Sötét vizeken

Bakancslistához adom
Dark Waters
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 126 perc, 2019

Értékelés:

86 szavazatból
Szerinted?

Robert Bilott céges jogász, aki nagyvállalatokat véd nagy hatékonysággal. Egy nap felkeresi egy farmer, akit imádott nagyanyja küldött hozzá, hogy segítsen neki. Bilott hamarosan rájön, hogy a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgezi egy kisváros ivóvizét, amitől többszáz állat pusztult el és a helyi lakosokat is mérgezi. Az ügyvéd kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd a kisemberek védelmében a hatalmas nagyvállalat ellen. A világ egyik legnagyobb vegyi gyára ellen vívott jogi küzdelem tétje, hogy a számos rejtélyes megbetegedés és haláleset, valamint az évtizedeken át tartó ivóvíz-szennyezés ténye napvilágra kerüljön. Az ügyvéd az igazság kiderítése érdekében kockára tesz mindent, a karrierjét, a családja és a saját biztonságát is.

A mindvégig lélegzetelállítóan feszült thriller az Erin Brockovich, zűrös természet hagyományait követi, és megtörtént eseményeket dolgoz fel. Bilott küzdelme eredményeképp a DuPont cég 2017-ben végül több mint 600 millió dolláros kártérítést fizetett a károsultaknak. Robert Bilott jelenleg is környezetvédelmi jogászként dolgozik. Ügyét Nataniel Rich írta meg a The New York Times-ban. Ez a cikk az alapja a Sötét vizeken történetének. A film rendezője az Oscar-díjra jelölt Todd Haynes, aki olyan ünnepelt filmeket rendezett korábban, mint a Távol a menyországtól, a Carol, és az I’m Not There – Bob Dylan életei. A film producere és főszereplője a többszörös Oscar-, Golden Globe-díjra jelölt Mark Ruffalo (A gyerekek jól vannak, Bosszúállók, Szemfényvesztők 1-2., Spotlight: Egy nyomozás részletei, Thor: Ragnarök). A további szerepekben olyan világsztárok tűnnek fel, mint az Oscar-díjas Anne Hathaway (Ocean's 8: Az évszázad átverése, Nyomorultak, A sötét lovag: Felemelkedés, Szerelem és más drogok, Az ördög Pradát visel); az Oscar-díjas Tim Robbins (A játékos, A remény rabjai, Titokzatos folyó, Vágyak szerelmesei); és Bill Pullman (A függetlenség napja, Lost Highway – Útvesztőben, Aludj csak, én álmodom).
Bemutató dátuma: 2020. február 27. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
bigfoot máj. 19. 14:34:27
vicces, hogy itt paráznak az emberek az 5G miatt ,közben meg a pfoa-c8 dologgal kapcsolatban meg semmi se volt szinte.. bár elvileg már kb mindenki szervezetébe bejutott kisebb nagyobb mértékben
durva így utólag olvasni tefal meg a többi gyártó magyarázkodását , hogy máár új anyagot használnak és már nincs pfoa náluk
8/10
LanyUs máj. 13. 13:19:37 8/10
Globális probléma! Minden iparágban előfordul és a "kisembernek" nem sok lehetősége van. Valósághű, ezért kissé vontatott. Felénél bele is aludtam annyira lelassult... összességében jó film, de nap, mint nap találkozunk sajnos hasonló hírekkel...
7/10
NEF - NéztemEgyFilmet ápr. 22. 14:56:38 7/10
Változást hozott az életembe ez a film, szerintem mindenkinek kéne. Beszélek róla itt:
VIDEÓ: https://youtu.be/tRYzFt2OEbg
10/10
Hekaté ápr. 21. 22:57:06 10/10
Sajnos nagyon jó film. A "sajnos" a valós alapra vonatkozik.
A film felénél kicsit megijedtem, hogy már megvan a sztori, mi lesz ezen még 1 óra?! De kitöltötte. Tetszett az egész felépítése a filmnek.
Nagyon irritáló az alaptörténet, egyszerűen vérlázító.
10/10
caomilla4 ápr. 16. 15:25:48 10/10
Végig lekötött, nagyon tetszett. 10/10
Leslie67 ápr. 14. 20:16:11
Sose gondoltam volna, hogy a neveletlen hercegnő lesz Hulk felesége és Erik a Viking lesz Hulk főnöke ... Anélkül hogy számosítanám, elnyerte tetszésünket a film!
6/10
Dancs1229 ápr. 12. 02:36:56 6/10
Erősen túlértékelt film, messze nem 9-es, érdekes téma-főleg mert igaz történet,de mégis csak 1x megnézhető és akkor sem egy izgalmas film, igazából inkább unalmas vontatott, pedig a kedvenc filmjeim általában igaz történetek,de ez nekem max,6pontot ért,mint film.
10/10
nano ápr. 05. 23:59:41 10/10
10/10
Nagyon jó film! Mark Ruffalo fantasztikusan játszott. Ő is producerként vett részt a filmben. Hihetetlen, hogy még mindíg küzd ezért az ügyért Robert Billot. Számomra Anne Hathaway legjobb színészi alakítása, valódi értéket mutatott fel. Miundenkinek csak ajánlani tudom. Lekötött, végig megragadta a figyelmet. Külön megdöbbentő, hogy igaz történet alapján készült. És a főcímdalnál Johnny Cash- I won't back down c. dalában elhagzott üzenet is tükrözi miről szólt a film és mi az igazán fontos az életben.
" nem, én nem adom fel! "
Midnight67 ápr. 01. 15:44:36 Előzmény DeathAdder
Nem most kezdenek foglalkozni ezzel a témával, mint lentebb írtam, 1998-ban készült a Zavaros vizeken és 2000-ben az Erin Brockovich, például.
DeathAdder ápr. 01. 15:31:57
Ez egy nagyon fontos film, még sincs igazán elterjedve a köztudatban, tök véletlen akadtam rá, pedig egy nagyon fontos problémával foglalkozik, nagyon komoly marketing és kapitalizmus kritikát láthatunk.

Mindenesetre örömmel látom, hogy az elmúlt évtizedek romkom meg CGI hulladékai után Hollywood ismét kezd ráeszmélni, szembenézni, és foglalkozni ezekkel a témákkal, ugyanezt láttam idén a Jokerben, vagy a Ford vs. Ferrariban is.

Egyszerűen nem lehet a giga cégekkel ujjat húzni, mert akkora lobbierejük van hogy bárkit eltaposnak, sarokba szorítanak hogy táncolj vissza, és nem lesz gond, tudnék erről mesélni...legyen az tesco, apple, samsung, facebook, volkswagen, cambridge analytica nagyon maximum kapnak egy olyan büntetést, ami 3 napi profitjukat teszi ki és vígan megy tovább az élet.

A multinacionális nagyvállalatok lételeme hogy nagyobb és nagyobb profitra tegyenek szert, bármi erkölcstelen áron, olyan cég nem létezik amelyik X profit után megelégszik, és hátradől hogy rendben vagyunk. És ez SOHA nem fog változni.

Le is írnám miért gondolom így (bár nem teljesen saját gondolat, de szerintem nagyon igaz), de ezt inkább spoilerbe teszem hogy ne tűnjön túl hosszúnak, akit érdekel majd megnyitja...

Szóval: Egy cégnek nincsen belső mértéke, ő mindig a maximumra törekszik. A cégek megkapták az emberi jogokat, tehát jogi személynek számítanak, ami optimum helyett a maximumot hajhássza. És ki vezeti a céget? Dönthet-e úgy egy cég, hogy mondjuk nem szennyezi a folyót/tengert, nem fog mérgező mellékterméket (mondjuk olajat) a vízbe önteni? Nyilván a politikus megakadályozhatja, de nem fogja.

