Rossz versek

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar vígjáték, dráma, 97 perc, 2018

Értékelés:

89 szavazatból
Szerinted?

A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs.
Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.
Bemutató dátuma: 2018. december 27. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
botta-melinda szept. 07. 17:04:43 6/10 Előzmény kambekk
Imádlak!
10/10
entouragefan jún. 12. 19:09:12 10/10
Ez a humor úgymond "nem mindenké", én elnevetgéltem rajta

Főleg a Fargo utalásnál

, de nem ez fogott meg, sokkal inkább a film vizuális világa, azok a hihetetlen vágások amikor pl egy snittben kimegy a szobából, és az ajtó mögött már a villamos belső tere található. Eléggé a "kapunyitási pánikom" csúcspontján talált meg, így azt éreztem nagyon nekem szólt. Talán az Egy makulátlan elme örök ragyogása című filmhez tudom hasonlítani, aki azt szerette szerintem ezt is fogja.
1/10
Cukros csirkecomb ápr. 29. 13:16:00 1/10
Az igaz.
2/10
Ordító egér ápr. 29. 12:58:37 2/10 Előzmény Cukros csirkecomb
Nem. Ennél még rosszabb filmek is bőven akadnak, akár az altesti humort, akár a dögunalmas művészkedést nézzük.
1/10
Cukros csirkecomb ápr. 29. 12:51:31 1/10 Előzmény Ordító egér
Aha... akkor biztos az óriásplakátos rész miatt adtál dupla annyi pontot a filmre, mint én. Megértem a szempontjaidat. :) A filmmel kapcsolatos további problémák is jogosak, bár nekem nincs bajom a balladai homállyal. Arany János műveiben például kifejezetten szeretem. Ott persze segíti a megértést a költemények szerkezete. Na jó, ne hasonlítsuk... :)
2/10
Ordító egér ápr. 29. 11:35:24 2/10
*Ja igen, ha rajtam állna, betiltanám az óriásplakátokat mint vizuális környezetszennyező elemeket, továbbá mint a járművezetők figyelmét elterelő, ezért igencsak veszélyes objektumokat.
2/10
Ordító egér ápr. 29. 11:32:07 2/10 Előzmény Cukros csirkecomb
Ehhez járul az állandó idősíkváltásokkal szétszabdalt élettörténet, amely egy alapvetően érdektelen, összevissza sodródó alaké. Utóbbi az ostoba reklámfilmen fanyalogva nem emlékszik arra az aranyigazságra, miszerint aki prostinak áll, ne csodálkozzon, ha...? "Hősünk" egyetlen mentsége, hogy addig verte be a saját fejét az óriásplakátokba*, amíg tényleg meg nem hülyült. Továbbá én csak következtetni tudtam rá, hogy Vali nagynéni, de közelebbit (Magyartanár? Miért van egyedül?) én legalábbis nem tudtam meg róla, persze lehet, hogy éppen elaludtam. Anna meg igen bájos leányka, de szerintem vannak olyan hozzám hasonlóan földhöz ragadt nézők, akik szeretik, ha megmagyarázzák, hogyan lép be X szereplő a film cselekményébe. Márpedig Anna egyszerre csak úgy lett. Azt sem értem, mit akart a rendező a lerongyolódott csövessé vált Szörnyella matektanár nénivel megmutatni. Az öltözői jelenet legalább az egész szánalmas tákolmány egyetlen élvezhető része volt.
1/10
Cukros csirkecomb ápr. 28. 23:05:45 1/10 Előzmény Ordító egér
Egyetértek az egyetértéssel. De kiegészítem indoklással, hogy érthető legyen.

Igen, valóban a közönség egy része boldogan röhög azon, hogy a filmben kifigurázzák Latinovitsot, és Arany Jánost Sztálinhoz hasonlítják, születése 200. évfordulója alkalmából, Arany János év keretében. A közönség másik része pedig belefagy a székébe. A szerencsésebbek, akik sor szélén ülnek, némán hagyják el a termet.

Így talán érthető a jelentős véleménykülönbség.
2/10
Ordító egér ápr. 28. 22:13:10 2/10 Előzmény Edmond Dantes
Nocsak: Egyetértünk!
9/10
Nicedodo ápr. 24. 22:55:45 9/10
Többen írták hogy a nézőtér hallgatott a poénok alatt. Ma voltam a Magyar Filmhét keretein belül megnézni ezt a filmet, és nagyjából egy emberként nevetett fel mindenki hangosan a vicces részeken. Szerettem a VAN-t, és ezt is szeretem :) talán még mélyebbek a metaforák, más oldalról közelíti meg a hasonló élethelyzeteket, múltidéző és közben nagyon mai problémákat feszeget. Nemcsak a főszereplő által képviselt élethelyzet, hanem az egész magyar fiatalság leképezése. Tényleg olyan, mintha a főszereplő agyában lennénk és a gondolataiból bontakozott volna ki a film. Engem abszolút vitt magával ez a gondolatmenet, ami lehet hogy annak is köszönhető hogy a főszereplővel hasonló korúak vagyunk, így át tudtam érezni a problémákat :)
8/10
Samu-Nagy Emese febr. 18. 13:31:23 8/10
Tök jó film ez.
Tunzéval és bizonyos dolgokban Thonyval értek egyet.
Múlt héten láttam, és nem igazán tudom megfogalmazni az érzéseimet. De megpróbálom.
Ez nem egy klasszikus értelemben vett "sztori".
Nehéz lenne összefoglalni miről szól.
Mégcsak nem is szerelmi történet.
Egy srác fejének belseje. Ahogyan apró eseményekből, képekből, kusza érzelmekből, benyomásokból összeáll egy élet valamivé, amiről el kéne dönteni a sors egy adott kritikus pillanatában, hogy érdemes e a folytatásra, és ha igen, akkor hogyan tovább. Illúziók, vágyak, belső magány, és sodródás van itt sok sok közhelymentes egyedi humorral megfogalmazva.
Ne úgy nézzétek, mint egy filmet. Inkább úgy, mint egy vizuális szabadverset. Egy "nem-rosszat."
Szerintem.
(ezerszer inkább ezt, please, mint a Kölcsönlakást!)
5/10
Karczaghy Gábor febr. 02. 14:54:11 5/10
Jól jön ez a film a téli depresszióhoz. Én úgy láttam, az élet-közepi válságról szól, helyenként poénosan.
elemes febr. 02. 01:05:01
nekem nagyon bejött. kedvesem ezután látni akarja a VAN-t is.
10/10
Tunze febr. 01. 15:20:50 10/10
A következők nélkül nem lehet értékelni ezt a filmet: humorérzék, önirónia, empátia, játékosság, nosztalgikus életérzés, a 80-as, 90-es évek hangulatának ismerete, Woody Allen- (s főleg:) Annie Hall Fan Club tagsági kártya. Ezek biztosan kellenek majd. Nem kell viszont: "győztes vér", fölényeskedés, mindenre helyes megfejtés, sznobéria. Az meg, hogy egy magyar moziban egy ilyen vígjátékot nem túlzottan értékelnek, ne riasszon meg senkit. Fingós poénok, beszélő kisállatok ugyanis nincsenek.
9/10
stockholm jan. 26. 16:28:05 9/10
Rég nevettem ennyit moziban. Szuper ötletek, képi poénok, nagyon jó karakterek vannak benne. A legütősebb jelenet számomra a buszos-zenés volt. De vinnyogva nevettem a fenyőfás, a zenekar-megalakulós, vagy a végső reptéri jeleneten is. Kovács Zsolt ismét fantasztikus, már a puszta tekintete is megnevettet sokszor; méltatlanul elhanyagolt színész, örülök, hogy mostanában több lehetőséget kap.
Voltak persze gyengébb momentumok is, lehet vitatkozni a sztori kerekségén, a főhős karakterén, ezért mínusz egy pont. De az énkeresés, a mit-akarok-az-élettől bemutatása teljesen hiteles.
janderka jan. 15. 10:40:43
Ha a film napjainkban játszódik, akkor biztos hogy a főhős csak 33 éves? Mert akkor hogy lehetett 97-ben (amikor a PUF plakátokat fejelgette) már 17 éves?
10/10
Thony jan. 15. 02:21:22 10/10
Nagyon jó volt, extázis, orgia. Merthner Tamás Akarok lenni!
Vagy inverzcsirke.
Hát, ha a VAN 10, akkor ez nálam biztos megérdemli a 20-at.
Mélyebb a történet, és sokkal kidolgozottabb benne minden.
A történet nekem kerek egész, a 3 féle szakítástól az ősrobbanásig.
Persze, akinek az életben összejött minden, - vagy legalábbis úgy gondolja - az kevésbé fogja megérteni egy magát a múltból összerakó 33 éves kamasz ki vagyok én, mit akarok én valójában is? történetét.
A Moszkva tér - sok a történetbeli párhuzam - egy bulikeresős történet - ott a poénok nagyon jók és könnyen, egyből érthetőek.
A Rossz versek tele van jól kidolgozott geggekkel, poénokkal, de nagy részét itt egy szinttel mélyebben kell keresni, észre kell venni az utalásokat és a metafórákat is.
A képi poénok, a karakterek, a kis apró múltbéli történetek nagyon ötletesek és kidolgozottak, - össze szeretném számolni hányféle tónusbeállítású epizód van a történetben - és egyik sem öncélú, mindegyik erősíti az adott sztorit, de méginkább a különbözőségüket. A történet észrevétlenül halad egy olyan irányba, amikor a végén minden összeáll, de ehhez lehet előbb szét kell hullnia darabokra.
A film nem a szakításról szól, az csak ürügy arra, hogy végiggondoljuk a film után akár a saját történetünket.
Én azokat a filmeket szeretem, amik nem kész megoldást adnak, amik nem a moziban fejeződnek be, hanem a mozi után az utcán, a kocsmában, vagy már hazaérve. Mi volt ez? - érzem, de még nem értem a befejezést, hagynak, kényszerítenek gondolkodni a moziból kifele jövet.
Ja, és aki életében írt már legalább 1 verset, az feltétlen nézze meg!
kambekk jan. 14. 19:28:58
Valóban. Aki látta Reisz első filmjét, az ezt is látta. Totális önismétlés. Még ha képileg vannak is benne izgalmas megoldások, és nekem tetsző tér/idő átúszások. De hát (szerencsére) ez a korábbiban is volt. Maga sztori az max 60 percet bírn ki. Onnantól nyűglődés. És nincs befejezése sem. Még csak lezárása sem.
Nem baj persze, hogy elkészült. De ha ezután mégiscsak felkérnék Reisz-t, csináljon bátran inkább reklámokat.
jn jan. 14. 01:35:35
Volt benne sok jó gondolat, életkép, sok gag és poén, nálunk bőven voltak nevetgélések a moziban. Azt sem mondanám, hogy bánom, hogy megnéztem, vagy hogy megfordult volna a fejemben menet közben, hogy felállok, ugyanakkor a végére leszívott az egész, nem úgy jöttem ki, hogy wow... Kicsit túl volt erőltetve, el volt húzva pár jelenet, volt pár klisé vagy gagyiság, a szekunder szégyenérzet is elő-előtört az emberből.. 5-6/10-nél többet nem tudok adni rá.
7/10
Shakespeare_07 jan. 12. 22:28:20 7/10
Nem is olyan rossz (versek). Sőt. A mostani '20-as végi, '30-as eleji generációnak - akik a film főszereplői is - kifejezetten nagy élmény tud lenni a jól elkapott hangulatelemek miatt. Igazából egy szívet melengető nosztalgiázás a '90-es évek végéről és a 2000-es évek első évtizedéből. Budapestről. Hülyén megélt, elcs.szett "szerelmek", fura kapcsolatok, a tinédzserkorunk és a fiatalságunk.
Külön tetszik, ahogy szolidan megjeleníti az elmúlt pár évben hatványozottan, politikai síkon is jellemzővé vált fiatalok és idősek közti törésvonalat (nagyban: polgárháborút?), ami pl. a gyerekek és a szülők generációja között húzódik. De mindezt ízlésesen, nincs a pofánkba tolva.
Jó film! 7/10.
Összes hozzászólás