is ki lehet tölteni ezt 2 órás játékidőt.


1/10
Tomaki jan. 21. 18:33:31 1/10
Nagy kár volt erre a filmre pénzt áldozni az alkotóknak, s nagy kár időt szánni rá, hogy megnézze bárki is ezt a zagyvaságot. Nagyon szenvedtem, pedig imádom a horrort, de ez tényleg förtelmes volt! Csak azért szenvedtem végig (három részletben), mert ajándékba kaptam a filmet. Na, majd kap is érte az ajándékozó :-)
5/10
idõjós1010 jan. 08. 08:02:52 5/10
Talán öt pontot megérdemel, de a végére annyira elfogyott a türelmem, hogy már azt a három percet se vártam meg. rendesen idegesítő volt. Amúgy a nagy részén el lehetett éppen vegetálni. De nem egy hétköznapi eresztés :-D Sztori sem teljesen tiszta egyébként, de mire megérthetővé vált volna, már idegzetem nem volt odafigyelni rá.
lucikam jan. 05. 02:27:09
Ekkora fost rég láttam, szenvedés volt az egész, alig vártam, hogy vége legyen.
addass jan. 02. 19:42:10
szánalmasan fosch film volt... egy szétesett sz@r, drámai és horror, valamint dramaturgiai szempontból egyaránt.
AdiRicka jan. 01. 23:34:52
A végét leszámítva kiváló thriller némi horror beütéssel, az utolsó 15-20 perc igazi kemény kegyetlen horror. Elképesztően jól játszik az ember érzéseivel és feszültségével. A színészek is kiválóan alakítanak. Kár a végéért, kiváló film lehetett volna.

Izlések és pofonok, de ennyi feszültség után egy viszonylag elfogadható pozitív feloldozást vártam volna el. Legelábbis minimum a valóságban értelmezhető végkifejlet lett volna helyénvaló, értelmet kellett volna adni a filmnek. Azért húzza le a filmet a vége ennyire, mert értelmetlenné és hiábavalóvá teszi az egész történést.

. A vége elképesztően kemény nekem már túl erős volt, ráadásul szerintem elcseszett is, a többi nagyon tetszett, erős nyolcas lett volna, így a végével 7,5.
Asrach jan. 01. 19:50:36
Nagyon gyenge film tele értelmetlen hatásvadászattal nagyon sokszor kizökkentem, a film alatt többször felnevettem a béna megoldásoktól amit már ezerszer láttam, alapvetően túl sok a "mágia" is a filmben emiatt nem tudja elérni a hatást amit szeretne kiváltani a nézőből. Végig néztem mert reménykedtem abban hogy a végén nyer valami értelmet a film, lesz valami fordulat, vagy üzenet e a filmnek, de ez nem történt meg.
Tehát a film legnagyobb hibája az hogy nincs kidolgozva rendesen. nekem ez egy egyszer nézhető kategória 10/5.
1/10
ManiaCop91 jan. 01. 17:33:20 1/10
Eszméletlenül gyenge film! Erőltetett, unalmas! Nem szeretem nagyon olvasgatni az itt lévő hozzászólásokat, mert mindig lehúznak minden filmet, azt is ami pedig jó...de...ez a film...ez a film...ez...rohadtúl nem jó! Rémunalmas! :(
1/10
1/10
Anna Dé 2018 dec. 14. - 22:10:49 1/10
Én jelentem alássan, a 22. percig bírtam. 22 perc dögunalom, mintha megállt volna az idő. Nem tudom hogy lesz ebből horror, de már nem is érdekel. Tök unszimpatikusak a szereplők is, mintha nem is amerikai filmet nézne az ember, hanem vmi norvég vagy svéd drámát. Nem ajánlom senkinek mert 30 perc után a kínlódástól eret vág magán, aztán az lesz csak a horror. Én legalább is közel voltam hozzá. :D
Összes hozzászólás
Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!