Saint Maud

Bakancslistához adom
angol horror, 83 perc, 2019

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Ervin Berinde 2021 máj. 02. - 23:21:27 5/10

Tekintve, hogy ez egy 2019-es film így nyugodtan kijelenthetem, elég sokáig szemeztem ezzel a horroral. Nem igazán érdekelt sem a történet, sem pedig a szereplőgárda. De tekintve, hogy az IMDb-n 6.8 a 10-ből továbbá a Metascoreja 83-as így eléggé kíváncsivá tett ugyanis horroroknál ez egy kimondottan jó eredmény főként ha belevesszük, hogy immáron két éve bemutatták a filmet.

Rose Glass első nagyjátékfilmje kiegyensúlyozottan mutatja be, hogy mi történik akkor ha a vallási fanatizmust keresztezzük egy pszichésen igen ingatag, antiszociális egyénnel, azonban valamiért erőtlen lett a Saint Maud. Pedig önmagában a sztori jó lenne, kellően feszült és meglehetősen baljósan igyekszik az egyébként váratlan végkifejlet felé. A színészek is megállják a helyüket, a Maudot alakító Morfydd Clarknak pedig kimondottan zavarba ejtő a játéka. Az Amandát megformáló amúgy 52 évesen is gyönyörű Jennifer Ehle is remekel. Akkor mégis mi lehet a gond a Saint Mauddal? Úgy gondolom, hogy hiányzik a grandiózusság a történetből, egyszerűen nem szolgál katarzissal, hidegen hagynak a látottak. Jó ez nem egy tipikus jumpscarre épülő horror ami minden 6. percben az arcodba repít valami ocsmányságot, sőt a filmben egyetlen ilyen jelenet sincs, viszont a film eléggé komótosan halad előre,nem igazán siet. Ezzel önmagába nem lenne gond ha szolgálná a film épülését. Ha építjük a karaktereket vagy egy a jövőben fontos jelenetet vezetünk fel akkor rendben van, de sajnos a film végeztével ugyan annyit tudok Maudról és Amandáról mint a film elején. Továbbá nem igazán találja meg a saját identitását a film, csakúgy mint maga Maud. A probléma ott lehet, hogy a filmet író, illetve rendező Rose Glass nem igazán teszi le a voksát egyik műfaj mellett sem. A drámába, thrillerbe, horrorba mind-mind belekóstol de nem meri elmeríteni egyikben sem igazán a karaktereit és cselekményét, inkább csak megkapargatja a felszínüket.
Van olyan magas labda amit nem csap le a film, mint például az erotikus feszültség ami Maud meg Amanda között van. Egy pillanatra megpendíti a film ennek is a lehetőségét de egyszerűen elereszti, pedig véleményem szerint ez a vonal kimondottan jól állt volna a filmnek.

Mindezek tekintetében meglehetősen túlzásnak érzem az IMDb, mind pedig a Metascore pontszámát. Azonban ha nem számítunk nagy világmegváltásra a filmtől a maga sekélyes módján ellehet benne merülni. Különösen ”szórakoztató” volt mikor Maudnak meginog a hite és kiesik a saját bigott buborékjából és egyszerűen nem találja a helyét ebben a világban. Mindenkinek szeretettel ajánlom egyszeri megnézésre, nagy törést nem fog okozni senkinek az életében.