A cég menedzsmentje készít egy számítást, hogy mennyit nyer azzal, ha beleönti a felesleges mellékterméket a vízbe, és mennyibe kerül a bírság. Ha a bírság többe kerül, mint amibe a víz szennyezésével járó nyereség kerül, akkor a politikus zsebébe tesz egy nagyobb összeget, és a bírság olyan mértékű lesz, hogy továbbra is megérje beleönteni. Hogyha a menedzsment valamelyik tagjának a lelkére beszél a felesége, és nem önti bele, az adott hónapban a kieső bevétel olyan mértékű lesz, hogy a részvényesek a menedzsmentet elfogják bocsájtani. Tehát a menedzsment sem dönthet arról, hogy beleönti-e az olajat a vízbe, mert a részvényesek azonnal leváltják.
Ha a részvényes ha úgy dönt, hogy nem önti az olajat a vízbe, realizálja a veszteséget, és utasítja a menedzsmentet, akkor néhány üzleti negyedév alatt olyan mértékű piaci elmaradást fog eredményezni a konkurens cégekkel szemben (akik beleöntik az olajat a folyóba), aminek az lesz a következménye, hogy a részvények értéke zuhanni fog. Semmi mást nem tehet a részvényes, minthogy eladja, kiszáll belőle, és a következő megint szennyezni fog. Tehát a részvényes sem kompetens, a tulajdonos sem eléggé tulajdonos, hogy ne öntse bele az olajat a vízbe, a menedzser nem eléggé a menedzsmentje a cégnek ahhoz hogy ne öntse bele az olajat a vízbe, a politikus nem eléggé ura az országnak, ahhoz hogy ne öntse be az olajat a vízbe. Hogyha a politikus nem önti be az olajat a vízbe, akkor elmaradnak a megrendelések az adott cégtől, az adott cég nem fogja fizetni az adott politikus kampányát, a választók, akik nem kapják meg az adott politikus reklámpenetrációját le fogják váltani az adott politikust.Vagyis ez SOHA nem fog megváltozni. Minden benne van ebben a filmben amit utálok a mai világban, és amiért rosszul vagyok az ezektől a cégektől, és azoktól az emberektől akik 7/24-ben ezekért a cégekért élnek, ami nekik minden másnál fontosabb, mindezt azért hogy maximum néhány évtizedig gazdagabb lehessen mint egy átlag ember, és nem számít milyen áron.
Midnight67 márc. 31. 22:28:09
Kb. hasonló lehet, mint a Zavaros vizeken, csak az már 1998-ban elkészült.. (épp ma adták, jó film az is).
6/10
RTommy9 márc. 31. 22:01:32 6/10
A 9-es pontszám nagyon el van túlozva erre a filmre! Nálam max 6/10! Nem igazán tetszett, nem rossz de jobbra számítottam.
10/10
Gabó58 márc. 17. 23:01:28 10/10
Nagyon jó film.A téma elgondolkodtató, a mondanivaló aktuális .Egy korrajznak is felfogható,a többit már leírták előttem.
10/10
Anna Dé márc. 06. 21:53:43 10/10
Őrület, nem ismertem fel a filmben Tim Robbinst, csak most hogy láttam a stáblistában a nevét. Egy kissé megöregedett. Meg el is hízott. Jó régen volt már a Remény rabjai. :)
10/10
Anna Dé márc. 06. 21:49:18 10/10
Nem tudok mit írni. Ezt a filmet látni kell! Nagyon jó volt. Tetszett a téma, a helyszín ahol játszódott a film, a zenei track-ek, nagyon egyben volt az egész. Jók voltak a színészi alakítások is. Ha ilyen filmeket csinálnának, többször mennék moziba. (10 pontyocska beúszott a setét vízbe). :)
10/10
Drizari febr. 29. 23:50:56 10/10
A film kitűnő. És az a lényeg, hogy a kapható teflonedényeknek nagyon alacsony a PFOA-kibocsájtásuk, és csak két éves használat, vagy túlhevítés esetén nő meg (amennyiben 230 Celsius-fok fölé emelkedik a hőmérséklete).
10/10
10/10
zodiac1967 febr. 29. 09:43:10 10/10
Az év egyik legjobb filmje!
Gaddemon febr. 24. 23:38:00
Nagyon-nagyon jó film, és tényleg mindent elmond arról, amit erről a sztoriról tudni érdemes. (Van egy dokumentumfilm is ebben a témában, The Devil We Know, az is jó.) Bicskanyitogató, hogy ezek a dolgok megtörténhettek, sőt ma is folyamatosan folynak az ügyeskedések, szabályszegések, a szennyezés. Ötletes, hogy némelyik "igazi" karaktert is belecsempészték a filmbe.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu