Portré a lángoló fiatal lányról

Bakancslistához adom
Portrait de la jeune fille en feu / Portrait of a Lady on Fire
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia romantikus dráma, történelmi film, 119 perc, 2019

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Héloïse-ról (Adèle Haenel) portrét rendel grófi családja, hogy a festmény segítségével házasítsák ki. A fiatal lány viszont nem akarja elveszíteni a szabadságát, mindent megtesz a kényszerházasság ellen, így a Bretagne-i szigetre érkező festőnő, Marianne (Noémie Merlant) társalkodónőnek adja ki magát, hogy megfigyelhesse a vonásait. A közös séták során Marianne-nak nemcsak arra kell vigyáznia, hogy Héloïse előtt ne derüljön ki az igazi feladata, de egyre nehezebben tud ellenállni a lány vonzerejének is.
A Portré a lángoló fiatal lányról Cannes-ban hatalmas sikert aratott. A Time magazin a korabeli tabukon áthágó filmet „gyengéd és összetett szerelmes történet”-nek, az Indiewire pedig egyenesen „festői mestermű”-nek titulálta.
Bemutató dátuma: 2019. december 26. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
Tunda56 febr. 12. 08:42:31 1/10
Mi bizony nem tudtuk végignézni. Vontatott, eseménytelen, nekem túlzottan 'művészi' a szónak negatív értelmében. Gyanús volt, hogy egy szerelmesfilmben nincs férfi szereplő. Nem nekem való.
10/10
mojszio jan. 05. 03:45:03 10/10
A legszebb szerelmes film, amit valaha láttam. Lehelet-finom bontakozik ki előttünk két ember szerelme, amely - gyanítom - életük végéig a nagy szerelem marad. A képek folyamatosan olyanok mintha festmények lennének, szájtátva bámultam néha őket, gyönyörűséges az operatőri munka, a film tökéletesen van felépítve, mintha szinfónia lenne, az egyetlen észrevehető és központi szerepet betöltő zene katartikus és az utána kitörő szenvedély ugyancsak. Gyönyörű-gyönyörű-gyönyörű és teljességgel tökéletes alkotás.
ukotaf jan. 03. 18:10:38
Minden ízében nagyszerű, de nem feminista alkotás (Deodato véleményére utalva). Viszont az Oscar- ra esélyes, szintén "Deodatot" idézve, legalább három kategóriában: rendezés, operatőri munka, Noémi Merlant. Tisztelettel.
7/10
Kocsegar 2019 dec. 26. - 19:11:17 7/10
Hangulatos, néha kicsit szájbarágós a metafora a művészről, illetve az Adele életére is túlzottan hasonlít szerintem. (művész-nem művész kapcsolata). De a hangulatába bele tudtam feledkezni.
5/10
Deodato 2019 dec. 26. - 18:41:42 5/10
Sajnos én már így halok meg; nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez a végtelenül feminista és trendi nyali-fali az Oscarra lett kitalálva, nem kell jósnak lenni hozzá, hogy legalább három kategóriában meg is kapja...