Salvador Dalí - A halhatatlanság nyomában

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott spanyol ismeretterjesztő film, 105 perc, 2018

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Január 24-én érkezik a mozikba A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része, amely a szürrealizmus mestere, Salvador Dalí és múzsája-alkotótársa, Gala életén és művészetén vezeti végig a nézőket. Az átfogó művészeti portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtt, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig.

A Gala-Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült film végiglátogatja mindazokat a helyszíneket, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában: többek között Portlligatot, az egyetlen, saját tulajdonában álló műhelyt és otthont; Figuerest, a szülővárosát, ahol létrehozta a Dalí Múzeumot, valamint Púbolt, ahol az a kastély található, amit Dalí szerelme jeléül Galának ajándékozott, valamint Párizst és New Yorkot, ahol jelentős kiállításai voltak. A művészettörténet egyik legkülönösebb alkotójának életét szakértők közreműködésével, többféle nézőpontból ismerhetjük meg a filmben. Művészettörténészek, a festőhöz közel álló családtagok interjúi és eddig sosem publikált fotók és levelek mellett maga a kontempláló Salvador Dalí és a remekművek felvételei teszik teljessé a képet az extravagáns bajusz mögött rejlő művészről és emberről, akit mára a legnagyobb mesterek közé sorolunk.

A film kiemelt budapesti vetítőhelye A művészet templomai sorozat többi epizódjához hasonlóan az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol január 24-étől műsorrenden látható. Emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is vetítik.
Bemutató dátuma: 2019. január 24. Forgalmazó: Pannonia Entertainment Ltd.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
jn 2019 jan. 19. - 02:33:07
Dalí azon kevés festő egyike, akinek megfognak a képei, élőben is láthattam belőle többet, az életéről is sokat tudtam már, így nagyon örültem, hogy premier előtti vetítésen megnézhetem a filmet is. Részben olyasmit vártam, mint amilyen a Géniusz - Picasso sorozat volt, sajnos ezt csak hagyományos dokumentumfilmnek csinálták meg, abból viszont a jól összerakott és figyelmet lekötő fajta lett. Teltház volt, sokaknak tetszett, az érdeklődők nem fognak csalódni. Kis hibája, hogy eléggé idealizáltan mutatja be a festő életét, személyiségét, Galát ill. a vele való kapcsolatát...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu