Pilátus

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 75 perc, 2019

Értékelés:

43 szavazatból
Szerinted?

Az idős vidéki asszony, Anna, megözvegyül. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza úgy gondolja, úgy lesz a legjobb, ha magához veszi az édesanyját. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, és Anna lassacskán elsorvad ebben az őszinte szeretetet nélkülöző együttélésben.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Tinv 2020 nov. 16. - 14:58:30 7/10
Ezt most egy kicsit lehetett volna nyújtani, több jelenettel megvilágítani az erőteljes eltávolodást. A végén pedig a regény kimondottan drámai, hogy

Izát elhagyja még Domokos is, aki hirtelen Antallal lesz sorstárs. Sajnos ezt a réteget sem fejti ki a film. írd a spoileres tartalmat8/10
Lilla Hajas 2020 nov. 15. - 15:56:00 8/10 Előzmény apoa
Ez nekem nem jutott eszembe, de jogos a kérdés. És ha ennyire modern a környezet, akkor ugyebár 2000 után vagyunk.
8/10
Lilla Hajas 2020 nov. 15. - 15:50:29 8/10
Előzőek alapján nekem nyolcas.
8/10
Lilla Hajas 2020 nov. 15. - 15:49:13 8/10
Olvastam a regényt, itt a filmen sok minden más. Jobb lett volna az eredeti 60-as évekbeli környezet, mert valóban a magázódással nem illik. Nekem a regényt olvasva Iza jelleme árnyaltabb volt, nem ennyire kemény, aki senkire párjára sem hallgat. Jót akar, de inkább csak kötelességből, nem szeretetből. Jól kihozza a film, hogy nincs egyetlen érintés, ölelés sem közöttük, holott a szeretetteli viszonyban ez természetes. Még a volt vejével is jobb a kapcsolata, velük élne szívesebben. A végét a film egyértelműsíti, az anya meg akar halni, az utolsó jelenet a gyertyával szép és megindító. Iza egyedül marad a lelkiismeretével. Az anya már nem akar visszajönni Pestre többet. A könyvben egy építkezésen bolyongva képzeletben a halott férjével beszélget, és leugrik egy készülő emeletes házról. Kicsit nyitva marad, lehet baleset is, lehet öngyilkosság is. Érdekes a filmben, és ez a része tetszik, hogy valójában nem is tudnak miről beszélgetni, még a házvezetőnő is jobban elbeszélget az öregasszonnyal, mikor a parkban rátalál. Hámori Ildikó játéka csodásan megrendítő! Nekem Iza nem elég árnyalt, egysíkú, túl kemény, a könyvben szerintem nem ilyen. Érdekes jelenet a regényben, hogy az anya fát és szenet pakol a bőröndjébe, mikor felköltözik a lányához, mert hát valamivel fűteni kell. Aztán mikor megismeri a központi fűtést, a fát a szekrényében rejtegeti, hogy a lánya rá ne jöjjön a butaságára. Nem biztos, hogy egy öreg fát át kell, és lehet ültetni. Mindenképpen érdemes megnézni, szép film.
luci87 2020 nov. 13. - 17:09:36 Előzmény Sweet-But-Psycho
Igen az fura volt,magázza az anyját,de paelo etrend,mobiltelefon,modern környezet,inkább maraftak volna a 60 as éveknél,mint erdetileg!De mivel szeretem Szabo Magdát,és ennek a filmnek is van hangulata!
Agi53 2020 nov. 09. - 18:44:35 Előzmény Edmond Dantes
Ez nem generációs probléma, bár generációk között van: egyre több az idős ember, akikkel kéne valamit kezdeni és nem(csak) a gyerekeikre tolni, vagyis nagyon valós probléma (bár a filmben se anyagi gondok nem jelennek meg, és az anya is még teljesen ép, önellátó). De a filmnek, és pláne a regénynek nem ez a lényege ( a regény összetettebb, bonyolultabb). Persze szerepet játszik az életkor közti különbség, a modern-régi ellentét, de alapvetően az iszonyúan eltérő személyiségből, habitusból adódik az egész. Izát a filmben csak az anyjával való kapcsolatából ismerjük meg, a regény sokkal árnyaltabb, bár számomra ott is rejtély maradt, hogy miért lett olyan, amilyen - erre ott se kapunk magyarázatot. A regény kapcsán is, a film kapcsán is sok véleményt olvastam Izáról, mindenki elítéli, látvány-szeretet, meg kirakat stb. stb. mondják róla. Nem igaz, valóban szereti a szüleit, szereti az anyját, de - a személyiséből adódóan - csak ennyire képes. Ilyen. Kemény árat fizet ezért (ezt most nem írhatom meg), amiről nem tudni (én nem tudom), hogy mennyire tehet egyáltalán. Örülök, hogy megnéztem a filmet, bár elég megcsonkított, s a film arra sarkallt, hogy elolvassam a könyvet is, nagyon fontos kérdéseket vet fel, mégha hiányok is maradnak az emberben. A regény 1960-ban játszódik, hogy modernizálták, az önmagában nem zavarna, csak olyan visszás valahogy. Pl. Iza 1960-ban nem magázza az anyját (pedig akkor még természetesebb forma volt), itt pedig igen, de sok más is van még, kisebb-nagyobb dolgok.
Edmond Dantes 2020 nov. 05. - 17:02:18
A regényt nem olvastam, a filmet örömmel vártam, szívesen megnéztem ... és/de nem tetszett. A generációs probléma, anya-lánya kapcsolat és falusi-nagyvárosi életforma eltérése sokat tárgyalt témák. Utóbbi a 60-as évek elején, a regény eredeti idejében talán még újszerű volt, mára megkopott. Az idős, ám értelmes, kulturált asszony gyásza érthető, mindent-elutasítása életszerűtlen. Másfelől a magyar Ratched nővérré keményített jéghercegnő-lányának teljes értetlensége is valószerűtlen. 24-48 óra alatt nem pakoljuk át a mamát két kis kofferrel a falusi házból a high-tech pesti lakásba. Túl szélesre nyilik köztük a szakadék. A hangtechnikát már nem is érdemes kritizálni: made in Hungary, sokszor alig érthető motyorgás. A nemzetközi megmérettetéshez sok sikert kívánok az alkotóknak.
8/10
Sweet-But-Psycho 2020 nov. 02. - 16:57:49 8/10
Kíváncsiságból a látássérültek számára biztosított hangsávot állítottam be a filmhez. A narrátor szövege még egyedibbé, személyesebbé tette a szelíden hömpölygő történetet. Különleges filmélményben volt így részem, köszönet a lehetőségért az alkotóknak!
Hámori Ildikó alakítása lenyűgöző, Györgyi Anna is remekel.
Egyedül azt nem értem, miért volt szükséges az eredeti Szabó Magda művet ennyire mai környezetbe helyezni (tablet/mobiltelefon/paleo étrend, stb...), de elfogadom a koncepciót.
10/10
bujdosogy 2020 nov. 02. - 15:52:57 10/10
Hú! Nagyon sok területen nagyon mellbevágó és elgondolkodtató... Remek karakterekkel, kiváló színészi alakításokkal, érdekes és hatásos rendezéssel.
5/10
apoa 2020 nov. 02. - 03:58:17 5/10
Luxuslakás, házvezetőnő...Igy élnek a magyar kórházi orvosok. Akkor miért megy az állandó sírás az alacsony jövedelem miatt?
9/10
Brierley 2020 nov. 01. - 23:06:26 9/10 Előzmény Edmond Dantes
Nagyapaaaa, megnézted? :P
Részemről 10-es; nem marad az az öt, 5. :-)))
Vackor1 2020 nov. 01. - 22:49:00
Erőteljes, jó színészi játékok és szövegek, elgondolkoztat a kötelességről ? szeretetről ?, sajnos a rohanó világban már szülő és gyerek közötti szakadékról, "más világról" szóló , a nem könnyű téma - a halál sosem az - ellenére mégis szép film, kellemes, jól eltalált zenével. Minden perce lekötött, vártam a következő jeleneteket, remélem, hogy még sok díjat fog nyerni, gratulálok az alkotóknak és a szereplőknek is ! :)
8/10
Sweet-But-Psycho 2020 nov. 01. - 16:32:28 8/10 Előzmény Edmond Dantes
Hajrá! ;)
9/10
offtopic
Brierley 2020 okt. 27. - 11:25:28 9/10 Előzmény Edmond Dantes
+1! :-)
Köszi!
Edmond Dantes 2020 okt. 27. - 10:02:29
A Duna TV november 1-jén 21:20-tól vetíti a Pilátust, amelyet beválogattak a 2021-es Golden Globe-díjért versenyző filmek közé. Ez a vetítés lesz a magyarországi premier. Bővebben: https://fidelio.hu/vizual/a-pilatus-is-versenybe-szallhat-a-golden-globe-ert-157045.html
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu